Moderne kvinner er en nytt komisk drama fra Mike Mills, den amerikanske regissøren kjent fra reklamefilmer, musikkvideoer og spillefilmene Thumbsucker og Beginners.

I Moderne kvinner er han mest interessert i dynamikken mellom figurene i persongalleriet. Filmen handler ikke om en spesiell konflikt eller problemstilling. Den handler om et knippe kvinner og menn som bare forsøker å finne ut av en del ting i livet.

Det høres kanskje ikke ut som stort, men er et underholdende og underfundig drama med morsomme og småskrudde figurskildringer.

Filmanmeldelse: «Hidden Figures» – Publikumsfriende feelgood fra virkeligheten.

Moderne kvinner. (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Moderne kvinner. (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Et fletteverk av følelser

Historien finner sted i Santa Barbara i California i 1979. Dorothea (Annette Bening) bor med sønnen Jamie (Lucas Jade Zumann) i et stort hus. Hun har forsøkt å gi ham et mannlig forbilde gjennom snekkeren William (Billy Crydup), som pusser opp huset mot å bo der gratis. Når det ikke fungerer helt etter hensikten, spør hun leieboeren Abbie (Greta Gerwig) og Jamies venninne Julie (Elle Fanning) om hjelp til å oppdra sønnen.

Flere interessante sammenhenger utforskes i filmen, som for eksempel Dorotheas anstrengte veiledning av Jamie, Jamies ufrivillige platoniske forhold til Julie, Abbies forsiktige tilnærming til livet etter en alvorlig sykdom og Williams gryende interesse for både Abbie og Dorothea.

Historien er et fabulerende flettverk av følelser, forbindelser, motivasjoner og usikker navigasjon rundt tilværelsen, noe som gjelder hele aldersspennet i persongalleriet.

Det merkes at handlingen er lagt til 1979, fordi figurene ikke har distraksjoner som mobiltelefoner og andre skjermer rundt seg, noe som kanskje gir dem mer tid til å grunne over livet, men deres utfordringer er likevel tidløse.

Filmanmeldelse: «Kvinne, ukjent» – Humant og moralsk utfordrende drama.

Elle Fanning spiller Julie i Moderne kvinner. (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Elle Fanning spiller Julie i Moderne kvinner. (Foto: Norsk Filmdistribusjon).
Bening er strålende

Det er en fornøyelse å oppleve Annette Bening i hennes største rolle på lenge, en figur som skal være inspirert av regissør Mike Mills’ egen mor. Dorothea er en interessant kvinne, merket av oppveksten i de harde 1930-åra, som Jamie til stadighet poengterer.

Hele hennes fasade sprekker praktfullt når sønnen leser et sitat fra et essay («It Hurts to Be Alive and Obsolete: The Ageing Woman» av Zoe Moss). Hun blir sint, men gjennom Benings skarpe spill kan man ane at sitatet stikker dypere enn hun kunne ønske.

Det er bare ett eksempel på at Bening spiller strålende, og ensemblet rundt henne leverer også god innsats i roller som krever en delikat komisk timing.

Moderne kvinner forsøker å skildre kvinner over et bredt aldersspekter, og hvor godt filmen lykkes, må man kanskje være kvinne for å kunne svare på. Det er flere replikkvekslinger og handlingselementer som føles sannferdige. Andre eksempler strekker troverdigheten, som når Jamie forsøker å forklare en annen gutt hvordan man gir kvinner orgasme, eller der Abbie tvinger et helt middagsselskap til å rope ordet «menstruering». Det er litt søkt, men fornøyelig – en beskrivelse som egentlig passer filmen som helhet.

Om FILMEN

Moderne kvinner
 • Moderne kvinner
 • Slippdato: 17.03.2017
 • Utgiver: Norsk Filmdistribusjon
 • Originaltittel: 20th Century Women
 • Sjanger: Drama

 • oudeis

  Når det er noe med kvinner er tema gitt, da er det forutsigbart til det kjedsommelige om kvinner, har en eneste kvinne noensinne i verdenshistorien løftet blikket fra sin egen navle?

  • Nordtvedt

   Har du sett filmen?

   • oudeis

    kjenner lusa på gangen

    • Ta en bolle suppe! …for nedlatende tone.

     • oudeis

      Det er alltid det samme, med homofile er det alltid noe med homofile, med muslimer er det alltid noe med muslimer og med kvinner er det alltid noe med kvinner, bare heteroseksuelle hvite menn løfter blikket og ser verden, opptatt av andre ting enn sin egen navle, mitt poeng her er at du/dere/de aldeles ikke er undertrykt i det hele tatt, bare selvsentrerte og totalt uinteressante for andre enn dere selv

 • axreason

  Jeg så denne på Cinemateket for et par uker siden og elsket den! Aldeles fantastisk, etter min mening. Jeg elsker komplisert film om alvorlige tema, men denne var en lett, men alt annet enn tom film jeg smilte til fra start til slutt. Følte vel egentlig da jeg gikk ut fra salen at verden ikke er så ille likevel. Den fikk meg til å føle på en nostalgi over en tid jeg aldri har opplevd. 8/10.

  La forresten merke til en hel del likheter med Running with Scissors fra 2006 (med Anette Bening i hovedrollen igjen). Gøy, men 20th Century Women minner meg også på hvor bra Running with Scissors egentlig kunne ha vært. Synd. En god film den også, men ikke like god som denne.

 • Tom

  En av de fineste filmene jeg har sett det siste året. Annette Bening er like god som hun har for vane å være, og Greta Gerwig har jeg vært stor fan av siden Frances Ha. Både skuespillerne og det Oscar-nominerte manuset leverer, og Mills’ regi er upåklagelig. En varm, eksentrisk og herlig feministisk film.