American Made har noen sterke underholdningskort på hånden.

Tom Cruise har skrudd på heltesjarmen, det historiske og politiske bakteppet går rett inn i Narcos-land og regissør Doug Liman skifter uanstrengt mellom pilotaction og amerikansk agentbasert utenrikspolitikk.

Men, det er en del å irritere over også.

Kjekkasgliset til Tom Cruise visker bort alle nyansene og bristene i den virkelige personen han faktisk skal portrettere. Og etter hvert som viktige historiske personer og begivenheter glir forbi, oppleves filmen mer som en slags narkotikasmuglingens Forrest Gump, enn en relevant skildring av CIAs stadige feiltrinn på 70- og 80-tallet.

ANMELDELSE: Logan Lucky – En Redneck Eleven fra Soderbergh

Barry Seal (Tom Cruise) kruser innom kontoret til Manuel Noriega for å personlig ta seg av bestikkelsen. (Foto: United International Pictures)
Barry Seal (Tom Cruise) kruser innom kontoret til Manuel Noriega for å personlig ta seg av bestikkelsen. (Foto: United International Pictures)
CIA, kokain og kommunistkamp

Basert på livet til den virkelige piloten Barry Seal, følger vi Tom Cruise i hovedrollen som en talentfull og eventyrlysten flyver.

På slutten av 70-tallet, etter å ha blitt fersket for å smugle cubanske sigarer, blir han rekruttert til å fly spionasjeoppdrag for CIA.

Turene går over diverse land – med sovjetiske bånd – i Mellom-Amerika. På reisene treffer han viktige mennesker som kokainkongen Pablo Escobar og diktatoren Manuel Noriega – og plutselig så er han både narkotikasmugler og pengevasker ved siden av spiongeskjeften.

ANMELDELSE: The Dark Tower – En bortkastet mulighet

Det er en klassisk «til topps og ned igjen»-fortelling, med kubikkmetervis av dollar, sex i cockpiten og rikelig med karikerte typer på veien.

Filmen er frisk, tidvis morsom og estetisk forseggjort, men dessverre så følger forfatter Gary Spinelli manusoppskriften så nøye, at du ikke trenger å kjenne til Barry Seals skjebne for å skjønne ganske nøyaktig hvor turen går.

CIA-agent Shafer (Domhnall Gleeson) trekker i trådene som åpner opp noen fantastiske smuglerruter for pilot Barry Segal (Tom Cruise). (Foto: United International Pictures)
CIA-agent Shafer (Domhnall Gleeson) trekker i trådene som åpner opp noen fantastiske smuglerruter for pilot Barry Segal (Tom Cruise). (Foto: United International Pictures)
Cruise-kontroll som dirrer

Tom Cruise som actionskuespiller har noen udiskutable kvaliteter som den kvikke og handlekraftige helten.

Det blir en fort en utfordring i en film hvor han spiller det som i beste fall kan kalles en meget kynisk patriot.

Selv i denne Hollywood-tilpassede og polerte utgaven av livet til Barry Seal, er rollefigurens handlinger og motiver så egoistiske og moralsk problematiske at de dirrer i konstant disharmoni med Tom Cruise sin eplekjekke og «glimt i øyet»-sjarmerende framstilling av narkoeventyreren.

American Made er en film som egentlig viser hvordan USA, og spesielt CIA, var sentrale i å forsyne folk med både dop og våpen på 80-tallet. Men disse konsekvensene tar hverken hovedpersonen eller filmskaperne inn over seg i særlig grad.

ANMELDELSE: The Mummy – Ikke skummel eller spennende nok

Resultatet er en film som lager glatt underholdning av å vise frem, men samtidig bagatellisere, USAs rolle i både narkotikasmugling og opprusting av kartell og paramilitære organisasjoner. Og som klistrer på gode motiver som «familie» og «kommunistfrykt» for å dekke over sprekkene.

Den typen historisk selvplukk har lange røtter i Hollywood (spesielt i gamle Westernfilmer) – og i så måte er filmen virkelig American Made.

Om FILMEN

American Made
 • American Made
 • Slippdato: 25.08.2017
 • Regi: Doug Liman
 • Utgiver: United International Pictures
 • Originaltittel: American Made
 • Aldersgrense: 9 år
 • Sjanger: Action, Historisk, Komedie, Krim

 • Marius Waage

  Filmpolitiet. Dere som sikkert har litt kontakter i bransjen. Når er det Norge har planer om å sette opp Terminator 2 3D på Norske kinoer? Den har allerede premiert i mange andre land inkludert flere i Europa. Men Norge har ikke engang satt opp datoer enda.

 • Mattis Finstad Hansen

  Verdens beste smugler på nye eventyr!
  Tom Cruise spiller Barry Seal, en pilot som blir hyret av CIA for noen lugubre operasjoner i mellom-Amerika. Dette eskalerer, når legendariske Pablo Escobar og hans kartel involverer seg og sirkuset starter for fullt.

  Filmen er helt grei, verken en høydare eller skikkelig dårlig. Cruise spiller gjevnt over bra og er som vanlig karismatisk og stødig. Filmen er småmorsom til tider, sånn litt humre-morsom, spesielt de absurde pengescenene utover i filmen.

  Jeg har ikke noe spesielt forhold til historien rundt Escobar og alt som foregikk på 70/80-tallet og American Made blir nok en lett underholdende fotnote for meg. Jeg er fan av Tom Cruise-filmer, men denne blir nok litt anonym blandt de tidligere filmene hans.

  Alt i alt grei underholdning og tidtrøyte.

 • Mercutio

  Synes det er litt merkelig med all denne negativiteten når anmelder gir terningkast 4. På forsiden av Nrk er tittelen til anmeldelsen «En del å irritere seg over». Synes ikke terningkastet står i stil til denne vinklingen og holdningen i anmeldelsen. Hvis man synes filmen er over middels bra, og den har jo fått generelt gode anmeldelser ellers, bør man slutte med alle disse kvalifiserende argumentene der man først presiserer at man ikke liker noe(«filmen bagatelliserer», «Tom Cruise» etc) og så konkluderer med at dette er likevel ganske bra (ternigkast 4). Det gir ingen mening for meg som leser. For meg blir det som om anmelder prater om en annen film som han ønsker å se(og muligens eksisterer), men som ikke har noe som helst å gjøre med denne filmen.

 • aja kepo

  .𝐶𝐼𝑁𝐸-𝑀𝑂𝑉𝐼𝐸𝑆𝑃𝑂𝑃𝑈𝐿𝐴𝑅21.𝐵𝐿𝑂𝐺𝑆𝑃𝑂𝑇.𝐶𝑂𝑀

 • gurih

  American Made ====>>> LEADMOVIESHD12.BLOGSPOT.COM

 • alice

  American Made hel film ===> STARSMOVIESHD12.BLOGSPOT.COM

 • mulyati

  American Made ===> NEWBIMOVIESHD.BLOGSPOT.COM