Det som starter som en ganske troverdig skildring av en familie i sorg, utvikler seg brått til å bli et surrealistisk stykke kristen propaganda.

The Shack er en film på to timer og tolv minutter som er to timer for lang.

Countryartisten Tim McGraw spiller Macks bestekompis i filmen. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Countryartisten Tim McGraw spiller Macks bestekompis i filmen. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Mørk tematikk

Familiefaren Mack opplever det verste en far kan oppleve, da hans vesle datter Missy blir kidnappet og drept av en seriemorder.

Han er i dyp sorg, og midt oppi en åndelig krise, da en mystisk lapp dukker opp i postkassen hans. Avsenderen av lappen er ingen ringere enn Gud.

Filmen forteller historien om en mann i sorg som tilbringer en helg i ei hytte i skogen, sammen med Gud, Jesus og Den Hellige Ånd. Men det som tilsynelatende er ment å være et alvorlig oppgjør med sorg, framstår kun som et langt, påtrengende og smakløst forsøk på å fortelle publikum hvor flott Gud er.

Mack og Jesus finner tonen fort. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Mack og Jesus finner tonen fort. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Liker starten

Starten av filmen klarer å holde på interessen min, og til tross for noe endimensjonale figurer og en forbløffende generisk visuell stil, så liker jeg faktisk de mer jordnære, mellommenneskelige sekvensene i filmen.

Alt som ligner på jordnærhet er imidlertid over etter et kvarter, og før man vet ordet av det ser man en scene hvor Mack og Jesus løper om kapp over en innsjø.

Det finnes også forsøk på humor, men ikke spesielt vellykket. De aller fleste av disse forsøkene baserer seg på at Mack bruker et uttrykk som «Herregud!», hvorpå Gud svarer «Ja?».

I rollen som Gud, eller "Papa" som Mack kaller henne, finner vi Octavia Spencer. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
I rollen som Gud, eller «Papa» som Mack kaller henne, finner vi Octavia Spencer. (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Vanskelige spørsmål, diffuse svar

Filmen fortoner seg som en lett, pinlig forenklet innføring i Guds tankegang. Premisset er at Mack, spilt av Sam Worthington, stiller vanskelige spørsmål, som Gud svarer på. Svarene er ofte av den utydelige sorten.

Spørsmålet «Hvorfor lot du datteren min dø? » besvares for eksempel med et noe tvetydig resonnement om at Missy har det bedre i himmelen og at seriemordere også er mennesker.

I retrospekt sitter jeg igjen med inntrykket av at Missys død kun skjer for å gi publikum noe å føle. For meg framstår det hele som en usympatisk og smakløs behandling av et følsomt tema.

Om det er ment slik, vet jeg ikke. Men at jeg oppfatter det slik er nok til at det kaster en mørk skygge over hele filmopplevelsen.

At filmen er en lang, manipulativ og kjedelig suppe av lettspiselig kvasifilosofi, corny dialog og alt for klissete kristenrock, hjelper heller ikke.

Jeg føler at filmen prøver å dra tårene ut av fjeset mitt, samtidig som den prøver å frelse meg. Den får dessverre ikke til noen av delene.

Om FILMEN

The Shack
 • The Shack
 • Slippdato: 05.05.2017
 • Regi: Stuart Hazeldine
 • Utgiver: Nordisk Film Distribusjon AS
 • Sjanger: Drama

 • Nina Marie Fure

  Totalt uenig!! Jeg synes filmen var nydelig!!

  • bakabox

   Fant du Jesus før, under eller etter filmen?

   • Nina Marie Fure

    Jeg fant Jesus før filmen, under filmen og etter filmen. Jeg kjenner Jesus personlig. Snakker med han hver dag. 😊😊😊Anbefales!! Jesus er spesielt glad i meg!! 💕💕💕

    • Siv_Hagen

     Jeg tror du har blitt groomet.

    • Stein Hansen

     Mentalt syke burde ikke få lov til å bruke internet uten oppsyn av voksne.

     • Nina Marie Fure

      Er du imot grunnleggende menneskerettigheter som religionsfrihet? Og er det sånn at du kaller alle som har et annet syn en deg mentalt syke?

      • Stein Hansen

       Ja, faktisk. Du skal selvsagt få lov til å være så tulling om du selv ønsker, men det skal ikke gå ut over andre.
       Religioner er motbeviste myter og hvis du ønsker å tro på dem så kan du det, men vi må sette virkeligheten i første rekke.

       Religion i 2017 er først og fremst et middel for undertrykkelse og organisert pedofili.

       • Nina Marie Fure

        Jeg kommer ikke til å svare på flere kommentarer fra deg fordi du har for ekstreme meninger. Tror ikke det er jeg som er tullingen her.

        • Jomar Bakkeli

         Hun som ‘snakker med Jesus hver dag’ bør være forsiktig med å snakke om ekstreme meninger…..

        • Stein Hansen

         Haha, hvorfor svarer du da?
         Beklager, men tullinger er folk som tror det finnes svevende menn i himmelen som gir dem oppgaver de skal utføre. Les forskning. Har du en mobil? Bor du i ett hus med varme? Dette er ting du kan takke vitenskap for. Den samme vitenskapen som for hundrevis av år siden motbeviste absolutt hver eneste påstand religioner har kommet med de siste årene.

         Du kan selv velge å heller tro på en dikt-bok satt sammen av forskjellige folk med agenda eller millioner av mennesker som har dokumentert virkeligheten i hundretusenvis av år for at menneskeheten skal klare seg bedre.

     • Jeg er ikke Kristen, men om noen har en religiøs tro gjør ikke det dem sinnsyke. I tilegg alle har utrykksfrihet samme om de deler ditt verdensyn eller ikke.

 • Javier Sanchez

  Best anmeldelsen ever, utrolig morsomt ,anbefales.
  Gutta ved God Awful Movies er de beste.
  http://www.stitcher.com/podcast/scathing-atheist/god-awful-movies/e/gam082-the-shack-49431711

 • Marie Skuland

  Jeg har lest boka,og filmen igjennforteller og skildrer veldig bra synest jeg.
  Anderledes enn min oppfattning av tro,men jeg ble grepet av fortellingen og liker filmen.

 • magnarStoroy

  Har ikkje sett denne sjølv, men folk som har sett filmen seier, at den var veldig bra, så nok ein gong bommar NRK med terningane sine.

  • Olav Gundersen

   Her treffer nok NRK veldig bra som vanlig. Anmelderne i NRK er veldig gode.

   • magnarStoroy

    Anmeldarane til NRK skriv gode og informative tekster, men vurderingane deira om kva som er gode og dårlege filmar er heilt bak mål. Eit døme som eg har brukt fleire gongar er filmen Gods of Egypt, som NRK slakta, men som eg meinte var ein veldig god film. Like god som mumienfilmane.

    • Olav Gundersen

     At du liker den betyr ikke at vurderingen til NRK er feil.

     • magnarStoroy

      1.Gods of Egypt var eit av høgdepunkta på kinoen for meg i fjor sommar. Altså var det ein god film for meg.
      2. Nær familie har sett denne filmen, og sa den var god.
      3. NRK sine vurderingar er verken meir rett eller meir feil enn andre folk sine vurderingar. Det er kvar sin smak, og at NRK ikkje likte denne er ok.
      4. Etter å ha sett hundrevis av filmar, så veit eg kva eg likar, og har forventingar til nye filmar deretter. Denne er ikkje ein film, som eg kjem til å sjå. Eg ser heller den nye om kong Arthur eller Pirates of the Caribbean.

 • Ola Thorsrud

  Skal du anmelde ein barnefilm bør du prøve å hente fram barnet i deg og sjå filmen med eit barns auge. Om du vurderer ein actionfilm ut frå kva den gir deg på eit djupare plan kjem du dårleg ut. Skal du meine noko om ein kristen film som omhandlar eit personleg forhold til Gud bør du i det minste prøve å sjå det frå eit objektivt synspunkt. Å vere objektiv til Gud er ikkje lett, men stiller du opp til denne filmen med eit åpent sinn kan den gi deg utruleg mykje.

  • Jay Lay

   Vet du noe om anmelders rolle generelt? Virker ikke sånn.