Den finske regissøren Aki Kaurismäki har antydet at Den andre siden av håpet er hans siste film. Vi får virkelig håpe at det ikke stemmer, men om det er tilfellet, er det en nydelig svanesang!

Dette er nemlig en hjertevarm film om en syrisk flyktnings møte med en eldre restauratør i Helsinkis bakgater.

Kaurismäkis kjølige humor, lune atmosfære og det karakteristiske underspillet som preger det rike og besynderlige persongalleriet gjør Den andre siden av håpet til en fortreffelig tragikomedie med klare paralleller til virkelige problemstillinger.

Khaled (Sherwan Haji) søker asyl i Finland i "Den andre siden av håpet". (Foto: Arthaus)
Khaled (Sherwan Haji) søker asyl i Finland i «Den andre siden av håpet». (Foto: Arthaus)
Minimalistisk skuespill

Filmen følger to historier. En om den syriske flyktningen Khaled (Sherwan Haji) som kommer til Helsinki som blindpassasjer på et lasteskip. Og en om Wikström (Sakari Kuosmanen) som forlater kona, vinner stort i poker og kjøper den slitne restauranten Den gylne halvliter med tre rimelig umotiverte ansatte.

På et tidspunkt krysses Khaled og Wikströms veier, og finnen bestemmer seg for å hjelpe syreren ved å gi ham jobb i restauranten, samtidig som Khaled forsøker å finne søsteren som forsvant på reisen gjennom Europa.

Anmeldelse: Baby Driver får det til å rykke i gasspedalfoten

Den andre siden av håpet har mye til felles med Kaurismäkis forrige film, Le Havre, som også handlet om en lokal eldre herres møte med en ung flyktning i en havneby. Den foregikk altså i Frankrike, men nå er Kaurismäki på hjemmebane.

Han skildrer det finske samfunnet som rolig og avmålt, tilsynelatende med en begrenset grad av imøtekommenhet. Figurene er enkle og ukompliserte, og føles mer som skisser enn fulle personligheter, men selv om skuespillet er minimalistisk, greier Kaurismäki likevel å formidle en stor grad av varm menneskelighet gjennom hele historien.

Wickström (Sakari Kuosmanen) gir Khaled (Sherwan Haji) en jobb i restauranten "Den gylne halvliter" i "Den andre siden av håpet". (Foto: Arthaus)
Wickström (Sakari Kuosmanen) gir Khaled (Sherwan Haji) en jobb i restauranten «Den gylne halvliter» i «Den andre siden av håpet». (Foto: Arthaus)
Like deler komedie og tragedie

Den amerikanske regissøren Jim Jarmusch sa en gang om Kaurismäkis Mannen uten minne at den er trist nok til å få deg til å le og morsom nok til å få deg til å gråte, noe som er en perfekt beskrivelse av de fleste av filmene hans, også Den andre siden av håpet.

Den setter figurene i situasjoner med like deler komedie og tragedie, der man trekker på smilebåndet av noe som egentlig er trist som fy, samtidig som humoren forsterker det mørke i den underliggende tematikken. Det er et uttrykk som Kaurismäki mestrer forbilledlig.

Anmeldelse: Valerian and the City of a Thousand Planets er et visuelt sirkus

Den andre siden av håpet er nydelig filmet med sterke farger i opplyste rom, kontrastert med mørke, nattlige gatebilder.

Gjennom sitt spesielle formspråk greier Kaurismäki å si noe vesentlig om aktuelle problemstillinger i et tidløst miljø. Både mennesker og kulisser kan se ut til å være fra 1950-tallet, men står med et bein plantet i vår egen tid.

Filmen er umiskjennelig Kaurismäkisk, på godt og vondt, bare at også det vonde er godt i dette universet. Den andre siden av håpet er en ny tørrvittig fulltreffer fra den finske mesteren!

Om FILMEN

Den andre siden av håpet
 • Den andre siden av håpet
 • Slippdato: 04.08.2017
 • Regi: Aki Kaurismäki
 • Utgiver: Arthaus
 • Originaltittel: Toivon tuolla puolen
 • Aldersgrense: 9
 • Sjanger: Drama, Komedie

 • magnarStoroy

  Høyrest ikkje ut som nokon 5-ar dette her.

  • magnarStoroy

   — og enda mindre som 6-ar.

   • Erland Nettum

    For lite bæng?

    • magnarStoroy

     Sjølvsagt er det ikkje nokon film, som passar for alle, og dette er ikkje min type film. Yes for lite bæng og pang pang. Det bør vere action eller god humor i filmane. Eller fine damer. Viss Heather Graham eller Amanda Seyfried td er med i ein film, så ser eg filmen derfor, uansett kva filmen er om.

     Hadde hatt meir tru på denne filmen viss den fekk 1 eller 2 poeng av Filmpolitiet.

 • Espen Magnus

  Det som skrives her treffer bra, men jeg satt ikke igjen med 6 på terningen etter jeg så filmen. En svak femmer I bestefall, men anbefales selvfølgelig fordet 🙂

 • Mattis Finstad Hansen

  Tja, hva skal man si?
  Ærlig talt; jeg er usikker på om jeg likte den. Dette var en av de få filmene i år som jeg ikke føler jeg fikk så mye ut av. Jeg følte meg ikke underholdt på noen særskilt måte, noe som er litt av poenget med film.

  Samtidig er det noe i ettertid som gnager litt i bakhodet. Gir meg litt motstand tankemessig: noen metaforer, de absurde situasjonene som virket malplasserte, mangelen på en moraliserende finger, som lett kunne ha blitt brukt i et slikt tema som filmen handler om. Filmens historie er rimelig overfladisk i så måte. Jeg får heller følelsen av at vi følger personenes hverdag, uten særlig mål og mening, noe som på en måte fungerer, slik som i den franske Markedets lov.

  Uansett kan vi være enig om en ting. Filmen er så finsk, som finsk kan bli. Aki Kaurismäki skaper et, kanskje noe vèl stereotypisk, finsk samfunn, hvor det traurige og stive kommer tydelig frem. Skuespillerene er tunge og humørløse, noe som skaper et visst humoristisk preg, noe den eldre garde i kinosalen satte større pris på enn meg. Det er langt mellom hvert smil og selv om satiren sitter løst av og til, blir filmen dessverre både forglemmelig og ugjevn i mine øyne. Den er i allefall ikke så god som visse kritikere skal ha det til.

 • nadia brozovic

  MOVIEHD>> IMAX.BESTCINEMAX.COM

 • Pöntinen Tommy

  👍👍👍👍

 • seni alamahoy

  den-andre-siden-av-hapet ==> 123MOVIESOPULAR.BLOGSPOT.COM

 • Willhelm Trygdeberget

  Dårligste ræle æ har sætt på læng. Takk til piratan i bukta for at æ itj kasta bort no pæng på dænna tulj filmen. Klovnat me ell gaml kara som sku værra nynazizta.

  • Andre

   Hva sier du? Skjønner ikke hva du sier fordi du skriver et annet språk enn meg… Men sånn uansett; enkelte filmer er mer for de litt over gjennomsnittet enkle sjelene av oss. 😉

 • sariem

  Når filmen hd ser på her==>> ALL.MOVIESSTREAM.ORG

 • Nilss Vermund Gjerstad

  Jeg begriper virkelig ikke hvordan det er mulig å gi denne filmen terningkast 6. Handlingen er ikke akkurat original, og regien er faktisk elendig til tider, bl.a. er det noen slåss-scener hvor motstanderen går i bakken mens knyttneveslaget åpenbart er langt unna ansiktet. Kaurismäki har laget flere gode filmer tidligere, men «Den andre siden av håpet» virker som et forsøk på å gjenopplive finsk fjernsynsteater….