Filmfestivalen i Haugesund (NRK): Det ligger en reell problemstilling bak handlingen i regissør Tommy Wirkolas nye film. Overbefolkning kommer til å bli en stadig større utfordring i nær fremtid.

Dette er utgangspunktet for en effektiv sci-fi-thriller som ikke bruker mye tid på å utforske eller diskutere denne tematikken, men benytter den som bakteppe i en spennende og actionfylt historie.

Noomi Rapace imponerer i hele syv roller, og Wirkola bruker disse figurene på en sømløs måte som gjør at man glemmer at det er én skuespiller som gjør alt.

Historien tar noen snarveier og enkle løsninger, men What Happened To Monday er en veldreid film som viser Wirkolas teft og ambisjoner.

Terrence (Willem Dafoe) skjuler sine barnebarn for myndighetene i "What Happened To Monday" (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Terrence (Willem Dafoe) skjuler sine barnebarn for myndighetene i «What Happened To Monday» (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
En av sju søstre forsvinner

Handlingen foregår i 2073, i en verden der ingen har lov til å ha mer enn ett barn. Ulovlige søsken blir tatt av myndighetene i et program igangsatt av Cayman (Glenn Close).

Et sett med en-eggede sjulinger har holdt seg skjult i 30 år. De har navn etter hver sin ukedag og kan bare bevege seg utendørs på sin dag med en felles identitet, en regel satt av bestefaren Terrence (Willem Dafoe) da de var små.

Plutselig forsvinner Monday (Noomi Rapace), og de andre søsknene (også Noomi Rapace) tvinges ut for å finne ut hva som har skjedd med henne. Dette setter dem i skuddlinjen til væpnede agenter under ledelse av Caymans høyre hånd, Joe (Christian Rubeck).

Filmanmeldelse: Joachim Triers Thelma er stor filmkunst kledd i sjangerkappe

En forutsetning for å kjøpe handlingen i filmen, er at man godtar skildringen av de sju søsknene, med Noomi Rapace i alle roller. Her byr den svenske skuespilleren på figurer, som til tross for like ansiktstrekk er enkle å skille fra hverandre med ulike personligheter, hjulpet av variasjoner i både hår, sminke, bekledning og væremåte.

Måten de interagerer med hverandre på er fullstendig sømløs, takket være et imponerende effektarbeid, smart klipping og god posisjonering i kamera. Man tror helt og fullt på Noomi Rapace ganger 7, noe filmen avhenger av. Her ser vi søskenforhold med innbyrdes kniving og krangling, men også samhold og kjærlighet.

Noomi Rapace spiller alle rollene som sju søstre i "What Happened To Monday" (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Noomi Rapace spiller alle rollene som sju søstre i «What Happened To Monday» (Foto: Norsk Filmdistribusjon)
Udiskutabelt underholdende

Søsknenes fiender i filmen fremstilles som onde skurker av den litt endimensjonale typen, slike som kan ekspederes hardt og brutalt uten at publikum mister sympati for de handlekraftige søstrene.

Christian Rubeck er iskald som den stadig jaktende Joe. Landsmenn som Pål Sverre Hagen, Stig Frode Henriksen, Vegar Hoel, Daniel Berge Halvorsen, Jeppe Beck Laursen, Cecilie Mosli og Ørjan Gamst får også vist seg fram.

Store navn som Willem Dafoe og Glenn Close har små, men avgjørende biroller som tilfører filmen nødvendig tyngde og troverdighet.

Anmeldelse: Logan Lucky er en slags Redneck’s Eleven fra Steven Soderbergh 

Det er noen detaljer i filmen som man bare må overse, som skurkenes uforståelige taktikk, hvor enkelt det er å hacke seg inn i datasystemer, hvor kjapt søsknene lærer å betjene utstyr som de ikke skulle hatt greie på, hvor lett de legger tragedier bak seg og den umulige timingen i noen situasjoner.

Dette er imidlertid detaljer som er lett å legge til side, fordi helheten er udiskutabelt underholdende. Hele premisset for handlingen er kanskje søkt, men verdensbyggingen er overbevisende, actionscenene har energisk driv og slagkraft og historien går ikke av veien for noen harde og brutale konklusjoner.

Derfor er What Happened To Monday en tøff thriller med fortreffelige roller av Noomi Rapace og ambisiøs regi av Tommy Wirkola.

(What Happened To Monday vises i hovedkonkurransen på Den norske filmfestivalen i Haugesund. Norgespremiere: 8. september)

Om FILMEN

What Happened To Monday
 • What Happened To Monday
 • Slippdato: 08.09.2017
 • Regi: Tommy Wirkola
 • Utgiver: Norsk Filmdistribusjon
 • Aldersgrense: 15
 • Sjanger: Action, Sci-fi

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Carl-Fritjof Bergan

  Som alltid stor fan av filmpolitiet og spesielt Birger, men akkurat det med «reell problemstilling» og overbefolkning, så behøver dere ikke gå lengre enn til Nrks egen nett-TV for å finne den fantastiske Hans Rosling, som setter skapet på plass, fra et vitenskapelig utgangspunkt, når det gjelder akkurat denne myten om overbefolkning 🙂

 • Frank A. Buldrefoss

  Høres ut som disse «detaljene» man «bare må overse» egentlig kan tolkes som fundamentale svakheter ved filmen. Men kanskje de «bare må overses» fordi det er Wirkola og man har bestemt på forhånd at de tre dårligste karakterene skal unngås…? Så i stedet for å snakke om hvordan disse skader filmen, snakkes det i stedet om «ambisjoner»? Det er vel produktet som skal anmeldes, ikke ambisjonene?

  Ikke vet jeg, men anmeldelsen virker litt biased.

  • Fredrixen

   Som kulturanmeldelser skal være.

 • Kristian Aagaard

  Eeee – trussel om overbefolkning??? – Henter Birger sin info fra samme kilde som oss andre? FN og Gapminder er klar på at det ikke kommer til å skje. Pr i dag er det gjennomsnittlig 2 barn pr mor og far i snitt i verden. Den befolkningsveksten vi ser skyldes eldrebølgen og utgjør en forsvinnende liten trussel i forhold til klimendringer og ikke minst fordelingspolitikken. Kanskje filmen skal «om-kategoriseres» til fantasy? – Gleder meg uansett til å se den!

  • jonas eggen

   verden er allerede overbefolket i den forstand at vi bruker opp ressurser som matjord, fisk, fosfor til gjødsel, rent vann osv. løsningen er innovasjon, produksjon, mer gruvedrift og forurensning.

   • Carl-Fritjof Bergan

    Overbefolkning i forhold til hva. Det er fullt mulig å produsere nok mat og energi til alle, og langt flere enn i dag, men det må gjøres på en bærekraftig måte med ny teknologi. Det ville også kunne kalles overbefolkning dersom det var 2 milliarder på planeten og 75% av alle resursene ble konsumert av et mindretall. Da er det tilsynelatende ikke mulig å fø alle. Men det betyr ikke at jorden ikke har ressurser nok til å dekke energi og matbehov m.m. Det handler i hovedsak om handelsbarriærer, fordeling, produksjonsteknologi osv.

    • jonas eggen

     Overbefolkning er når det er mer folk en hva miljøet klarer å bære. Dette innebærer at det også må være plass til andre arter. I forhold til dagens teknologi er det ikke mulig å produsere nok mat på en bærekraftig måte. Matjorda over hele verden forringes for hvert år som går, og mineraler til bla kunstgjødsel begynner det å bli stadig vanskeligere å finne. I tillegg kommer transport, distribusjon, oppbevaring osv, som jo også krever energi og mineraler. Teknologien du snakker om er science fiction.

    • oudeis

     At du får demonstrert din overlegne moral er tross alt det viktigste her så overbefolkning kommer forsåvidt i annen rekke

 • magnarStoroy

  Sikker på at ikkje dette er komedie? Slike historiar brukar å vere det, (td norske byggeklosser med Rolv Wesenlund i 7-8 roller), og filmane til Wirkola bruker å vere komedie. Det må vel vere vanskeleg å skille alle personane i frå kvarandre? Høyrest ut som ein forvirrande film.

  • Are Solberg

   Det er ikke vanskelig å se at alle rollene spilles av den samme elendig skuespilleren, nei.

   • Stian Sveberg

    synes det var bra skuespill ^_^ likte filmen

 • ikke så nyskapende. Se orphan black.

 • diah

  Når han ser på filmer, her må du ikke gå glipp av spillet=> ALL.MOVIESSTREAM.ORG

 • Høres artig ut, sikkert ikke så nyskapende men den vil sikkert underholde et par timer.

 • Are Solberg

  Dette må bære en av de verste filmene jeg har sett de siste ti årene. Rapace spiller så elendig at det hele fremstår som ironisk. Det tok meg faktisk en halvtimes tid å innse at dette er et seriøst forsøk på skuespill. Historien er latterlig, klisjéene triller ut som perler fra en røket snor, regien er hjelpeløs og skuespillerne elendige. Jeg fant ikke en eneste positiv ting her.

  • Andre

   Hvis du ikke synes at det filmtekniske i Rapace X 7 er imponerende, så syns jeg det er rart. Det er sjeldent å se så sømløs visuelt arbeid med samme skuespiller rundt samme bord. Det var i hvert fall noe positivt, synes nå jeg…

   • Are Solberg

    Sømløsheten i bildene går etter min oppfatning først og fremst på at det er godt redigert. Det er mer et teknisk grep enn godt skuespill. Jeg synes Rapace gjør noen elendige karakterer – klisjépregede og fjollete. Jeg fikk flere ganger følelsen av at det satt en regissør akkurat utenfor bilderuten og sa at «det får være godt nok, vi har ikke tid til å ta det om igjen». Og godt skuespill skal i det minste få deg til å glemme at det er skuespill, mens i denne filmen er det stikk motsatt.

    • Andre

     Joda, kan være enig i det. Det er der jeg føler vi må skylde på Wirkola, og ikke nødvendigvis Rapace. Men jeg synes dialogen også var godt sammensatt, som hun virkelig fører samtalene med folk i rommet, så igjen teknisk bra sånn sett.

  • vær en robot

   Tiltredes, klart dårligste fra Wirkola til nå.

  • aDyingApril

   Tror ikke det er Rapace sin skyld at filmen mangler driv og engasjement.

   • Are Solberg

    Nei, som jeg nevner i kommentaren under her mener jeg at regien også er elendig. Men Rapace fremstår uansett ikke som noen god skuespiller her. Og det må være mulig å bedømme henne på det hun gjør uavhengig av regien eller produksjonen forøvrig.

  • Stian Sveberg

   syntes det var bra film jeg ^_^

   • Are Solberg

    Ja, dette blir jo en personlig vurdering. Jeg har ikke noe problem med å forstå at mange kan like denne filmen – på andre kriterier enn det jeg legger til grunn. Men for meg var det for mange ting som gikk i feil retning.