Stephen King-fans vil kanskje rive seg i håret av frustrasjon når de ser den første filmen basert på hans åtte The Dark Tower-bøker (som jeg dessverre ikke har lest).

Selv om filmen ikke er en direkte katastrofe, er det tydelig at mye må ha gått tapt i overføringen fra bok til film. Man aner konturene av et rikt og komplekst univers, men det fokuseres nesten utelukkende på action i filmens relativt korte spilletid.

Den danske regissøren Nikolaj Arcel gjør en brukbar jobb med å visualisere det lille som er av historie, men filmen virker å være redigert så brutalt at figurene aldri får tid til å bli mer en vage omriss i en verden som aldri blir etablert skikkelig.

The Dark Tower er pent filmet, og har flere enkeltstående actionsekvenser som står seg godt, men den overhengende historien virker merkelig tom og intetsigende.

Roland (Idris Elba) og Jake (Tom Taylor) hopper mellom verdener i "The Dark Tower". Her er de i New York. (Foto: United International Pictures)
Roland (Idris Elba) og Jake (Tom Taylor) hopper mellom verdener i «The Dark Tower». Her er de i New York. (Foto: United International Pictures)
Finner portal til en annen planet

Den unge New York-gutten Jake Chambers (Tom Taylor) ser visjoner om en pistolmann, en sortkledd trollmann og et mystisk tårn i en fremmed verden. Når slemme krefter kommer for å ta ham og utnytte hans spesielle evner, greier han å rømme og finner en portal som fører ham til en annen planet.

Der finner han pistolmannen Roland (Idris Elba), som etter hvert innser at Jake er en viktig brikke i kampen mot Walter (Matthew McConaughey). Han vil nemlig ødelegge det mørke tårnet i universets sentrum, som beskytter mot onde demoner som vil inn.

Anmeldelse: The Trip to Spain er tidvis ustyrtelig morsom

Når det brukes tekstplakater før start for å etablere et filmunivers, er det et dårlig tegn. Det betyr ofte at filmskaperne har tatt noen brutale snarveier for å presse inn for mye historie på for liten tid. Det ser også ut til å være tilfelle i The Dark Tower.

Det mørke tårnet forblir et bakgrunnselement gjennom hele filmen, uten at man noen gang får forklart skikkelig akkurat hva det er, hva det gjør og hvorfor det er viktig. Det er det som på engelsk kalles en «macguffin», et mål eller en mening uten noen betydning som er der for å drive historien fremover.

Matthew McCounaghey spiller trollmannen Walter i "The Dark Tower". (Foto: United International Pictures)
Matthew McCounaghey spiller trollmannen Walter i «The Dark Tower». (Foto: United International Pictures)
En bortkastet mulighet

Mens pistolmannen Roland er hovedfiguren i bøkene, gjør Arcels film unge Jake til den sentrale figuren. Hans reise byr på en god dose fantasi og spenning og Tom Taylor er et positivt bekjentskap i hovedrollen.

Likevel er det åpenbart mer interessant hver gang Idris Elba viser seg som Roland. Han er som vanlig en imponerende skikkelse, selv om omstendighetene rundt figuren hans ikke alltid holder like høy kvalitet.

Matthew McConaughey virker litt ute av sitt element som ond trollmann. Walter blir aldri mer enn en A4-utgave av en eventyr-antagonist. Persongalleriet rundt disse tre er såpass omfattende at filmen måtte ha vært mye lengre for at hver av figurene skulle kunne gjøre inntrykk.

Anmeldelse: Annabelle 2 er et trygt valg om du liker å bli skremt

The Dark Tower har flere godt utførte sekvenser, spesielt en intens skuddveksling i siste akt. Likevel sitter man igjen med en sterk følelse av at filmen kunne ha vært så mye mer.

Det er godt kjent at etterarbeidet har vært utfordrende, med flere testvisninger med påfølgende redigering. Det er lett å se for seg at Stephen Kings historie har blitt vannet ut for mye som et resultat av dette.

The Dark Tower er derfor en bortkastet mulighet til å lage en eventyrlig filmserie av et visst kaliber. Kings bøker fortjener bedre behandling på film enn dette.

Om FILMEN

The Dark Tower
 • The Dark Tower
 • Slippdato: 18.04.2017
 • Regi: Nikolaj Arcel
 • Utgiver: United International Pictures
 • Aldersgrense: 12
 • Sjanger: Action, Eventyr

 • Claus

  Jeg får sitere en kjent tv-serie: SHAME! SHAME! SHAME!
  Å skrive en anmeldelse av filmatiseringen av Stephen King’s Magnum Opus- en bokserie på åtte mursteiner han har jobbet med, slitt med, vært plaget av og vært ridd av som en mare- uten å ha LEST DEN??

  Stephen King spanderte 35 år på å skrive, du kunne spandert noen timer på å lese…

  Og når det er sagt- det er på tide å komme seg på kino!

  Mer siden…

  • Trond Kval Nordli

   En film må kunne stå på egne bein uavhengig av opphavsmateriale.

  • Jerntoft

   Hørte akkurat podcast «geeks guide to the galaxy» hvor 3 av 4 hadde leste deler av eller hele serien og slaktet filmen nord og ned. Dvs. hadde Birger vært en fan ville nok karakteren vært enda lavere nettopp fordi det var en så elendig adapsjon av bøkene. Det eneste positive de hadde å si var at dersom man så bort ifra bokserien så var det en helt unevneverdig A4 action film. At Birger derfor dømmer filmen nøytralt utfra de kvaliteter den har som en film burde derfor være helt greit. Det at filmpolitiet er så nøytrale når de dømmer filmer er etter min mening deres sterkeste side, og hva som gjør det verdt å lese kritikkene de lager. Det blir en veldig god forankring å nullstille seg etter når man skal se film.

   Edit: Når det er sagt..Birger, du MÅ lese serien den er rett og slett utrolig bra!

  • Jomar Bakkeli

   Hvor mange timer mener du Vestmo burde spandert på å lese de åtte mursteinene? Gjelder det bare anmeldere eller syns du de som skal se filmen også må gjøre forarbeidet?

  • brekken

   Om noe vil jeg påstå at anmelderen er BEDRE rustet til å anmelde filmen enn de som har lest bøkene. Vil ikke bli farvet av den. Og Birger anmelder jo tross alt FILMENS kvaliteter, ikke bøkenes. Mange som drar på kino uten å ha lest dem. Dessuten er jo The Dark Tower-filmen basert på The Dark Tower-universet med flere elementer, men ikke en direkte oversettelse. Har tatt meg ett år og to måneder å bli ferdig med denne serien. Absolutt verdt tiden, men at Birger MÅ gjøre det samme for å evne å anmelde filmen – den kjøper jeg ikke.

  • Olav Gundersen

   Nei filmen må klare å stå på egne ben.

   De aller dårligste anmeldelsene kommer fra fanboys som bare er opptatt av å finne hva som er anderledes enn boken/tegneserien/spillet eller som overser gigantiske hull i historien fordi de kjenner til deler av historien som ikke presenteres som en del av filmen.

 • Eirik S. Nilssen

  Litt enig med Claus under – men samtidig må jo en film kunne stå på egne bein for personer som ikke har kjennskap til bøkene også, som for eksempel Ringenes Herre.

  Må si jeg ble veldig skuffet av å lese hvilket fokus folkene bak filmen har valgt å ta. Mulig ting utfolder seg videre i en film nummer 2, men det høres jo ut som om dette er en film BASERT på Dark Tower og ikke en filmadapsjon av fantastiske bøker, som beskriver et komplekst og rikt univers. I bøkene er jo blant annet Roland og hans reise det absolutte fokus.

  Håper jeg blir motbevist.

 • Robert

  Fra wikipedia: The film also serves as a canonical sequel to the novel series…
  Så ikke basert på bokserien sådan

 • Erland Nettum

  Da dropper vi denne på kino.

 • Rune Arnesen

  Jeg har slitt meg igjennom bøkene i DT-oktalogien og må jo si jeg lurer på hvorfor de ikke enten lagde en f.eks. triologi av sentrallinja i bøkene eller en tv-serie av hele sulamitten.
  Å koke alt dette ned til 1 enkel film høres spenstig ut… Da må MYE fjernes og det blir vel lite rom for karakterutvikling.
  Men de må gjerne endre slutten i forhold til boka! 😀

  • Odd Even

   Hvorfor endre slutten? For min del kunne ikke verket blitt avsluttet på bedre måte. Uten å spoile hele dritten må jeg si at følelsen av håpløshet man sitter igjen med etterpå slår hvilken som helst holywood-slutt i støvlene.

   • Rune Arnesen

    Ja, jeg synes jo slutten var nettopp en slutt henta rett fra billighylla til Hollywood 😀

    • Odd Even

     Virkelig? Vært morsomt å diskutere dette, men i et offentlig forum er det bare dårlig gjort mot evt. nye lesere.

 • Magnus Michaelsen

  Strever meg gjennom bok to og vil legge til at jeg kjenner igjen Vestmos inntrykk i gjennomlesingen av de første bøkene. Så det kan jo hende at filmen er tro til bøkene, og at det er bøkene som rett og slett ikke fenger helt. I hvert fall ikke de første to. Satt på spissen, så er det vanskelig å lage gull av møkk.

  • Odd Even

   Filmen er ikke basert på bøkene i det hele tatt sies det, men sees som en forlengelse, et nytt dark tower (dette vil du skjønne etter siste bok). Når det er sagt, tror jeg det er en tabbe. Enn å ta noe så velskrevet, velutbygd og fantastisk som Dark-Tower serien, for å så lage en egen versjon, tror de at de kan gjøre det bedre en Stephen King?

   Til sist må jeg dessuten undre meg litt over skuespillervalg. Hvorfor valgte man en afroamerikansk Roland? Stephen King har gjentatte ganger sagt at Roland er basert på Clint Eastwood (hva med å la sønnen spille Roland). Rolands «bombardierblue eyes» refereres til gjentatte ganger i bøkene og er mer som et karaktertrekk å nevne enn en beskrivelse av utseende. Lukter littt Hollywood PC av dette.

  • David Børresen

   Les heller talismanen, det er en bedre bok med mye samme stemning, ikke fullt så mye kokain.

   • Carl A. Myrland

    Talismanen og Hearts in Atlantis er fantastiske!

  • Carl A. Myrland

   Serien tar seg betraktelig opp mot slutten av bok 2 og starten av bok 3. Etter det flagrer sidene avgårde, og du lurer på om det ikke er flere bøker når du har lest ut bok 7.

 • GreatGoogalyMoogaly

  Hadde litt trua, mye pga Elba og McConaughey i sentrale roller, men traileren var ganske dårlig som senker forventningene en del

 • paula camargo

  HD>> MEGA.CINEMAS4U.US

 • Sara Plander

  Helt latterlig at de lar en svart afrikansk mann spille Roland. Dette gjør bare hele filmen mye mindre troverdig og oppslukende for vi som er fans av bøkene.
  Stor tabbe.

  • Carl A. Myrland

   Snakk for deg selv. Stor fan av bøkene, men at Elba tar rollen som Roland er virkelig ikke et problem.

   • Karsten Biering

    Ikke i forhold til Detta Walker heller?

    • Balder Mørk

     Men Detta er vel ikke med i filmen? Hvis de skulle filmatisert bøkene uten særlige tilpasninger hadde jeg vært enig, men denne filmen virker (som så mange andre filmer) som mer av en gjendiktning.

  • kjellbirgerberge

   Helt helt enig. Tror faktisk, på bakgrunn av bøkene så hadde det vært bedre om de byttet roller altså mm som Roland og elba som walter

 • amanda

  the-dark-tower

  visit — BIGMOVIES10POPULAR.BLOGSPOT.COM

 • Mattis Finstad Hansen

  Puh, det er godt å bli positivt overrasket over film som nesten er totalslaktet i media. Heldigvis har jeg holdt meg unna anmeldelser som vanlig, foruten om terningkast og overskrifter, noe jeg ser på som en bra ting denne gangen.

  Dark Tower er basert på en bokserie av Stephen King og handler i korte trekk om en ung gutts mentale oppvåkning inn i en mørk og til tider dyster verden, hvor kampen rundt et tårn, The Dark Tower, kan forandre hele universet. Filmen har en slags western/scifi/fantasyhybrid-følelse, noe jeg likte godt. Idris Elba spiller den bitre og hevngjerrige Gunslinger, en sliten beskytter av det eneste som holder universet sammen. Hans vei krysses av Jake Chambers, spilt av Tom Taylor, som i essensen er hovedpersonen og troverdig nok i rollen. Plaget av drømmer som viser hendelser rundt det nevnte tårnet, bringer ham inn i en verden hvor magi, ondskap og overnaturlige evner fyller hverdagen.

  For ondskap er en essensiell del av Dark Tower. Matthew McConaughey spiller, i mine øyne, en meget god karakter, en magiker med mørke tanker og handlinger, som gir filmen en til tider mørk atmosfære. Jeg fant ham mer fascinerende enn en jeg mislikte sterkt og det er er noe jeg setter pris i skurkene i filmer jeg ser.

  Det å blande en moderne setting, med den mer scifi/fantasy-settingen som gjøres i filmen, gjennom lokasjoner og mennesker, gjør filmen interessant og variert nok til at den aldri blir kjedelig. Det er selvsagt noe småplukk, og karakterbyggingen kunne vært bedre, men det er bare småtterier i mine øyne, når filmen treffer såpass godt som det den gjør. Den er ikke den mest actionfylte filmen, heller ikke den mest blodige, til å være såpass mørk til tider, men det fungerer. Jeg er glad jeg ikke har noe forhold til bøkene og at jeg har holdt meg unna anmeldelser (gjør jeg fortsatt denne gangen), for det gjorde dette til en god filmopplevelse for min del. Jeg ble underholdt, og det er det viktigste for meg.

 • Saken er at Arcel etter min mening har gjort det eneste riktige når det ikke ble TV serie av sagaen. King – som jeg er blodfan av – har en stor feil – og det er sluttene sine. Jeg mener – magisk rød lakris i The Library Policeman – please! Men så har han konge-historier med god slutt som Pet Sematary og The Dark Half. Men alt for ofte ror han seg elegant ut på et flott, spennende hav – og mister årene på slutten. Tårnet er ikke den verste her – han sier sjøl at han forstår at folk kunne bli skuffa, men det var den riktige slutten – noe jeg er enig i. Problemet at den ville overhodet ikke fungert i film-format!
  Så her er jeg faktisk for en gangs skyld fornøyd med noe jeg vanligvis hater – at de har laga ei «ny» historie. Dette skulle komprimeres til en sommer-action blockbuster – og da måtte de ha en klarere konflikt, færre personer og mindre historikk. Og jeg også var veldig skeptisk til Alba (Roland er tross alt modellert over Clinter’n) – men etter første trailer så forandra jeg mening på alt – dette var en god løsning – for film. En fikk med hovedelementene – masse morsomme King referanser og et oppgjør på slutten som var bedre enn bokas noe merkelige endelikt for vår gamle uvenn fra så mange av Kings bøker.

 • laras martina

  VISIT>> IMAX.BESTCINEMAX.COM

 • Karsten Biering

  8 lange bøker hvor hovedpersonen er beskrevet som en blåøyd Clint Eastwood lignende revolvermann. Store deler av bok 3 er basert på at den ene hovedpersonen (mørkhudede Detta Walker) er en gnistrende rasist som gjentatte ganger prøver å ta livet av Roland, eller Honky Mofo som hun kaller han.
  Bare det at de bestemmer seg for å utelate Detta, og følgesvennene Eddie og Oy, samt å gjøre Jake til en slags synsk gutt som er den egentlige hovedpersonen burde være ille nok. Men for å gjøre historien enda mer ugjenkjennelig hyrer de inn Idris Elba som Roland. En flott skuespiller for all del, men for de millioner av fans over hele verden som har gledet seg til å se filmen er han ingen Roland.
  I tillegg klarer de å gjøre hele denne fantastiske historien på tusenvis av sider om til en rimelig straight 90 minutters actionfilm, uten noe som helst av dybden bøkene har.
  Her har de rett og slett pisset på bøkene. De burde vært vist den samme respekten som Ringenes herre, Game of Thrones (jada jeg vet hva bokserien heter) og Harry Potter bøkene fikk.
  Denne filmen er en bastard som ingen ønsket og som burde dø en stille død.

  Håpet er at noen en dag tar ansvar og lager den tv serien som bøkene fortjener.

  • x3mghost

   Netflix tror jeg hadde vært den ultimate løsning da de har gitt så mange Tv-serier og filmer for den sak skyld.. Men blir alltid bedre respektert gjennom Tv, historiene med dybde og lengde samt utrolig gode, oxo kjente skuespillere om ikke krever all verden slik at historien dør før filmen åpner. Men på Tv er forandringen allerede å plass med Netflix og HBO..osv!! De bruker helst f.eks forfatterens syn og vinkling slik at historiens sanne hjerte og sjel viser oss en verden verd og interessant å følge med stor entusiasme og glede!!
   Mvh 2my®

  • diah

   Her har blitt oppdatert hd-filmer==>> ALL.MOVIESSTREAM.ORG

 • elvira montok

  CLICKHD>> MEGA.BOXMOVIES4K.COM

 • seni

  the-dark-tower

  visit ==> PUTLOCKERS89.BLOGSPOT.COM

 • diah

  Her har blitt oppdatert hd-filmer=>> ALL.MOVIESSTREAM.ORG

 • usman

  the-dark-tower ====>>> FOUMOVIESHD12.BLOGSPOT.COM

 • aja kepo

  SSS 𝑊𝑊𝑊.𝐶𝐼𝑁𝐸-𝑀𝑂𝑉𝐼𝐸𝑆𝑃𝑂𝑃𝑈𝐿𝐴𝑅21.𝐵𝐿𝑂𝐺𝑆𝑃𝑂𝑇.𝐶𝑂𝑀

 • Sondre Strøm Linde

  Nettopp sett filmen. Veldig god og korrekt anmeldelse!