Free Fire er en tettpakket og underholdende gangsterkomedie med fengende rollefigurer, raffe replikker og en lekker 70-tallsstil.

Det er et fascinerende kammerspill som effektivt bygger opp flere spente situasjoner og relasjoner, og spiller ut det hele i en godt komponert voldsdialog.

For dette er en pratefilm med pistoler. Her avslører kulene, og måten de blir avfyrt på, like mye om relasjonene mellom rollefigurene som de faktiske ordvekslingene.

ANMELDELSE: CHiPs – Crazy Patrol er en møkkafilm med lave ambisjoner

Kostymene, kulissene og holdningen sitter som et skudd i Free Fire. (Foto: Selmer Media)
Kostymene, kulissene og holdningen sitter som et skudd i Free Fire. (Foto: Selmer Media)
Oser av kulhet

Filmen har minimal oppbygging, og vi føres rett inn til indrefileten av historien. Stedet er Boston anno 1978, hvor IRA skal kjøpe våpen av en sleip sørafrikaner i et øde fabrikklokale.

Her er både selgere, kjøpere, håndtlangere, leiesoldater og sjåfører samlet under samme tak. Alle har egeninteresse i handelen, alle har våpen og ingen får forlate fabrikken før butikken er stengt.

Regissør Ben Wheatly har sammen med Amy Jump skrevet et manus som har mer enn nok futt og overraskelser til å gjøre dette til 90 fengende minutter.

Dette er velspilt spenningsaction full av morsomme og overraskende konfrontasjoner, og en film som oser av kulhet i alt fra kostymer til tidskoloritt.

Brie Larson leverer et av høydepunktene som den sjarmerende Justine. Og Armie Hammer er kandidat til årets mest laidbacke skurk i rollen som leiemorderen Ord.

ANMELDELSE: Kong: Skull Island – udiskutabel underholdningsverdi

Det starter uskyldig nok, men eskalerer kjapt når våpen, penger og litt for voldsglade mennesker samles i en øde fabrikk. (Foto: Selmer Media)
Det starter uskyldig nok, men eskalerer kjapt når våpen, penger og litt for voldsglade mennesker samles i en øde fabrikk. (Foto: Selmer Media)
Låner seg til egen stil

Det er lett å la tankene gå til en film som Reservoir Dogs når en ser Free Fire. Ben Wheatley legger seg opptil både settingen, omgangstonen og gladvolden fra Quentin Tarantinos debutfilm.

Sesong 2 av fantastiske Fargo er en annen referanse når det gjelder den kjappe og kreative karakterbyggingen. Her er det mengder av rufsete typer som bærer sine brister med en usunn selvtillit. Og Free Fire har klart kunsten å gi alle rollefigurene særpreg nok til at de kan stjele hver sin scene.

Selv om det er lett å dra kjensel på flere av inspirasjonskildene, er ikke dette en film som hermer etter. Free Fire meisler ut sitt eget univers og lager sin egen stemning.

Den når likevel ikke helt opp som et mesterverk innen sjangeren. Den har ikke de øyeblikkene som gjorde f. eks Reservoir Dogs til en klassiker. Men den er gjennomført kul og fengende, og er en soleklar anbefaling.

Om FILMEN

Free Fire
 • Free Fire
 • Slippdato: 31.03.2017
 • Regi: Ben Wheatley
 • Utgiver: Selmer Media
 • Sjanger: Action, Komedie

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • axreason

  7/10: En god og morsom film, men som dessverre til tider prøver for hardt å være kul. En god del av oneliner-ene føltes litt for kunstige, i tillegg til at «twisten» på slutten ikke var så veldig overraskende. Det anmelderen sier om Brie Larson er jeg totalt uenig i, da jeg følte hun overspilte og dermed ble hennes rolle en av de minst overbevisende. Cillian Murphy og Armie Hammer, derimot, gjorde (som alltid) en flott jobb, og uten dem hadde ikke denne timelange skytevekslingen vært noe særlig å bry seg om.

 • magnarStoroy

  Middels god film? Actionkomedie som sjanger høyerst alltid bra ut. Diverse aktørar involvert i våpenhandel høyrest bra ut. Liknar på Tarantino. Den einaste av dei filmane hans som eg har sett, som eg har likt er Django. Det trekk ned. Armie Hammer. Spring breakdown var ok. The lone ranger var dårleg. Fargo har eg ikkje sett som serie. Filmen var ok. Konklusjon: Kjøper den kanskje billig på cdon ein gong.

  • Erland Nettum

   Takk for bidraget. Det var informativt og interessant.

 • 050986

  Hvor får de tak i alle søtnosene i Amerika? Er de på billigsalg med Trump ved roret?

 • Jan Erik Olsen

  Kuleste filmen jeg så på Tromsø Internasjonale Filmfestival i år! Vel verdt et besøk- vurderer å kjøpe den når den kommer for salg.

 • Mattis Finstad Hansen

  Så denne på Hamarama Filmfestival og den var utrolig morsom! Et friskt tak på actionsjangeren, med gode og morsomme skuespillere og smått strålende actionsekvenser. Farten dabbet litt av mot slutten, men det var bare naturlig, siden flere og flere døde. Men alt i alt en herlig (om ikke akkurat festivalfilm) actionkomedie! Blir garantert å finne i hyllene mine når den dag kommer.

  • Rose J. King

   Se New populær koreansk Drama Filmer og TV-serien Online gratis i HD-kvalitet gutta. Tilgjengelig Mer teksting.
   Se her => 𝕎𝔸𝕋ℂℍ.ℝ𝔼𝕄𝕆ℕ𝕄𝕆𝕍𝕀𝔼𝕊.ℂ𝕆𝕄 <=
   Ny oppdatering:
   Beauty And The Beast Full Movie engelsk SUB

 • 050986

  Brie Larson er en bedre appetittvekker enn Brie-osten!

  • KEISHA

   sok tah eta film alus.>>>>IFLIXMOVIES32.BLOGSPOT.CO.ID

   • 050986

    JEG KUNNE IKKE VÆRT MER ENIG, DERSOM JEG HADDE FORSTÅTT HVA DU SKREV.