American Gods starter meget lovende i sine to første episoder, med kule rollefigurer, herlig musikk og massevis av bloddynket americana.

Serieskaper Bryan Fuller (som har utviklet serien sammen med Michael Green) viderefører sin stiliserte og ofte groteske estetikk som han gjorde så bra i Hannibal. Og for dem som har savnet fantastiske Deadwood: Ian McShane er tilbake som nok en sjarmerende mitraljøse av grove gullkorn i rollen som Mr. Wednesday.

Både tema og mytologi sitter fra første scene i denne serien som med slagkraft og glimt i øyet maler et underholdende bilde av Amerikas mange guder, og hva som skjer med det vi dyrker.

ANMELDELSE: Fargo S03 – Hver scene er en nytelse

Mr. Wednesday (Ian McShane) klarer å lure den nevenyttige Shadow Moon (Ricky Whittle ) til sin sjåfør og medhjelper. (Foto: Amazon Prime Video, Starz)
Mr. Wednesday (Ian McShane) klarer å lure den nevenyttige Shadow Moon (Ricky Whittle ) til sin sjåfør og medhjelper. (Foto: Amazon Prime Video, Starz)
Holder kortene tett til brystet

De som kjenner til Neil Gaimans fantasyroman med samme navn (jeg har ikke lest den), vil nok raskt skjønne mye mer enn de som ikke har kjennskap til historien.

Serien holder kortene tett til brystet i innledningen, og hvem som egentlig er hvem, og hva de vil, holdes like utenfor publikums synsfelt.

Men det betyr ikke at det ikke er fengende det vi får se. Vi følger den ordknappe Shadow Moon (Ricky Whittle) som blir løslatt fra fengsel for å dra i sin kones begravelse. På veien møter han den veltalende svindleren Mr. Wednesday (Ian McShane), som lurer han inn i sin tjeneste. Sammen begynner de to på en roadtrip gjennom USA hvor de treffer flere typer med mildt sagt oppsiktsvekkende kvaliteter. Og det er ingen tvil om at Mr. Wednesday har en plan.

ANMELDELSE: The Leftovers – Mesterlig fortalt om sorg, savn og tap

Det er det vi mennesker dyrker, ber om og setter vår lit til som utforskes i American Gods. Og det brygger opp til kamp mellom gamle guder og nye guder – altså ikke uten relevans i dagens verden. Her er serien smart i å visualisere og sette opp hvordan både mennesker og gudene vi lager oss har endret egenskaper, men ikke nødvendigvis begjær og karakter opp gjennom historien.

Spesielt episodenes prologer er aldeles glimrende seriekunst som pirker i dette, hvor vi får se de som har kommet til USA – blant annet vikinger og afrikanske slaver – og hvordan de bruker sin religion når de møter motgang.

ANMELDELSE: Better Call Saul S03 – Nærmer seg for alvor Breaking Bad

Det er mange gudeskikkelser med mange ulike begjære og egenskaper i American Gods. (Foto: Amazon Prime Video, Starz)
Det er mange gudeskikkelser med mange ulike begjære og egenskaper i American Gods. (Foto: Amazon Prime Video, Starz)
Fy søren, det er godt å høre McShane skravle på TV igjen

Ian McShane er det naturlige midtpunktet i et solid ensemble av karismatiske skuespillere, som også inkluderer Gillian Anderson, Jonathan Tucker og Pablo Schreiber. Og siden jeg vet at også Crispin Glover dukker opp, er jeg veldig fornøyd med rollelisten.

Det er vanskelig å ikke tenke på McShanes ikoniske rolle som Al Swearengen i Deadwood når en ser American Gods. Mr. Wednsday er også et sjarmerende rasshøl med så mye personlighet at det nærmest tyter ut av skjermen. Og hans munnrappe silketunge klarer å lire av seg så mye festlige slengbemerkninger og vendinger, at det er en fryd å følge hver en setning.

Ricky Whittle er også barsk og gatesmart i rollen som vår mann Shadow Moon. Mens Bruce Langley som Technical Boy og Peter Stormare (med typisk Stormare-overspill) som Czernobog er rollefigurer som har til gode å overbevise meg.

Serien kan virke uoversiktlig til tider. Det er tydelig at det er mange brikker som skal plasseres ut på brettet før det virkelige spillet avsløres. Men stort sett harmonerer både rollefigurene og de ulike historietrådene i en stil og tone som fascinerer meg.

Her er det vakre drømmesekvenser med spor til de norrøne guder, blandingen av amerikansk folklore svøper serien som en tjukk og velsmakende saus og her males det et blodrødt bilde av hva som kan skje når en blander ulike trosretninger med den amerikanske drømmen.

Jeg gleder meg til å se hvor dette bærer.

American Gods har premiere på strømmetjenesten Amazon Prime Video i Norge mandag 1. mai.

Om SERIEN

American Gods

 • Ben Ivar Mosfjeld

  Akkurat ferdig med boken, gleder meg stort!! Spesielt til Ian McShane 😀

 • 050986

  Er Donald Trump med i filmen? Han er jo amerikansernes største gud. Make Trump great again.

  • Tor Iver Wilhelmsen

   Han ville vel i så fall vært en av de moderne gudene som de gamle gudene slåss mot, men vel mest bare som «prest» for fjernsynsguden. 🙂

  • Som Tor Iver sier, så ville Trump vært en av de moderne Gudene. Du finner litt av han i Media (en «ny Gud» som dukker opp snart litt kort i serien).

 • Ingrid Tardis

  Bra bok. Las den for 11 år sidan.

 • Lurk

  Finnes det en løsning for å streame Amazon til en TV? Prøvde med Chromecast fra laptop, men det var helt ubrukelig.

  • Xyzzy01

   Noen TVer har AmazonTV-apper. I tillegg fungerer airplay til AppleTV ganske bra, selv om det jo hadde vært bedre med en AppleTV-app.

  • Nile

   Funker veldig godt fra mobilen her. Casta skjermen med chromecast.

  • Helgrim71

   Ikke direkte svar på strømme-spørsmålet, med det finnes Amazon Prime app til Xbox One. Men den er litt krøkkete å installere siden den egentlig kun er tilgjengelig i amerikansk region. Man kan imidlertid skifte til amerikansk region, installere appen og så skifte tilbake. Da funker det veldig bra.

  • Lurk

   Takk, men XBox er desverre ikke et alternativ. Chromecast generelt, uansett hva vi caster/innstillinger så lagger lyd 0,5-1 sec, som over tid blir en lidelse. Får vel gjøre som med HBONordic – gi opp/si opp til de kommer med en fungerende, smertefri løsning (Apple-TV…)
   Akkurat nå sitter vi i Japan, og selv med legit konto og serien tilgjengelig i sonen, får vi «Episode unavailable», mens Episode 0 streamer i omtrent 72dpi, tross innstillinger Streaming=Best.

   • Helgrim71

    Funker også fint å strømme via nettleser på pc koblet opp på tv’en, finnes mange nette små htpc’er. Da går det også greit å strømme HBO Nordic, i hvert fall hjemme hos meg.

 • FraOven

  Les boka Sigurd! Anbefales! Jeg ser veldig fram til serien. Er snart ferdig med å lese boka om igjen, og koser meg stort sett. At de skal utdype en del og få fram flere guder (hvis jeg har forstått det riktig), virker lovende. Og Ian McShane som Wedensday? Virker perfekt. Synd den sendes på en tjeneste jeg ikke har..

 • Jeg gleder meg til å se denne.

 • Aruna Chandra

  American Gods Full Episode HD — HBOMOVIES21.BLOGSPOT.COM

 • Tony Chapek

  American Gods, Full Season at — IMAXMOVIES21.BLOGSPOT.COM