Michael Scofield er i live, og han er… i fengsel. Rart det der.

Men er han egentlig i live? Det er ikke godt å si. I kjent stil er ingenting som det ser ut til å være i Prison Break. Svaret får man sannsynligvis ikke før siste scene i siste episode.

Etter et opphold siden 2009 gjør serien comeback. Jeg var, for min del, overbevist om at serien virkelig hadde utspilt sin rolle mot slutten av 2000-tallet. Etter å ha sett to episoder av sesong 5 tenker jeg fortsatt det.

ANMELDELSE: 24: Legacy S01 E01-E02 – Utdatert, men greit underholdende spin-off

Vi får et gjensyn med Lincoln og Sara. (Foto: Viaplay, MTG TV)
Vi får et gjensyn med Lincoln og Sara. (Foto: Viaplay, MTG TV)
Samme gamle

Denne gangen utspiller brorparten av handlingen seg i det borgerkrigsherjede Jemen. Vi får et gjensyn med kjente figurer som Lincoln, Sara, C-Note, Sucre og T-Bag. I tillegg blir vi kjent med en rekke arabiske stereotyper.

Som i tidligere sesonger skjer det noe absolutt hele tiden. Det skal Prison Break ha. Det som skjer er ikke nødvendigvis veldig interessant, men tempoet er i hvert fall på topp.

Den narrative filosofien i Prison Break lever også videre: En voldsom cliffhanger like før reklamepausen, et tilsvarende antiklimaks like etter.

I tidligere sesonger av serien klarte den å lure meg til å tro at jeg faktisk brydde meg. Denne gangen klarer jeg å overstyre disse impulsene fra øglehjernen min. Det er en tvist i hver scene, men jeg bryr meg ikke.

ANMELDELSE: MacGyver S01 E01-E03 – Et makkverk

Masse generisk action i et forrykende tempo. (Foto: Viaplay, MTG TV)
Masse generisk action i et forrykende tempo. (Foto: Viaplay, MTG TV)
Lyspunktet er en pedofil nynazist

Skuespillet er vanskelig å bedømme. Manuset og selve rollefigurene gir ikke mye rom for å imponere. Det er vanskelig å forlange stort mer av Wentworth Miller, når han spiller en figur som egentlig bare går rundt og myser mot ting.

Den gærne T-Bag, spilt av Robert Knepper, er det største lyspunktet i serien. T-Bag har tilsynelatende forandret seg, og vil leve et mer lovlydig liv.

Knepper tilfører litt etterlengtet krydder hver gang han ankommer skjermen. I de første to episodene er han dessverre sjeldent å se, men serien legger opp til at han skal bli en del av handlingen på et tidspunkt.

Prison Break-gjengen ser sitt snitt til å skape mer kaos i Midtøsten. (Foto: Viaplay, MTG TV)
Prison Break-gjengen ser sitt snitt til å skape mer kaos i Midtøsten. (Foto: Viaplay, MTG TV)
Samme dritten, nytt fengsel

Det kan selvsagt hende at Prison Break vil overraske utover i sesongen, men etter starten å dømme ser det mørkt ut. Det er de samme figurene, det samme premisset, de samme logiske bristene og den samme actiontunge konspirasjonssmørja.

Selve fengslet er for så vidt nytt, men de klarer ikke å gjenskape den klaustrofobiske følelsen som gjorde den første sesongen populær.

Det finnes en plass i verden for Prison Break sesong 5. Noen ganger er hjernedød konspirasjonsporno nøyaktig det man er på utkikk etter. Jeg får likevel ikke til å kalle det god tv.

Prison Break har norsk premiere 6. april klokken 22.00 på Viasat 4, og kan følges på Viaplay fra 5. april.

Om SERIEN

Prison Break
 • Prison Break
 • Slippdato: 08.07.2017
 • Sesong: 5
 • Utgiver: Viaplay, Viasat 4
 • Sjanger: Action, TV-Serie

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Eivind Berntsen

  Jeg stoppa et sted i første sesong. Hoved karakteren er vist nok smart men har dårlig hukomelse så han må tatovere kryptiske ting på kroppen sin for å huske stuff … whaaaat?

  • Morten Ulv

   Da ga du deg i tide. De påfølgende sesongene ble betydelig verre. Selv likte jeg sesong 1, men har lite fint å si om den serien nå. Grøss.

   • Eivind Berntsen

    Fengsel har vært og er en god arena for bra drama så jeg hadde store forventniger da den kom. Etter å ha set escape from alcatraz, shawshank redemption o.l tidligere men jeg tror jeg ble så skuffa over denne at jeg berga meg unna tidligere. Til og med den med Shawn Conory og Nicloas Cage var bedre. Og orange is the new black er en jeg henger med på. men ikke denne.

   • Lars Eriksen

    Sesong 1 var veldig god. Sesong 2 holdt mål. Karakteren Mahone gjorde den bra. For øvrig må produsentene hatt det morsomt når de utformet karakteren Haywire på frifot. Sesong 3 var rett og slett grusom. Scofield og Mahone bærer det ikke i fengselet. Og storyen er uinteressant. Sesong 4 er ørlite opp fra sesong 3.

  • Ole Jensen

   Man kan være smart og ha dårlig hukommelse. Det er ikke noen motsetning i seg selv, og er sånn sett en dårlig kritikk. Prison Break var kult i begynnelsen, i første sesong, men deretter føyet serien seg inn i rekken av oppfølgere som kun blir laget for å melke konseptet. Folk er allerede «hooket» på serien, og da er det lett å komme unna med middelmådig produksjon og manus.

   • Eivind Berntsen

    Man kan lage god tv/film av karakterer som har mista evnen til å danne nye langtids minner. Memento gjorde det men ikke PB. Kan forøvrig ikke huske at PB gjorde noe ut av å fortelle at han hadde dårlig hukommelse. Senene hvor tatisene ble brukt framsto mer for meg som et forsøk på å vise at han var så smart som hadde forutsett ting (noe man jo må være). Men han har i tillegg dårlig hukommelse og må derfor gå til et nokså drastisk skritt å tatovere store deler av kroppen. Syntes det var teit

    • Tom

     Det går ikke an å huske arbeidstegningene til et helt fengsel (samt tunnellgangene under fengselet), uansett hvor god hukommelse man har. Såfremt man ikke er spesielt begavet kanskje. Det er også vanskelig å huske kompliserte og lange kjemiske formler utenat. En av tatoveringene skulle også tegnes av for så å projiseres på en betongvegg. En annen var tolvsifrede koordinater osv.

     Virker mer som om du ikke vet helt hvordan hukommelsen fungerer. En del lar seg pugge, men det finnes grenser for hva som er mulig (og hvor lenge man husker.)

     • Lars Eriksen

      Men det var noe utroverdig for å «hype» spenningen at Scofield fikk brent bort noe av tegningene, så henvendte man seg til den sinnslidende Haywire som skulle huske, når Scofield så til de grader da de delte celle skjulte tatoveringene

     • Eivind Berntsen

      Nå er det lenge siden jeg så de episodene fra sesong 1 men husker allikevel at jeg syntes det var en del banale greier han tatoverte på seg. Tall kombinasjoner er slettes ikke umulig å huske eller opprett holde med repetisjon. En arbeidstegninger kan i stor grad visualiseres og hentes fram. Spørsmålet er hvor lang tid man bruker på det. Han har tydeligvis brukt en del tid på å tatovere seg.

      Har du forresten mange vekttall når det kommer til hukommelse og hvordan det dannes og hvordan det mistes til å kategorisk kunne si hva som er mulig og umulig?

      • Tom

       Jeg har studert kognitiv psykologi, ja.

       Komplekse og omfattende arbeidstegninger kan ikke «i stor grad visualiseres og hentes fram.» Selv med eidetisk minne (som stort sett bare finnes hos barn) vil dette være praktisk talt umulig, spesielt med tidsperspektivet sett i serien.

       • Eivind Berntsen

        Jeg husker ikke å ha sett sener i PB som viser at han hadde tatovering av hele fengslet på kroppen kun utsnitt. Det ville vel uansett være unødvendig da et fengsel i stor grad består av like rom og etasjer.

        • Tom

         Sener har man i kroppen. Og Michael behøvde tilgang til store deler av fengselet.

        • Eivind Berntsen

         Ok skjønner det ble litt vanskelig å forstå.

 • Graeme Munro

  Hvor mange ganger kan noen brytte seg inn og ut og inn igjen av fengsel ?

  • Neuraxis

   Brian Bo Larsen, fra Danmark, rømte fra fengsel ikke mindre enn 22 ganger.

 • Tom

  Om du likte serien da den først gikk på TV, så vil du like denne også. Jeg koste meg med premieren. Det er også en drøss med «easter eggs» og referanser som fansen vil gjenkjenne og sette pris på. Enkel underholdning som jeg vil si er bedre enn både nye 24 og MacGyver, samt den elendige Heroes Reborn.

  • Chilli

   Tusen takk for ditt svar i denne «diskusjonen»! Jeg er enig med deg så til de grader!
   For meg er det utrolig at «Prison Break» som har de samme skuespillere og tar utgangspunkt der forje sesong (Okey – ett par år etter om en skal være pirkete) sluttet får så mye slakt!?!?!?! – MEN serier som «24 : legacy» (hvor alle er nye – og hvordan kan de kalle den for «legacy» når det ikke er noe «arv fra feks far til datter»….) eller «McGyver» (hvor en ung gutt med ekstremt hår-fønet hår skal være McGyver, og ‘Las Vegas CSI karakteren Stokes’ skal spille den originale sjefen til McGyver – med det Utrolig irriterende sitatet (som blir gjentatt utallige ganger! Nesten til det komiske) ; «my man never jokes about tin-foile!»….

   Jeg elsket ‘Prison Break’ når den gikk på tv første gang – alle sesongen – og jeg Stor gleder meg til å se fortsettelsen av denne serien – med alle gode, kjente karakterene (og samme menneskene som spiller rollene som de gjorde før!) – samt få «svar på / finne ut løsningen» som kom i slutten på sesong 4!

   Så Tusen takk for din kommentar her! Det setter jeg stor pris på! Jeg setter stor pris på at det faktisk er noen der «ute» som sier sin mening om serien som er positivt – og ikke bare rakker ned på den!

   Takk!! 😀

 • aDyingApril

  Hvis man forventer den samme spenningen etc som når serien først gikk på tv3 så tror jeg man er «litt» naiv.

 • Lars Eriksen

  Jeg har sett 1.episode av 5.sesong. Og naturligvis sliter den med noen «hick-ups» m.t.p slik bramfritt konklusjon i sesong 4, men den er underholdende. Naturligvis ikke like god som 1.sesong. Syns det er spennende at man vet så lite om hva som ligger bak.

  Men jeg er enig om at T-bag briljerer i sin rolle. Her må hatten tas av for den oppbyggingen av karakteren. For det er imponerende at man har klart å gi en rasistisk, pedofil massemorder ha sympatiske trekk

  En ting er sikkert, m.t.p de aktivister som råder i Hollywood så kommer garantert ikke karakteren C-Note til å bli badguy. For han har konvertert til islam. Har gjennomført «jihad» – ja den fredelige varianten altså.

  Som sagt i en fiktiv tv-verden så kan det være fredelig «jihad». Derimot uten om denne fiktive verden, så er det en annen story

  Dessverre vil ikke den store karakteren fra sesong 2, Alex Mahone, dukke opp. Derimot vil Kellerman fra sesong 1, 2 og avslutningen av sesong 4 dukke opp

 • kraftwerket

  «En voldsom cliffhanger like før reklamepausen, et tilsvarende antiklimaks like etter.»

  Husker spesielt en episode fra forrige gang serien gikk. De var omringet på alle kanter på en øde grusplass, så var episoden (eller var det sesongen) slutt. Neste episode starter med at de bare løper i en retning og kommer seg unna likevel.

  Det blir omtrent som om de blir senket ned i vannet i et bur mot slutten av en episode og så i neste finner ut at døren til buret var jo ikke låst, så det var bare å krabbe ut.

  Jeg har tydeligvis ikke fulgt helt med i utviklingen av denne nye sesongen. Da jeg sist leste om dette, så ble det skrevet at handlingen skulle foregå før alle de andre sesongene. Nå er det plutselig etter alt det andre likevel.

  Robert Knepper sin fantastiske (les: ekle) tolkning av T-bag er vel det som huskes best fra serien. Den karakteren ga meg grøsninger flere enn en gang i løpet av alle sesongene.

  Mvh
  Kjetil

 • Werner

  Da PB gikk på TV første gang stoppa jeg etter sesong 1. Serien bar tydelig preg av «oi, dette ble en suksess, la oss dra den ut noen sesonger!» mot slutten. Nylig valgte jeg å se alle sesongene på Netflix i mangel av annet å se på. Jeg skulle hørt på my younger self, time wasted. Tenker jeg hopper over denne her.

  Tror denne serien ville vært en kult-klassiker om den hadde bare vært 1 sesong.

  • Erlend Øyen

   Ja. Og det samme gjelder filmen Saw.

 • Nerd in Norway

  Herre min skaper… har spambotene gjort sitt inntog også på Filmpolitiet???

  • KEISHA

   sok naronton film didieu.>>>>IFLIXMOVIES32.BLOGSPOT.CO.ID

  • Jejak Si Gundul

   Fengsel pause oppfølger S5 full episode, akkurat her — BLURAYMOVIES4K.BLOGSPOT.NO

 • Ludvig Sander Marki

  Hvorfor fikk disse episodene så dårlig kritikk?! Har bare sett den første og den var sinnsykt bra! Skjerp dere!

 • Trond Sinfour Borgersen

  Mye mulig jeg må se denne da GOT og Better Call Saul S03 lar vente på seg… Jeg har kun sett reklamen på tv og tenkt «Å neei.. ikke nå igjen». Men feil kan man altså ta. Jeg var hekta på PB da den kom på tv for første gang og så alle episodene. Så det blir uansett dumt å ikke følge dette videre. Men så lenge de ikke melker serien for alt det er verdt og at det fortsetter der det slapp, da håper jeg at jeg blir hektet igjen.

 • Nikita Mirzani

  FIXED PRISON BREAK NORDISK TEXT ,, 𝒘𝒘𝒘.𝒊𝒎𝒑𝒂𝒘𝒂𝒓𝒂𝒅𝒔.𝒖𝒔

 • Asal Kau Bahagia

  Prison Break Sequel: Original Hele sesongen, akkurat her

  http://WWW.BOXOFFICEALLTIME21.BLOGSPOT.NO