Julia Louis-Dreyfus har virkelig blitt den store Emmy-dronningen de siste årene. I fjor satte hun rekord da hun vant prisen for beste kvinnelige skuespiller i en komiserie for 5. året på rad. Alle fem for hennes knallgode tolkning av Selina Meyer i Veep.

Hun vant også den samme prisen i 2006 for hovedrollen i The New Adventures of Old Christine, og hun vant prisen for beste birolle for sin innsats som Elaine i Seinfeld i 1996.

Som skuespiller har altså Julia allerede vunnet syv Emmy-priser, og hun har vært nominert hele atten ganger siden hennes første nominasjon i 1992. I tillegg har Veep vunnet Emmy for beste komiserie to ganger, noe som gjør at Julia har to Emmy-priser som produsent for beste komedie i tillegg.

Hvis navnet hennes ropes opp i natt vil hun forsterke sin historiske posisjon som mestvinnende komedieskuespiller med sin 6. på rad (og 10. totalt). En imponerende bragd som det skal bli meget vanskelig å slå. Og vi har trua: Emmy-dronningen vinner igjen i kveld.

ANMELDELSE: Veep S06 – Har virkelig funnet seg selv

Men det er ikke bare muligheten for rekord som får oss til å storglede oss til nattens show.

Komiker Stephen Colbert skal lede utdelingen fra Microsoft Theater i Los Angeles. Den røde løperen kommer til å skinne med stjerner som Nicole Kidman, Robert De Niro, Anthony Hopkins, Donald Glover og nykomlingen Millie Bobby Brown.

Og knivingen om de gjeve drama-, miniserie- og komedieprisene er jevnere enn på lenge!

Vi har tatt fram krystallkula for å spå hvem vi tror kommer til å vinne de gjeveste prisene. Og legger selvsagt til hvem vi mener bør ende opp med gullstatuene.

Er du enig eller uenig med oss? La oss høre det i kommentarfeltet nedenfor.

Emmy-utdelingen vises i Norge på TV2 Livsstil og Sumo i natt.

LES OGSÅ: Emmy-nominasjonene for 2017

Vi tror This Is Us har gode sjanser til å vinne Emmy-prisen for beste dramaserie. (Foto: TV3, NBC)
Vi tror This Is Us har gode sjanser til å vinne Emmy-prisen for beste dramaserie. (Foto: TV3, NBC)
Beste dramaserie

Den prestisjetunge dramakategorien har sjelden vært vanskeligere å spå.

Med et personlig unntak for House of Cards (som jeg mener skuffet i sin 5. sesong) er det ingen av de nominerte som vil være en dårlig vinner.

I et år hvor fjorårets vinner Game of Thrones er på Emmy-pause på grunn av sen premiere (sesong 7 vil konkurrere om neste års Emmy-priser), så er det debutantene som virkelig setter sitt personlige preg på denne kategorien.

ANMELDELSE: This Is Us – Velspilt og vanedannende familiedrama

The Handmaid’s Tale, Stranger Things, The Crown og Westworld er alle serier med særegenhet og unike kvaliteter. De har alle fire imponert oss i Filmpolitiet, og gitt oss mye TV-glede det siste året.

Men kanskje har de litt for mye særpreg for Emmy-juryen. Alle seriene har sterke kvaliteter som gjør at de fantastiske for fansen, men de blir også litt tunge å fordøye for seere som ikke er disponert for de ulike særpregene. Det være seg erkebritisk kostymedrama, religionskritisk brodd, referansetung nostalgi eller filosofiske betraktninger rundt kunstig intelligens

Derfor tror vi det er This Is Us som vil stikke av med Emmy-prisen. Det er et velspilt og vanedannende kvalitetsdrama som har stor gjenkjennelighetsfaktor og en bred appell. Det er ikke vår favoritt blant disse seriene, men vi tror det er den serien juryen vil finne det lettest å stemme på.

Bør vinne: The Handmaid’s Tale eller Stranger Things
Kommer til å vinne: This Is Us

Elisabeth Moss briljerer i rollen som Offred. (Foto: Take Five/Hulu)
Elisabeth Moss briljerer i rollen som Offred i The Handmaid’s Tale. (Foto: Take Five/Hulu)
Beste kvinnelige hovedrolle i en dramaserie

Vi tror The Handmaid’s Tale blir hakket for drøy kost til at serien når til topps i dramakategorien, men vi kan ikke skjønne annet enn at Elisabeth Moss bør vinne prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin innsats som Offred.

Moss har tidligere vært nominert seks ganger for sin rolle som Peggy Olsen i Mad Men, samt en gang for sin rolle som Robin Griffin i Top of The Lake.

Vi tror hennes 8. nominasjon går hele veien, og tipper at den dyktige og svært aktive (hun er også aktuell i Ruben Östlunds The Square) skuespilleren får sin Emmy i år.

ANMELDELSE: The Handmaid’s Tale – En dyster nytelse

Bør vinne: Elisabeth Moss
Kommer til å vinne: Elisabeth Moss

Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins) er skaperen av fornøyelsesparken Westworld. Her flankert av sin androidespesialist Bernard (Jeffrey Wright). (Foto: HBO Nordic)
Dr. Robert Ford (Anthony Hopkins) er skaperen av fornøyelsesparken Westworld. Her flankert av sin androidespesialist Bernard (Jeffrey Wright). (Foto: HBO Nordic)
Beste mannlige hovedrolle i en dramaserie

En av de tingene vi likte aller best med Westworld var hvordan Anthony Hopkins briljerte i rollen som trådtrekkeren Robert Ford. Her er det vi skrev i anmeldelsen vår:

Hver scene med den gamle mester er en nytelse. Hvert vendepunkt og hver eneste avsløring som kommer gjennom den veltalende og møysommelige rollefiguren gjør at det kribler av glede i seriemagen min.

ANMELDELSE: Westworld – Hatten av for HBO

Men det er en annen rollefigur som har skapt vel så stor begeistring blant både TV-publikum og kritikere i året som har gått. Sterling K. Brown leverer en sterk, finstemt og følelsesladd prestasjon som Randall Pearson i This Is Us – en rollefigur det er veldig lett å like veldig godt.

Sterling vant også Emmy i fjor for birollen i miniserien The People v. O.J. Simpson, og vi tror hans egenskaper til å skape helstøpte rollefigurer med emosjonell dybde kommer til å gi han en statue i år også.

Bør vinne: Anthony Hopkins
Kommer til å vinne: Sterling K. Brown

Veep har sterke kort på hånden når Emmy-prisen for beste komiserie skal deles ut.(Foto: HBO Nordic)
Veep har sterke kort på hånden når Emmy-prisen for beste komiserie skal deles ut.(Foto: HBO Nordic)
Beste komiserie

Veep er HBOs flaggskip på komediefronten, og har vunnet Emmy for beste komedie de to siste årene. Og vi tror det kan bli en hat trick for den politiske humorserien i år.

Serien har størrelsen, stjernen og historikken som gjør Veep til det trygge valget. Og med Donald Trump i Det hvite hus, er politisk humor igjen blitt en høyst relevant sjanger i USA.

Den andre sluggeren i kategorien er den tidligere Emmy-favoritten Modern Family (vant fem år på rad), men vi kan ikke skjønne at familien Pritchett og co. skal vinne tilbake denne for sin ganske ordinære 8. sesong.

ANMELDELSE: Master of None – Mestrer det tålmodige skråblikket

Det er gledelig å se at flere av de mindre kvalitetsseriene har blitt nominert i år. Golden Globe-vinneren Atlanta er en av de mest spennende og særegne dramediene vi har sett i år. Og etter vår mening er det en bedre, friskere og smartere komedie enn det Veep er i sin 6. sesong.

En annen kandidat som har imponert oss, er Aziz Ansaris Master of None, som virkelig mestret det tålmodige skråblikket i sin 2. sesong.

Bør vinne: Atlanta
Kommer til å vinne: Veep

Pamela Adlon og Louis C.K. har truffet veldig godt med den lune og laidbacke tonen i Better Things. (Foto: HBO Nordic, FX)
Pamela Adlon og Louis C.K. har truffet veldig godt med den lune og laidbacke tonen i Better Things. (Foto: HBO Nordic, FX)
Beste kvinnelige hovedrolle i en komiserie

Selv om vi er ganske sikre på at Julia Louis-Dreyfus kommer til å vinne denne. (Og det er selvfølgelig morsomt med rekorder.) Så mener vi at Pamela Adlon burde få Emmyen for sin innsats i Better Things.

Det var fjorårets beste familiekomedie. En serie vi gjerne skulle sett få en nominasjon for beste komedie, og en personlig liten perle som imponerte både med egenart og smart humor.

ANMELDELSE: Better Things S01 – Treffer meg rett i trivselssentralen

I førersetet for Better Things sitter Pamela Adlon. Hun har skapt serien sammen med komikerkollega Louis C.K. og serien er løst basert på hennes egne erfaringer og liv.

Vi digger Pamela. Vi håper hun vinner denne. Men er altså forberedt på å applaudere Julia for sin 6. strake pris i denne kategorien.

Bør vinne: Pamela Adlon
Kommer til å vinne: Julia Louis-Dreyfus

Darius (Keith Stanfield), Earn (Donald Glover) og Alfred "Paper Boi" (Brian Tyree Henry) i Atlanta. (Foto: FOX, FX)
Darius (Keith Stanfield), Earn (Donald Glover) og Alfred «Paper Boi» (Brian Tyree Henry) i Atlanta. (Foto: FOX, FX)
Beste mannlige hovedrolle i en komiserie

Atlanta kommer kanskje ikke til å vinne for beste komiserie, men vi tror Donald Glover vinner prisen for beste skuespiller.

Han er et kjent ansikt, gjennom sin rolle i Community og sin kommende rolle som den unge Lando Calrissian, og han gir både ansikt og personlighet til Atlanta som både hovedrolleinnehaver og som serieskaper.

ANMELDELSE: Atlanta – Stemningsfull hip hop-komedie

Det er en serie hvor stilen er hverdagslig og tonen realistisk. Observasjonene treffer spikerhodet, replikkene treffer i sikringsboksen og stemningen er både sår og vakker. Og mannen som holder det hele sammen fortjener prisen for beste mannlige hovedrolle.

Jeffrey Tambor har vunnet denne prisen de to siste årene for sin rolle som Maura Pfefferman i Transparent. Men i et år hvor Transparent for første gang ikke er nominert til beste komiserie, tror vi Tambor må gi tapt for Glover.

Bør vinne: Donald Glover
Kommer til å vinne: Donald Glover

De voksne drar barna med i intrigene i Big Little Lies. (Foto: HBO Nordic).
De voksne drar barna med i intrigene i Big Little Lies. (Foto: HBO Nordic).
Beste miniserie

Jeg klarer ikke gjøre annet enn å heie på Fargo i denne kategorien. Selv om den tredje sesongen kanskje ikke var helt på høyde med de blodige og lune mesterverkene som sesong 1 og 2 var, så var dette en serie som virkelig lot serieskaper Noah Hawley perfeksjonere sitt høflige og brutale bilde av den amerikanske Midtvesten.

Men selv om Fargo har vunnet Emmy tidligere og har en real stjernefrontmann i Ewan McGregor, så er det nok en enda mer stjernespekket og friskere miniserie som er vårt tips til Emmyen.

ANMELDELSE: Fargo S03 – Hver scene er en nytelse

Big Little Lies er adaptert fra roman til TV av David E. Kelly (Ally McBeal, Boston Legal og Goliath) og er verdt å se bare for sin imponerende stjernerekke som inkluderer Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård og Laura Dern.

Men serien er mer enn bare store navn. Dette er en underholdende kombinasjon av mordmysterie og såpeserie – med dybde. Her er fra vår anmeldelse:

Big Little Lies er som den skikkelig saftige sjokoladekaka, du alltid blir bedt om å lage. Oppskriften er nesten ihjelslitt, men kaka er perfekt stekt. Og glasuren har trukket deilig ned i kaka, fordi du helte den på mens kaka fortsatt var varm. Akkurat så digg er det å sette tenna i Big Little Lies. Dette er seriefråtsemat for intrigeelskerne.

ANMELDELSE: Big Little Lies – Herlig intrigedrama

Bør vinne: The Night Of eller Fargo
Kommer til å vinne: Big Little Lies

Hvilke serier og skuespillere tror du stikker av med prisene i natt? Si din mening i kommentarfeltet.
 • Peter Bering

  Film og TV fra Hollywood og New York er drepende kjedelig, standardisert, og systematisk fremmedgjørende. Delvis kommer det av hvordan mennesker generelt blir formet i USA, men også spesifikt av hvordan produsenter, manusforfattere og regissører opptrer i smalsporet flokk. De kunstig oppbygde skuespiller-«stjernene» er med få unntak fra kjedelige til dårlige.

  • Crisp

   Klassisk konspirasjonsoppgulp. Snakk som om du vet hva som foregår i virkeligheten i steden for steder du ikke kan noe om. Det er revnende likegyldig om Dreyfus er det ene eller andre. Folk får ikke betalt for å se på Veep, de gjør det fordi de liker det. En ganske enkel lakmustest for å brekke ned slike utsagn 😉
   Dessuten er ikke eventuell innsidebehandling noe annerledes der som sikkert på jobben din, men av en eller annen grunn føler du for å kommentere konkret Hollywood-industrien. Fordi det er enkelt å angripe noe litt mer overflatisk, enn virkelig alvorlige innsidehandlinger? Klassisk.

   • oudeis

    Når rent søppel er ‘…verdt å se bare for sin imponerende stjernerekke…’ så tenker jeg Hr. Bering har et poeng, amerikanske tv-serier er ikke til å holde ut med sin falske, manierte og insisterende måte å mane en virkelighetsoppfatning frem, bare et bilde eller noen få ord er nok til å vite alt om hele tv-serien og hvordan den skal trykke en politisk agenda ned i halsen på meg, fatter ikke at du orker

    • Leif

     Du kan umulig ha sett mange amerikanske TV-serier, som lirer av deg så dumme replikker. Det kryr jo av flotte serier fra det forhatte miljøet.
     Verdens beste TV-serie «Breaking bad», sett den? Eller «Seinfeld», verdens beste komiserie.

     • oudeis

      Jeg tenkte nå mest på det som går nå, klart jeg kan liste opp mye bra om vi går tilbake i tid, deriblant det du nevner, det jeg ikke liker er denne nåtidige insisterende politiske korrektheten, pluss, den påfallende mangelen på noe handling, bare en evinnelig og nærmest meningsløs ‘snakking’

      • Crisp

       Du er tydeligvis så stuck i fortia at du ikke klarer å finne noe bra, selv nå pr.idag, når vi lever i tv-seriens gullalder. Kondolerer igjen.

       • oudeis

        noen små oppklaringer her, bare først, jeg skrev ‘…Hr. Bering har et poeng…’ og du har helt rett, jeg forhåndsdømmer, det sparer meg for tid, og så, nei, jeg er ikke stuck i fortiden, jeg ser gjerne tv-serier som lar meg få gjøre mine egne tanker, jeg liker bare ikke å holdes som moralsk gissel

        • Crisp

         Du må jo bare tro du sparer deg for tid ved å forhåndsdømme, men syns det er oppriktig leit om du feier alt under samme skeptiske kam for slik å gå glipp av så uendelig mye bra i samme slengen.
         Samtidig skjønner jeg jo hva du mener, for all del, skjønner bare ikke poenget med svartmalinga likevel. Hva oppnår du med det? Summen blor jo at du innrømmer at det du sier ilke har noe betydning, fordi det verken stemmer i stor grad eller at du mener det så sort/hvitt?

        • oudeis

         Poenget må da være åpenbar, en anledning til å si sin mening, siden tidenes morgen har mennesket sagt hva de mener, så lenge det finns folk som meg vil det være folk som benytter en anledning til å uttrykke hvilke tanker de har hva de observerer, den dagen det blir stille burde sånne som deg bli urolige, forøvrig, så noen klipp av Veep på YouTube og det er møl, akkurat slik jeg gjettet på, tenk all tiden jeg sparer på kjappe sluttninger

        • Crisp

         Det er ikke det faktum at du uttaler deg som provoserer, det er selvsagt måten du gjør det på. Jeg hadde tatt deg seriøst om det du sier hang sammen med logikk og forståelige setninger, noe det ikke gjør. Du skriver noe, men mener noe annet, da blir det bråk må du skjønne ;D

         Dessuten; har du virkelig ingen erfaringer med f.eks å se noen dårlige førsteepisoder av en serie, for videre å merke at den vokser i kvalitet utover i sesongen?! Jeg selv har utallige eksempler på nettopp dette, og det er mye fordi man blir kjent med og tiltrekkes karakterene jo mer tid vi tilbringer med dem. Det er enkel og grunnleggende menneskelig psykologi og filmvitenskapelig kunnskap.

         Og hvor mange serier har bare knallgode episoder? Ingen selvsagt. En tv-serie har som regel en haug med forskjellige regissører, noe som gjør seriene ustabile på flere måter.

         Hvis du i tillegg møter en film eller tv-serie med forhåndsdømte holdninger og dritthumør så er det dessuten rimelig dødfødt ass… Men du om det.

     • Peter Bering

      At du får deg til å si dette viser at du er et perfekt indoktrineringsobjekt.

      • Crisp

       Du får kose deg i den triste amerikanske verdenen da, hvor du selv tydeligvis er mer blendet av sider (som ikke finnes) enn oss som ser noe positivt og bra midt oppi denne sort/hvitt-tenkinga di. Du er sikkert en knakende fargerik kar 😀

    • Crisp

     Poeng: svært lite er verdt å se kun ‘for sin imponerende stjernerekke’! Hvor får du dette fra? Tenk et skritt lenger… Det er flust av sider som skaper en serie, ikke bare event stjerner i sentrale roller.
     Du røper deg selv som forhåndsdømmende, forutintagende og trist sørgelig kjedelig om du tror du kan «skjønne» en serie bare ved å se de første minuttene. Da har du ikke mye erfaring og gode referansserammer ass… Jeg kondolerer deg med det.
     For å si det slik: det er mulig DU kun ser og merker en event politisk agenda ved en serie, men da er man ikke mye smart om man ikke klarer å se forbi dette og alle de andre lagene ;D

     • Sigurd Vik

      Det var jeg som skrev «og er verdt å se bare for sin imponerende stjernerekke» i denne saken. Litt flåsete skrevet, men ment for å gjøre et poeng ut av seriens glimrende skuespillerensemble, noe som i seg selv gjør den interessant for veldig mange. Her er sitatet i kontekst.

      «og er verdt å se bare for sin imponerende stjernerekke som inkluderer Nicole Kidman, Reese Witherspoon, Shailene Woodley, Alexander Skarsgård og Laura Dern. Men serien er mer enn bare store navn. Dette er en underholdende kombinasjon av mordmysterie og såpeserie – med dybde.»

      • Crisp

       DET er jeg helt enig i! 🙂 Om det imidlertid blir motsatt (om man føler en serie har oppskrytte stjerner i hovedrollene), ja så kan da serien ha gode øvrige sider likevel. Det var bare det jeg mente, og følte visse kommentarer her inne ikke tok høyde for.

   • Peter Bering

    Lol, ‘konspirasjons’-blabla er blitt det obligatoriske ‘go-to-ordet’ for avmektige nordmenn. Det hindrer dem ofte i å tenke.

    • Crisp

     Man trenger ikke å tenke når man bare påpeker fakta. Det er umulig faktisk ;D Og smart-writing gjør deg ikke noe mer troverdig. Enkelt å gjennomskue.

     • Peter Bering

      Dine ‘fakta’ er et resultat av hjernevask.

      • Crisp

       Det er heller ikke logisk, siden jeg finner andre kvaliteter og klarer å se forbi eventuelle kleine politisk korrekte sider ved en serie. Du må være rimelig enøyd?

  • Leif

   Merkelig uttalelse. Hvorfra kommer de gode seriene og filmene, om de ikke kommer fra USA? England eller Bangladesh? Eller kanskje Norge, som har verdens desidert dårligste skuespillere.

   Fulgte «This is us» en sesong, men gikk lei. For stillestående, repeterende og snill.
   «Big, little lies» er meget god, hovedsakelig p.g.a. skuespillerne.
   «House of cards» har vært god i fem sesonger.
   «Fargo», snart ferdig med første sesong, gleder oss til de to neste.
   «The crown», helt suveren; en nytelse.
   «Narcos»; djevelsk god i to sesonger; har begynt på den tredje.
   Pluss mange andre, fra det forhatte USA.

   Ingen nordiske serier når de amerikanske og britiske til knærne engang. Selv ikke Broen, Forbrytelsen og andre svenske og norske (!). Stiller ikke i samme klasse.

   • Bjørn Lynne

    Det kommer veldig mye bra drama og serier fra Storbritannia, men hvis du bare ser på amerikanske tjenester som Netflix og HBO, så misser du dem. Det meste av det beste er britisk, imho. Amerikanske serier blir ofte litt mer forutsigbare og pladaske, men jeg må innrømme at det spesielt siste 4-5 år også har kommet flere veldig bra fra USA.

    • ad1648

     Det er mange bra britiske serier på Netflix. HBO har ofte samarbeidet med BBC og ITV.

   • ad1648

    England, definitivt. Masse bra, spesielt historisk drama. Bangladesh vet jeg ingenting om. Er ingen fan av Bollywood.

 • Richard Ingemoen

  The Handmaid’s Tale fortjener helt klart å vinne prisene for Beste dramaserie og Beste kvinnelige hovedrolle i en dramaserie.

 • Kroknes

  Jeg skjønner ikke alle disse prisene til Veep. Det fins da søren ikke en kjipere «komi-serie» på TV.

  • Sigurd Vik

   Jeg har sett et par som er kjipere:)

  • Olav Gundersen

   Jeg er ingen fan av veep, men det finnes utrolig mange dårlige komiserier som er langt kjipere.

 • Olav Gundersen

  The Handmaids Tale bør helt klart få prisen for beste dramaserie, beste kvinnelige hovedrolle, og beste kvinnelige birolle (Ann Dowd). I tillegg bør Anthony Hopkins få prisen for beste mannlige hovedrolle i en dramaserie.

  Jeg har ingen like klare favoritter i resten av kategoriene.