Dunkirk er en til tider utmattende krigsfilm som kaster oss rett inn i dramatikken og grusomhetene som foregikk da 400 000 soldater måtte evakueres fra Frankrike og over den engelske kanal i 1940.

Regissør Christopher Nolan (Inception, The Dark Night-triologien) viser igjen viljen til å utfordre Hollywood-filmens visuelle uttrykk. Med en intens nærhet og klaustrofobiske kamerautsnitt tar han publikum inn i det massive kaoset som herjet da britiske og franske soldater desperat prøvde å komme seg bort fra bomber og kuler.

Dialogen er sparsom, detaljene forteller mye og Hans Zimmers fengslende musikk gir en hjertehamrende puls til denne brutale krigsdansen.

ANMELDELSE: War for the Planet of the Apes – ser nydelig ut

Fionn Whitehead spiller unge Tommy i Dunkirk. (Foto: SF Norge)
Tommy (Fionn Whitehead) er blant de 400 000 britiske soldatene som desperat prøver å komme seg av stranda og over til England i Dunkirk. (Foto: SF Norge)
På land, til sjøs og i luften

Christopher Nolan skifter naturlig mellom krigen på stranda, i luften og på sjøen når han forteller historien om hvordan noen få piloter og en rekke sivile båter trosset en overlegen tysk militærmakt for å hente sine soldater hjem fra et tapt slag.

Veteranene Mark Rylance, Kenneth Branagh og Tom Hardy leverer alle rollefigurer som gir filmen en smak av britisk ro og verdighet i møte med panikken og angsten som brer seg blant mange av de unge mennene. Og spillefilmdebutant Fionn Whitehead gjør inntrykk i rollen som soldaten Tommy. Han gir oss et troverdig ansikt å følge i den upersonlige soldatmengden som fyller stranden.

Mirakelet på Dunkirk, som Winston Churchill omtalte evakueringen som, er en historisk hendelse som Nolan klarer å få mye ut av i sin dramatisering.

Selv med knapp dialog og lite dveling ved enkeltfigurer, skiller det seg ut et knippe klare heltefigurer som gir historien en tydelig personlighet. Her er det tendenser til noen kunstige øyeblikk og et par drygt patosfylte replikker, men disse emosjonelle utskeielsene truer aldri filmens røffe og realistiske tone.

ANMELDELSE: Wonder Woman – Engasjerende superheltfilm

Christopher Nolan jobber igjen med Tom Hardy i Dunkirk. (Foto: SF Norge)
Christopher Nolan jobber igjen med Tom Hardy i Dunkirk. Og nok en gang får Hardy spille med maske. (Foto: SF Norge)
Tydelig en Nolan-film

Christopher Nolan er en filmskaper kjent for å tenke nytt når det gjelder Hollywood-filmens regler for fysikkens lover og visuelle perspektiv, samtidig som hans historier ofte har narrative krumspring som er designet for å gi publikum et par «a-ha»-opplevelser underveis.

I Dunkirk er begge disse signaturtrekkene godt synlige.

Måten han plasserer oss blant mengden av menneskekropper sender tankene mine til Game of Thrones-episoden «Battle of the Bastards» (Sesong 6, episode 9). Her ble trykket og mangelen på luft markert gjennom kameraets nærhet til den kvelende tette folkemassen. Nolan treffer en lignende effekt blant soldatene som presser på for å komme seg unna. I tillegg utfordrer filmen gravitasjonsforståelsen min da store skip kantrer og sender soldater og gjenstander inn i rullende vannmasser.

Manuskriptet er kunstferdig i måten det binder sammen personer og hendelser på. Jeg synes ofte Nolan kan bli vel fiffig når han skaper sammenhenger som er veldig finurlige, men som ikke nødvendigvis gir noe annet enn kompleksitet til fortellingen.

Denne gangen har filmskaperen nok en gang funnet seg en lur vri som han har komponert filmens historie rundt, men det hele er elegant og intelligent vevet sammen til en enkel og fengende fortelling. Dunkirk er en imponerende blanding av voldsom krigsaction som fester seg i kroppen, og finstemt menneskelighet som klemmer lett på tårekanalene – og balansen mellom Nolan som historieforteller og filmkunstner sitter som et skudd.

Dunkirk har premiere onsdag 19. juli. Filmen vises også i storformatet 70 mm på Cinemateket i Oslo den 5. august.

Om FILMEN

Dunkirk

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • magnarStoroy

  Ny film av Christopher Nolan. Batman begins er den kjedelegaste batmanfilmen eg har sett, så eg har ikkje sett oppfylgjarane.

  Krigsfilmar kan vere gode, (platoon, braveheart, patrioten, body of lies) og dårlege, (kingdom of heaven, the last samurai, das boot, catch 22). Derfor er forventingane middels når det kjem ein ny krigsfilm.

  «Lite dveling ved enkeltfigurer» kan tyde på, at dette er ein actionfilm sjølv om også drama er oppgitt som stikkord.

  9.6/10 på IMDB til no tyder på, at dei fleste som har sett filmen er fornøgde. Berre tre råtne tomatar på rotten tomatoes.

  Konklusjonen er at eg mest truleg ser denne.

  • Kyrill

   Batman Begins er den «dårligste» av Nolans Batman trilogi. The Dark Knight er et mesterverk. se den.

  • norubber

   Das Boot dårlig?!

   • magnarStoroy

    Såg Das Boot for mange år sidan, og synest den var kjedeleg. Ser heller U-571 eller jakten på rød oktober opp igjen viss eg skal sjå ein ubåtfilm.

    • Marius Waage

     HAHAHAHA. Beklager assa… men…. Syntes du U-571 er bedre en Das Boot?. Oh man oh man… du har et par ting å lære xD

     • magnarStoroy

      Kvifor likte du Das Boot?

      • Marius Waage

       Å dæven. Det er ikke rent lite jeg kan si om Das Boot. Men for å gjøre det kort. Das boot er en av de mest suspensfulle filmer som noensinne er laget, med ekstrem autensitet til hvordan det virkelig var å tjenestegjøre på en tysk ubåt under andre verdenskrig. Regien er mesterlig, skuespillet er mesterlig, manuset er mesterlig.

       For meg er det utenkelig at noen som har greie på film ikke klarer å kjenne på spenningen når man er fanget inne i en slik farkost med engelske destroyere farende over. Bare 10.000 av de 40.000 som tjenestegjorde på tyske ubåter overlevde, så sjansen for å overleve var heller stusselig.

       Nå tar Das Boot seg noen friheter i fortellingen, fordi U-96 opplevede blandt annet aldri å bli senket ved Afrika kysten for så å bli reparert og dra hjem igjen. Men det tilfører så mye til spenningen og håpløsheten de som var ombord følte, det var seiling i uker etter uker, uten at noe som helst skjedde. Når noe først skjedde, så var det stort sett veldig dårlige nyheter for ubåt crewet.

       Men selv om de tar seg noen fortellerfriheter så gjør ikke det filmen noe mindre nervepirrende. Det er rett og slett et mesterverk som tok over 2 år å filme. For meg er Das Boot en av de 10 beste filmene som er laget noensinne.

       u-571 ble lansert som en «true story» film men har ingen rot i virkeligheten og er en middelmådig amerikansk actionfilm.

       • Kurt_Kortner

        Syns faktisk ikke Directors Cut er like bra som kinoversjonen. Den mister noe av tempoet og drivet i filmen.

        • Marius Waage

         Tempo og driv er jo stikk motsatt av hva Das Boot handler om.

        • Kurt_Kortner

         Ikke tempo og driv som i raskt, men at filmen ikke klarer å holde spenningen og den blir for langsomt klippet. Pacing.

   • magnarStoroy

    Ein god ubåtfilm, som ikkje er ein krigsfilm er en verdeneomseiling under havet frå 1954 med Kirk Douglas.

  • Kroknes

   Dark Knight og …Rises e helt konge.

 • Tom

  Elefanten i denne anmeldelsen er en relativt sentral karakter hvis skuespiller kanskje er bedre kjent i en annen setting, men som leverer til fulle. Som en kuriositet så sørget denne karens improvisasjoner (Nolan likte autentisiteten) for at aldersgrensen ble hevet i USA, da de er lite glad i røff språkbruk.

  • Sigurd Vik

   Synes absolutt Harry Styles gjør en meget fin figur i filmen ja, men det var ikke han jeg husket best da rulleteksten kom.

   • Tom

    Det fremkom i teksten din, ja. Han har jo også måttet vike i stikkordene, selv om James Bloor, en navnløs statist, kreditert simpelthen som «Irate Soldier», har fått plass. 🙂

    Personlig syntes jeg Fionn Whitehead og Harry Styles leverte de beste, mest levende rolleskildringene i filmen. Spesielt sistescenen deres var veldig fin. Rutinerte og eldre skuespillere som Mark Rylance og Kenneth Branagh stod for patos og gravitas, noe som fungerte bra for meg, uten at jeg syntes det ble for mye. Sammenlignet med andre filmer i samme sjanger var denne filmen (heldigvis) nokså avmålt hva gjelder dette. Tom Hardy var god som alltid, men jeg skulle ønske han hadde fått litt mer tid på lerretet.

    • Sigurd Vik

     Det gikk litt for IMDB-fort med stikkordene på denne – det var ingen tilsiktet «snubb»:) Ikke uenig med deg. Synes Hardy-dosen egentlig ble akkurat passe, selv om jeg gjerne skulle vært foruten de aller siste sekundene av hans historie. Akkurat som jeg gjerne skulle sløyfet Branaghs siste replikk.

     • Tom

      Enig angående Hardys siste sekunder. Tonalt syntes jeg ikke det fungerte helt med resten. Men alt i alt er det imponerende hvor mye Nolan egentlig holdt tilbake når det gjelder sånne ting, sammenlignet med hans tidligere filmer.

   • øystein Tyssøy

    Tommy for min del 🙂

 • Simon Fjordheim

  Skjønner egentlig ikke i anmeldelsen deres hvorfor denne filmen ikke har fått sekser på terningen. Hva er det egentlig som trekker ned?

  • Andre

   For å si det som ikke anmeldelsen sier, så er bl.a. karakterene egentlig svært kjedelige, uinteressante, flate og forglemmelige. Nolan har ikke vektlagt disse, noe som tydeligvis er svært bevisst, visstnok for å unngå klisjéer og forventede karakterer i et krigsportrett. Men ganske uforståelig dette, særlig når ingen viser særlig følelser, menneskelighet, osv. Filmen er teknisk fantastisk, men det er vanskelige å føle så mye for noen her, faktisk…
   Man ser noe av det samme i hans andre filmer også. Hvem husker karakterene fra ‘Interstellar’ eller ‘Inception’ som enten sjarmerende, varme, rike og likandes?

  • Sigurd Vik

   Både de litt kunstige øyeblikkene (som synes veldig konstruert for å gi filmen hjertevarme) og en del av de drygt patosfylte replikkene trekker ned for meg.
   Og hos oss i Filmpolitiet henger sekseren veldig høyt, og er forbeholdt de ekstraordinære opplevelsene. Så selv om en ikke finner noe som konkret trekker ned, betyr ikke det at det er automatikk i at filmen/spillet/serien skal få toppkarakter hos oss.

   Terningkast 5 betyr jo at det er meget bra:)

 • Chris Hansen

  Skjønte ingenting da dampbåten «Rogaland» lå i Stavanger med hvitmalt skrog og store røde kors, inntil jeg fant ut at den hadde vært med i denne filmen som hospitalskip 🙂

 • Mattis Finstad Hansen

  Hoi, for en krigsfilm!
  Dette var sterke og mektige saker! Christopher Nolan treffer spikeren på hodet og gir oss en tung og seig fremstilling av evakueringen av allierte styrker fra Dunkirk. Ca. alt fungerer i denne filmen og det er en nerve gjennom hele som gjør sitt ytterste for dra deg inn i den jævlige møkka som krig er.

  Lite dialog, ingen overdreven fokus på spesielle karakterer og et realistisk og nøkternt bilde av hendelsene, bidrar til at du føler du ser en film om de faktiske hendelsene, i stedet for de typiske heltehistoriene som ofte brukes i krigsfilmer. Likevel tar det ingenting i fra skuespillerprestasjonene som er av ypperste klasse. Troverdige og balanserte karakterer gir filmen nok sentimental investering som bringer frem sårbarheten og håpløsheten i en såpass ekstrem situasjon.

  Kampscenene er fantastiske og spesielt luftkampene ga meg frysninger på ryggen. Realistisk, med et sug som drar deg inn, samtidig som det filmatisk sett er underholdende og spennende. Ikke minst tar Dunkirk for seg noe som jeg tror få tenker over i lengden. Du dør sjelden av kuler i en krigssituasjon og den klaustrofobiske håpløsheten av å gå ned med skipet, portretteres rått og brutalt i Dunkirk. Tankevekkende til tusen!

  Dette er et stk krigshistorie som har fått en veldig verdig filmatisering og jeg kan lett si at det er et lite mesterverk. Rått og brutalt, fortalt på en meget kreativ og fin måte, gjennom god klipping og filming. En av årets beste så langt!

 • Olav Gundersen

  Hva er egentlig poenget med å spamme linker til kanalen deres i alle anmeldelsene her?

  • Målet er ikke å spamme men å markedsføre seg og skape debatt hos andre med samme interesse. Vi har ikke et stort mediaappat eller store penger i bakhånd som de store media kanalene. Ser ikke at dette er mer spamming enn konstant reklame bombardement på alt av aviser og tv kanaler.

   Ha en fin dag.

   • Olav Gundersen

    Poster med null innhold annet enn en reklamelink til egen kanal er spam.
    Kan ikke si hva alle andre synes, men for meg er det en god grunn til å aldri besøke kanalen din.
    Lykke til videre.

    • Respektekter ditt syn men du angriper egentlig all reklame og markedsføring ikke oss.
     All tv reklame er bare for å få deg til å kjøpe. Avisene er fulle av reklame og annonsør innhold. Dette er gjerne fra store konsern som forsøker å manipulere deg til å å kjøpe deres produkt. Kjøper du aldri noe som blir reklamert for?
     I går så jeg på filmen point break på tv. Der fikk jeg 4 betting reklamer pr 15 min. Klager du til dem som vil ruinere deg 16 ganger pr time?

     Vår intensjon er bare å vise innholdet til riktig målgruppe som vi har laget helt gratis, vi tjener ikke penger på dette, vi er entusiaster. Denne artikkelen er en filmanmeldelse, vi svarer at vi takker for den og lenker til vår egen. Tenker du at jeg heller skulle forfattet hele videoen i tekst så du slapp å bli plaget av den fæle linken?

     Du har et rimelig spesielt syn på ting som gidder å angripe filmentusiaster som bruker all fritid på gratis innhold til andre filmentusiaster, men betalt reklame fra milliardkonsern som bombaderer deg hvor du enn går er greit?

     Helt greit om du styrer unna vår kanal, heldigvis finnes det noen som setter pris på folk som står for noe og forsøker å få ting til.
     Ha en fin kveld

     • Olav Gundersen

      Hadde ikke tenkt å fortsette denne diskusjonen men klarte ikke helt å la det ligge. Du vet at du befinner deg på reklamefrie NRK ikke sant? Og at du bruker kommentarfeltet som ellers også er reklamefritt og ment for brukerstyrt innhold? Og siden dere er så opptatt av at folk skal besøke youtube kanalen deres er dere selvsagt ute etter penger dere og. Forøvrig er det meste av annen reklame enkelt å unngå.

      Det er en god grunn til at seriøse forum forbyr denne typen poster.

      • Alle seriøse forum godtar oss .
       Ca 1 gang pr år kommer det en kverulant å klager. Du kan jo la være å lese våre innlegg i stedet . Tenker de fleste andre lar seg ikke irritere av sånt. Stadig fasinert over at du har valgt ut oss av alle som reklamerer for seg selv i verden å syte over.
       Det er vår rett å kommentere som vi vil innenfor loven og din rett til å syte. Ha en fin dag.

 • aleta cimone

  KOPIER OG LIM INN> IMAX.BESTCINEMAX.COM

 • Kristin

  Fantastisk flott film! PS: den vises i 70 mm versjon på Cinemateket i Oslo frem til 24. August, ikke kun 5. August som det står i anmeldelsen.

 • Lars Ihle

  Dunkirk er særdeles god, så enkelt er det. Ble for alvor Nolan fan etter Interstellar for 2 år siden (så den på Dreamliner flyet over Atlanter`n 🙂 og fikk hakeslepp. Gleder meg til hans neste filmprosjekt.

 • sariem

  flm hd in new==>> ALL.MOVIESSTREAM.ORG

 • usman

  dunkirk ====>>> FOUMOVIESHD12.BLOGSPOT.COM

 • Amouth

  Hmm, jeg kjedet meg grenseløst, men der er vi vel forskjellige da. Både mangelen på plott og karakterbygging gjorde det til en monoton krigsfilm. Den litt pretensiøse musikken og mangelen på dialog i mange scener føltes helt unaturlig.
  Nå skal ikke jeg påberope meg kunnskap om hvordan mennesker reagerer i krigssituasjoner, men når folk blir sprengt i fillebiter rundt deg er det ok å si noe, rope om hjelp eller noe, isteden for å reise deg rolig opp og fortsette med det du holdt på med. Jeg lærte på filmskolen at dialog ikke bør brukes når handling kan fortelle det samme, men dette ble bare kunstig og overdrevent meditativt.

  Og som et ekstra apropos, når du blir bombet, er det ikke en god ide å IKKE stå i klynge på en trang molo?

  • Andre

   Veldig enig i mye av dette. Det blir noe ironisk urealistisk over mange av grepene Nolan gjør i filmen. Han har jo bevisst unngått krigsklisjéfellene, og det er greit nok, men utslaget blir at man verken føler særlig for karakterene (som i seg selv er stive og kalde, ikke menneskelige), samt at filmen får en pretensiøs ‘se, jeg skal skille meg ut’-tone over seg som går på bekostning av ja, igjen, realisme og videre innlevelse, emosjoner, m.m.
   Den skiller seg ut, absolutt, og er filmteknisk veldig sterk, men helhet skurrer nevneverdig. Det mest interessante er å spørre seg; hvorfor påpeker ikke kritikere dette? Hadde slike sider vært så fraværende hos en annen regissør enn fra overhyllede Nolan, ja så hadde det jo fort blitt hakket ned på, eller?

 • Pingback: Julekalender 2017: 21. desember | Den Høye Fotograf()