Star Trek: Discovery starter som en ganske spennende og visuelt fengende ny serievariant av det omfangsrike og ikoniske fiksjonsuniverset.

Tonen er passe lun, personlighetene kommer fint fram og den er full av lekre detaljer og stilrene flater.

Den er også lagt til en spennende tid. Som en forløper til den originale serien fra 60-tallet, kastes vi rett inn i starten på konflikten mellom føderasjonen og Klingon-husene – noe som griper kult inn i deler av Star Treks kjernemytologi og serverer rikelig med gloser fra et av verdens mest populære fiksjonsspråk.

Det er ikke alle rollefigurene det svinger like godt av i starten, og den store magekriblende eventyrfølelsen uteblir. Men dette er en lovende start, som har både plott og rollefigurer som hekter meg med videre.

Toppliste: Star Trek-referanser

Det er de 24 Klingon-stammene som utgjør trusselen for gjengen om bord på USS Discovery. (Foto: Netflix, CBS)
Det er de 24 Klingon-husene som utgjør trusselen for gjengen om bord på USS Discovery. (Foto: Netflix, CBS)
Utforskere havner i kamp

Satt i årene før vi fulgte USS Enterprise på oppdagelsesreisene deres (og satt i samme tidslinje som de andre seriene), følger vi den kloke kaptein Georgiou (Michelle Yeoh) og hennes nestkommanderende Michael Burnham (Sonequa Martin-Green) på reise i ytterkanten av føderasjonens områder.

Her kommer de over et mystisk signal som sender dem på kollisjonskurs med en Klingon-kaptein som har sett seg kraftig lei på folk som sier «vi kommer i fred».

Jeg skal ikke avsløre mer av handlingen, men serien bruker sine første episoder på å ta oss inn i bakgrunnen for det meget anstrengte forholdet som eksisterer mellom føderasjonens Starfleet og Klingon-husene i originalserien.

Det gjør Discovery umiddelbart fengende som prequel til serien og plasserer oss rett inn i indrefileten av Star Trek-universet. Fansen vil også få stor glede av flere kule referanser i både handlinger og kulisser og ikke minst nærværet av Sarek (James Fain) – faren til Spock.

ANMELDELSE: Star Trek Beyond – Grei romopera som blekner mot Star Wars

Sonequa Martin-Green spiller Michael Burnham og er en av de mest umiddelbart fengende bekjentskapene i nye Star Trek: Discovery. (Foto: Netflix, CBS)
Sonequa Martin-Green spiller Michael Burnham og er en av de mest umiddelbart fengende bekjentskapene i nye Star Trek: Discovery.(Foto: Netflix, CBS)
En hovedrolle med mange lag

Michael Burnham er en lovende hovedperson for denne serien. Hun er et menneske som mistet sine foreldre i et Klingon-angrep da hun var liten. Deretter har hun vokst opp på planten Vulcan, hvor hun har fått sin utdanning.

Denne dualiteten mellom enorme følelser og et kaldt og rasjonelt intellekt, gjør henne til en fascinerende rollefigur som viser stort potensial i både smarte dialoger og sterke følelser.

Skuespiller Sonequa Martin-Green gir troverdighet og en stille karisma til Burnham som kan sende assosiasjoner til så ulike rollefigurer som Sheldon Cooper (voksen versjonen) og Aliens Ellen Ripley (assosiasjoner ja – hun er ingen Ripley i de første episodene altså).

Ved siden av Burnham er det vitenskapsoffiseren Saru (Doug Jones) som gjør mest ut av seg i starten av sesongen. Jeg synes han blir litt stiv i masken, og jeg bruker litt tid på å venne meg til den litt C-3PO-aktige forsiktigheten hans. Men han vokser på meg, og kommer mer til live etter hvert som han får mer å spille på.

ANMELDELSE: Star Trek – Galaktisk god

Kaptein Georgiou (Michelle Yeoh) fra seriens pilotepisode. (Foto: Netflix, CBS)
Kaptein Georgiou (Michelle Yeoh) fra seriens pilotepisode.(Foto: Netflix, CBS)
En turbulent tilblivelse

Jeg må innrømme jeg gikk fra veldig gira til ganske skeptisk i forkant av denne serien. Serieskaper Bryan Fuller har levert to estetiske vidunderlige serier i Hannibal og American Gods de siste årene, og jeg så veldig fram til hva han kunne få til med stjerner, romskip og kreativ naturvitenskap.

Dessverre forlot Fuller prosjektet i fjor, etter kreative uoverensstemmelser med CBS (som lager serien). Det gjorde at jeg fryktet for resultatet.

Serieskaperen ville etter sigende lage en antologiserie som fortalte ulike historier med hver sesong. Det ville ikke CBS forplikte seg til, og Fuller fikk heller ikke velge sin regissør og skal ha vært veldig ambisiøs når det gjaldt seriens utseende.

Nå har Gretchen J. Berg og Aaron Harberts, som har tatt over oppsynet med serien, klart å lage en serie som knytter seg kult opp mot originalserien, men jeg hadde forventet en enda mer slående visuell serie hvis Fuller hadde fått sin male ut sin visjon. Og jeg er også spent på hvordan balansen mellom handlingstrådene i enkeltepisoder og de store plottlinjene vil bli løst.

Vi får i hvert fall en solid første sesong, som deles i to. Det kommer åtte episoder nå framover, og så får vi de syv siste episodene i januar og februar 2018.

Så får vi se hvor lenge Star Trek: Discovery får leve i dagens tettpakkede serieverden, og om den vil slå ut i full blomst.

Star Trek: Discovery har premiere på Netflix 25. september, med nye episoder hver mandag.

Om SERIEN

Star Trek: Discovery
 • Star Trek: Discovery
 • Slippdato: 25.09.2017
 • Sesong: 1
 • Utgiver: Netflix, CBS
 • Serieskaper: Bryan Fuller og Alex Kurtzman
 • Originaltittel: Star Trek: Discovery
 • Sjanger: Action, Drama, Sci-fi, TV-Serie

 • Andore Junior

  Star Trek har gitt flere generasjoner håp for fremtiden, og inspirasjon til å bli forskere, ingeniører og akademikere. Derfor er det synd at Star Trek nå – som nesten alle kontemperære serier, handler om krig, vold, brutalitet, tragedier og konflikter.

  Hans Fredriksen.

  • Pål Fostervold

   helt sant – f.eks har NASA’s ingeniører vært Star treks største fans, det var ikke tilfeldig at romfergen ble kalt Enterprise og at Star trek skuespillerene var tilstede ved dåpen 🙂

  • Erlend Johansen

   Og mer politisk korrekt visvas fra den venstreliberale underholdningseliten i USA. Tviler på at dette blir bra. Kommer sikkert noen «artige» referanse til Trump, og annen ‘virtue signalling’ som trekker ut all morroa

  • Chris Hansen

   Sjekk The Orville istedet 🙂

   • Andore Junior

    Har sett alle hittil, enig i at det er noe helt annet! 🙂 Rart at begge lanseres nøyaktig omtrent.
    Hans Fredriksen.

 • Ole Larsen

  Det er jo morsomt at vi som ser på utenfor USA på Netflix får bedre teksting enn i USA(som ser det på CBS). De liker jo ikke subtitles i USA så klingon går uten tekst på CBS. Ikke for å nevne at Netflix har serien ferdig tekstet og klar til dist. på samme tidspunkt som den sendes i USA. Viser io bare hvor mye bedre konkurranse strømmetjenestene klarer å levere.

  • andreas

   serien ble ferdig for en stund siden så folk har hatt god tid til å tekste den. jeg eier alle de andre star trek seriene på dvd. jeg har i tillegg til det også the original series og de 2 første sesongene av enterprise på blu-ray som er alt som har kommet ut i norge av star trek på blu-ray. jeg håper at en av de vanlige tv kanalene kjøper in discovery.

  • Erlend Johannessen

   Et annet morsomt poeng er at på Netflix kan du velge å få serien tekstet på… klingon!

  • SuperMarina

   Netflix er et amerikansk firma. Hva får deg til å tro amerikanerne ikke bruker tjenestene deres?

  • BrannEbest

   Såg den på nett fra cbs..
   Var no tekst på klingons der..

   Ps: liker det nye utseende på klingons 😊😊

   • Frode Bergeton Nilsen

    Hvordan fiksa du det? Er jo bare å bruke Opera, men så var det dette med konto?

    • BrannEbest

     Hei…
     Dama mi er fra USA.. . Så hun har abonent på seg 😊

 • Sinton

  Sett bort fra noen enkeltepisoder av TNG, har jeg kun sett den originale serien (samt den animerte serien og de originale filmene). Bør jeg ha sett noe annet for å sette pris på Star Trek: Discovery?

  • Henning Fjøs

   Nei, nyt den for hva det er. Så langt synes jeg serien kan stå på egne ben. Kanskje nesten bedre enn med ballast fra tidligere serier.

  • Victor Skimmeland

   Nei, men av de andre spinoffene er nok Star Trek Enterprise (4 sesonger) den minst campy. Deep Space Nine er utrolig slitsom.

 • Jan Gunnar

  Sesong 2 er allerede bestillt av Netflix. Virker som de overtar for CBS.

  • Tom

   Så vidt meg bekjent er ikke serien offisielt fornyet enda, selv om det nok bare er en formalitet. Den vil for øvrig fornyes av CBS; Netflix håndterer simpelthen distribusjon utenfor Nord-Amerika.

   • Jan Gunnar

    ColliderTalk bekreft det idag. CBS er ut. Netflix overtar produksjon å distribusjon.

    • Tom

     Dersom det hadde vært tilfelle så hadde nok andre, større sider plukket det opp. Det er dessuten usannsynlig at CBS vil selge seg ut av serien, for ikke å snakke om at et skifte til et annet produksjonsselskap er veldig uvanlig. Svar gjerne med en link til kilde. Men jeg er nokså sikker på at det du sier ikke medfører riktighet.

 • Fredrik Thoresen

  Så nettopp første episode. Herregud, for noe møl. 2/10

  • Chris Hansen

   Syntes heller 2/6 hadde vært på sin plass.

 • Martin Førland

  Jeg må si at star trek discovery var mye bedre en hva jeg trodde den ville være😊

 • Jon_A_S

  Lovende start. Liker redesignen av Klingons, nå ser de jo faktisk skumle ut.

  • Chris Hansen

   De ser ut som mennesker med pålimte klumper i ansiktet og en helt elendig klessmak. Det er så dårlig at det irriterer meg grenseløst.

 • Tom

  Igjen, serien er ikke offisielt fornyet, og Netflix er kun internasjonal distributør. Produksjonsselskapet er CBS Television Studios, og CBS har serien i US/CAN.

  Dette er en fin videoanmeldelse men ingen bekreftelse på noe som helst.

 • gurih

  Star Trek: Discovery S01 E01 – E02 ====>>> LEADMOVIESHD12.BLOGSPOT.COM

 • Adrian Pedersen

  Er ikke helt overbevist, det ble mye preik. Skal gi det en sjanse videre, men det blir neppe noen ny The Expanse.

  • Jon_A_S

   Skal godt gjøres uansett å måle seg mot The Expanse, men det er jo greit at vi som liker Space Opera har noe å kose oss med mens vi venter på sesong 3. 🙂

   • David Børresen

    Vi har og fått Electric Dreams, som selv om det ikke er full opera er gode gamle operetter 😉

    • Jon_A_S

     Har fått med meg at den har kommet, men ikke hvor. Hvor får du sett den?

  • Syns de to første episodene var midt på treet, men ting tok seg veldig opp i episode 3. Har trua. Ellers koser jeg meg med reprise av Deep Space Nine for tida.

 • Leo Lunde

  Her har venstrevridde Hollywood virkelig slått seg løs.

  • Pettersen

   Tusen takk for denne veldig oppklarende kommentaren (les: ironi).

   • oudeis

    Du ser da vel bildene, en sort og en gul, kvinner i sterke roller og sikkert menn som håpløst tungnemme, er det noen som svikter er det hvite heteroseksuelle menn, vi har sett det allerede og kjenner melodien fra før, endeløs snakking og null handling, heltinnen er naturligvis lesbisk og alt er motsatt, for oss som ikke er fjortisser er dette veldig trettende og uinteressant, pluss egentlig, en utilgivelig fornærmelse

    • Crisp

     Vel… for oss som er litt mer oppegående er det godt å se at klassiske mannsbastioner og mannsdominerte arenaer som film- og tv-industrien endelig blir mykna opp litt og tilnærmer seg realiteter og begge kjønn litt mer. Man er jo rimelig drittlei hjernedød action, tematikk sett fra menns side, osv.
     Det du må skjønne er at likestillingen gjør godt for oss mannfolk også, for uten at man drar inn mer kvinner, flere kulturer, osv, så vil den moderne mannen heller aldri bli oppdatert. Jeg håper du har registrert hvordan også gutter og menn har utviklet seg innen serier de siste årene? Hva tror du dette kommer av? Få høre…

     Noen vil ha det samme gamle rælet gang på gang, mens andre ser positive sider i å ekspandere en alt for lenge ensidig underholdningsbransje.
     Og til slutt… ikke glem at dette er DINE problemer, ikke oss andres, noe du jo i det minste selv innrømmer i den siste setningen din.

     • oudeis

      Helt tilfeldigvis så jeg en omtale av dette på YouTube og surprice! surprice! tror du ikke jeg hadde rett gitt!? Igjen er et bilde nok til å se akkurat hva slags søppel dette er, det jeg naturligvis ikke så var at de mørke øglemenneskene liksom skulle representere Trump!?!? eller noe i den duren, hvor gamle er de som lager dette egentlig, 14 år?

      • Crisp

       Oh jesuz… Man velger å se det man vil se ;D
       Igjen; hvis det er søppel for deg, så helt greit, men det er ingen oppegående som bryr seg, det er poenget.

       Jeg ser du dikter opp as you are writing… trist.

       • oudeis

        Du skriver og du skriver men jeg savner en liten detalj innimellom alle bokstavene, spørsmålet om du liker å se det og ikke bare ser av plikt for at alt skal være rettferdig, forøvrig, en liten detalj til mangler forsåvidt, et spørsmål om jeg generelt har problemer med kvinner/sorte/lesbiske etc etc i (hoved)roller

        • Crisp

         Et vesentlig poeng ja, selvsagt, men jeg tar det for gitt at du virkelig ikke tror folk bruker timevis på en film/serie hvis de ikke også faktisk liker det de ser?!!

         Var den siste setningen din et spørsmål du vil jeg skal stille deg? Det gidder jeg ikke, for jeg vet hvilken sjargong svaret ditt vil gå i…

        • David Børresen

         Hovedpersonen var ganske usympatisk. Men rollen i seg selv var ganske nøytral.
         Hadde vært helt lik enten en mann eller kvinne spiller den. Mest action, ingen sex, lite pratsomme roller fra andre. Star Trek er vel generelt kjent for å idealisere mennesker, og et av mine personlige problemer med serien er at de ikke gjør det i samme grad her og heller går for en «action» formidling. Regner med serien utvikler seg mer i spesialstyrker retningen og det blir mer raid enn utforskning.
         Feil stemning for meg, men på ingen måte noen utpregede feministiske elementer annet enn at en kvinne spiller en tradisjonell mannerolle som fks Starbuck i BSG.
         Klingon politikk (Vil sloss for ære) helt urelatert til Trump, og heller ingen stikk jeg kunne se.

        • Crisp

         Selvsagt er ikke serien så utpreget som oudeis vil ha det, det er bare visse her inne som ser svart (!) og dikter opp ting på bakgrunn av ET bilde. Forhåndsdømming, og det som skjer oppe i hjernen hvis man fortsetter ned den veien, er et av oss menneskers mest triste egenskaper dessverre.

    • Olav Gundersen

     De første to episodene var da langt mer actionfylte en Star Trek tradisjonelt har vært. De legger seg mer opp mot de nyeste filmene til JJ Abrams enn de tradisjonelle Star Trek episodene der problemene oftest blir løst av ingeniører, diplomater o.l.

    • Pettersen

     Hvorfor er det et problem med en sort og en gul kvinne? Hvorfor er det et problem at heltinnen er lesbisk? Føler du at maskuliniteten din er truet av dette? Og hva har dette med venstresiden å gjøre? Er ikke høyresiden like åpen for homofili og raselikhet? Jeg er enig i at de to første episodene er gørrkjedelige, men skjønner ikke hvorfor seksuell legning, kjønn eller rase har noe med saken å gjøre.

     • oudeis

      Du snur jo saken på hodet, poenget er jo nettopp det at jeg kan se at det er gørrkjedelig på de gule og sorte kvinnene, skjønner ikke at det skal være så vanskelig å forstå? Jeg har da sett fine filmer feks med kvinner i hovedrollen, attpåtil lesbiske kanskje uten at jeg bryr meg om det, poenget her er at jeg ser det er møkk fra ett bilde, og, attpåtil, når jeg i ettertid ser den tv-serien er omtalt på YouTube så får jeg mine velfungerende instinkter bekreftet, og det ganske ettertrykkelig også tydeligvis

      • Crisp

       Hmmm… kanskje jeg skal begynne å forske på slike som deg, eller du kan begynne å gamble, satse penger på hva en serie handler om, kun utifra å se på et bilde fra serien?
       Dette er trist oudeis, ja faktisk på grensen til å virke som du leker klarsynt. Lurer på hvor mange ganger du har måttet spise i deg dine feilslåtte forhåndsantakelser? Der vil du sikkert svare ‘ingen’, for du tror jo du vet alt om en serie og karakterer bare ved å se på coverbildet…

       • oudeis

        Leker klarsynt? Alt som trengs er å bruke sansene, være ærlig med seg selv, ha oppmerksomheten rettet utad, kjenne etter hva magen og hjertet forteller enn, ikke la seg forlede av å bare mene det som forventes fra omgivelsene, snakke andre etter munnen og tro man har forstått når man nikker samtykkende, alle de store i historien har gått den samme vei, sin egen, det bringer nettopp klarsynet

        • Crisp

         Det er umulig å se noe du ikke har sett. I dette tilfellet en tv-serie. Enkel fakta og logikk. Ergo du må være klarsynt, event kortsynt ;D

        • oudeis

         Nja, forsåvidt, eller uhyre intelligent, men jeg lever godt med klarsynt

        • Crisp

         Å være klarsynt er jeg også, men det er noe helt annet dog. Klarsynt i forbindelse med en tv-serie er ikke mulig på samme måte. Bare spør min venninde Lilli Bendriss…

        • oudeis

         Skal høre med henne på neste møte i vellet jeg

        • Crisp

         Ok! Kommer du forresten på hekse-sabbaten nå i høst? Hører rykter om gjesteopptredener av både klovner, gjøker og innbilske andre utskudd…

        • oudeis

         Du må da vel ha oppfattet hva jeg mener om sånne folk nå?

   • Erik Rognerud

    Eller sarkasme………

 • Tom

  Igjen, det som fremkommer av sitatet du presenterer er at Netflix er internasjonal distributør, men at CBS «samarbeider tett» med Netflix, som er naturlig siden pengene de ga for distribusjonsavtalen dekket hele første sesong sitt produksjonsbudsjett. Dette er milevis unna dine påstander om at CBS har trukket seg ut og Netflix har tar over. Serien er heller ikke offisielt fornyet; tankene om at sesong 2 ikke kommer før i 2019 er spekulasjoner basert på hvordan sesong én er lagt opp, samt hvor lang tid det tok å produsere den. Den vil fornyes, men det er ikke bekreftet enda.

  • Jan Gunnar

   Some people…. Den er offisielt fornyet, og Netflix er enda mer innvolvert en sesong 1. Jeez, ta deg en bolle og ro deg ned mann.

   • Tom

    For å sitere sjefsprodusent Alex Kurtzman i The Hollywood Reporter: «We have a larger picture for season two — if we’re lucky to get a season two order.»

    Jeg skjønner ikke hvorfor du insisterer på at det allerede har skjedd når det beviselig ikke har det. Det gir ikke mye mening. Ei heller påstandene om at CBS ikke lenger vil være involvert, som det nå virker som du har gått bort ifra.

    • Jan Gunnar

     Påstand? Du som påstår feilaktige ting. Det var store problemer under produksjon av sesong 1, så Netflix tok ansvar og sesong 2 er bestillt, offisielt. Alex Kurtzman er ikke akkurat en pålitelig kilde. Ei heller Hollywood reporter.

     • Tom

      Ja, seriens sjefsprodusent er en upålitelig kilde hva gjelder seriens status.

      Takk for en god latter, om ikke annet.

      • Jan Gunnar

       Om du har noe peiling på film/serier så vet du at produsenter er veldig upålitelige. Men massemedia som du følger må jo stemme. Svar meg da. Hva er Kelvin og Prime timlines i star trek universet.

       Du latterligjør deg selv med påstander du ikke har undersøkt overhodet virker det som. Finnes andre og mer pålitelige film/serie medier en msm.

       • Tom

        Haha, selvsagt måtte du være et MSM/fake news-troll. At jeg orket.

        Sjefsprodusenter har ingen grunn til å benekte at serien deres er fornyet; det er absurd. I ditt eget (!) sitat som du postet (fra din egen ikke-MSM-kilde!) over står det at CBS (Moonves) jobber tett med Netflix – så hvorfor hevde de ikke er involvert? Din egen logikk gjennom innleggene dine henger ikke engang på greip, noe som burde være «the bare minimum.»

        • Jan Gunnar

         Hahaha, ja stemple folk som nett troll er det eneste forsvaret ignorante mennesker har når de ikke vet hva de skal si. Og hvor sa jeg at sjefsprodusenten benekter at serien er fornyet?

         Tror du virkelig Hollywood innrømer noe før de er nøtt?

        • Jan Gunnar

         Venter fortsatt på Kelvin/Prime spørsmålet som du nekter å svare på.

        • Jan Gunnar

         Å skal du snakke logikk så er din veldig ulogiskk. Ta deg et semester på Vulcan.

        • Jan Gunnar

         Svar da. Forklar forskjellen mellom Kelvin og Prime timeline. Or cat got you’re tounge?

        • Chris Hansen

         Lær deg engelsk da om du først skal briefe. Herregud.

        • Jan Gunnar

         What happened, you’re balls droped off. Åååå, jeg skal gidde dette til du svarer Tomegutten.

        • Jan Gunnar
 • Takk for fin anmeldelse.
  Vi er ikke så helt uenige denne gang.
  Sjekk gjerne ut vår også.

 • David Børresen

  Det var nok ganske unødvendig og plumpt ja. Er ikke akkurat en naturlig parallell, Klingons skal ha ære.