• Nrk følger finalen i ESL-league CS:GO.
 • Finalen går fra Odense i Danmark 6-10 desember.
 • Aktuelle deltakere: Håvard «Rain» Nygård på laget Faze Clan.
 • Se Sporten og P3s sending på NRK.no og P3.no fra 1530 søndag.

Reglene er enkle nok. To lag, med fem spillere hver, konkurrerer mot hverandre på et lite område. Lagene trer enten inn i rollen som terrorister (T) eller anti-terrorstyrker (CT).

Målet for terroristene er å plante en bombe på ett av to steder på spillbrettet – kalt henholdsvis «a» og «b». De vinner ved å sprenge bomben, eller ved å eliminere alle anti-terroristene.

Anti-terrorstyrkene vinner ved å drepe terroristene før de planter bomben, eller ved å desarmere den. Etter bomben er plantet har anti-terroristene førti sekunder å desarmere den på.

Hver runde varer i ett minutt og femtifem sekunder, og en kamp består til sammen av tredve runder. Det er førstemann til seksten, med andre ord. Står det femten femten da kampen er over, blir det ekstraomganger.

Når femten runder er spilt, blir det en liten pause – og laget som var terrorister blir nå anti-terrorister, og vice versa.

ESL-finalen i Odense består av fem kamper. Det første laget som vinner tre, vinner førstepremiepotten.

Lagene

Hvert lag består som regel av forskjellige typer spillere, som har forskjellige roller.

Bak bordet hvor laget sitter kan man se en trener. Han har ikke lov til å snakke med laget under kampene, men kan komme med råd og planer under timeouts.

Hvert lag har også en såkalt “in-game leader” – en lagkaptein som roper ut strategier og prøver å se kampen i et mer helhetlig bilde, slik at resten kan konsentrere seg om sin oppgave.

Hva de andre på laget gjør er forskjellig fra lag til lag, og avhenger av hvordan kampen utvikler seg. Det er likevel vanlig at terroristene har en såkalt “entry fragger” på laget – en som har i oppgave å være førstemann gjennom døra. Klarer han å drepe en motstander før han selv blir skutt, har han i prinsipet gjort jobben sin.

Det er fordel terroristene å spille fire mot fire, da færre lagkamerater gjør det vanskeligere for CT å forsvare to steder samtidig. Terroristene kan gå i samlet flokk, og venter ofte til første motstander er drept før de tør å satse på en slagplan.

Mye av det man ser toppspillerne gjøre i en proffesjonell CS-kamp er vanskelig å både forklare og forstå, for en lekmann. Utøverne har lagt ned voldsomme mengder arbeid, og mye av det de gjør er basert på ren intuisjon og muskelminne.

Våpnene

Våpnene må kjøpes, og terroristene og anti-terroristene har forskjellige våpen å velge mellom.

Når en kamp starter får hver spiller utdelt 800 dollar å kjøpe for, så det er begrenset hva man har råd til. Den første runden spilles derfor med pistol. Terrorist-laget oppgraderer som regel pistolen sin, fordi pistolen de starter med ikke er like god som CT sin, mens CT kjøper som regel kevlar-vest og granater.

Man får penger av å vinne en runde og hver enkelt spiller får penger for hver motstander de dreper. Overlever man en runde beholder man våpnene sine fra forrige runde.

Når økonomien tillater det kan lagene kjøpe seg bedre våpen. Stort sett foretrekker man rifler: AK47 hos terroristene, og M4 hos anti-terroristene. Det er også vanlig at et lag har en fast snikskytter, som bruker den superkraftige AWP-riflen.

Granatene er viktige. Det finnes en rekke forskjellige typer, og de fleste spiller en viktig rolle i det strategiske elementet i spillet: Man har den klassiske håndgranaten, som brukes til å sprenge motstanderen; flammegranaten kan brukes til å gjøre områder utilgjengelige for motstanderen; og “flashbang”-granaten blender fienden når den eksploderer.

Kanskje aller viktigst er røykgranaten. Den brukes til å sperre av områder for fienden – ofte trange, strategiske flaskehalser og døråpninger. Å ta sjansen på å storme gjennom røyken er et enormt sjansespill, og relativt sjelden vare.

Spillbrettene

Det er sju tilgjengelige spillbrett. Måten man finner ut hvilket map en kamp skal foregå på, er at hvert lag kan stemme ut tre map hver etter tur. Til slutt sitter man da igjen med ett spillbrett, som da blir kamparenaen.

Lagene har studert hverandre på forhånd, og vet hvilke brett det andre laget trives best på.

Profesjonelle kjenner hver en avkrok av banene. Har man aldri spilt eller sett på CS:GO før, vil nok mye se rart ut i starten. Det vil for eksempel se ut som om spillerne hiver fra seg granater på lykke og fromme.

Denne granatkastingen er alt annet enn tilfeldig. Spillerne vet at “står man akkurat på denne mursteinen, peker siktet sitt på akkurat den sprekken i veggen og hopper i det man kaster en granat – så vil den treffe nøyaktig i den døråpningen der, på motsatt side av kartet.”

Økonomien

Økonomien er et veldig viktig aspekt ved spillet. Vinner man en runde får man mer å handle for, og kan dermed kjøpe de beste våpnene. Vinner ett lag flere runder på rad, vil med andre ord forskjellen på utstyret bli stor.

Det hender seg at et lag må ta en «eco-runde» – eller «sparerunde», på godt norsk. Da dropper spillerne å kjøpe noe som helst, for å spare penger til neste runde. Skulle man mot formodning vinne er avkastningen stor.

Det lønner seg selvsagt ikke å tape, men taper et lag flere runder på rad får de større «tapsbonus» – de får altså mer penger for hver runde de taper. Denne bonusen nullstilles om man vinner en runde, for så å tape igjen.

Har man dårlig økonomi, men velger å bruke opp pengene man har på dyre ting likevel, brukes uttrykket “force buy”. Dette er risikabelt, men kan også lønne seg.

Hver spiller kan ikke ha mer penger enn 16000 dollar. Økonomien nullstilles når kampen er halvspilt, og lagene bytter side.

Se på!

Dette er bare en kjapp oppsummering av noe av det man må holde øynene opp for i en CS-kamp.

Det beste – og utvilsomt mest underholdende – er å sette seg ned og se på. Man vil etter hvert sette pris på de store linjene i konkurransen, så vel som de mindre detaljene.

 • Fred Drulin

  Synes det er bra at E-sport begynner og vokse, men akkurat CS:GO trur jeg må være det kjedeligste spillet og se på som tilskuer. Det skjer så fryktelig lite. Riktig nok gøy og spille, krevende på høyt nivå. Men gud bedre så kjedelig og se på.

  • Bjarte Hoff Brygfjeld

   Så snodig, av alle kritikkene av Counter-Strike jeg har hørt, har ikke mangel på action vært blant dem. Smaken er, som kjent, som baken, men hva er det egentlig du mener når du sier at det ikke skjer noe?

   Er det det at det foregår over 30(ordinært) runder, og at begge lag gjerne spiller veldig forsiktig i begynnelsen av disse? Eller er det at du ikke helt har satt deg inn i nyansene i taktikk og spillmekanikk og derfor ikke ser at det jo faktisk skjer noe hele tiden? (Jeg har heller ikke full oversikt, for å ha sagt det.)

   En av grunnene til at CS er den beste esporten å ‘starte’ med når man introduserer folk til dataspill som konkurranse, er at det er enkelt og intuitivt å forstå hva som skjer, hvem som vinner, og ofte også om noe var veldig imponerende (f.eks. 1-mot-3-situasjoner, o.l.). Andre spill, som League of Legends og DotA 2, som er de andre to største esportene for tiden, har atskillig høyere terskel for en spiller og forstå spillet, for ikke å snakke om tilskuere som ikke selv spiller spillet.

  • Hansoen

   I forhold til hva? MOBA spill hvor det kan gå 10-20 min med farm? Hver sin smak hvertfall.

  • Anders Kjær

   Kjedelig å se på ? Det er i motsetning til nesten alle andre spill action hele tiden uten pauser. dueller til enhver tid, ekstrem spenning. Det er helt greit om det er din personlige mening, men objektiv sett er det uten tvil fullspekket med action.

 • dilux

  Trodde aldri dagen ville komme da jeg kunne se 3kliksphilips videoer i en NRK artikkel. Nå kan jeg dø tilfreds.

  • outcoming

   Ikke bare en video, men to!

 • Umuliuz

  «Se på!» osv, greit nok, men kunne jo kanskje bidratt med en liten link eller hint om hvor dette faktisk kan kikkes på? «NRK» er blitt ett ganske stort paraplybegrep.

 • Oskar Melbye

  Herlig! Håper dere fortsetter denne satsingen, og utvider til flere spill. Utrolig gøy om dere kunne sende for eks. finalen i League of Legends World Championship neste år.

  • I. Silencio

   …. ja og få med hots finalene også 😀

  • Morten Myrset

   Også finlen i Candy Crush Saga, den gleder jeg meg til.

 • 0laN0rdmann

  CT vinner også ved å ikke drepe noen og tiden renner ut.

 • Eivind

  Bra intro.
  Kanskje man skulle hatt en link til der man faktisk kan se finalen også?

 • Noah Placebo

  Idiotkultur.

  • Det er da ikke noe verre enn vanlig sport?

   • Noah Placebo

    Det er et virtuelt spill basert på krig. Det er mye verre enn vanlig sport. Det er et spill for idioter.

    • mureltebrek

     Hahaha, ellers så sliter du mye i livet, eller?

     • Noah Placebo

      Nei. Sliter ikke i det hele tatt. Det er folk som sløser bort fantasien sin på spill som dette som sliter.

      • Marcus Opshaug

       sløse bort på spel ja ? dei tjenne mer penga enn du kjem te og tjenna resten av live ditt med å sitta og spela

       • Michaelangelo Donatello

        Så det å tjene penger er det viktigste i livet. Greit å vite.

    • Alex Jones

     Hva er galt med at:
     1. det er virtuelt
     2. det er basert på krig

    • outcoming

     Krigsaspektet finnes så og si ikke. Det er samarbeid og taktikk som står i fokus, noe som ligner på de fleste typer «vanlig» lagsport. Det er forskjell på dette og f.eks. Battlefield, hvor fokuset ligger i å «oppleve krigen».

  • Håvard Havøy

   Uenig (selv om jeg ikke spiller det selv). Det jeg har større problemer med er de som sitter og spiller og spiller, time etter time, og kaster bort livene sine mens jevnaldrende modnes i den virkelige verden. Det kan være CS, CandyCrush eller hva alle disse spillene nå heter.

 • Anders Njål Hansen

  Det hadde vært veldig fint om det faktisk var mulig å følge med på det, men kommunikasjon er visst vanskelig.