Haifilm-sjangeren har fått nok et tilskudd, bare ett år etter at The Shallows skremte oss sånn passe. 47 Meters Down byr også på noen effektive grøss i dypet.

Det middelmådige skuespillet og de blasse figurene signaliserer B-film-statusen på et tidlig tidspunkt, men når sultne haier kommer susende ut av mørket der nede på havbunnen, bryr man seg mindre om det.

47 Meters Down gjør ingenting som ikke er gjort før, men er en enkel, liten thriller som gjør jobben middels godt.

En diger hai kretser rundt haiburet i "47 Meters Down". (Foto: Selmer Media)
En diger hai kretser rundt haiburet i «47 Meters Down». (Foto: Selmer Media)
Synker til bunns

De amerikanske søstrene Lisa (Mandy Moore) og Kate (Claire Holt) ferierer i Mexico, og lar seg overtale av noen lokale gutter til å bli med på haisafari under ledelse av Captain Taylor (Matthew Modine).

De klatrer inn i et bur og senkes 5 meter ned, mens store haier lokkes med blodig agn.

Dessverre ryker vaieren, og søstrenes bur synker ned på havbunnen (gjett hvor dypt). Med stadig mindre luft i flaskene blir det en kamp mot både tiden og aggressive haier.

Anmeldelse: Detroit er en kruttønne som smeller litt ujevnt

Opplegget er så fryktelig enkelt, men samtidig så effektivt. Dette innbyr jo til flere nervepirrende situasjoner, der hovedpersonenes liv til enhver tid står i fare.

Når buret først har sunket til bunns, er det ingen rom for avslapning eller pustepauser, noe regissør Johannes Roberts utnytter greit, men ikke fantastisk. Her burde det være rom for enda mer spenning og neglebitende situasjoner.

Når søstrene fra tid til annen må ut av buret av ulike årsaker som ikke skal avsløres her, burde spenningen vært skrudd til flere hakk enn det Roberts er i stand til.

Sultne haier skaper fare i "47 Meters Down". (Foto: Selmer Media)
Sultne haier skaper fare i «47 Meters Down». (Foto: Selmer Media)
Uinteressante skuespillere

Filmens skuespillere er dessverre fullstendig uinteressante. Matthew Modine er kanskje den mest kjente, men det er lenge siden han spilte i kvalitetsfilmer som Birdy, Full Metal Jacket og Memphis Belle, og han får ikke mye å gjøre i denne filmen.

Søstrene spilles altså av Mandy Moore og Claire Holt, og de er rimelig flinke til å spille skremte, men lykkes ikke i å formidle søstrenes søskenforhold, eller deres utfordringer i forkant av haidramatikken. Til det er manuset alt for enkelt og banalt.

Anmeldelse: The Hitman’s Bodyguard er veldig middels over hele linja

Det skjer noe rart i forteksten. Alexandre Aja står oppført som executive producer ETTER regissøren. Sikkert fordi han har et navn blant skrekkfilmfans etter filmer som High Tension og nyinnspillingene av The Hills Have Eyes og Piranha, mens Johannes Roberts er ukjent.

Pussig nok står Aja ikke oppført blant de totalt 38 (!) produsentene på filmens Internet Movie Database-side, så gudene vet hvordan han egentlig er involvert i filmen.

Uansett, at Ajas navn brukes, skulle borge for en svært blodig og guffen affære, men 47 Meters Down er faktisk ganske snill. Den har riktignok fått 15 års grense, men det må ha vært bare så vidt. Filmen viker unna flere opplagte muligheter til å servere skikkelig gørrete og ekkel haiskrekk.

Den har flere sekvenser der spenningen er udiskutabel, så dette er grei kinoføde om man ikke forventer mer enn noen småsjokk underveis. The Shallows var litt bedre, mens Haisommer er selvsagt fremdeles best.

 

Om FILMEN

47 Meters Down
 • 47 Meters Down
 • Slippdato: 01.09.2017
 • Regi: Johannes Roberts
 • Utgiver: Selmer Media
 • Aldersgrense: 15
 • Sjanger: Skrekk, Thriller

 • JudgeDredd

  Om The Shallows var bedre må jo denne være grusom. The Shallows var jo en real møkkafilm.

 • Leif André Brekke

  Jeg savner video i disse artiklene, Birger. Før leste du inn anmeldelse mens vi så klipp fra filmen, og det synes jeg fungerte fint. Var fint å kunne velge mellom å se/høre trailer + anmeldelse eller å bare lese teksten selv. Kanskje dere i det minste kunne legge inn trailerne?

  • Joachim Lothe-Rikenberg

   Guri.

 • Mattis Finstad Hansen

  Dette var forsåvidt grei underholdning, selv om denne filmen har åpenbare svakheter.

  47 meters down blir beskrevet som en skrekkfilm, men jeg vil heller karakterisere den som en thriller/suspense med noen veldig klisjèaktige jump scares (som fungerer greit på meg, som er lettskremt som bare det.). To søstre, spilt av Claire Holt og Mandy Moore, havner i en desperat og fortvilet situasjon, når hendelser under et haiburdykk går galt og de befinner seg, som tittelen sier; 47 meter under havoverflaten. Lite oksygen, panikk og noen enorme haier, setter tonen og skaper en klaustrofobisk stemning gjennom filmen.

  Men helheten er ikke skummel og med en del dårlige valg (som er greie nok siden det er en ganske desperat situasjon) og til tider slett skuespill, blir det dessverre litt hoderisting og lett humring gjennom filmen. Slutten er også av det dårlige slaget i mine øyne og skuffer mer enn resten av filmen. «Drømme»scener eller hallusinasjoner som et såpass stort element mot slutten, er noe jeg setter lite pris på.

  Til gjengjeld gir havdypet i seg selv, musikken og kamerabruken en klam og kjip stemning, som blir klaustrofobisk, som tidligere nevnt. Med bedre skuespillere og et litt mer nøkternt og skumlere manus, kunne dette blitt så mye bedre.

  Alt i alt underholdende nok, men ingen høydare i lengden.

 • Magnus

  Denne filmen kom ut i fjor, men med et annet navn. For dem som ønsker å se den søk på: In the deep.

 • dita maulidina

  47 BOXOFFICEPOPULARMOVIES-21.BLOGSPOT.COM

 • BrannEbest

  Likte denne.. som nevnt under, den kom ut for lenge siden.
  Nei, den gjør ikke mye nytt innen sjangeren hai.. men er det så mye mer som kan gjøres der da??? (Ryktes om at neste jurassic film er lagt til sjøen)

  Spenningen var god, og slutten litt overaskende….

  Ps: likte the shallows også jeg da..
  Mest siden hun som spilte var utrolig bra…