Jeg er ikke noen ekspert på det kvinnelige wrestling-miljøet i Los Angeles på åttitallet. Autentisiteten til serien GLOW – som er løst basert på en sann historie – skal jeg derfor ikke si alt for mye om.

Autentisitet kan for øvrig også ta seg en bolle, i dette tilfellet.

For takket være en sann maktdemonstrasjon av Alison Brie, et fargerikt fellesskap av biroller og en herlig miks av humor og drama er GLOW en sann fryd av en serie.

Russerne mot amerikanerne. Hvem vinner? (Foto: Netflix)
Russerne mot amerikanerne. Hvem vinner? (Foto: Netflix)
Underdoghistorie

Ruth Wilder (Brie) er en ung skuespiller som sliter med å få fart på karrieren. Hun bruker dagene sine på å dra på auditions, for så å klage til bestevenninnen Debbie når hun gang på gang ikke får rollen.

Da alt ser som mørkest ut blir hun tipset om et nytt prosjekt som er på utkikk etter «uvanlige kvinner». Prosjektet viser seg å være wrestlingligaen GLOW – Gorgeous Ladies Of Wrestling.

Med en blanding av desperasjon og innsatsvilje går hun helhjertet inn i det merkelige prosjektet, sammen med en like merkelig samling andre kvinner.

Det er en klassisk underdog-historie satt til en levende og rar verden jeg forelsker meg i umiddelbart.

ANMELDELSE: Orange Is the New Black S05 – Blir bare bedre og bedre

Marc Maron spiller den herlig patetiske regissøren Sam Sylvia. (Foto: Netflix)
Marc Maron spiller den herlig patetiske regissøren Sam Sylvia. (Foto: Netflix)
Velspilt og variert

Allison Brie spiller som en gud. Hun er den røde tråden som leder oss gjennom hver episode. Hun er komisk når det trengs, men spiller med en sårbarhet like under overflaten som gir serien en virkelighetstro nerve.

Betty Gilpin briljerer som Ruths bestevenninne, den småpripne eks-såpeoperastjernen Debbie, som også blir medlem av GLOW. Mye av dramatikken i serien er knyttet til det stadig mer kompliserte vennskapet mellom de to, og skuespillerne har en nesten ubehagelig intens kjemi som får dette til å fungere.

Vi møter også et herlig eklektisk bifigurgalleri. Standupkomikeren Marc Maron er født til å spille rollen som den misantropiske regissøren Sam Sylvia. Maron takler lite overraskende det komiske på en strålende måte, men viser også et bredt spekter i de mer seriøse scenene.

Melrose, spilt av Jackie Tohn, fungerer som det allerede komiske kollektivets comic-relief. Ofte blir slike figurer slitsomme, men Tohns karisma gjør at det i GLOW fungerer nøyaktig som det er tiltenkt.

Serien står kanskje i fare for å ha for mange faste biroller. Noen skinner sterkere enn andre, som gjør at enkelte figurer havner mer i skyggen. Det ligger helt på grensen fargerikt fellesskap og fargerikt kaos.

Man får ikke et like nært forhold til alle birollene. (Foto: Netflix)
Man får ikke et like nært forhold til alle birollene. (Foto: Netflix)
Behagelig underholdning

GLOW byr på forfriskende uredd harselas med såre og alvorlige tema som utroskap, Ku Klux Klan, narkotikamisbruk og kjønnsdiskriminering.

Humoren ligger konstant på lur, og selv om man har sett og hørt enkelte av vitsene og premissene før, både humrer og ler jeg godt gjennom hele sesongen.

Enkelte scener er av den mer tunge dramatiske varianten, men wrestling-bakteppet setter ofte en herlig smak av komikk på selv de mest ubehagelige situasjonene.

Hver episode gjør en god jobb med å drive historien fremover, men serien tar seg likevel tid til å utforske miljøet og bli bedre kjent med figurene. Seriens rolige tempo passer godt med innholdet. Det er behagelig underholdning.

ANMELDELSE: Tutankhamun S01 – Erkebritisk og overfladisk historietime

Wrestleren "Sheila the Shewolf" tror hun er en ulv født i kvinnekropp. (Foto: Netflix)
Wrestleren «Sheila the Shewolf» tror hun er en ulv født i kvinnekropp. (Foto: Netflix)
Ekte mennesker i en uekte verden

Enkelte serier har en tendens til å fri til folks nostalgi i overveldende stor grad. «SE! LEGGVARMERE! SKULDERPUTER! ANDRE ÅTTITALLS-TING! HUSKER DU? HUSK DA, FOR FAEN!»

Men selv om man i GLOW ser noen leggvarmere, lett kokainmisbruk og en og annen treningsmontasje à la Rocky, er det menneskene og historien som er i fokus. Serien tipper hatten til åttitallet på høflig vis, men dveler ikke ved det mer enn nødvendig.

GLOW er historien om en gruppe kvinner som oppdager sin egen utgave av den amerikanske drømmen – evnen til å komme seg opp og fram i verden ved å ta på seg rare klær, lekesloss og spille på publikums frykt for russerne.

Det er en historie om ekte mennesker i wrestlingens uekte verden. En herlig blanding av av komikk, drama, store samfunnsproblemer, små mellommenneskelige problemer og interessante figurer, som jeg inderlig håper får en ny sesong.

Hva serier om kvinnewrestling på åttitallet angår er GLOW helt utvilsomt det beste jeg har sett.

Om SERIEN

GLOW
 • GLOW
 • Slippdato: 23.06.2017
 • Sesong: 1
 • Utgiver: Netflix
 • Serieskaper: Liz Flahive
 • Sjanger: Drama, Komedie

 • oudeis

  klu klux klan i los Angeles på 80’tallet ja, klart det, selv om det ante meg allerede dette var søppel så tok det 30 sekunder å få det bekreftet, la meg gjette litt her, minst en veldig festlig og intelligent sort kvinne som har opplevd mye vondt? ja også minst en veldig festlig og intelligent lesbisk da naturligvis som har opplevd mye vondt, null handling og med alle hvite menn som komplette idioter etc, tenker dette summerer opp handlingen temmelig presist?

  • Knut Idar Hestenes

   Veldig informativt… Leser du gjennom det du sjøl skriver før du sender inn «kommentaren»?

   • oudeis

    informativt? hva da informativt?

  • Pettersen

   Oudeis, hvorfor tror du folk er interessert i din kommentar?

   • oudeis

    Norges kunstnerstand tar 7 år høyere akademisk utdannelse for å skape debatt, jeg oppnår det samme med 1 år på filer’n

    • Andre

     Forskjellen er bare en vesentlig ting, nemlig at det du sier har null verdi, både fordi du bommer ved å gjette, samt sier så mye latterlig som røper sinne, frustrasjonen og hatet ditt. Så neeeeh… du har ikke oppnådd noe som helst gutten min 😉

     • oudeis

      Kremt! Eller heller omvendt kanskje?
      At det er nettopp hatet jeg kommenterer? Pluss, lett ironisering over denne krampaktige insisteringen på å stampe en ikke-eksisterende virkelighet opp av bakken, du skal vite det, ting er ikke slik du sier de er selv om du lar det hagle med ukvemsord, i min verden har faktisk de som banner som har feil

      • Andre

       Tror jeg teller minst 8 selvmotsigelser, svada setninger med null poeng, og 100% helgraderingsinnhold i den siste kommentaren din her. Har du ikke noe mer konkret poeng å komme med, og samtidig også bli forstått? Kanskje det rett og slett bare er MÅTEN du sier ting på? 🙂

       • oudeis

        Men jeg har vel rett, har jeg ikke?

        • Andre

         For det første: rett i hva? Du forklarer deg særs vanskelig som sagt, inkludert med slike helgraderende setninger som ikke sier noe som helst egentlig, de gir ikke noen konkrete poeng.

         For det andre: verken jeg eller andre (tror jeg) bryr oss så mye om det du sier , all den tid det er andre sider ved en serie som tross alt er viktigere for oss, selv om ikke du selv skulle klare å slå deg til ro med «bare» å bli underholdt.

        • oudeis

         Nå tror jeg ikke du er helt ærlig her, utifra hva du skriver tror jeg du skjønner utmerket godt hva jeg mener og saken er vel heller at du ikke vil innrømme det for deg selv, du ser selv hvor forkastelig tv-serier som dette er, hvordan de sprer hat og forakt og hvordan konflikter og motsetninger i samfunnet øker, hvem er tjent med falske fiendebilder? Og, er du så sikker på at du vil vinne om det drar seg til?

        • Andre

         Jeg er en veldig reflektert kar, jobber også med dette, så jo, er nokså sikker 😉
         Det er grunnet slike som deg at en bitteliten stakkarslig tv-serie eventuelt skulle få noen ringvirkninger i det hele tatt. Det er jo DU som gjør dette til noe større enn det selvsagt er, så det får bli på din regning. Jeg selv kan se en serie, gå og spise og legge meg. Thats it.
         Og igjen: du snakker altså om en serie du ikke har sett, men likevel fordømmer. Så, hvem starter en konflikt her?

        • oudeis

         Jeg kjenner lusa på gangen, forøvrig, det ser ut til at ku klux klan har forsvunnet her, du som jobber med dette kan kanskje si litt om hvilken rolle ku klox klan hadde i los Angeles på 80’tallet? Rart du ikke ser hva dette er egentlig

        • Andre

         Hvorfor drar du inn KKK i Glow?

        • oudeis

         ‘…GLOW byr på forfriskende uredd harselas med såre og alvorlige tema som utroskap, Ku Klux Klan, narkotikamisbruk og kjønnsdiskriminering…’

        • Andre

         mhm…. og?
         Poenget: du snakker fremdeles om en serie og sammenheng du ikke vet noe om… Jeg selv holder meg for godt til å uttale meg om noe jeg enda ikke har sett.
         What’s ur excuse?

        • oudeis

         Igjen tror jeg du ikke er helt ærlig her, spesielt det publikum dette appellerer til er jo rent ut dømmesyke, hvordan klarer du å holde ut dem?

        • Andre

         Og hvilke type folk drar du den samme kammen over og sier serien appellerer til?

        • oudeis

         Den appellerer til folk med et voldsomt behov for å skape fiendebilder, som dyrker forestillingen om innbilte og ondskapsfulle konspirasjoner og maner frem lattelig heroisme der ingen er, hundre år etter at india avviklet sitt kastesystem jobber disse nå iherdig for å innføre det igjen, og, når vi trodde vi hadde gjort alle like for loven insisterer disse for at enkelte priviligerte skal være hevet over den, derfor

        • Andre

         Du må slutte å røyke gress…det er ikke sundt ass ;D Jeg ser en slik serie for å le av damer som sloss bl.a., ikke for noe annet konspiratorisk og schizofrent.

 • Kauping

  Eit lite forslag til retting i artikkelen, berre; «Allison Brie spiller som en gud.» Gud er hankjønn, og her bør det vel vera hokjønnet gudinne i staden for.

  • Både mannen og kvinnen er skapt i Guds bilde. Ergo må Gud være tvekjønnet, så setningen er fin som den er.

   • Kauping

    Ok. Det mangla litt på presiseringa frå mi side. Tenkte berre på ordet gud reint gramatikalsk, ikkje at Gud (som i særnamnet) er mann eller kvinne eller begge deler! 🙂 Skal ikkje gje meg inn på teologien, men ser poenget ditt utifrå vinklinga di.

 • 050986

  Det gløder!

 • Alexander Piprek

  Så en scene i episode seks hvor en morsom mann blir omskjært mot sin vilje som en komisk effekt. Ødela serien for meg..

  • Hans

   Absolutt. Spesielt i en serie som stiller seg så sterkt imot rasisme og kjønnsdiskriminering.Den stiller seg til og med i opposisjon mot art dysfori, men altså ikke mot mutilasjon. En idiotisk avgjørelse av skaperne.

 • Kroknes

  Knall serie. Flott innsats av Alison Brie og Betty Gilpin i hovedrollene. En personlig favoritt i Marc Maron, som gjør sitt livs rolle (inkludert serien hvor han spiller seg selv!).