Det skulle noe til å matche den originale Blade Runner i visualitet og originalitet. Regissør Denis Villeneuve har klart det.

Blade Runner 2049 er mektig og majestetisk science fiction som forteller en historie der tanker, ideer og visjoner trumfer ekstern handling og action. Filmen er både storslagen og stilsikker, men samtidig overraskende nær og personlig.

Akkurat som den første filmen, diskuterer den hva det egentlig innebærer å være et menneske og den kommenterer menneskehetens tilstand på en måte som ligger ukomfortabelt nær det som er reelt og sannferdig.

Blade Runner 2049 er voksen sci-fi som maner til ettertanke samtidig som den inviterer oss inn i et litt for sannsynlig fremtidsunivers som virker like besnærende og interessant som det er mørkt og dystopisk.

ANMELDELSE: Blade Runner: The Final Cut – Ett av filmhistoriens største mesterverk

Los Angeles anno 2049 er et kaotisk, overbefolket og forurenset monster av en by. (Foto: United International Pictures)
Los Angeles anno 2049 er et kaotisk, overbefolket og forurenset monster av en by. (Foto: United International Pictures)
Snubler over en mørk hemmelighet

Los Angeles anno 2049 er et kaotisk, overbefolket og forurenset monster av en by, der Niander Wallace (Jared Leto) har kjøpt stumpene av Tyrell Corporation og deres teknologi og er konge på haugen med sine konstruerte androider, kalt «replikanter».

LAPD-offiseren K (Ryan Gosling) er en «blade runner» på jakt etter replikanter på rømmen, og snubler over en mørk hemmelighet mens han er ute på et oppdrag.

For å få svar legger han ut på leting etter Deckard (Harrison Ford), en tidligere «blade runner» som forsvant for 30 år siden.

Intervju: Harrison Ford og Ryan Gosling om Blade Runner 2049

Historien er mye rikere og omfattende enn et bittelite referat kan formidle. Den fortelles gjennom sparsom, men presis dialog, co-skrevet av Hampton Fancher, som også var en av manusforfatterne bak originalen, basert på Philip K. Dicks roman Do Androids Dream of Electric Sheep.

Filmens figurer har ulik innfallsvinkel til hva det vil si å være menneske, som for eksempel Luv (Sylvia Hoeks), som er Wallace sin høyre hånd, Joi (Ana de Armas) som er Ks kompanjong, eller bonden Sapper Morton (Dave Bautista i en liten, men betydningsfull rolle – pass på å få med deg Blade Runner-kortfilmen 2048: Nowhere to Run på YouTube, som gir figuren hans ytterligere dybde).

Alle har egne ambisjoner, metoder og virkemidler, men til syvende og sist higer alle etter en form for menneskelighet og overlevelse.

ANMELDELSE: The Square – Til tider hysterisk morsom satire

Denis Villeneuve presenterer sitt eget univers, fullt av visuelle ideer og praktfulle syn i Blade Runner 2049. (Foto: United International Pictures)
Denis Villeneuve presenterer sitt eget univers, fullt av visuelle ideer og praktfulle syn i Blade Runner 2049.
(Foto: United International Pictures)
Villeneuve skuffer ikke

Denis Villeneuve har åpenbart studert den originale Blade Runner, for den nye filmens univers viderefører Ridley Scotts fremtidsvisjon, og utvider den i en skala som virker troverdig og sannsynlig, selvsagt med effektfulle virkemidler som Scott bare kunne drømme om i 1982.

Samtidig faller han ikke for fristelsen til å dyrke nostalgien i påfallende grad. Se bare på en eksplosiv scene med Deckards originale Spinner-kjøretøy og hvordan K suser over det mørklagte spøkelset av Tyrell Corporations tidligere hovedkvarter, som nå ligger i skyggen av Niander Wallaces monstrøse palass.

Men det finnes andre og mer subtile vink, som summingen i Deckards leilighet, whiskyen han drikker, visse reklameskilt i store bybilder og noen andre gjensyn som du skal få oppleve selv. Blade Runner 2049 har stor respekt for sin forgjenger, men presenterer sitt eget univers, fullt av visuelle ideer og praktfulle syn, mesterlig filmet av veteranen Roger Deakins.

Selv den intense filmmusikken av Benjamin Wallfisch og Hans Zimmer har sin egen identitet, til tross for enkelte drag som trekker linjene tilbake til Vangelis sine stemninger fra den første filmen.

Intervju: Denis Villeneuve ville ha Ridley Scotts velsignelse før han regisserte Blade Runner 2049

Ryan Gosling spiller K med en behersket ro, selv i noen ekstreme situasjoner, og formidler figurens emosjonelle rekkevidde med små, presise blikk, tegn og ord. Harrisons Fords rolle er litt mindre enn man skulle tro ut i fra trailerne, men han er god og effektiv som en mye eldre og preget Deckard.

Hans videre skjebne har vært et mysterium for Blade Runner-fans i 35 år, og svarene man får i denne filmen er svært tilfredsstillende. Man aner også konturene av et mye større univers der det ligger klare muligheter for flere historier, om det skulle bli aktuelt. Potensialet er i alle fall til stede.

Kanskje skal man være glad for at Ridley Scott ikke fikk tid til å regissere Blade Runner 2049, og nøyde seg med å være en av produsentene, for selv om hans legendestatus er udiskutabel, er Denis Villeneuve en av verdens aller skarpeste filmskapere akkurat nå, med kvalitetsfilmer som Sicario og Arrival på merittlista.

Han skuffer ikke nå heller, for å si det mildt. Dette er mørk, mystisk og tankefull science fiction av aller ypperste kvalitet!

Om FILMEN

Blade Runner 2049
 • Blade Runner 2049
 • Slippdato: 05.10.2017
 • Regi: Denis Villeneuve
 • Utgiver: United International Pictures
 • Originaltittel: Blade Runner 2049
 • Aldersgrense: 15
 • Sjanger: Action, Drama, Sci-fi

 • David Storoy

  Jeg er stor fan av Denis Villeneuve. Dette blir gøy å se i morra! Jeg håper også Villeneuve får regissør-jobben ifm Bond 25. Jeg er veldig imponert over hans filmer: Arrival,Sicario,Enemy og Prisoners. Og skal også få med meg Incendies snart.

  • Denis

   Er megafan av Villeneuve, og har hatt Incendies på å-se-listen en stund før jeg endelig fikk ut fingeren. Det var en sterk film, og absolutt å anbefale.
   Max hypet for Bladerunner 2049 nå..

 • Eilert Kirk

  Dette var gode nyheter. Blir alltid glad når Hollywood klarer å bruke kreftene til å lage noe bra.

 • Agnar Hroarsen

  Det kribler magen.

 • oudeis

  Noe av hva det egentlig innebærer å være et menneske er tydeligvis å ikke klare å lage replikatorer som ikke rømmer så fort de får anledning, jeg hadde nok gitt det litt større prioritert om jeg hadde vært i replikatorindustrien gitt, men det er meg

 • Olav Gundersen

  Var redd for at denne kom til å bli en skuffelse da den har mye å leve opp til. Høres ut som det for en gangs skyld blir en bra oppfølger.

  • Tom Electricnose

   Virker som anmeldern er kjøpt og betalt.
   Kan neppe være like bra / bedre enn orginalen.

   • Olav Gundersen

    Da har de kjøpt mange anmeldere isåfall.

    • Kristian Str

     Dette er nok en såkalt anmelderfilm, her er det bare å nulle ut alt før du setter deg å ser, det trengs her.

   • thismeanswar

    Hvorfor kan den ikke stå på egne bein? Hvorfor ikke vurdere den på sine egne meritter?

 • Hans Hansen

  Blir moro å se denne, men ikke på kino. Kinosaler fulle av bråkete ungdommer, nei takk! Får håpe den snart kommer på Netflix eller en annen TV-kanal sånn at jeg kan se den i fred og ro hjemme i stua:)

  • RWI

   Kommer sikkert på Netflix – rundt 2049…

   • Are Solberg

    Re-runner 2049…

  • Fredrik Eriksen

   ÅNEI ! KINONORGE GÅR KONK PGA DEG !……. Kos deg i stua di du.

  • Sjarlatan

   Dette er jo nettopp en sånn film man bør se på kino, og hvor mange bråkete ungdommer tror du egentlig kommer til å se denne? Dra på en ukedag etter at den har gått i et par uker. Da får du nok fred.

   • Hans Hansen

    Bråkete ungdommer er en ting. Men jeg liker også å ha en pause-knapp sånn at jeg kan stoppe filmen for å gå på do. Eller lage meg en kopp te. I det hele tatt, film er best hjemme i stua foran flatskjermen. Synes nå jeg:)

    • Fredrik Thoresen

     Høres ut som om du aldri har vært på Colosseum i Sal 1. Det bør du unne deg!

    • oudeis

     Det er fordi du pimper te du må på do, slutt med det, lær deg å holde deg, som mannfolk, så slipper du å sette filmen på pause også, forøvrig, pauser av prinsipp aldri film, ser man ikke på får det heller glippe, forresten, man drikker ikke te til film, man drikker vann, brus eller øl, ikke te, slutt med det

     • Hans Hansen

      Hehe…te var bare et eksempel. Jeg tar meg gjerne en øl til filmen, jeg:) Forøvrig enig i at man helst ikke skal pause en film, men må man så må man. Og da foretrekker jeg klart den rene, koselige og private hjemmedassen fremfor ekle og skitne kinodasser.

      • oudeis

       interessant spørsmål det der, pause eller ikke pause, hva gjør man, og hvorfor er jeg mot å pause

  • bekki

   høres ut som du har gått inn i pensjonistenes rekker. Kos deg i sofaen din….

   • Hans Hansen

    Hva så om jeg er pensjonist? Problematikken jeg nevner vedrørende kinobesøk er da like aktuelt for yngre folk.

    • bekki

     det problemet eksisterer ikke…..

     • Hans Hansen

      Feil. Den gang jeg var ung irriterte jeg meg over akkurat samme ting. Kinobesøkenes «folkelighet» er tidvis trettende og slitsomt uavhengig av alder.

      • Crisp

       Det eksisterer nok dessverre den dag i dag. Kan aldri forstå hvorfor kinosjefene ikke gjør mer for roen og hormonene i en kinosal, men det handler nok om å ikke skremme bort den store andelen unge folk som betaler for kinobesøket. Men hadde det vært opp til meg hadde jeg ALLTID hatt en vakt i kinosalen, en som hadde makt til å stoppe filmen, sette et lys på dem som bråker slik at alle får se hvem det er, for så å kaste dem ut, helst med politiets velsignelse! Dette i tillegg til en selvsagt massiv holdningskampanje i media og landet rundt hvordan man oppfører seg i en kinosal. Man sitter ikke slik andre steder, som i en teatersal, på en konsert, eller lignende, så hvorfor det har blitt slik i kinosaler må kinoen selv ta et del historisk ansvar for.
       Eller… vel, i en ideell verden hadde det i hvert fall vært slik, hehe!
       Når dette er sagt; dette er en film det i aller høysete grad ikke skal se hjemme, til det tviler jeg på du har godt nok lydsystem, tv, osv… 🙂

       • Hans Hansen

        Kinovakter er flott, men det viktigste er: folk flest, ungdommen mangler oppdragelse! Hele generasjoner av mennesker er egentlig tapt materie:( Fortapt, hinsides redning.

        • Crisp

         Vel… det var da voldsomt så dystert… ;D
         1. Ungdom har da alltid vært slik, noe du selv sa i overstående kommentar
         2. Voksne folk er absolutt ikke noe bedre, virkelig. Muligens ikke på kino, for der er det jo flest unge som dominerer, men ute, på busser, og andre arenaer er 40+ absolutt både høyrøstede og svært lite sjarmerende. Med alkohol innabords blir det ekstra jævlig!
         Poenget er at det er ikke ‘dagens generasjon’ som trolig er noe verre enn før, spør du meg…

       • Kristin

        Personlig opplever jeg sjelden slik oppførsel på kino heldigvis, iallefall ikke i Oslo der jeg går, på Cinemateket kommer det forøvrig gjerne en før forestillingen og sier klart ifra om at noen bruker mobiltelefon så blir de kastet ut. Så vet folk det. He he.

        • Crisp

         Ah, fantastisk! Ja, nei, opplever det sjeldent selv, og tror nok det er mest en forhåndsbekymring mange har, noe som er veldig trist hvis det går ut over om man velger å gå på kino eller lar være pga andre tullinger 🙁
         Men ja, en sånn enkel ting fra vaktene å gjøre kan være nok til at folk skjerper seg. Event bare en tekst på skjermen, på lik linje med oppfordringen om å kaste søppelet fra seg på vei ut. Burde være svært enkelt å gjennomføre!

     • Tom Electricnose

      Da er det nok du som er en del av problemet, Bekki 😉

      • bekki

       jaha. Jeg var og så den på fredag. Ikke et eneste forstyrrende moment….

  • jon

   bare å laste ned ifra nettet 😉 som æ bruke å gjør. betale for å gå på kino, sitte i en stol som er vond og høre på folk som ikke kan være stille og legger føttene sine på stoler og sparker i ryggen, nei takk. laster heller ned og ser hjemme 😀

   • Hans Hansen

    Ikke sant. Endelig en som forstår problematikken med uoppdragne folk i kinosaler. Høyrøstet tale, utagering, mobilbråk, beina på seteryggen foran, gamle tyggisklyser i setestoffet, stank av frityrfett og overparfymerte kropper med mer… Nei takk!!

   • Geir Ødegård

    Det dreier seg om filmopplevelse i det virkelig store formatet – noe du ikke får hjemme. Blade Runner 2049 er som skapt for store kinosaler.

    • Tom Electricnose

     Blir ikke hele filmopplevelsen ødelagt av; risting i setet, sparking i setet, mobiltelefoner, folk som prater, smatte lyd fra godteri…herr Geir Ødegård? 😉

  • Marius Waage

   Nå skal du høre her Hans Hansen. Nå vet jeg ikke hvor du bor selvsagt, men dette er hva du kan gjøre. Vent til filmen har vært på kino i noen uker. Ca 3 uker kanskje. Så går du og ser den så tidlig på dagen som mulig, helst på en hverdag. Da er problemet ditt løst.

   Jeg gjør ofte dette, jeg bor i Oslo, og det er neimen ikke sjelden jeg er helt alene i kinosalen xD

   • Hans Hansen

    Hehe, takk for tipset:)

  • Jomar Bakkeli

   Nå er vel ikke dette en film som drar ungdommene til kinoen.

  • Geir Ødegård

   Det er totalt helligbrøde om du ikke unner deg denne filmen på kino, og desto større lerret – desto bedre.

  • Frank_KN

   Jeg har ikke opplevd en så stille kinosal på veeeldig mange år. Folk glemte å slafse i seg snopet, så du kan ta sjansen.

  • Kristian Str

   Akkurat denna filmen tror jeg du får mye mer igjen for på Blu-Ray (ev DVD). Kanskje vil du etter å ha sett den på bluray renke at ja denne kunne vært fin på et stort lærret, men husk da igjen, kino er kino. Syns egentlig ikke at storformatbilden forsvarer helt å måtte se denne på kino. Sitt i ro og fred med kontroller’n i din egen stue og finn roen, spol, pause og regulere volumet for det trengs for å få med alt her i denna filmen. Et tog av kinostillhets scener med kort innslag med skarpe lyder gjør detta til en vanskelig film å finne rett lydnivå på, og krever i såfall et godt anlegg på kinoen, og ikke innstilling av lyden etter bare første del av filmen. Selv om det er en Atoms film vil jeg si at dem ikke gjør full nytte av den muligheten nok til at den må ses på kino, et godt anlegg hjemme ville gjort nytta. Om ev. din kino har et godt lyd anlegg, og er flinke med lyden og du ikke har god surround er jo de i seg selv en grunn til å se filmer på kino, men ikke noe mer for denna enn andre filmer.
   3D’en på denna filmen trenger du vel heller ikke frykte formye at du går glipp av masse på denna filmen, for jeg tror effektene i denna filmen faktisk funker like bra i 2D. Syns man bør prøve å få med seg noen av det som lages og vises i 3D som ikke er barnefilmer på kino, men heller ikke spesielt for det er denna filmen noe man må løpe til kinoen for å se. Ev. som dem sa et annet sted i tråden, på dagtid, når den har gått lenge, en hverdag, alene i salen.
   Og det med morro, husk Thriller eller nesten kanskje mer til tider dyster, mørk, rå, urovekkende Sci-Fi Drama strekt over oppgitt spilletid, med mye filmstillhet, da kan det være fint med sofaen hjemme.

 • Fredrik Thoresen

  Jeg har veeeldig vanskelig for å tro at dette kan være noen 6’er-film, men nå MÅ jeg jo se den!

 • Jon_A_S

  Oj, sekser fra Vestmo, og stor hyllest fra så og si alle andre som har sett den. Blir vel årets «must-see», dette. Har vært veldig skeptisk i lengre tid, men nå kribler det… «Blade Runner» er vel den filmen jeg har sett flest ganger på kino, og har eid i flest utgaver (VHS i to utgaver, DVD i to utgaver, og Blu-Ray).

  • Frank_KN

   Hva? Ikke Beta, Laserdisc eller HD-DVD? 😀

   • Jon_A_S

    Heh, nei, aldri eid Beta eller Laserdisc. 😉 Kunne hatt den på Video 2000, når vi først snakker om obskure formater.

  • Kristian Str

   Hold på skepsisen sier bare jeg, så kan man heller bli positivt overrasket, da blir fallet lavere. Vanskelig å gjenskape 80-talls nostalgi i en fremtidsfilm som skal være up-to-date og vise fram nyeste og tidsriktige filmtriks, vil si dette er en ganske annen film, uten å ha sett «Blade Runner» (2019) like før eller etter.

   • Jon_A_S

    Å, jeg har lært leksa mi etter prequel-trilogien av Star Wars, så skepsisen er så definitivt på plass. Samtidig er det fler og fler av mine venner, hvis smak er tilnærmet lik min, som har sett den og priser den.

 • Michaelangelo Donatello

  Neppe bedre enn «Hva vil folk si»..

  • Are Solberg

   Neppe mulig å sammenligne.

   • Michaelangelo Donatello

    Tror nok det er mulig. Kvalitet er kvalitet.

    • Are Solberg

     Send gjerne sammenligning mellom et vikingskip og Beethovens niende.

     • Marius Waage

      Jeg syntes begge verk flyter bra

      • Noah Placebo

       Word!

 • Marius Waage

  Oscar for beste cinematografi neste år går til Roger Deakins, det er værtfall bombesikkert. For fy granskauen hvor lekker denne filmen er, det er helt utrolig. Er enig med anmeldelsen din Birger, denne filmen er et kunstverk av de sjeldne, og Denis Villeneuve har klart det «umulige». Han er rett og slett en av de aller beste regissørene i bransjen i dag.

  • Jon_A_S

   Starter å skjønne at jeg må begynne å få med filmene til Villeneuve. Arrival ligger vel tilgjengelig for streaming, da vet jeg hva jeg skal i ettermiddag. 🙂

 • Are Solberg

  Har ventet på denne i noen år å, helt siden rykjtene om en oppfølger startet. Med terningkast 7 i Aftenposten og en sekser her høres det ut som ventingen var verdt det.

  • Kristian Str

   Som sag tidligere i tråden/kommentarfeltet, anmeldelser må tas med store doser salt. Og senk forventningen, eller så tror jeg jeg ville sagt at det fort kan blekne litt. Men ikke hør på meg, glem alt du har sett og hørt og sett deg rolig ned og se filmen, eller kanskje heller vent til den kommer på Blu-Ray eller dvd, tror totalt opplevelsen blir bedre der, og savna å kunne pause å spole tilbake i denna filmen, og kunne styre volumet kunne også vært fint spesielt på denna filmen. Tenk også Thriller eller kanskje heller Si-Fi Drama før man går for å se denna, og hvor lenge den vare står vel og i beskrivelsen der man kjøper billett, også noe å bite seg merke i før man går for å se denna filmen.

 • Jomar Bakkeli

  Mulig jeg banner i kinosalen her men synes egentlig Blade Runner er littegranne kjedelig. Og 2t 40min? Skeptisk. Selv om den er aldri så lekker.

  På den andre siden av scifi-skalaen kommer Thor: Ragnarok om en måned. Den skal være den korteste mcu-filmen hittil. Og garantert ikke kjedelig. Gleder meg mer til den.

  • Jon_A_S

   Rolig og tankevekkende scifi-film er vel ikke for alle. 🙂 Selv synes jeg det er altfor lite av det, og altfor mange action-filmer som tilfeldigvis har en scifi-setting. Men det er heldigvis rom for begge deler.

  • Noah Placebo

   Haha! Thor? Nørd!

   • Jomar Bakkeli

    Og stolt av det.

    • Noah Placebo

     Bra!

     • Crisp

      Du har tydeligvis ikke sett noen av Thor-filmene (heller)… jeeeezus…

      • Noah Placebo

       Næmmen! Er det ikke selveste Dovregubben!

       Jo. Så fem minutter på flyet til Dubai. Helt åpenbart en drittfilm for drittunger.

       • Crisp

        At du så en film som ‘Thor’ på et fly får sette punktum for den totalt dummeste måten og stedet å se en audiovisuell storfilm som ‘Thor’ på… Hørtes ut som helt ideelle rammer for å se en slik film gitt!

        • Tom Electricnose

         Er vel akkurat i sånne ideelle rammer man ser på lavpanna cgi action underholdning? :p

        • Crisp

         Da syns jeg synd på deg/dere… Hvorfor spise en Gradiosa blant en bråkete gjeng på flyet, istedenfor hjemme/kino? Du bare understreker meningsløsheten ved å ha så slappe holdninger overfor selv lettere underholdning… Det er bare å se på misforholdet mellom formatene; en blockbuster skal sees med kvalitetslyd og skjerm, ikke på en patetisk småskjerm ;D

  • Fredrik Thoresen

   Blade Runner kjedelig… og Thor verdt å se?
   Du har helt motbydelig dårlig smak.

   • Kjetil Nævisdal

    Er vel bedre å ha motbydelig dårlig smak enn å bare være motbydelig!

    Det er nå engang slik at film og underholdning er subjektivt!
    Selv liker jeg BEGGE deler, men ser ikke ned på noen som foretrekker det ene eller det andre 😉
    Gleder meg stort til Thor; Ragnarok senere i måneden!

    • Crisp

     Ikke sant! 😉

    • Fredrik Thoresen

     Der er jeg helt uenig.

  • Geir Ødegård

   Det er helt legitimt å like Thor, men det er helt utenfor å sammenligne tidenes beste film med Thor. Thor-filmene er noe helt annet enn Blade Runner. Blir som å sammenligne epler og poteter.

   • Crisp

    Vel… hvorfor etablerer du Blade Runner som ‘tidenes beste film’? Hvor kommer dette fra?
    Den er selvsagt både god og svært viktig innenfor sin genre, men å redusere ‘Thor’ til noe «søppel» av den grunn er jo helt på trynet. Det blir som å sammenlikne en knallgod film med en fullt brukbar og herlig underholdende en. Har du sett ‘Thor’ i det helet tatt? Den er dessuten basert på en tegneserie, og ikke sci fi slik sett…

    • Geir Ødegård

     Fordi du må lese ting i kontekst, og lese alt jeg skrev. Det er tidenes film for meg, og joda, jeg har sett Thor-filmene, og de kan ikke sammenlignes med Blade Runner fordi det er to helt forskjellige typer film. Jeg sier ikke noe negativt om Thor – selv om du tolker det slik. Var det klarere nå?

  • Rafael Soriano

   Ekte kunst vs. billig underholdning. Å sammenligne tidenes beste film Blade Runner med Thor betyr at man ikke vet hva sci-fi handler om.

   • Kristian Str

    Ekte kunst ekker cella med reklame. Om du vil ha en kunstopplevelse er jeg usikker på om jeg ville anbefalt denna filmen først. Og som en kino opplevelse vil nok Thor være bedre. Men denna vil nok være en nydelig Blu-Ray/dvd film om du har ok lyd og bilde hjemme.

  • GreatGoogalyMoogaly

   Er faktisk ikke helt uenig i at den er littegranne kjedelig, men bare littegranne. Er allikevel en av de som virkelig liker filmen.

  • Tom Electricnose

   Hvorfor nevner du Thor? Totalt forskjellige typer filmer.
   Thor er for barn. Bladerunner for voksne. Du kan jo komme tilbake her og diskutere når du har fjerna dunet fra haka 😀

   • Crisp

    Og du bør SE Blade Runner før du uttaler deg, men ellers delvis enig 😉

    • Tom Electricnose

     Han snakket om den orginale Blade Runner (så vidt jeg forstod). Han skrev jo også han var skeptisk, så tviler på at han har sett den nye.

     • Kristian Str

      Følg med litt a’, han lurte på om han skulle se filmen her i anmeldelsen av den nye filmen. Siden du er ekspert på Blade Runner 2019 burde du vite at den ikke er to timer en gang!

  • Kristian Str

   Bare å vente på Thor Ragnarok for deg, for Thriller er bare et annet navn for sci-fi Drama, og du må ta med deg to bøtter, et par poser og en sekk med tolmodighet, pluss følge nøye med, og gjerne ha med en kikkert for å kunne se, lese og få med deg alt, og komme gjennom filmen. Denne er sikkert en fin Blu-Ray og dvd film men på kino må man droppe popkorn får å få med seg alt her, og er dessuten en dårlig popkorn film da du i 90% av filmen kommer til å knase for hele salen og overdøve filmen(og da snakker vi ikke om backonsnaks eller potetgull, men popkorn). Ei heller brukes det selvsagt ikke lydspor til handlinga her, alt skjer med til kald knasende knyttneve hodekål knusing.

 • PÆpsi

  Hei alle nerder i kommentarfeltet. Jeg har aldri sett Blade runner før, og lurte på om det er nødvendig / er til nytte å se den før den nye nå kommer på kino ? Er det noen som vet hva den heter, og hvor den eventuelt ligger på nett?

 • Terje Sandberg

  Så den i dag. Max en 3’er på min terning. Foto og sountrack er helt topp. Dusin historie som trekker i langdrag. En seig opplevelse.

  • Fredrik Thoresen

   Enig! Bortsett fra soundtracket – Det var jo stort sett bare tåkelurer, og kinoen jeg var på hadde skrudd opp volumet til 11, så jeg satt bare igjen med skuffelse og hodepine. De hadde til og med klart å sprenge den ene høyttaleren, så den lagde bare blafrelyder gjennom hele filmen.

   • Tom Electricnose

    Hjemmekino? 😀

 • Eva-Marie Tveit

  Gleder meg veldig. Men lurer fælt på hva 2eren har å komme med som kan måle seg med Daryl Hannah og Rutger Hauer… De saltomortalene deres fulgte meg i åresvis 😀

  • thismeanswar

   Øhhh, hva med en fortsettelse av historien?

 • Tom Electricnose

  Terningkast 6? Matcher orginalen?
  Jeg tar en stor bøtte med salt, dytter neven nedi….

  • Crisp

   Oisann… da tror jeg du trenger å oppdatere filmhorisontene dine litt gitt… Hvis du foretrekker kornete 80-tallsbilder i stummende mørke, ja så helt greit det, men gi nå litt slipp på nostalgien da mann… Gi én grunn til at man ikke skal vise detaljer? Hva ser man med øynene, sånn egentlig da? Og ikke minst; man dømmer ikke en film på traileren ass, det er så trist. 90% av trailere suger, spes siden de røper alt for mye, men også fordi en trailer aldri skaper den kraften, stemningene og kvalitetene en langfilm gjør. Se filmen du 🙂

   • Tom Electricnose

    Bladerunner finnes i krystallklar blu-ray kvalitet uten kornete bilder. Gjør filmen enda bedre å se på.
    Hvor sa jeg at man ikke skal vise detaljer? Den orginale Bladerunnner filmen hadde tonnevis med detaljer, men vist i et mer realistisk lys / skyggebilde. Dette er med på å skape stemningen. Hvis alt er opplyst som et juletre vil verden virke veldig fake og flat.
    Et perfekt eksempel på dette er lysmannen i Aliens som fikk sparken av James Cameron fordi han ville vise frem hele det flotte settet og alle detaljene de hadde brukt tid på.
    Mens James Cameron kun ville at lommelyktene fra soldatene skulle lyse opp settet.
    Tror du scenen / settet hadde sett skummelt ut om de hadde flombelyst hver krik og krok?
    Jeg har heller ikke dømt filmen. Men det virker som de er veldig stolte av å vise frem settene sine i all pomp og prakt.

    • Kristian Str

     Dette egner seg best under forumet «trailer anmeldelse og kritikk», for det har lite med filmen å gjøre, som er totalt motsatt av hva du beskriver.
     Ta med deg tåkeluren og se filmen, så tror jeg du straks vil endre mening.

  • Har du sett filmen eller? Majoriteten av scenene foregår på kvelden eller innendørs, og majoriteten av de få dagscenene er innhyllet i smog og røyk. Av alle ting å kritisere…

   Det er uansett ikke sånn at en noirfilm må foregå i evig mørke a la «Dark City». Vertigo, for eksempel, foregår for det meste på dagtid.

   • Tom Electricnose

    Nei, jeg har ikke sett filmen. Var bare inntrykket jeg fikk fra trailerne / bildene jeg har sett.
    Det var da enda godt å høre at de har beholdt noe av Noir / Cyberpunk stilen orginalen hadde da 😉

    • Kristian Str

     Vil du ha regn og, svak belysing, duse bilder, tunge skyer og natt får du dosen din her altså det ekke tvil, bør jo komme knallbra fram at du her snakker om traileren, for mer feil går det ikke an å ta 😀

  • Marius Waage

   Hvor har du fått «remake» fra egentlig?
   Dette er ikke en noir heller. Dette er en helt annen film, men basert på samme univers.

  • thismeanswar

   Se filmen først, du. Så kan vi prate.

 • Tom Electricnose

  Kan du ikke bare se filmen? Istedenfor å sløse bort tid på å lure på hvorfor den er så bra?
  Er en grunn til at den er kåret til en av de beste sci-fi filmene som er laget.

  • oudeis

   Jeg har sett den flere ganger, ok film men skjønner ikke helt euforien, forøvrig, en av de beste!? Virkelig!? Jeg kan rent umiddelbart liste en lang rekke filmer som er en god del bedre

   • Tom Electricnose

    Det kan du helt sikkert. Ganske uinteressant siden all filmsmak er subjektivt.
    Men at du ikke kan skjønne hvorfor andre syns den er bra, er mer interessant 😀

    • oudeis

     Det du påpekte som et moment ble plutselig uvesentlig altså? Jaja, forøvrig, slik du formulerer deg i kommentarer her ville jeg aldri trodd du hadde en slik sensibilitet for roboter

     • Tom Electricnose

      Som å prate til en fem åring ja.
      Kos deg med Thor, du 😀

      • oudeis

       Hva da thor?

      • Mattis Finstad Hansen

       Går fint an å kose seg med Thor, selv om man er storfan av Blade Runner, og nå Blade Runner 2049. Just sayin’.

     • Marius Waage

      De er ikke roboter. Replikanter er akkurat som oss. Men de er bl.a sterkere og raskere. Men de er levende organismer med blod i årene, de puster, de har metabolisme. Men de er da altså skapt i et laberatorium og ikke født, dermed kan selskapet som eier dem gjøre hva de vil dem, enda replikantene kan lære, tenke, elske og hate.

      Det er dette som er kjernen i Blade Runner. Man må skjønne disse tingene ellers gir ikke originalen eller den nye filmen noe som helst mening for titteren.

 • Henry Arnesen

  Nettopp sett filmen. Noe av det kjedeligste jeg har sett på lenge. Pen cgi og alt det der. Men det var alt. Musikken var skrudd opp så høyt att det var ubehagelig. Nei. Annbefaler ikke denne filmen.

 • bekki

  jeg synes den var veldig seig og utrolig dyster. Ble nesten deprimert av den…..Veldig grå i all sin fremføring…

  • Lord Lorck

   Grå, dyster og depressiv? Gleder meg 😀

   • bekki

    bra. Det gjorde jeg også…

  • Fred Dunsaas

   Jeg har ikke sett den første og synes dette var gørrkjedelig. Kunne klippet vekk over en time av filmen uten å miste noe vesentlig…

 • Martin Furmyr

  Blade Runner 2049 er en bra film, men ikke en 6er, heller 4+. Fosnavåg kino. 3d Atmos.

 • Jan Erik Kristensen

  Ok film. Syntes ikke Gosling passet helt i den rollen. Og den ble litt langdryg for meg. Tror neppe jeg kommer til å kjøpe den når den kommer ut for salg i butikk…

 • Jon Rune Brandstadlia

  Forventa en intelligent film. Dessverre er historiens få tankevekkere ting man har sett hundre ganger før, ikke bare på film de siste åra, men eksempelvis i Isaac Asimovs bøker. Forventet en intelligent fortelling, fikk i stedet en langdryg og innholdsfattig cybersaga, iblandet et par hollywoodske actionscener. Masseprodusert ræl.

  • thismeanswar

   Wow. Hva ska’n si? Jeg har på følelsen av at du er han sære i vennegjengen som er sær bare for å være sær. Du er så interessant! Fortell meg mer, siden du er så spesiell at du går imot strømmen! Du er unik. Jeg elskerræ. Kødda.

   • Jon Rune Brandstadlia

    Beklager at jeg er uenig med deg og at du tydeligvis må psykologisere meg for å leve med det. Whatever floats your boat.

  • Crisp

   jeeesuz… har du sett mye film i livet?
   Du holder filmen i mot seg selv på en imponerende ulogisk måte… Hvordan kan du si historien ikke er intelligent og tankevekkende?!? Legger du ikke merke til alle lagene her, eller hva er det liksom?

   Og ‘masseprodusert ræl’ må vel være Filmpolitiets kommentarfelts beste/verste skivebom igjennom tidene! ;D Du illustrerer i det minste noe jeg lærte for lenge siden, nemlig at jo mindre film man har sett, jo vanskeligere har man for å se kvalitet når man ser det rett foran nesen sin… Dvs, hvis man ikke ser (som i ‘skjønner’) hvor imponerende regissør Villenuve bruker filmmediet i denne filmen, ja så har man rett og slett veldig smale referanserammer. Det blir som en person som ikke har peiling på bil skal komme inn hos bilforhandleren og fortelle bilspesialisten at den bilen han roser opp i skyene egentlig er noe ræl… Jaja… sånn ellers da? ;D

   • Jon Rune Brandstadlia

    Det tenderer å være slik at den som har sett minst i livet er mest imponert, ikke motsatt.

    • Crisp

     Feil. Det er det som er lett å tro, noe jeg også trodde var logisk tankegang da jeg var yngre. Det har derimot minst like mye å gjøre med forventninger og hva en faktisk blir møtt med. Hvis du ikke har noe å sammenlikne med, ja så… hva kan du da forvente deg? Ikke sant…. 😉

     • Jon Rune Brandstadlia

      Jeg kjøper det ikke. Om du syntes filmen ga deg en dyp opplevelse, bra for deg. At du er nødt til å rakke ned på folk som ikke ser det du ser, sier mye.

      • Crisp

       Jeg «angriper» deg nettopp fordi du snakker om filmen utifra et subjektivt ståsted. Hvis du ikke er i stand til å også se filmens enorme tekniske, effektmessige og særegne sider som bl.a. bryter mye med klisjeer og nettopp ‘sett det før’-grep innenfor genren, ja så har du få referansser å sammenlikne den med. Utover dette må du selvsagt blande inn dine egne følelser, jeg bare sier at det er mange grunner til at hele verden nå hyller og elsker denne filmen og at du tydeligvis ikke ser disse. Det er helt greit for din egen del, men det blir jo noe overlegent å kalle det for ‘masseprodusert ræl’ når den er filmhistorisk stikk motsatt…

       • David Børresen

        Vel, for å si det slik. PKD er kjent fordi han var tidlig ute med å beskrive de overlappende virkelighetene og det surrealistisk psykologiske (tilogmed psykotiske) hos mennesker. Ikke for å beskrive byutsikter fra fremtiden. Ambiguitet i mangel av dybde og bakgrunn for karakterene er heller ikke helt det samme. Som en historie er det lite originalt her. Teknisk veldig pen, men jeg og sikkert andre inkluderer det kunstneriske som et nivå av teknisk ferdighet heller enn noe subjektivt … og den kreative følsomheten, selve uttrykket til filmen, er ikke spesielt høy. Slik var det en skuffelse, det var ingen kreativ film.

        • Crisp

         Forsåvidt greit nok at den ikke er aldeles stappa av innhold rent historiemessig og slik, men da tar du det for gitt at folk VIL ha en mer innvikla, vanskelig og mangesidig historie, noe jeg tror langt flere IKKE vil ha, om du skjønner? Det er ikke ensbetydende med ‘god’ å ha mest mulig psykologiske og sci-fi aktige dybdeplan i en film, versus det å ha en enklere og mer folkelig spiselig grunnhistorie.

         Se på Christopher Nolans ofte fullstendig ubegripelige filmer, historier som tidvis forstyrrer og irriterer mer enn de engasjerer. Når man ikke forstår grunnleggende sider ved en filmhistorie fordi den er alt for høytsvevende narsissistisk og pretensiøs, ja så blir det ikke utelukkende noe dritbra over filmen altså, mener nå jeg.

         Samme med Blade Runner 2047, det blir noe overhengende universelt over denne «enkle» og grunnleggende historien og tematikken som jeg tror slår langt hardere i oss, enn om man skulle lagt seg på en sci-fi nerdete linje. Enkelt og greit.

         Rent kreativt og emosjonelt følte jeg at jeg ble dratt inn i en langsom, sakteskildrende nærmest søvnig/drømmeverden, mye nettopp fordi den var såpass «treig» og langsom, samt pent og oppslukende antidetaljert på flere plan, noe som også her fort kan bli slitsomt for både øyne, ører og hjerne. Igjen: en deilig litt annerledes sci-fi som vektlegger mer myke, enkle og audiovisuelle sider, mer enn det motsatte.

        • David Børresen

         Jepp, Nolan har ofte lagd rot og pretensiøst tøv. Det er heller ikke vanskelig jeg er ute etter, mer elegant, virtoust … det er mulig å skape dybde med bedre valg, uten å komplisere. At det er egenskaper du (og mange) ikke nødvendigvis ser etter eller verdsetter er greit nok, jeg bryr meg ikke spesielt om flere tekniske egenskaper selv. Men det å avvise andres synspunkt, det å ignorere at egenskapene kan finnes og er verdifulle for andre, det blir bare å unnskylde filmen sine mangler.
         Heller ikke særlig konstruktivt å klage, den er det den er.

      • Marius Waage

       Jeg tror du skal gå litt i deg selv før du svarer. Du kalte denne filmen masseprodusert ræl, denne filmen er vel så langt fra «masseprodusert» som det går ann å komme.

   • Terje Sandberg

    Svada! Hvor mye film har du selv sett? Hvor mye film skal man se for å kunne uttale seg? Går det i meter eller antall? Er ikke dette kommentarfeltet for «vanlig folk» som gir uttrykk for hva de mener – fra helt subjektive ståsted? Eller er det et opphøyet forum for de som liksom forstår ting bedre enn andre?

    Dersom du har sett «mye» eller «nok» film burde du kjenne igjen en to-delt historie. 1 = Far og barn skilt – finner hverandre. 2= Roboter blir intelligente og kan overta verden. Nokså standard, eller hva?

    Hvor mange ganger har vi ikke sett det før? Med et såvidt uoriginal historiegrunnlag (og med ganske medium skuespiller prestasjoner, som heller ikke har et spesielt sterkt manus å jobbe med for å kunne gi figurene personlighet), hjelper det lite at innpakkningspapiret er storslått (for det er det virkelig). Noen liker vel papiret og andre innholdet. I dette tilfellet er det altså mangel på originalitet og innhold i historien som sender filmen nedover på karakterskalaen for noen av oss. Ikke det filmatiske. Det får du tåle på samme måte som vi får tåle din mening.

    • Crisp

     Hva er svada? Jeg har vel sett noen tusen oppigjennom livet og årene som filmkritiker og anmelder… har ikke noe eksagt tall på dette dog.

     Det er absolutt et forum for alle meninger, null tvil om det! Men når man lirer av seg setninger som ‘masseprodusert ræl’ fortjener man i aller høyeste grad å bli sagt imot, spesielt når personen ikke utdyper det, eller hva tenker du? Altså, det er vel mer snakk om å forsøke å forstå og forklare hvorfor en hel verden hyller filmen, mer enn å forsterke useriøse tomme utsagn for min del. Veien fra dette mot ren trolling og useriøsitet er nemlig ofte veldig kort, og DET har man vel nok av i slike diskusjonsforum?!

     De to punktene dine stemmer forresten ikke overens med selve filmen, så… har du sett den selv?
     Videre blir dette en alt for enkel måte å se på filmen på fordi den er så mye MER enn de to korte setningene du beskriver, inkludert mye mellom linjene, alt det som ikke forklares men isteden antydes, vises og skjer oppi hodene våre mens det står på. Mye grunnet dette er filmen så langt mer fyldig enn dette og kan videre derfor ikke kalles for å være verken ‘standard’ eller ‘sett det før’.

     Skuespillet til Gosling er dessuten heller ikke svakt. Han gjør ting med blikk, små ansiktsforandringer som få andre, noe av grunnen til at han ofte blir brukt i slike litt einstøingsroller. Hans karakter i ‘Drive’ var noe av det samme, pluss at han selvsagt ser j…. bra ut, noe man ikke skal undervurdere som en sterk tiltrekningskraft i en så klar og dominerende hovedkarakter.

     Men selvsagt, det er en veldig subjektiv film dette også, bevares. Bare fint om folk begrunner dette, i steden for å slenge ut betegnelser som ‘ræl’ altså 🙂

     • Terje Sandberg

      Jeg kan være enig i mye av det du skriver her, særlig det om «saklighet». Det gir som regel en leser av innlegg mer enn «usaklighet». Men det må gjelde begge sider. Du var vel ikke akkurat «snill» og saklig med innlegget til hr. Brandstadlia? Og det blir ikke bedre av å svare usaklighet med tilsvarende usaklighet. Du trekker i tvils hans grunnlag og bruker uttrykk som «skivebom» etc…

      For å svare på ditt spørsmål. Ja, jeg så den på førpremieren på Colosseum. Sitter akkurat nå og ser på et eksemplar av den limitied edition av Soundtrack remixen som ble delt ut før forestilling.

      Men så lurer jeg på om vi har sett samme film når du ikke kjenner igjen historien(e) jeg beskriver i mitt forrige innlegg. Jeg skal forsøke å ikke skrive noen spoilers men; Hele Bladerunner konseptet i begge filmer er jakt på roboter som er blitt for «intelligente» og går sine egne veier. Der er den ene historien: Roboter overtar verden (dersom vi ikke gjør noe). Det har vi da sett før, ikke sant? Den andre historien i filmen er jo gode gamle Bladerunner som i tiden mellom de årstall filmene dekker har gått bort og fått seg barn, som han er blitt skilt fra, og som han forenes med igjen. Det har vi vel sett en haug av ganger det også?

      I tillegg er historiene krydret med noen andre «småting», men de to er filmens hovedhistorier. Så kan man selvfølgelig lese den som et innlegg i en samfunnsutvikling generelt. Man kan også se at verdens eldste yrke er «still going» i 2049 etc etc… men det fratar ikke filmen de to hovedtemaene.

      Filmen er (etter min mening) praktfull, rent filmatisk. Skulle ikke forundre meg om den får Oscar der. Jeg synes også soundtracket er «helmax». Men spørsmålet er jo om ikke flere av (eller ALLE) de sentrale tingene en film skal gjøre (underholde, imponere, fortelle, skape følelser etc etc…) må være tilstede for at den skal få en 6’er. For meg ble historien(e) en dusinvare. Den er direkte uoriginal. Så uoriginal og forutsigbar et den blir direkte kjedelig. Da raser den på terningen min med en gang. I tillegg er historien ikke fortalt på en spesielt dynamisk måte, men den trekker i langdrag. Så langt at man hele tiden vet hva som kommer til å skje. Overraskelser er det tynt med, for ikke å si fraværende.

      De billedmessige «maleriene» er sterke. Og på dette området er filmen noe av det beste jeg har sett, som sagt akkompagnert av dramatisk og suggererende soundtrack. Så om jeg gikk på kino bare for bildets skyld ville jeg også landet på en 6’er, men historien er for enkel og langdryg til at jeg kan være med på 6’eren. Jeg forventer mer av en kinoopplevelse/film enn bare bilder.

      Så kan man jo alltids diskutere om Gosling gjør en bra jobb. Jeg mener at ingen av skuespillerne har et godt manus å spille på. Karakterene er stort sett «flate», kanskje bortsett fra Goslings tjener, som jeg synes, i større grad enn Gosling, får frem dualiteten i en robot med menneskelige trekk.

      • Crisp

       Da tror jeg rett og slett det handler om hvor mye sci-fi man har sett bl.a… Dette er ikke en historie som for meg føles oppbrukt i det hele tatt, i hvert fall ikke på måten den skildres og tilføres i filmhistorien slik som her. Hvor mange romatiske komedier eller actionfilmer er laget oppigjennom historien i forhold, uten at man disser en knallbra genrefilmserie som Fast & Furious-serien for å være ‘action’ av den grunn?

       Uansett: det er i aller høyeste grad det audiovisuelle som «gjør» hele Blade Runner 2049, så der er vi nok helt enige. For meg er en 6’er-film en film som ikke nødvendigvis er perfekt (det finnes ikke en perfekt film), men mer en totalopplevelse som gjør filmopplevelsen helt særegen, noe denne filmen ga meg. Så får det være opp til hver enkelt å like eller mislike de store tematiske linjene du nevner her. Som filmteknisk fantastisk film synes jeg derimot ikke den fortjener slaskete og useriøse tilnærminger, for til det er den så teknisk overlegen at om man ikke ser dette, ja så har man rett og slett bare sett alt for lite film, ikke bryr seg i å rose disse sidene ved filmen, eller eventuelt er alt for ung og uerfaren.

       Det maleriske du sier synes jeg også passer den langdryge stilen i tempo og scener. Er for eksempel sjeleglad for at det ikke er dyttet inn intetsigende actionscener, noe som for meg er imponerende særegent i seg selv og videre tilfredsstiller de av oss som ønsker å se en litt annereldes sci-fi formidling enn Star Wars og annet actiondrevet.

       Jeg selv ante ikke hva som skulle skje rundt neste sving, det er noe av det som gjorde at jeg ble så oppslukt, men kanskje du også her har sett mye mer sci fi enn meg?

       Goslings fremtoning er vel også slik som han er mye fordi vi skal være i tvil om hvem han er, rundt karakteren hans, om du skjønner? Jeg fikk også faktisk en følelse av at han fremstilles som en introvert kar, noe det virkelig ikke er for mange av blant mannlige hovedroller i slike store filmer. Igjen et plusstegn i min bok og som skiller filmen ut som særegen.

   • Kristian Str

    Men noe drøvtygging av problematikken om menneskets plass i verden (og ev. universet) og etikk rundt kunstig og ekte liv, droider og det fødteliv må man vel kunne si det var? Ok noe skal jo filmen handle om og den må jo ha en handling, og i en dystropisk fremtid er jo spørsmålet om åssen det går med menneskene og grunnlaget for liv sentral, men alikkavæl. Og en 3 timer lang thriller på kino om det… og med en trailer som ser ut som en reinspikka action og bare terningkast fra 6-5 og side opp og side ned med skryt, jeg veit ikke. (Og når jeg tenker tilbake på sist jeg så Bladrunner (2019 eller 1982) på tv, som vel er ei stønn sia, tenker jeg heller ikke thriller).
    Og stakkar Harrison, blir trekt med i alt han ikke kan si nei til og sikkert lokka med lønn som dekker de par neste hundre år. Får han vist sitt fulle potensiale og blir satt i det beste lyset (nesten bokstavelig talt og)…

    Nei finn det deg galleri med bilder og skulpturer om du vil ha kunst, og kjøpt deg blu-ray og surround og se denna hjemme, får fint inntrykk av de store scene der og, og du kan se det flere ganger og i ro og fred der, heller en det du måtte få med på kino.

    • Crisp

     Drøvtygging? Hvor mye innen filmverdenen er ikke da «drøvtygging» hvis dette også kan kalles det? Det er ikke akkurat mange filmene opp i gjennom historien som har drøvtygget dette, på en slik moderne og audiovisuelt fantastisk måte. Man må jo se på hele pakken her…

     Trailere kan du ikke henvise til, de er som regel totalt misvisende, idiotiske og patetiske. Trailere klippes og limes ihjel av produsenter og distributører for å lokke deg til kinoen og selge filmen utad. Den er med andre ord ikke nødvendigvis satt sammen av regissøren.

     Generelt er nok dette en film for mer voksne, folk som har sett mye film og som setter pris på andre ting enn overflatisk action, noe man skjønner om man har levd litt 🙂

 • Tradisjoner

  Sier bare en ting: «retire» Ridley Scott, og la Denis Villeneuve regissere den neste Alien filmen.

  • Marius Waage

   NEI!. Denis skal lage Dune! xD
   Men ja, han burde lage den neste alien filmen etter det ^^

   • Midtbredden

    Skal han? I såfall burde det bli som TV-serie. Historien er for lang til en film (spør Jodorowski og Lynch), og med Villeneuves tempo blir den i alle fall for lang. TV-serie i 10 episoder – gjerne med spesialvisning på kino. Ja, takk!

    • Marius Waage

     Jeg tror Denis takler Dune fint. Ikke meg imot om den filmen blir 3 til 4 timer lang. Har sett mange filmer på kino over 3 timer. Titanic. Danser med ulver, Braveheart osv osv. Har også sett 5.5 timers versjonen av Das Boot i ett strekk. Null stress.

    • David Børresen

     Det ER en TV-serie. Syfy gjorde det ganske så bra og tok Dune messiah og Children of Dune like etter. 6 episoder, 9 timer 😉
     Forøvrig syntes jeg lillebror Villeneuve gjorde en bedre stemningsfull film enn storebror i Mars et Avril, bare synd musikken ikke var kreativ nok til å matche i den.

 • Mattis Finstad Hansen

  Filmkunst!
  Skal man si noe om Blade Runner 2049, så er det akkurat det man kan si. Filmkunst. For en herlig opplevelse! Slike filmer virkelig viser meg hvorfor film er et så viktig og riktig medium for meg. Følelser, spenning, en utrolig godt fortalt historie og knallsterke skuespillerprestasjoner er med på gjøre Blade Runner 2049 til en av årets virkelig store filmer for min del.

  Regissør Denis Villeneuve gjør nær sagt ingen feil med denne oppfølgeren til den anerkjente og høyt verdsatte klassikeren Bladerunner fra 1982. I en fortsatt mørk og dystopisk verden følger vi politimannen og blade runner «K» i hans jakt på eldre versjoner av replikanter. Med direkte linker til første filmen, dras K ut i dramatisk historie rundt etiske verdier, gamle minner og replikantenes egenverdi og liv.

  Ikke bare får vi servert strålende rolletolkninger av både Ryan Gosling, Harrison Ford, Sylvia Hoeks og Ana de Armas, men vi får også et visuelt mesterverk, hvor det mørke og dystre bakteppet som LA er, lyses opp av neon og reklame som skaper en uhyggelig kontrast gjennom filmen. Den er unektelig «vakker» å se på og scenene er fantastisk skutt og er lange og stillferdige, som vi er kjent med fra originalen.
  Ikke minst er lydbildet enestående. Massiv lyd som kjennetegner Ridley Scotts (ansvarlig produsent denne gangen) univers. Det var rett og slett herlig å se Blade Runner 2049 med Dolby Atmos.

  Debatten går om Blade Runner 2049 er bedre enn Blade Runner og jeg føler at jeg ikke kan si noe på det helt enda. Førstefilmen er strålende og herlig og har modnet til det bedre i mine øyne og den er og blir en tidløs klassiker for meg. Når det er sagt, gjør 2049 så mye riktig og både ser og høres mye bedre ut (av opplagte grunner), noe som for meg betyr mye når det kommer til såpass atmosfærisk scifi. Ikke minst er historien i filmen sterk og god og helt på høyde med førstefilmen. Jeg lar spørsmålet ligge til jeg har fått sett den flere ganger.

  Uansett er Blade Runner 2049 sett under ett en helt fantastisk film og virkelig en av de beste så langt i år. Kanskje beste på mange år. Ingen tvil om at den fortjener terningkast seks for de som bryr seg om sånt. En herlig opplevelse for fans av 1982-filmen og av strålende scifi generelt.

 • elias

  Filmatisk meget vakkert, men…. boooooooooooring! holdt på å sovne flere ganger, og det gjorde kompisen til høyre og kompisen til venstre også. av 5 stk var det kun 1 som synes den var genial, og jeg er fremdeles usikker på om han var sarkastisk. dette var noe av det mest kjedelige og langtekkelige jeg har vært med på. forventa mye mer etter geni-erklæringen i media.

  • Fredrik F Iversen

   Ble vel for vanskelig å henge med for deg tenker jeg. Men jeg skjønner jo at det er vanskelig å skrive at du ikke skjønner innholdet, da er det lettere å klage litt på filmen…

 • Kristian Str

  It’s a good republican movie!, but if you wanna eat popcorn wait for the blu-ray. Don’t get your hopes up just by the dice throw or the trailer.

 • Qualeson

  Don’t believe the hype. Filmen lover godt på starten og har et uttall interessante aspekter den kunne utforsket og/eller trukket veksler på. I stedet velger den å koke hele greia ned til en langtrukken, navlebeskuende sippeklisjé om jakten på opphav, og historien fortelles for det meste helt løsrevet fra en vibrerende setting som tigger om å bli brukt.

  Å snakke om at den overgår originalen er selvfølgelig sprøyt. Den har få av de kvalitetene originalen hadde og enda færre fellesnevnere. Bladerunner var på mange måter en viktig film for sin tid, og dette er en banal greie du kommer til å glemme ganske fort.

  Kort sagt: Overfladisk bortskusling av potensiale og fy skam til anmeldere som ikke gjør jobben sin. Terningkast 3.

  • Crisp

   Og du har selvsagt helt rett, ikke verdens kritikere :/
   «Problemet» her er at du går i fella og nettopp sammenlikner den med originalen, noe alt for mange gjør ved en «rekame» og/eller oppfølger. Heldigvis går ikke Blade Runner 2049 i fella og hermer etter førstefilmen, og blir slik helt genialt særegen, langsom og rolig ja, men det er også grunnen til at den blir egen, beundringsverdig actionfattig og heller utforsker de sidene du påpeker, som om disse skulle være noe «dårligere» bare fordi…. ja, hva da?
   Jeg får si som jeg pleier her inne; har man få referanser, ja så sammenlikner man, mer enn å se filmen som en egen film, noe som er synd og veldig urettferdig overfor den konkrete filmen. Anmeldere og kritikere er heldigvis mer trent og flinkere til å skille slik, noe som nok er mye av grunnen til at denne filmen fortjent er unisont hyllet.
   Anbefaler deg ellers å lese et bredt antall anmeldelser av filmen, så får du en bedre forståelse av hvorfor filmen hylles.

 • Fred Dunsaas

  Synes det var en utrolig kjedelig og bråkete film. Ingenting hendte, liksom.
  Og fy søren, som den tar sin søte tid.

 • ThommyD

  Blade runner er som en sofistikert top
  model. Det du husker, er hvordan hun så ut, ikke hva hun sa eller hvem hun var. Hun gir deg ingenting og du føler ingenting. Kun et vakkert uttrykk, pretensiøst som faen om hun tar et politisk standpunkt.

  Den største svakheten til filmen, er at den ikke tilfører genren noe nytt. Den introduserer ingen kontroversielle temaer eller er på noen måte «forut for sin tid». Seeren blir heller ikke servert noen ubehagelige sannheter, som gjerne er kjernen i hardtslående science fiction filmer. Til syvende og sist står vi igjen med en film som rett og slett ikke er så «viktig».

 • angelina

  BALDE RUNNER 2049 ===> ADMOVIESHD12.BLOGSPOT.COM

 • Per Magnus Haig

  Crappy film…