Super Mario er tilbake i et nytt spill som nærmest bobler over av sjarm og pur moro.

Det er lenge siden jeg har blitt så glad av et spill. Smilet strakte seg fra øre til øre mens jeg utforsket Super Mario Odyssey, for dette er et rett og slett en strålende spillopplevelse.

Må redde Peach nok en gang

Nintendo har brukt ulike varianter av den samme oppskriften for Super Mario-spillene i en årrekke.

Også denne gangen blir prinsesse Peach bortført av Bowser, og Mario må nok en gang komme til unnsetning for å redde henne. Likevel kjennes Super Mario Odyssey friskt og nytt.

Siden Bowser forlater Mushroom Kingdom for å finne ingrediensene til det perfekte bryllupet, så må Mario sette kursen mot ukjent land for å redde Peach. Han slår seg sammen med Cappy, en slags hatteånd, som vil redde søsteren Tiara fra Bowsers klør.

Sammen legger de ut på eventyr i luftskipet Odyssey, og for et eventyr det skal bli!

Spillanmeldelse: «Super Mario 3D World» – Et av de beste Mario-spillene noensinne.

Mario i Wooded Kingdom i Super Mario Odyssey. (Skjermdump, Nintendo).
Ny lue på hodet

Gjennom Cappy får Mario en real oppgradering. Ved å kaste Cappy kan Mario angripe fiender, bruke hatten som en plattform å hoppe videre på og få tak i ting som ligger utenfor rekkevidde.

Det viktigste er imidlertid at Cappy kan kontrollere dyr, fiender og andre elementer i verdenen rundt seg.

Sleng hatten på en goomba og hopp oppå flere for å danne et tårn, kast Cappy på Bullet Bill og spreng steinklosser for å finne gull inni, eller ta over en dinosaur for å knuse deg inn en stengt vei.

Mulighetene er mange og variasjonen er enorm. Verdenene er bygd på smarte måter der du må ta i bruk Cappys evner for å finne alle de gjemte skattene. Det er en fryd å spille seg gjennom brettene, og jeg blir aldri lei av å utforske de mange kongerikene.

QUIZ: Hvilken Mario-sopp er du? – ta testen og del resultatet!

Cappy og Mario titter ut av skipet på turen til et nytt kongerike i Super Mario Odyssey.
(Skjermdump, Nintendo).
Fantastisk å utforske

Og her har virkelig Nintendo overgått seg selv. Kongerikene i Super Mario Odyssey ser fantastiske ut.

Hver verden har sitt eget tema, og enten du løper over sanddynene i Sand Kingdom, svømmer som en fisk i Lake Kingdom, vandrer under palmene i Lost Kingdom, eller får kjenne på det urbane livet i New Donk City, så er brettene stappfulle av spennende detaljer. Det er så mye å utforske og så mye å oppdage!

For å reise mellom kongerikene må du fylle opp Odyssey med «Power Moons», og disse er selve kjernen i spillet. Du må ha et gitt antall måner for å komme deg videre til neste kongerike, men det er mange flere å finne rundt omkring.

Og det er her det virkelig klikker for spillere som meg, som har et sterkt behov for å finne ALT SOM ER MULIG Å FINNE AV TING!

Jeg har brukt timesvis i ulike kongeriker for å finne alle månene. Hemmelige ganger, skjulte veier og hjernenøtter du må knekke før du kommer videre, er blant tingene som skjuler de mange månene, og jeg har enda ikke funnet alle.

Spillanmeldelse: «Cuphead» – En utrolig artig og kaotisk spillopplevelse.

Det er vanvittig mange Power Moons å finne i Super Mario Odyssey. (Skjermdump, Nintendo).
Ikke slutt når det er slutt

Super Mario Odyssey er bygd på en måte som oppfordrer til å spille brettene flere ganger. Spillet er på ingen måte over når Bowser er bekjempet.

Når du reiser tilbake til kongerikene finner du ut at det er enda flere måner å samle, og hvis du får mange nok kan du åpne nye verdener.

Å gå gjennom de samme kongerikene på nytt kunne fort ha blitt kjedelig hadde det ikke vært for hvor utrolig kreative Nintendo har vært med å gjemme månene. Det er rett og slett utrolig gøy å utforske brettene for å finne de skjulte skattene.

I Lake Kingdom er det kjekt at Cappy kan ta kontroll over fiskene i vannet, så Mario ikke er avhengig av å komme opp for luft. (Skjermdump, Nintendo).
Sverger fortsatt til bevegelseskontroll

Hvis jeg skal finne noe å pirke på med Super Mario Odyssey så er det hvordan Nintendo forsøker å presse bruken av Joy-Con-kontrolleren på oss.

Kontrollsystemet krever at du bruker bevegelseskontrollene for en del handlinger, og det er ikke alt som kjennes like naturlig hvis du spiller med Switch Pro-kontrolleren, slik jeg gjør.

Det gjør at kontrollsystemet av og til kjennes litt unaturlig ut, men det er ikke noe som er ødeleggende for spillopplevelsen på noen måte.

Spillutviklerne har mange kreative løsninger på lur i Super Mario Odyssey. (Skjermdump, Nintendo).
Det beste Mario-spillet

Det er tydelig at Super Mario Odyssey er lagd med kjærlighet. Spillet er spekket med små vink til gamle spill og har for eksempel nostalgiske sekvenser der Mario plutselig befinner seg i sideskrollende 8-bits-grafikk.

Super Mario Odyssey er så lekent og variert at det er umulig å ikke storkose seg. Jeg tror faktisk jeg må gå så langt som å si at dette er det beste Super Mario-spillet jeg noensinne har spilt.

Etter over 30 år med Super Mario er det utrolig at Nintendo fortsatt klarer å overraske med en slik spillperle. Jeg er rett og slett imponert.

Om SPILLET

Super Mario Odyssey

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Marius Waage

  Helt utrolig at Nintendo gir ut dette spillet og Zelda med bare et drøyt halvt år fra hverandre. To av de beste open world spillene noensinne, fra samme studio, i samme år.. Den skal litt til å slå.

 • Stravinsky

  Har testa dette og det VAR faktisk veldig artig ! Litt imponert over Nintendo her faktisk… (Fra en hovedsaklig PS spiller))

 • Kyrre Sørensen

  Mario møter GTA?

 • Trond Sinfour Borgersen

  Døtrene mine kjøpte dette og de elsker spillet. Selv venter jeg til de er ferdig med sine gjennomganger, men jeg vet at jeg kommer til å bli veldig fornøyd med dette 🙂

 • Joakim Paulsen

  Flere som sliter med at Mario vandrer avgåre av seg selv? Og av og til går han ikke til venstre.. Bruker Joy-Con kontrolleren..

  • Chriss Are Farsund

   Tilkobling mot Swtichen om de er trådløse, kan være en årsak. Har du samme problem når de er tilkoblet skjermen?

   • Joakim Paulsen

    Er kun når jeg spiller på tv-skjermen det blir sånn..

  • Fredrik1ST

   Hadde samme problem. Første revisjon av venstre joycon hadde en elendig plassert Bluetooth-transceiver. Den er utrolig svak og ømfintlig om man ikke skjermer den: https://uploads.disquscdn.com/images/b467251cc61eb61bfb9f1bce706a24655305478961f5d8c97c6b6cd0545926a1.jpg

   • Joakim Paulsen

    Hva gjør man med dette?

    • Fredrik1ST

     Sitter du langt unna konsollen? Letteste utvei er å flytte Switchen nærmere / fjerne hindringer eller bruke Pro Controlleren.

     Er du heldig kan du få en ny en som garantisak, men etter tre mislykkede forsøk satte jeg ned foten. Tok livet av garantien og gjorde som i bildet over (var heldig nok til å ha noe strømledende skumgummi fra en gammel verktøykasse). Utrolig at Nintendo ikke fanget opp dette under R&D.

     • Joakim Paulsen

      Sitter rundt 2.5-3m unna. Eneste som er i veien er sofabordet. Konsoll står plassert i hylle to på tvbord sammen med PS3, PS4 og tuner. Regner med om dette skal tas på garantien må hele konsollen leveres inn?

      • Daniel Leergaard

       Jeg gikk tilbake på butikken med bare min venstre joycon. De tok den inn og ga meg en ny joycon som de solgte enkeltvis. Enkelt og greit. Dette var Gamestop.

    • Vidar

     Jeg hadde kjøpt et ekstra sett hos gamestop hvor den venstre hadde merkbar forskjell i forhold til den som fulgte med konsollen. Hadde kjøpt de hos Gamestop og det var ikke noe problem å bytte, to ganger. Nintendo endret antenna når de ble klar over problemet, men det kan selvfølgelig dukke opp gamle dårlige kontrollere.
     Stedet du har kjøpt de bør ta de i retur da det er kjent problem.

 • Robert Paulsen

  Jeg er 39 år og selvsagt en gammel Nintendo-fan. Spilte Odyssey i helgen og klarte ikke å legge den ned. Det beste er at for en gangs skyld har Nintendo laget en gevinst for å samle mynter. De kan nemlig brukes til å kjøpe kostymer som man må ha for å fullføre visse deler av spillet. Tidligere har myntsamling vært en relativ meningsløs affære.

  • John Magne

   Hva? Meningsløs affære? Har man med andre ord strebet for å få «X 99» til ingen nytte? 😮

   • Lars Olsnes Østmo-Sæter

    Ja

   • Hawkuno

    Dersom man skulle prøve seg på «The Perfect Run» i Super Mario Galaxy 2, så var 99 liv definitivt en nødvendighet.

    Håkon Sønstebø

  • Fahrid Lotfi

   Ja det var tider med Nintendo klubben og Super Mario Bros 1,2,3

 • Hawkuno

  Super Mario Odyssey er litt som om man blandet Super Mario Galaxy med Mario 64…

  …Desverre er det litt for mye Mario 64 i blandingen, i hvert fall for de av oss som normalt sett liker å gjøre «komplette» spillrunder. Dersom man er ute etter å samle sammen alle månene på hvert brett, så blir det veldig mye repetisjon etterhvert.

  Og mange av månene er i kategorien «vanskelig å finne» snarere enn «vanskelig å skaffe»; og det er etter min mening dårlig design. «Vanskelig å finne»-måner fungerer bare første gangen man spiller spillet (i hvert fall med nogenlunde god hukommelse), men «vanskelig å skaffe»-måner vil være utfordrende neste gang også. På noen av verdenene mener jeg at omtrent halvparten av månene blitt tatt vekk, og det ville bare gjort spillet bedre.

  Og månene er det minste problemet; der kan man i det minste bruke spillets egen hintmaskin til å vite hvor man skal lete. Skal man samle sammen alle lilla mynter i hver verden, så blir det mildt sagt frustrerende å selv måtte holde full oversikt over hvor man alt har vært og om man er sikker på at man faktisk fant alle myntene i hvert område; spesielt på store baner som ørkenbanen. Det var tross alt en grunn til at man tok vekk «samle lilla mynter i hver eneste galakse»-konseptet fra Super Mario Galaxy 2; og kun lagde lilla mynter-baner når man kunne lage en god utfordring av det istedet.

  Når det er sagt: Jepp, det er et meeeget godt spill likevel, med veldig mange fikse idéer. Og de av dere som bare samler sammen nok måner til å komme til neste verden vil nok ha det moro hele veien. Tror i hvert fall at jeg sannsynligvis vil runde dette spillet, som er mer enn jeg kan si om Breath of the Wild. Dét spillet brøt meg ned til slutt.

  Håkon Sønstebø

  • Hawkuno

   Må bare si at jeg har blitt enda mere irritert over dette spillet nå. Så langt har den vanskeligste utfordringen vært å hoppe 100 på rad i et hoppetau-minispill.

   Et hoppetau-minispill.

   Er det noe som helst mere meningsløst enn dette? Er det noe som er mer uinspirert, mer uoriginalt, og mer frustrende å skulle gå gjennom, særlig hver gang man feiler på hopp 50+?

 • Kristine Persen

  Funker det på Wii?

  • Julius Mikkelsen

   Nei. Wii er dessverre to generasjoner gammel, og dette spillet har bare kommet ut til Nintendo Switch som kom ut i år.

 • zteinr

  Fantastisk spill! Nintendo leverer i bøtter og spann.

 • Gadgetfreak

  Digger dette spillet, kost med gløgg ihjel ^^

 • Tord Laudal

  Har ikke switch enda, men dette blir nok garantert kjøpt hvis jeg skal ha switch, venter til at det kommer noe par spill mer som frister som for eks xenoblade chronicles 2 og så skal jeg vurdere å skaffe det. Men, ja dette spillet skjær kjempe bra ut , men siden du sa det er lenge siden du har spilt et spillet som du har blitt så glad i , jeg ser du har Zelda og på terningkast 6, så hvem av de to likte du best begge? Uansett en god anmeldelse , og det er som sagt store sjanser for at jeg skaffer dette en eller annen gang med switch. Må få runnet galaxy først da kanskje , mangler jo bare en stjerne der før jeg kommer til siste bane,

  PS: blir det en anmeldelse av divinity original sin 2? Er enkelig bare mest nysgjerrig på hva dere vil ha gitt det.