Nerdefaktoren var høy da Filmpolitiet inviterte til Game of Thrones-aften med Kristofer Hivju i Trondheim.

Lokalet var stappfullt av Game of Thrones-fans, som var kommet for å høre Hivju fortelle om hvordan det er å være med på verdens største TV-serie. Og som fast lytter av Filmpolitiets GoT-pod var Hivju klar til å dele.

– Jeg har hørt absolutt alt. Jeg hører på når jeg rydder, så dere har hjulpet meg å rydde veldig mye, sier Hivju, som forteller at han synes det er morsomt når det diskuteres fanteorier som kommer nært opp mot sannheten i podkasten.

For omfanget av fanteorier og fankultur er stort når det kommer til Game of Thrones. Og et av de største fenomenene rundt serien det siste året har knyttet seg nettopp til Hivjus rollefigur Tormund Giantsbane.

Hør hele podkasten med Kristofer Hivju på din foretrukne podtjener eller her!

Utestedet Work-Work i Trondheim var stappfullt av Game of Thrones-entusiaster kommet for å se Kristofer Hivju. (Foto: Lars Haugdal Andersen, NRK P3).
Utestedet Work-Work i Trondheim var stappfullt av Game of Thrones-entusiaster kommet for å se Kristofer Hivju. (Foto: Lars Haugdal Andersen, NRK P3).
#Briemund

Da Tormund fikk øynene opp for Gwendoline Christies rollefigur Brienne of Tarth i sesong seks, eksploderte Internett med fantegninger, romantiske bildekollasjer og forhåpninger for paret.

Hivju tror den generelt mørke tonen i serien er noe av grunnen til at #Briemund har gått som en farsott.

– Det er så mørkt og tungt og dystert og grusomt, så bare vi gir dem en liten dert med sukker, klikker det for folk. Fansen har laget tusenvis av tegninger, de setter seg ned og broderer puter med de to på. Jeg synes det er rørende, rett og slett.

LES OGSÅ: De beste øyeblikkene fra sesongpremieren!

I premieren på sesong syv får vi nok et møte mellom Tormund og Brienne. I den ferdige klippen ser vi at de to prater sammen i bakgrunnen, før Brienne går brydd bort.

Fansen har lurt på hva som egentlig ble sagt mellom de to, og Hivju kan fortelle at en del av det som ble filmet ikke kom med i episoden.

– Jeg går litt i surr på hva som er manus og hva jeg la til, for jeg skrev til en monolog. Tormund kommer bort og sier at “du minner meg om en som var veldig nær meg”. Men så skjønner Brienne at jeg snakker om en bjørn som jeg har pult, og derfor gikk hun!

I likhet med Hivju håper vi HBO legger ut denne scenen som en «deleted scene» i nærmeste fremtid.

Kunne dette ha vært en deleted scene? Vi utfordret Hivju på hvordan Tormund ville ha bekjempet The Night King!

Lager falske scener

Som en av verdens aller mest populære TV-serier blir HBO og Game of Thrones stadig utsatt for lekkasjer og datainnbrudd. Blant annet ble detaljer fra en viktig scene fra «Battle of the Bastards»-episoden lekket på nett i fjor. Og denne uken kom nyheten om at HBO har blitt hacket.

Sikkerheten er høy på settet, men Kristofer Hivju forteller at de stadig må passe seg for innpåslitne paparazzifotografer som bruker mer og mer moderne metoder for å få glimt av hva som skjer under innspilling.

– Iblant så kommer det sånn “en drone! DRONE ATTACK”, også løper vi inn i pauseteltet.

Problemet har blitt så stort at produsentene har begynt å iscenesette falske scener for å lure pressen.

– Så selv det som er lekkasje fra sett er ikke nødvendigvis rett, forklarer han.

«Get the fuck out»

HBO har også forsøkt å bruke frekvensforstyrrere for å ødelegge signalene til dronene som dukker opp over settene, men Hivju hadde en mer fiffig løsning på problemet:

– Jeg foreslo, kan ikke alle bare få en hagle, også får den som skyter’n ned en vinflaske!

Merkelig nok valgte ikke HBO å gå for den løsningen.

Innpåsliten presse er altså et økende problem, men hvis noen av skuespillerne skulle røpe noe av handlingen, kan Hivju fortelle at HBO ikke viser noen nåde.

– Da er det “get the fuck out”. Det har skjedd, avslører Hivju uten å si noe mer om hvem det måtte gjelde. Stort sett er de som er med på produksjonen lojale, konstaterer han.

– Det er ekstremt mange skuespillere og et stort crew som kommer inn og ut hele tiden, så at hemmelighetene holdes så godt som de faktisk gjør er vanvittig imponerende.

Det var ikke noe i veien med engasjementet under innspillingen av Filmpolitiets GoT-podspesial. (Foto: Lars Haugdal Andersen, NRK P3).
Det var ikke noe i veien med engasjementet under innspillingen av Filmpolitiets GoT-podspesial. (Foto: Lars Haugdal Andersen, NRK P3).
Fra Olav til Tormund

Nå er det fem år siden Kristofer Hivju fikk rollen som Tormund Giantsbane i Game of Thrones, og mye har skjedd med karakterutviklingen siden den gang. Spesielt var slaget ved Hardhome i sesong fem et vendepunkt for figuren.

– Da Jon Snow og Tormund forlot Hardhome og han så hele folket sitt bli wights, begynte Tormund å grine. Og det hadde jeg aldri trodd at den karakteren kunne gjøre. At det skjedde åpnet opp mitt bilde av ham.

Selv om det nå også har vist seg at Tormund kan bli forelsket, er det først og fremst hans breiale fremtoning fansen elsker med figuren. Hivjus fascinasjon for vikingtiden har betydd mye for hvordan han har grepet denne delen av Tormund an.

– Jeg har vært veldig opptatt av vikingtiden. Jeg har spilt Olav (den hellige, journ.anm.), som var en brutal viking som blir konge av Norge og deretter helgen, flere ganger, så jeg har studert vikingtiden. Det frie folket er ikke vikinger, men de har mange likhetstrekk, så det er ballast man tar med seg inn i det frie folkets kultur og væremåte. Og Olav har litt kred for hvordan jeg kan spille en fyr som eier rommet. De måtte ha en skandinav for å spille den rollen, vet du, legger han spøkefullt til.

Les også: Alt du trenger å vite før sesong 7 av «Game of Thrones».

Når du har ditt eget flipperspill, men har glemt å kjøpe polletter. (Foto: Lars Haugdal Andersen, NRK P3).
Når du har ditt eget flipperspill, men har glemt å kjøpe polletter. (Foto: Lars Haugdal Andersen, NRK P3).
11 ting vi lærte av podkasten med Kristofer Hivju

 • I motsetning til Tom Cruise står ikke Hivju på kasse for å bli like høy som sine kvinnelige motspillere.
 • Den ultimate GoT-kampen han vil se er Khal Drogo vs. The Mountain.
 • Khal Drogo er drømmerollefiguren å spille mot. Kjipt at han er død!
 • Han synes Game of Thrones-versjonen av Risk er urettferdig, siden kartet stopper ved The Wall.
 • Hivju er på Team Jon Snow når det gjelder hvem som bør ende på Jerntronen.
 • Det er forvirrende å snakke dansk-norsk med de andre skandinavene på settet.
 • Wildlings-etterfesten er alltid den kuleste.
 • Det ble brukt 702 liter falskt blod under Battle of the Bastards-innspillingen.
 • Hivju prøvde å få innspillingen av serien lagt til Norge.
 • Han synes Ed Sheeran gjorde en god jobb, skuespillerteknisk.
 • Serieskaperne David og Dan er tause som østers på spoilers.

Hør hele podkasten med Kristofer Hivju på din foretrukne podtjener eller her!

 • Henning N. Nygaard

  «Høy nerdefaktor» = bilde av masse vanlige folk under tredve…

  • For min del handler det å være nerd mer om kunnskap og interesse, enn om hvordan man ser ut. Veldig mange av de som kom på podinnspillingen er mer enn gjennomsnittlig opptatt av GoT, så synes det er innafor å kalle oss nerder. 😊Vi hadde også en GoT-quiz samme kveld, der folk virkelig fikk vist frem hva de kunne!

   • Henning N. Nygaard

    Hva med «høy faktor for kunnskap og interesse» da?
    Kanskje bare jeg som synes nerd høres nedlatende ut.

    • Nei, nerd er overhodet ikke negativt. Ordet «nørd» var vel nedlatende på 80-tallet en gang, men siden den gang har nerdekulturen vokst seg sterk. I Filmpolitiets redaksjon er vi alle nerder, og stolte av det. 😊

     • Olliken Sampen

      Jo, begrepet nerd er negativt ladet. Det brukes om en person som kan veldig mye om et snevrert/sært tema, og generelt er innadvent og sosialt tilbakestående. Geek er nok litt bedre å bruke, men ikke helt stuerent det heller.

      En gang på slutten av 90tallet bestemte enkelte nerder «å snu» begrepet de hadde blitt mobbet med i pååveksten, og etterhvert fikk de også med seg en del av mobberne side disse nå var i en arbeidsmessig situasjon hvor de putselig var avhengige av «nerdene». Dog det endrer ikke det faktum at de fremdeles så og ser på nerdene som noen særinger…
      Nørd er forrøvrig den fornorskede versjonen av ordet nerd, og er i bunn og grunn identisk. Personlig blir jeg fornærmet om noen kaller meg noen av disse ordene.

      • Jeg har aldri opplevd å få ordet nerd brukt om meg som noe negativt, men bare med positivt fortegn. Mulig noen synes jeg er sær, men det får bli deres problem, hehe. 🙂 Men det er mulig det er et generasjonsskifte der en plass, som gir folk ulik oppfatning av hva ordet betyr.

       Hvis noen synes ordet er negativt, så må vi isåfall snu det til noe positivt da. Vi bruker det uansett bare med positivt fortegn, vi elsker å «nerde» om ting, vi koser oss med «nerdeprat» og elsker å møte andre nerder. Det synes jeg kommer tydelig frem i denne artikkelen også. Det ville være veldig rart å bruke ordet i negativ forstand når vi snakker om vår egen podkast, oss selv og vårt publikum.

       • Olliken Sampen

        Det kan godt være et generasjonsskille, men man må nok forholde seg til ordboksdefinisjonen. Om man plutselig skal gi ny mening til ord blir det rimelig kaotisk. (se bjørnetjeneste, forfordele, brorpart etc)

        • Språk utvikler og forandrer seg hele tiden. Her i Filmpolitiet kommer vi til å fortsette å omfavne nerd som begrep, og kose oss med all nerdingen både på radio, nett og i podkast.

        • Nerd in Norway

         Har jeg våknet i et alternativt univers? Ingen jeg kjenner under 40 i min omgangskrets tar «nerd» som negativt. Det handler om kontekst da. Omtrent alle ord kan brukes nedlatende hvis toneleie og settingen er riktig/feil.

        • Jon Schjelderup

         Lol! (eller er det kanskje «LOL» eller «haha» som er korrekt i følge ordboka?) Jeg liker språknerdingen i dette kommentarfeltet.

        • Olliken Sampen

         Nå oppsto nok den negative betydningen først. se ordboka.

        • Olliken Sampen

         En villet missleding er vel ikke direkte et språk i endring, er det vel? Trodde forøvrig NRK-ansatte måtte forholde seg til korrekt norsk jeg? 😉

        • Erik

         Hva? Ingen som mener at nerder skal se ut slik som de gjorde i «Revenge of the nerds»? Verden står neppe til påske. Nerding er vel bare et forkortet begrep for å dypdykke i et spesielt tema/interesse, uten å måtte dypdykke mer i det. Metanerd 🙂

        • muttymartin

         En ordbok er bare et forsøk på å beskrive språket på et gitt tidspunkt. Det er ingen som ønsker at språk skal låses fast i en gitt versjon. Da blir det et dødt språk siden det ikke lenger kan brukes til å kommunisere om det faktiske samfunnet, som alltid er i endring. Språk er derfor også alltid i utvikling, og ordbøker må hele tiden oppdateres. Bruken av ordet nerd er et godt eksempel på språklig endring, og etter hvert vil nye versjoner av ordbøkene reflektere dette.

        • Olliken Sampen

         Nei bruken av ordet nerd er ikke et godt eksempel på språk i endring. Språk i endring er gjerne nyord og nye måter å si ting på, ikke en villet handling til å snu et ord til å bety det motsatte. Enkelte ganger skifter ord betydning når en misoppfatning har spredt seg langt nok, som med f.eks «å forfordele», men det fører bare til tvetydighet og at man ikke får formidlet det man ønsker, i og med ordet ht to motstridene oppfatninger. Med Nerd er det enkelte som bevisst har prøvt å snu betydningen (så enda værre). Det er en grunn til at du aldri vil høre ord som klatrenerd, surfenerd, elvepadlenerd, kitenerd, og basehoppenerd. Kanskje du kan høre om skinerder, men de kjører i alle fall ikke off-piste, men går på langrennsski. Tviler på at vi også får kunstnerder eller filosofinerder også, selv om dette ligger nært opp mot og i samme kunnskapsrike landskap som de som virkelig blir kalt nerder.

      • Sindre Simonsen

       Da må du nok vokse litt tykkere hud. Jeg ser overhodet ikke på å bli kalt nerd som noe negativt. Ja, det betyr at du kan veldig mye eller interesserer deg innenfor et visst område, men du bør jo bare feire at du ikke er som alle andre, og faktisk har noe som gjør deg interessant.

       • Olliken Sampen

        Eller jeg kan irettesette de som prøver å kalle meg ting jeg ikke liker. Jeg foretrekker det siste.

      • Olav Gundersen

       Som Marte sier har ikke nerd vært noe negativt siden collegefilmene på 80-tallet.

       • Olliken Sampen

        Jo, dessverre har det nok det. Om du er i tvil om et ords betydning hjelper det å slå opp i et dertil egnet oppslagsverk.

  • Nerd in Norway

   Overhodet ingenting negativt med ordet «nerd» på Filmpolitiets sider! Nerd er heller en hedersbetegnelse!

   • nadia brozovic

    MOVIEHD>>> IMAX.BESTCINEMAX.COM