Silence er et prosjekt Martin Scorsese har hatt på blokka i flere tiår. Kanskje er det vissheten om det som gjør at denne filmen fremstår som et tungtveiende, personlig verk fra den legendariske regissøren.

Det er et sterkt drama om kristen tro under hardt press i Japan på 1600-tallet, med Andrew Garfield og Adam Driver i imponerende hovedroller. Noen av de japanske bifigurene står kanskje i fare for å bli i overkant karikerte, men er like fullt godt etablerte og minneverdige.

Scorsese regisserer sikkert og kontrollert en historie som stiller store spørsmål rundt religiøs tro. Silence er ikke en film man kan stille seg likegyldig til, selv om man må smøre seg med litt tålmodighet før Scorseses ambisjoner står klart frem.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Andrew Garfield imponerer i Martin Scorseses "Silence". (Foto: SF Studios)
Andrew Garfield imponerer i Martin Scorseses «Silence». (Foto: SF Studios)
Leter etter sin mentor

Silence er basert på Shusaku Endos roman Taus himmel fra 1966, som er inspirert av historiske omstendigheter. Scorsese har skrevet filmmanuset sammen med Jay Cocks.

Det handler om de portugisiske prestene Rodrigues (Andrew Garfield) og Garupe (Adam Driver), som reiser til Japan i 1640 for å lete etter sin mentor, pater Ferreira (Liam Neeson). Han har ikke har gitt lyd fra seg på flere år og det ryktes at han har frafalt sin katolske tro.

De får tvilsomme Kichijio (Yosuke Kubozuka) til å lede dem inn i Japan, men må være ytterst forsiktige, fordi landets kristne blir jaget av inkvisitoren Inoue (Issei Ogata), som torturerer dem som nekter å frafalle.

Anmeldelse: Logan: The Wolverine er en av tiårets sterkeste superhelt-filmer

Fotograf Rodrigo Prieto filmer et mytisk Japan, ofte innhyllet i tåke. Man føler seg transportert til et definitivt annerledes rike, der kulturen er virkelig fremmed og lite imøtekommende.

Scorsese skildrer den japanske inkvisisjonen som bestialsk og sadistisk, noe den helt sikkert også var, men man får likevel et inntrykk av motivene bak. Inkvisisjonen mener at landet er truet av den kristne misjoneringen, som de ser som et farlig fremmedelement, og har satt seg fore å renske den ut.

Mot dette bakteppet forteller Scorsese en historie om skyld og forsoning, der prestene settes på prøver som gjør det vanskelig å forstå hvordan de kan holde så hardt på sin gudstro. Vi ser spesielt hvordan Rodrigues stiller spørsmål om Guds taushet gjennom hans prøvelser.

(Anmeldelsen fortsetter under bildet)

Ichizo (Yoshi Oida), Mokichi (Shinya Tsukamoto), pater Rodrigues (Andrew Garfield) og pater Garupe (Adam Driver) i "Silence". (Foto: SF Studios)
Ichizo (Yoshi Oida), Mokichi (Shinya Tsukamoto), pater Rodrigues (Andrew Garfield) og pater Garupe (Adam Driver) i «Silence». (Foto: SF Studios)
Grusomme torturskildringer

Noen av filmens skildringer er repeterende, som flere seremonier der kristne må trampe på et Jesus-bilde for å bevise at de er frafalne. Det kan være vanskelig å forstå symboleffekten i en slik handling, men fremgangsmåten er like fullt et historisk faktum.

Andre scener gjentar den sterke paranoiaen som både prestene og japanske «kirishitan» føler i møte med ukjente som man ikke kjenner trostilhørigheten til.

Filmen inneholder også flere grusomme torturskildringer, som riktignok ikke er av The Passion of the Christ-kaliber, men like fullt ubehagelige. Man får gang på gang harde inntrykk av brutale menneskelige lidelser.

Anmeldelse: Elle er en lekker og raffinert historie med feministiske undertoner

Silence kan være en tung og vanskelig film å se. Den er nok også en anelse for lang med sine 2 timer og 41 minutter, selv om det sitter langt inne å beskylde Martin Scorsese og hans faste klipper siden 1980, Thelma Schoonmaker, for ikke å ha redigert stramt nok.

Det oppveies blant annet av sterke prestasjoner av Garfield og Driver, som virkelig utmerker seg som to av tidens spennende skuespillere, mens Issei Ogata stjeler samtlige scener han er med i som Inoue.

Det er også åpenbart at Scorseses utfordrende film forteller en dyp og inderlig historie som innbyr til refleksjon og ettertanke om religiøst betonte kulturkonflikter som vi også ser konturene av i dag. Dette gjør Silence til en spirituell og tankevekkende filmopplevelse.

Om FILMEN

Silence
 • Silence
 • Slippdato: 03.03.2017
 • Regi: Martin Scorsese
 • Utgiver: SF Studios
 • Aldersgrense: 15
 • Sjanger: Drama, Historisk

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Noah Placebo

  Fantastisk film.

 • Jan Johansen

  Spennende saker som må ses, men det blir hjemme foran TV’n. Orker ikke se så lang film uten pause i en kinosal.

 • Ingjerd Stub Andresen

  Blir den og sjå på TV’n snart da? ser ut til og være ein spennende film som e like.

 • Jan Kołodyński

  Shusaku Endo var katolsk, noe som forklarer hans dyp kjennskap til både troen og selvfølgelig japansk kultur og historie. Det finnes en japansk film basert på boken fra 1971 også, men Scorsese kom med den friske «europeiske» pusten inn i japaneres verden.

  Min generasjon har vokst opp med TV-serien «Shogun» på 1980-tallet og på samme tid har jeg sett «The Mission» av Roland Joffé om jesuittene i Sør-Amerika. Nå skulle jeg se begge ting i ett, så jeg løp til kino dagen filmen har fått sin premiere.

  Japan på tidlig 1600-tallet hadde så mange som 200.000 – 300.000 katolske «kirisjitani» og religionen ble svært populær blant «dajmjo» – aristokrater som spredte den nye troen i sine landområder, spanderte kirker, skoler og sykehus. I en periode mellom 1550-1610 de fleste katolske prester var faktisk etniske japanere (f.eks. St. Paulus Miki). Det ble for mye for keiseren som var i ferd med å miste sine guddommelige titler og privilegier og forfølgelser startet rundt 1620. Først ble adelsmenn og prester tatt, og troen ble bevart lenge blant bønder og fattige. Her kommer vi med historien om den frafalne pater Kristoffer Ferreira SJ og hans to elever.

  Selv om historien virket fascinerende og spennende (jeg følte ikke at det tok nesten 3 timer!) så er det en japansk forteller-mote som stiller mange spørsmål og aldri gir svar. Virkelig TAUSHET. Jeg klarte ikke å få medfølelse for Ferreira og Rodrigues, kanskje fordi jeg selv har opplevd de kristnes forfølgelser under kommunist-okkupasjon i Polen? Der traff jeg heroiske prester og troende, traff også de som i ettertiden ble avslørt som tystere og spioner for regimet. P.g.a. denne erfaringen ble filmen en skuffelse for meg. Den gir ikke håp som «The Mission» (NB! Liam Neeson spilte der en av sine første roller). Eneste som gir håp er at Ferreira og Rodrigues føler ikke glede mens de lever som buddhister. Gang på gang må de bekrefte sin lojalitet, de snakker ikke ærlig med hverandre og er fylt med frykt. Det at alt føles feil i deres liv på slutten forsvarer allikevel boken og filmene basert på den.

  Jeg tror at man må være katolikk og japaner for å forstå alle nyanser og jeg er kun en av delene. 😉 Det lyseste i filmen er den tragikomiske Kitsjiziro som frafaller notorisk for å vende tilbake for å vende om. Han er veldig sterk i sin kamp på tross av sin svakhet.

 • Jan Kołodyński

  Inkvisisjonen var forskjellig fra land til land – ikke et bål i Polen og så har du den beryktede inkvisisjonen i Spania. Jan Hus (et «h», det betyr «en gås» på tsjekkisk) ble brent av sekulære, keiserlige menn, ikke av inkvisisjonen eller Kirken.

  • Som alltid fikk paven den kronede «Keiser» til å utføre selve handlingen for seg. Slik også med Balthasar Hubmaiers henrettelse. «Keiseren» var som regel kongen av Tyskland, Østerrike eller Frankrike.

   Til og med Napoleon ble kronet til «Keiser» av paven.
   Skjøgen er nemlig alltid veldig kåt på å ri dyret. Med den er en annen historie.

   • Jan Kołodyński

    Ikke generaliser. Kongene av Frankrike har ingenting med Keiserdømmet å gjøre siden Karl Den store. ;-)) Napoleon var «franskmennenes keiser» kronet faktisk av seg selv.

    Og ja, pavene har vært forskjellige, noen var fryktelige og noen hellige – men Den katolske kristendommen eksisterer i to tusen år og er ikke bare den største kristne kirkesamfunn men også den største trossamfunn i verden, ja større en islam (siden du har bokstaven «N» på ditt profilbilde). Det er faktisk katolikker fra Polen, Ungarn, Republikken Venezia og fra Malta som har stoppet jihad i Europa i flere århundrer…

 • Jan Kołodyński

  Å pute Vietnams historie i en sekk med Japans er som å lage likhets tegn mellom Norge og Kroatia, fryktelig mye tilfelles. ;-P

  Triste forenklelser i denne «posten». 😉

  • post

   Kan være vanskelig for noen å se og erkjenne, at det meste henger i hopes her på jorden, – og hva som gjerne fører til hva.

   Hilsen, Jan W. Herland

 • Spikeren

  Trodde da at det var paven & co som drev med inkvisisjon og hadde inkvisitorer eller tar jeg feil?

 • elien

  Hvis du ønsker at se en god film, skal du blot klikke her. >>>>>> MOVIEFULL32.BLOGSPOT.CO.ID

 • willy

  sok nonton film alus yeuh didieu.>>>>IFLIXMOVIES32.BLOGSPOT.CO.ID