– Du lærer fra det virkelige liv. Du lærer fra skuespillere, regissører og manusforfattere du jobber med. Du lærer fra de erfaringene. Du kan forestille deg mer, jo bedre teknologien er. Du lærer om det, men ikke av det, det er mer menneskelig enn som så. Du lærer av folka du jobber med, hver gang. Det stopper aldri, sier Guardians of the Galaxy-aktuelle Kurt Russell til Filmpolitiet i London.

Den 66 år gamle veteranen har spilt hovedroller i filmer som Elvis (1979), Escape from New York (1981), The Thing (1982), Big Trouble in Little China (1986), Tequila Sunrise (1988), Tango & Cash (1989), Backdraft (1991), Tombstone (1993) og Stargate (1994).

De siste åra har vi blant annet sett ham i Death Proof (2007), The Hateful Eight (2015), Bone Tomahawk (2015) og Deepwater Horizon (2016). Nå spiller han altså i romeventyret Guardians of the Galaxy Vol. 2, oppfølgeren til den svært populære Marvel-filmen fra 2014.

Anmeldelse: Guardians of the Galaxy Vol. 2 er et fornøyelig romeventyr

Kurt Russell som Ego i "Guardians Of The Galaxy Vol. 2". (Foto: Chuck Zlotnick/Disney-Marvel via AP)
Kurt Russell som Ego i «Guardians Of The Galaxy Vol. 2». (Foto: Chuck Zlotnick/Disney-Marvel via AP)

– Prosessen er den samme

– Du har vært skuespiller siden du var barn, og så mye har forandret seg. I denne filmen er du omringet av alt mulig digitalt trylleri. Forandrer dette måten du spiller på?

– Nei, i en av mine første Disney-filmer, da jeg var 17-18 år, brukte de en type grønnskjerm. Det er det samme nå, bare mye bedre. Det er bare flere egenskaper her. Det er teknisk bedre. Men selve prosessen er interessant nok sannsynligvis mer eller mindre den samme som i 1920. Det har ikke forandret seg, sier Kurt Russell.

2017 blir kanskje Russells største år noensinne, målt i antall kinogjengere som ser ham. Han spiller nemlig ikke bare i Guardians of the Galaxy Vol. 2, men også den mystiske agenten Mr. Nobody i Fast & Furious 8. Tilbudet om denne rollen kom på et tidspunkt der Russell var mest interessert i å lage sin egen rødvin (GoGi) på en vingård i Santa Rita Hills ved Santa Barbara, et område han oppdaget da Quentin Tarantinos Death Proof ble filmet der.

Chris Pratt: – Jeg banker i bordet!

Hyggelig med kule Kurt Russell som Mr. Nobody i Fast And Furious 7 (Foto: United International Pictures).
Hyggelig med kule Kurt Russell som Mr. Nobody i Fast And Furious 7 (Foto: United International Pictures).

Hadde en idé om figuren

– De kom til meg med Fast & Furious i 2013. Jeg tilbragte tid på vingården akkurat da, for ingenting av stoffet jeg leste virket spennende, og jeg var ikke særlig interessert i å jobbe på den tiden. Men så kom denne muligheten med Fast & Furious, og jeg sa at jeg likte at denne serien hadde blitt bedre og bedre.

– Dessverre brydde jeg meg ikke om figuren som de snakket om, så de spurte hva jeg ville vært interessert i. Jeg hadde en idé om denne figuren som kanskje jobbet for seg selv, for myndighetene, noen andre myndigheter, eller hvem vet hva, til det punktet der ingen visste helt hvem han var.

– Når han ble spurt om navnet, sier han bare «jeg er ingen». Og du får aldri vite navnet hans eller noe om ham. Her var det mye å spille på og jeg sa at det ville vært moro. De gikk med på det og jeg jobbet mye med Chris Morgan (manusforfatter, red. anm.), og det var moro, sier Kurt Russell.

Anmeldelse: Fast & Furious 8 er på alle måter en overdrevent stor actionfilm

Chris Pratt og Kurt Russell spiller henholdsvis sønn og far i "Guardians Of The Galaxy Vol. 2. (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images for Disney/AFP)
Chris Pratt og Kurt Russell spiller henholdsvis sønn og far i «Guardians Of The Galaxy Vol. 2. (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images for Disney/AFP)

En flott figur på papiret

I Guardians of the Galaxy Vol. 2 spiller han Ego, den ukjente faren til Peter «Star-Lord» Quill (Chris Pratt). Ego finner sønnen et sted ute i verdensrommet og tar ham og resten av Guardians med til en vakker drømmeplanet der han bor nesten alene sammen med assistenten Mantis. Russell konstaterer at dette er en helt annen rolle enn den han spiller i Fast & Furious-serien.

– Dette er veldig annerledes! Dette er en flott figur på papiret. Da jeg fant ut at han het Ego og bodde på en egen planet, tenkte jeg at det var veldig passende for denne figuren. Jeg likte også Chris (Pratt, red.anm.) sine ideer om figuren, og hvordan han var en farsfigur. Han var viktig for filmen, så jeg sa at dette var noe jeg ville gjøre, sier Kurt Russell.

Kurt Russell og samboer Goldie Hawn på USA-premieren på "Guardians of the Galaxy Vol. 2" i Hollywood. (Foto: AFP PHOTO / Frederic J. Brown)
Kurt Russell og samboer Goldie Hawn på USA-premieren på «Guardians of the Galaxy Vol. 2» i Hollywood. (Foto: AFP PHOTO / Frederic J. Brown)

Sønn av en…

Guardians of the Galaxy Vol. 2 er først og fremst en fantasifilm, men båndene mellom din figur og Chris Pratts figur er troverdige?

– Ja, dette er en situasjon som er gjenkjennelig for mange barn som ikke har en far i livet sitt, og som må skape et imaginært bilde av hvordan de vil at faren deres skal være. Også omvendt kan vi si at den forelderen som av en eller annen grunn ikke kan være sammen med barnet man har gitt liv, som leter etter dem og vil tilbringe tid sammen med dem, de skaper sannsynligvis også bilder selv.

– Men disse bildene er deres kreasjoner, de er ikke virkelige. Det er hva denne filmen tar for seg. De møtes faktisk. Og Peter finner ut at faren hans overgår alt han kunne ha forestilt seg. Du drømmer ikke at du er sønn av en….

Og her sier Kurt Russell noe som PR-apparatet på forhånd ga beskjed om at man ikke måtte røpe. Du får se Guardians of the Galaxy Vol. 2 selv for å vite hva Peter Quills pappa er.