Vi har nå nådd det punktet hvor jeg vil påstå at Better Call Saul er bedre til å «breake bad» enn det moderserien Breaking Bad noen gang var.

Jimmy McGills reise fra advokaten som kjemper seg til gode fremtidsutsikter, til kjøpesentersleipingen Saul Goodman, er en kompleks og fascinerende reise som bygger en rollefigur med imponerende dybde. Her flettes personlighet, instinkt, bakgrunn, familiære frustrasjoner og selvrealiseringstrang sammen til en helhetlig rollefigur som virkelig byr opp til refleksjon.

ANMELDELSE: Beter Call Saul sesong 2 – Fargerikt om hverdagens ulidelige gråhet

Borte er de uheldige omstendigheten som årsak. Jimmy gjør sin egne valg. Og hans reise nedover i samfunnets moralske spiral framstår som mer troverdig og interessant enn Walter Whites forholdsvis kjappe overgang fra skolelærer med kreft til «meth»-produsent.

Men den møysommelige karakterbyggingen, ofte i lange observerende strekk uten dialog, gir serien en gjennomborrende treghet. Det gjør at spenningsdrivet ofte legges helt bakerst i miksen, og kun trekkes fram når serien har bygd opp nok trykk til at det virkelig verker etter forløsning. Og for de som har tålmodighet til å være med, er det en svært belønnende serieopplevelse.

ANMELDELSE: Better Call Saul S01 – Munnrapp, velbygd og vellykket spin-off fra Breaking Bad

Forholdet mellom brødrene McGill støter på flere store utfordringer i sesong 3. Og valgene de to tar spiller en sentral rolle for Jimmys karakterutvikling. (Foto: Netflix, Sony Pictures Television)
Forholdet mellom brødrene McGill støter på flere store utfordringer i sesong 3. Og valgene de to tar spiller en sentral rolle for Jimmys karakterutvikling utviklingen av Jimmy som rollefigur. (Foto: Netflix, Sony Pictures Television)
Høydramatisk for både Jimmy og Mike

Serieskaperne Vince Gilligan og Peter Gould hiver oss rett inn i klimakset fra forrige sesongs avslutning. Og uten å forhaste seg på noen måte, begynner vi å nøste opp i både det som skjedde rundt Jimmy (Bob Odenkirk) og hans bror Chuck (Michael McKean), og rundt Mike (Jonathan Banks) og hans dristige plan.

For det er ikke bare Jimmy som er i ferd med å ta nye steg bort fra den smale sti. Det er like fengslende å følge den tidligere politimannen Mike, som med en helt annen motivasjon, er i ferd med å omfavne fordelene med å leve utenfor de satte økonomiske rammene til en pensjonert tjenestemann.

Alt er ellers akkurat som vi liker det i dette serieuniverset. Prologen er sedvanlig stemningsfull, nedpå og karakterbeskrivende. Fargpaletten og billedkomposisjonen er noe av det stiligste og mest gjennomførte som vises på TV. Og Bob Odenkirk fortsetter å briljere i sin rolletolkning av Jimmy/Saul.

TOPP 10: Serier vi gleder oss til i 2017

Selveste Gus Frings dukker opp i sesong 3 av Better Call Saul. Et sikkert tegn på at vi nærmer oss punktet hvor Jimmy blir til Saul. (Foto: Netflix, Sony Pictures Television)
Selveste Gus Frings dukker opp i sesong 3 av Better Call Saul. Et sikkert tegn på at vi nærmer oss punktet hvor Jimmy blir til Saul.(Foto: Netflix, Sony Pictures Television)
Nærmer seg Breaking Bad i både figurer og handling

Sesong 3 tar for alvor innover seg sin opphavsserie. Tematisk er det med all tydelighet individets rolle og samvittighet innenfor storsamfunnets konstruerte regler som utforskes. For Jimmy er lovverket mer som regler i et spill han prøver å vinne, enn moralske koder som absolutt ikke må brytes.

Også i handling og rollefigurer ser vi stadig mer av det felles fiksjonsuniverset. Better Call Saul tar et stort byks mot Breaking Bad når vi introduseres for Los Pollos Hermanos og innehaver Gus Fring (Giancarlo Esposito).

Det gjør at temperaturen og drivet skrues opp noen hakk. Dette er fremdeles en serie hvor én episode virkelig føles som en hel klokketime. Men nå ser ut til at vi kan begynne å høste av alle konflikttrådene som har blitt plantet i seriens første sesonger – både når det gjelder forhold, samarbeid og livsvalg.

Better Call Saul har premiere på Netflix den 11. april, med ukentlige episoder.

Om SERIEN

Better Call Saul
 • Better Call Saul
 • Slippdato: 11.04.2017
 • Sesong: 3
 • Utgiver: Netflix, AMC
 • Serieskaper: Vince Gilligan og Peter Gould
 • Sjanger: Drama, Krim, TV-Serie

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Bolla

  Denne serien er hovedgrunnen til at jeg har betalt for Netflix siste 2årene, fantastisk serie!

 • Sjarlatan

  Så den første sesongen, men det skjedde så lite at jeg ikke gadd å se mer. Kommer til å plukke den opp igjen nå og det er utelukkende på grunn av Gus Fring.

  • Tore Halsa

   Helt enig i at første sesong var dårlig. Hadde faktisk ikke tenkt å se sesong to, men fikk den annbefalt. og den var veldig, veldig mye bedre.

 • Freud

  Første sesong var strålende; den andre middelmådig. Gleder meg veldig til 3. sesong. Takk til Netflix.
  Breaking Bad er verdens beste TV-serie!

  • Stig Locado

   Ikke noen serie til dags dato når opp til anklene på verdens beste serie noensinne som er Breaking bad. Liker Better Call Saul. men i forholdt til Breaking bad blir den nesten som en dårlig kopi av noe helt annet. Hadde det ikke vært for personen Mike. hadde jeg neppe sett på better calll saul

   • Terje Sandberg

    Her er vi helt enige gitt!

 • oudeis

  Ref.: ‘…valgene de to tar spiller en sentral rolle for Jimmys karakterutvikling…’ er ikke tilværelsen omvendt, at det er ens karakter som spiller en rolle for hvilke valg vi gjør?

  • Sigurd Vik

   Sånn generelt i fiksjonsformidling er vel det aspekter som kan påvirke hverandre vil jeg mene, men du har helt rett i at det i billedteksten er mer presist å si «Jimmys utvikling som rollefigur» enn karakterutvikling ja. En sløv bruk av det engelske karakterbegrepet fra meg der.

   • oudeis

    No problem, jeg skjønte hva du mente og antakeligvis er det vel riktig også i fiksjon? at man lar handling/(valg) på en måte vise personers karakter? Men det er vel bare en fortellerteknikk, eller?
    I virkelighetens verden er det omvendt, slik jeg skisserer? Interessant tema å tenke over, jeg er ikke helt sikker på at jeg har klart å stokke rekkefølgen, stusset bare over det du skrev

    Forøvrig, Breaking Bad var en fantastisk flott serie

    • Turbotobben

     Det er vel et ekte høna-eller-egget-spørsmål.

     • oudeis

      Ja, tilsynelatende? Men vi må jo stadig gjøre valg, er det ikke fordi du ønsker å redusere forurensning at du lar bilen stå og tar trikken? Det er vel ikke omvendt?

      (at enkelte som uansett ville tatt trikken vil smykke seg med sitt valg er bare et uttrykk for vår narraktighet og ikke noe høne/egg spørsmål)

      I fiksjonen vil det være omvendt da ikke-eksisterende personer ikke har en indre motivasjon og forfatter/skaper viser en rolles karakter ved dens handlinger

   • Trond-Arne Ausdal

    Der fikk jeg en oppklaring på hvorfor det var foretatt en rettelse under bildet. Takk 🙂

 • Magnus

  Liker serien nesten bedre en Breaking Bad, men skjønner hvis den til tider kan bli litt for seig og «kunstnerisk» i formen for mainstream-en.

 • NoSup4U

  ….en liten nedtur å se denne Mike 10 år eldre enn i breaking bad når handling i tid er før..

  • Angel Carla

   WATCH FOOL MOVIE (HD)

   THE FLASH
   LINK WENK.MATAMOVIES.COM

  • Detect Spam

   WATCH FURIOUS HD ===>> NETFLIX.MATAMOVIE.COM

  • Avraks

   Du kommer nok over det hvis du biter tenna sammen.

  • clara erika

   hayu lalajo ffilm yeuh.>>>IFLIXMOVIES32.BLOGSPOT.CO.ID

  • clara erika

   nonton film didieu.>>>>IFLIXMOVIES32.BLOGSPOT.CO.ID

 • Kjetil Landrog

  Fantastisk serie – og breaking bad var også fantastisk! Hadde også gjerne sett en egen serie som kun omhandlet Gus for eksempel. Morsomt univers med en svart humor som gjør at jævelskapet kan sees med et smil om munnen.

 • Ngakak Bandwagon ?dill . matamovie .com (Delete Space)

 • Nikita Mirzani

  SE HER FOR DEN BESTE KVALITET > http://WWW.NORDISK-LOCKER71.BLOGSPOT.NO