Anmeldelsen inneholder noen spoilere for sesong 7 av Game of Thrones. Hvis du enda ikke har sett sesongen anbefaler vi at du leser anmeldelsen av sesongpremieren isteden.


Etter bare syv episoder er den syvende sesongen av Game of Thrones ferdig. Dette har vært en sesong med store høydepunkter, men også noen fundamentale problemer.

Billige snarveier på manusfronten og lynraske reiser har vært konsekvenser av at denne sesongen er tre episoder kortere enn tidligere. Dette har gått på fiksjonstroverdigheten løs, og resultert i mye irritasjon hos undertegnede.

Samtidig har den nest siste sesongen av Game of Thrones vært en skikkelig godbit for fanhjertet mitt. Frø som ble sådd i den første sesongen har omsider blomstret, og fanteorier har blitt både knust og gått i oppfyllelse.

Sesongfinalen etterlot meg også nervøs for fremtiden, men på en god måte, og det lover godt for den aller siste sesongen i serien.

Møtet mellom Brienne og Arya var et av de aller beste øyeblikkene i sesong 7 av Game of Thrones. (Foto: HBO Nordic).
Møtet mellom Brienne og Arya var et av de aller beste øyeblikkene i sesong 7 av Game of Thrones. (Foto: HBO Nordic).
Et forrykende tempo

Det er enormt høye forventninger knyttet til en så stor produksjon som Game of Thrones. De stiger i takt med budsjettet på serien, og med tanke på at dette har blitt en av historiens dyreste tv-serier er det dermed vanskelig å bli helt fornøyd.

Siden tempoet har vært så høyt har dette vært en av de mest belønnende sesongene i serien. Det har skjedd mer i løpet av disse syv episodene, enn i noen sesong tidligere.

Dessverre har tempoet gått på bekostning av det som har gjort Game of Thrones til en kvalitetsserie. De gode samtalene der karakterbygging står i høysete er nærmest forsvunnet.

Tidvis virker det som om mantraet “show, don’t tell” har blitt glemt av serieskaperne. Ved flere anledninger blir ting overforklart så til de grader at man skulle tro publikum var en gjeng ettåringer som må få alt med teskje.

Det tys også til billige løsninger på manusfronten, der vi raskt får noe fortalt istedenfor å få se hvordan det gikk til. Møtet mellom Sam og Bran i sesongfinalen er et eksempel på dette. Når var det Sam faktisk fikk med seg det Gilly leste om i episoden “Eastwatch”?!

Slike plotthull kan kalles smårusk, men når du soper nok smårusk sammen blir det til slutt en ganske stor haug med dritt.

Lena Headey er knakende god som den politiske intrigemakeren Cersei i sesong 7 av Game of Thrones. (Foto: HBO)
Lena Headey er knakende god som den politiske intrigemakeren Cersei i sesong 7 av Game of Thrones. (Foto: HBO)
Noen av seriens beste episoder

Det var harde ord. Spesielt siden jeg, til tross for disse irritasjonsmomentene, har kost meg vanvittig mye med sesong syv av Game of Thrones.

Episoder som “Dragonstone” og “The Spoils of War” står igjen som noen av seriens aller beste. Førstnevnte er seriens beste sesongåpning og sistnevnte står til terningkast seks. De visuelle effektene er så gode at dragers eksistens blir til virkelighet med den største selvfølge, og små lommer av lunhet og varme gjør at hjertet mitt banker ekstra for flere av rollefigurene.

Som Kristofer Hivju uttalte da han gjestet Filmpolitiets GoT-pod i sommer, så blir øyeblikk av varme satt ekstra stor pris på i Game of Thrones siden resten av serien er så mørk.

John Bradley, Kristofer Hivju og Rory McCann har blant andre vært fanebærere for dette denne sesongen i rollene som Sam, Tormund og the Hound. Det er som om serieskaperne vil minne oss om hvorfor vi bryr oss så mye om rollefigurene i denne serien nå som den går mot slutten, og det fungerer i høyeste grad.

LES OGSÅ: Sesongpremierens beste øyeblikk

The Spoils of War er en av seriens aller beste episoder. (Foto: HBO Nordic).
The Spoils of War er en av seriens aller beste episoder. (Foto: HBO Nordic).
Fantastisk på sitt beste

David Benioff og Dan Weiss har ikke lenger George R.R. Martins bøker å lene seg på, men klarer fortsatt å engasjere meg og millioner av andre seere på en unik måte med Game of Thrones.

Hver episode sees flere ganger og diskuteres i timevis med venner og kolleger. Det betyr at de, til tross for min frustrasjon, gjør noe riktig.

I løpet av sesongen har jeg grått, skreket, jublet og ledd. Jeg har hoppet opp og ned i sofaen og bitt negler. For på sitt beste er den syvende sesongen av Game of Thrones fantastisk god, det er bare så synd at serien skal ha så hersens dårlig tid.

Derfor tenker jeg på neste sesongs seks episoder med bekymring. Heldigvis verserer det relativt troverdige rykter om at episodene skal være på lengde med små filmer.

Og så er det bare å be til gudene, både de gamle og de nye, om at vi ikke må vente så lenge som 2019 på neste og aller siste sesong i eventyret. Samtidig må vi utføre noe blodmagi for å sikre at en tidlig 2018-premiere ikke går på bekostning av solid manusarbeid og god historiefortelling.

Om SERIEN

Game of Thrones
 • Game of Thrones
 • Slippdato: 17.07.2017 – 28.08.2017
 • Sesong: 7
 • Utgiver: HBO Nordic
 • Serieskaper: David Benioff, D.B. Weiss
 • Sjanger: Drama, Eventyr

 • Trygve Andresen

  Veldig enig her. Det er mye bra i sesongen, men det blir litt billige og enkle løsninger manusmessig. Til dels forutsigbart og «hollywoodsk» også, i motsetning til tidligere sesonger. Håper de klarer å ha tilstrekkelig is og edruelighet i magen (eller skulle jeg sagt «fire and ice») manus- og regissørmessig til å realisere den dype og tilfredstillende avslutningen serien har potensial for. 🙂

 • Kristian

  Angående «Når var det Sam faktisk fikk med seg det Gilly leste om i episoden “Eastwatch”?!»: Inntrykket jeg sitter med igjen etter dette er vel at Sam har skrevet av boken allerede, og at han derfor kjente innholdet uavhengig av om Gilly leste fra boken eller ikke. Noe med måten han snakket om hvilke inntrykk han hadde av den gamle High Septon.

  • Michael Katz

   Ikke overtolk det. Når du er på lang biltur med kona, er det helt stille i bilen hele veien? Sam og Gilly hadde god tid til å prate om stort og smått på turen nordover.

   • Eirik Kårstad

    Du skal ikkje undervurdere kor godt det er med stillhet frå kona på ein lang biltur 😀

   • Karsten Biering

    Selvfølgelig er det mange måter Sam kan ha funnet ut av det på. men hvorfor fikk vi ikke se det?

  • Det er mange måter han kunne ha finni det ut på, problemet er at vi ikke får se det store vendepunktet. Det er svakt.

   • Martin H Endresen

    Er det bare jeg som fikk med meg at sam sa klart og tydelig i episoden til brann: i citadellet skrev jeg av en yppersteprests dagbok, han annullerte rhaegars ekteskap med elia, han viet rhaegar og lyanna i en hemmelig seremoni.

 • alex

  OMG ett år minst til neste gang da..

  • Lars Andersen

   Det går rykter om 2019..

 • Fredrik

  Kjøper ikke helt innvendingen om Sam og Gilly. De hadde vel ridd nordover i ukesvis fra Oldtown – god tid til å diskutere dette nærmere.

  • Jepp, men poenget er at en så viktig hendelse som at Sam finner ut at Jon er den ekte tronarvingen til hele Westeros burde ha blitt vist. Det er jo et enormt vendepunkt! Isteden legger Sam det frem, nesten i en bisetning. Show, don’t tell!

   • Eirik Kårstad

    Men treng Sam ha visst at Lyanna og Rhaegar fekk barn? Han fann altså ut at dei hadde gifta seg, men når Bran seiar at Jon er deira bastard, DÅ skjønar han med ein gon at han er jo faktisk ektefødd. 🙂

 • Bjørn-Åge

  Veldig enig med deg, Marte. Som fan av bøkene først og fremst er det merkbart hvordan serien har utviklet seg etter at de ikke lenger kan ha kildematerialet å støtte seg på. Dialog, karakterutvikling, handling, plotmekanismer – alt er på flere nivå under det vi er vant til. Særlig hvordan serieskaperne på enkleste mulig måte skrev Littlefinger ut av serien irriterer meg noe grenseløst. Vi har blitt vant til en historie der ingenting er lettvint og tilfeldig, da er det skuffende å se noen av løsningene denne sesongen. Når det er sagt er det herlig å endelig å få sett disse karakterene møtes, at ting drar seg til og klimaks nærmer seg. Det er fremdeles mye, særlig action, å kose seg med når man bare innser hvordan serien har blitt og slår seg til ro med det. Serien er serien, og bøkene er bøkene – og nå er de to vidt forskjellige ting. Tror ærlig talt vi ikke kunne fått en bedre adapsjon enn dette. Gleder meg noe voldsomt til fortsettelsen, men er jo som alle andre bekymret for om de to siste bøkene i det hele tatt kommer ut. I mellomtiden er det serien som får gjelde. Krysser fingre og tær for at Tormund er med videre og får sin «big woman», og at vi får en kanonavslutning i siste sesong.

 • Trond Sinfour Borgersen

  Jeg har kost meg veldig med denne og de andre 6 sesongene av GOT. Merkelig nok har jeg savnet det som karakterene tidligere har møtt på veien fra A til B. De har nærmest teleportert til steder, og man oppdager fort når jeg drage flyr over deg, så det må være mange som har fått med seg at dragene er io Westeros. Men synes det også har vært greit at sesongen har tatt litt snarveier, for denne sesongen har vist oss 7 episoder med meget meget høy kvalitet. Får frysninger av å se de dragene i en aksjon, og de ser mye bedre ut enn de hadde gjort i en Hollywood film.

 • Terje Sandberg

  Jeg sliter med drager og kråker (brev»duene») som tydeligvis kan teleportere. Det som har tatt dager og uker tidligere går nå på noen skarve nattetimer. Sliter også med forråtnelsen av isdragen. Ellers veldig bra.

 • Truls Johnsen

  Enig med deg i at her var for mange «shortcuts» både i hvordan ting ble forklart, men og i hvor fort folk og fe flyttet seg fra sted til sted.. Fikk jo flere ganger inntrykk av at båtferdene fra Dragonstone til Kings Landing var som å ta lokalbåten i havna i Kristiansund! Alt dette ødelegger noe, men jeg sitter allikevel igjen med at dette var den beste sesongen, av alle! Skal forøvrig høre med noen av mine Shamanvenner om de ikke kan «gainne» frem en sesongstart i 2018.. 🙂

 • Øystein Hjelle Melle

  Dialogen var også utrolig mye dårligere denne sesongen enn tidligere, og jeg syns det går utover skuespillet, spesielt Jon Snow.. Hver enkelt scene med 2 personer som snakker sammen minner mer og mer om Gossip Girl enn GoT.

  • Bjørn-Åge

   Dialogen er så svak at Tyrion knapt kan kjennes igjen 🙁

  • Lars Andersen

   Jeg syntes dialogen var lettere og mer underholdende, og egentlig i tråd med resten av S7.

 • Jomar Bakkeli

  Sesongen ferdig? Betyr det at avisene må permittere halve kukturstaben siden de ikke lenger har noe å skrive om? Betyr det at vi kan slippe å bli spamma med artikler om tøvet?

  • Lars Andersen

   Men klikke deg inn, det må du?

 • ttelle

  Alle sier hele tiden at dragedamen er sårbar for bare en pil. Andre som føler at dette kan være frempek til snømannkongens bane?

 • aja kepo

  SSS VV SSS 𝑊𝑊𝑊.𝐶𝐼𝑁𝐸-𝑀𝑂𝑉𝐼𝐸𝑆𝑃𝑂𝑃𝑈𝐿𝐴𝑅21.𝐵𝐿𝑂𝐺𝑆𝑃𝑂𝑇.𝐶𝑂𝑀

 • 050986

  Hvor fikk Daenerys en slik figur fra? Det gjør henne berettiget til å sitte på en trone! For ikke å nevne resten av kroppen hennes.

 • GreatGoogalyMoogaly

  Makan til cliffhanger i siste episode, da! Totalt sett liker jeg episoden og har forsonet meg med at de har utviklet serien slik som de har gjort. Storkoser meg gjennom episodene, men nå av litt andre grunner enn før – fra sakte karakterutvikling og gode dialoger til god action og spennende historie (som serien hadde før også, men nå er det meste her).

  Allikevel synes jeg at når de først legger opp til «sterke» scener med god dialog, så matcher de ikke gamle dager.

 • Jeg savner «After the Thrones», jeg. De holdt det gående i forrige sesong, men vet ikke hvor de ble av. Det ga meg en ekstra GOT-dimmensjon 🙂

 • dita maulidina

  g BOXOFFICEPOPULARMOVIES-21.BLOGSPOT.COM