Black Panther var den første afro-amerikanske superhelten i amerikansk mainstream. Han er kanskje ikke den første på film, men den desidert største og mest effektfulle.

Her fortelles det en historie fra et hovedsakelig afrikansk miljø som absolutt fremstår som en frisk og original del av Marvel-universet. Den har også en underliggende tematikk om diskriminering, undertrykkelse og skeiv distribusjon av velstand som gir handlingen aktuelle trekk.

Når det bryter ut actionscener med superkrefter, føles det litt «business as usual», der man bombarderes av store, kraftige og litt uoversiktlige slag, basert på overmenneskelige kvaliteter og fysiske umuligheter.

Regissør Ryan Coogler greier likevel så avgjort å skape en underholdende historie av dette, som er akkurat original nok til at Black Panther fortjener sin egen plass i den etter hvert så lange rekka av Marvel-filmer.

FBI-agent Everett K. Ross (Martin Freeman) og våpenhandler Ulysses Klaue (Andy Serkis) i «Black Panther». (Foto: ©Marvel Studios 2018)
Kamp mot undertrykking

Den unge prinsen T’Challa (Chadwick Boseman), også kjent som superhelten Black Panther, må overta tronen i det hemmelige afrikanske riket Wakanda etter at faren ble drept i et attentat.

Kongeriket er fullt av et metall som har gjort dem teknologisk overlegne, og nå utfordres T’Challa av sin ukjente nevø Erik Killmonger (Michael B. Jordan), som vil bruke teknologien i kampen mot undertrykking av alle svarte i verden, og samtidig hevne det som skjedde med hans far mange år tidligere.

T’Challa går sammen med FBI-agenten Ross (Martin Freeman) og medlemmer fra den kongelige vaktstyrken i Wakanda, blant andre Nakia (Lupita Nyong’o) og Shuri (Letitia Wright), for å forhindre at de blir dratt inn i en krig.

Anmeldelse: The Florida Project anbefales varmt, ømt og tårevått

Det er spennende å bli med inn i denne verdenen, der blandingen av afrikansk stammekultur og science fiction-teknologi gir et interessant uttrykk.

Både bygninger, våpen og fartøy ser ut som det har røtter i jungellivet, samtidig som det har form og funksjon som noe Tony Stark kunne ha funnet opp, hadde han bodd der.

Det meste av handlingen foregår i Wakanda, men vi får også et tungt flashback til 1990-tallets California, samt en heseblesende sekvens i Korea, der en by druknet i neon og betong står som en effektiv kontrast til Wakandas mer jord- og tre-baserte miljø.

Erik Killmonger (Michael B. Jordan) og W’Kabi (Daniel Kaluuya) i «Black Panther». (Foto: ©Marvel Studios 2018)
Sjangeren trenger stadig fornyelse

Chadwick Boseman er god som T’Challa, preget av skyldfølelse for farens død og tynget av et uønsket ansvar. Han er også en sympatisk figur og et naturlig midtpunkt.

Michael B. Jordans rolle som Erik Killmonger er filmens mest komplekse. Erik er nemlig mer enn en A4-skurk. Man forstår hans bakgrunn, hvor kan kommer fra og grobunnen til raseriet og hevntankene. Han er et skadet dyr som bare er innstilt på å bite fra seg.

Rundt dem finner vi et helt galleri med interessante personligheter med hver sin funksjon i historien, godt spilt av blant andre Forest Whitaker, Lupita Nyong’o, Andy Serkis og Daniel Kaluuya. Og selvsagt: Stan Lee.

Anmeldelse: Homeland S07E01 går for god gammel spionspenning

Black Panther har sine beste øyeblikk i scener der figurenes ulike motivasjoner kommer i konflikt med hverandre. Det er ikke de ytre actionscenene som er det mest spennende, men hvordan T’Challa velger å møte utfordringene, og hvordan det påvirker hans nærmeste.

Ryan Coogler og Joe Robert Coles manus er også fritt for det meste av den smarte, frekke humoren som andre Marvel-filmer har nytt godt av, og det er faktisk et pluss, for den hadde ikke passet like godt inn her. Tematikken krever nemlig et visst alvor.

Black Panther fremstår som et friskt pust i en sjanger som trenger stadig fornyelse for å overleve, og alt burde ligge til rette for at dette blir en ny suksess.

Om FILMEN

Black Panther
 • Black Panther
 • Slippdato: 14.02.2018
 • Regi: Ryan Coogler
 • Utgiver: The Walt Disney Company Nordic
 • Originaltittel: Black Panther
 • Aldersgrense: 12
 • Sjanger: Action

Hei! Les dette før du skriver en kommentar:
Vi vil gjerne ha engasjerte debattanter og setter pris på konstruktive bidrag til samtalen. Det er lov å være kritisk eller uenig, men hold deg til tema og vær saklig i dine begrunnelser (husk at det er lett å bli misforstått). Personangrep og trakassering er ikke greit - slike innlegg blir slettet. Vi vil også gjerne at du bruker ditt fulle navn når du kommenterer. Takk for dine bidrag, hilsen oss i P3 Filmpolitiet.
 • Flott anmeldelse, høres ut som om vi har noe å glede oss til!
  Sjekk ut denne som er laget til ære for Black Panther og Infinity WAR!!
  Hvem må dø i MCU ?

 • oudeis

  Sorte klager på hvites ‘approbasjon’ av kultur men at sorte ‘approberer’ hvit superhelt-kultur, det er åpenbart ikke noe problem?

  • Joachim Lothe-Rikenberg

   Troll, gå hjem! < 3
   Her dummer du deg bare ut.

   • oudeis

    Patetiske og hjelpeløse forsøk på hersketeknikker blir avslørt når man bare snur på flisa, akkurat det tror jeg du ser utmerket godt

    • Crisp

     Det er ingen skam å avsløre trolling. Det er noe alle har rett til, spesielt når det er så åpenlyst. Black Panther er noe av det beste som har kommet fra Hollywood de siste 10 årene. Forferdelig synd at du ikke akter å ta del i det….

     • oudeis

      Det skriver du BARE fordi de er sorte, kommentaren din er ment for å signalisere dine kosher meninger, må si det er suspekt hvor mye tid og energi noen bruker på det, noen protesterer for mye kanskje?

      • Crisp

       Tøysegutten ;D Dette sier du BARE for å fortsette trolldialogen her.
       At du uttaler deg (igjen) om en film du ikke har sett er jo bevis på at det er hudfargene du reagerer på. Du har nok en gang tatt retorisk og saksmessig selvmord vennen.

       • oudeis

        Filmen, eller i allefall motivet for å lage filmen er rasehat, påfallende hvordan det absolutt skal være sorte i hvite filmer men helt greit med rene sorte samfunn uten noe som helst multi av noe slag, er det bare hykleri og bshit alt vi får tutet ørene fullt av?

        • Crisp

         Du kunne ikke misforstått mer enn dette… Dette er et kroneksempel på hvotfor man aldri skal uttale seg om en film man ikke har sett! Hvis du leser samtlige anmeldelser av denne filmen, norsk som internasjonale, så ser du at filmen behandler slike tema og en HAUG heøt andre tema på en særdeles frisk og avbalansert måte, inkludert (svarte) hovedkarakterer som IKKE bare er gode og ofre, men også er det stikk motsatte.

         Fatter bare ikke hvorfor du ikke klarer å ta til deg, og faktisk SE filmene og kulturen vi lever midt oppi, for slik å få mange a-ha opplevelser, i steden for å snakke om et kulturuttrykk du ikke a er hva faktisk går ut på?

         Av alle Marvel-filmene ville du nemlig blitt særs overrasket over nettopp Black Panther.

        • oudeis

         Kultur!? Dette er ikke kultur, det er u-kultur, et uttrykk for rasehat og ment for å skape konflikt og motsetninger, det er helt sprøtt hvor greit det er med 100% sorte når ‘kultur’ går fra konseptene når det ikke er ‘multi’ og i mine øyne er det et uttrykk for falskhet og hykleri, virkelig helt merkelig også med hvilken intensitet konflikt, motsetninger og splittelse dyrkes av love&peace generasjonen, hvem tror du vinner på at folk spilles ut mot hverandre?

        • Crisp

         Hvis du ikke ser hvor enormt kulturelt omfang en slik film har, ja da gir jeg deg opp (igjen).Bare din reaksjon beviser jo hvor provosert du blir, så NOE kulturelt må det da være, selv for deg.

         Resten av setningene dine gir 0 mening, så håpløst å kommentere. Svadatullball deluxe.

  • Maria Jørgensen

   Med tanke på at

   a) USA er eit fleirkulturelt land med ein ikkje ignorerbar andel ikkje-kvite borgarar
   b) Black Panther er ein amerikansk film basert på ein amerikansk teikneserie

   så har eg ærleg talt problem med å forstå det du prøver å piske i gang her som noko anna enn trolling.

   • Crisp

    ‘oudeis’ betyr ‘trolling’ ;D Han er alltid slik, forsøker å vri om på alt, for å fremme sine merksnodige fordekte holdninger.

   • oudeis

    Nå leste jeg ikke det du skrev men noe sier meg at du skjønner at jeg har rett ved ikke å kommentere på siden av poenget

    • Maria Jørgensen

     Ach so.

    • Crisp

     Kanskje greit å lese hva folk skriver før du kommenterer det? Hvis ikke blir det vel enda mer patetisk å kommentere noe?!

     Karakteren Black Panther var første gang med i Marvels tegneserier tilbake på 60-tallet, så her er det intet nytt under solen gitt. Ergo; ingen som tar over noe hvit superheltkultur her ass…

  • Crisp

   Har du byttet tilbake til denne profilen igjen nå 😉

  • Geir Erik Øvrebø

   Det er Stan Lee og Jack Kirby som skapte Black Panther i 1966. Begge var hvite amerikanere. Filmen er basert på deres arbeid. Argumentet ditt holder ikke vann i denne konkrete saken.

   • oudeis

    Og, hvor mange hvite mennesker er kvotert inn i dette Wakanda-landet?

    • Geir Erik Øvrebø

     Nå har jeg ikke lest mye Black Panther, men en kjapp sjekk viser at ingen karakterer som orginalt var hvite er blitt svarte. Det betyr at ingen svarte er kvotert inn, men at de har brukt svarte skuespillere til de karakterene som var svarte i orginalmaterialet og hvite skuespillere til de hvite karakterene.

     • oudeis

      Vel, vel, selv jeg som ikke engang bryr meg har fått med meg at det er et land med hovedsaklig sorte innbyggere? Og det er plutselig ikke noe problem i det hele tatt? Går det an å bli noe mer falsk og hyklersk?

      • Geir Erik Øvrebø

       Hvorfor skulle et land i Afrika ikke ha sorte innbyggere? Det oppdiktede landet Wakanda er et land i Afrika med sorte innbyggere også i orginalmaterialet.

       Du kjenner tydeligvis ikke til tegneserien Black Panther. Hvorfor har du så mange følelser til filmatiseringen av en tegneserie du aldri har lest?

       • oudeis

        Ok? Så nå skal plutselig skuespillere være sorte fordi handlingen er lagt til afrika? Når skjedde det, at skuespillere skulle gjenspeile virkeligheten?

        • Geir Erik Øvrebø

         Black Panther er en tegneserie laget av Stan Lee og Jack Kirby. Begge hvite amerikanere. Tegneserien de lagde, handler om en sort superhelt fra Afrika som bor i et oppdiktet land Wakanda i Afrika som i hovedsak er befolket av sorte innbyggere.

         Filmen er tro mot orginalmaterialet og bruker sorte og hvite skuespillere der karakterene i tegneserien er henholdsvis sorte og hvite. Skuespillerene trenger nødvendigvis ikke være hvite fordi handlingen er lagt til Afrika, men det ville være veldig rart å bytte ut karakterer som orginalt var sorte med hvite skuespillere.

        • oudeis

         Helt sprøtt at du ikke klarer å oppfatte poenget

        • Geir Erik Øvrebø

         Da må du forklare poenget ditt. Du endrer fokus så snart du får et nytt motargument.

         Mener du at om en lager en film om slavehandelen til USA, så skal man legge inn hvite skuespillere blant slavene?

         Eller om en lager en film om Mike Tyson, så skulle han spilles av en hvit skuespiller?

         Om en lager en film om pearl Harbour, skal deler av de japanske pilotene spilles av hvite?

         Vi som kjenner orginalen, ønsker å se en versjon vi kjenner oss igjen i. Det får vi. Hva er vitsen i å lage en film om Black Panther hvis en ikke ønsker å følge orginalhistorien?

         Det som er sprøtt er at du mener noe om en film du ikke har sett, som er basert på en tegneserie du ikke har lest.

        • Crisp

         ‘oudeis’ har ingenting annet å gjøre i livet sitt. Tror vi får la være å leke leken hans. Visste ikke det var lov å bruke egen pc og nett på lukket avdeling…. noe har tydeligvis sviktet i kriminalomsorgen…

        • oudeis

         Hahaha! Hvem tapetserer kommentarfeltene med kommentarer her du?

        • Crisp

         Jeg kommenterer først og fremst filmene det er snakk om her inne, dernest elsker jeg å radbrekke oppgulpene dine på en saklig og intelligent måte. Can u blame me? ;D

        • oudeis

         Æh!? Spør du meg!? Er ikke nettopp det poenget med min kommentar? Pluss at jeg hevder dette er motivert av rasehat?

        • Geir Erik Øvrebø

         Det var gjerne poenget, men argumentene dine henger ikke sammen med fakta. Dette er rett og slett ikke rett film å bruke argumentasjonen din på.

         Og hvem driver med rasehat? Er det bare filmen som fremmer rasehat eller er det den orginale tegneserien som den baserer seg på?

        • oudeis

         Klart det at sorte er rasehstere når de ikke tåler å se hvite men samtidig ikke har problemer med rene sorte filmer, det avslører jo naturligvis at alt snakk om ‘diversity’ etc bare er hykleri

        • Geir Erik Øvrebø

         Nå svarte du ikke på spørsmålet mitt, men jeg kan forsette fra her. Hvilke sorte er det som ikke tåler å se hvite? Er det noen som er involvert i filmen?

         Hvis de som har laget filmen ikke tåler hvite, hvorfor har de med flere hvite skuespillere som Martin Freeman, Andy Serkis og Stan Lee?

         Hvis de som lager filmen hater hvite, hvordor har de ansatt en hvite Sarah Finn til casting?

         6 av 7 av dem som er kreditert som produsenter er hvite. Hater de hvite.

         Som du ser så viser fakta at ikke har noe å fare med.

        • Crisp

         Igjen; fordi han ikke vet hva han snakker om. Han bruker filmen som springbrett for sin indre bitterhet. Klassisk trolling.

        • Odd Even

         Evt. Når man lager en film om den finske presidenten Carl Gustaf Emil Mannerheim bør han spilles av en finne og ikke en kenyaner? (ref.

         Suomen marsalkka)

        • Geir Erik Øvrebø

         Som hovedregel burde det ha vært det naturlige valget, men….

         Jeg har ikke sett filmen du refererer til, men jeg regner med at regissøren har tatt seg noen kunstneriske friheter for å få frem ett eller annet budskap eller at det er gjort av kunstneriske grunner. Da har byttet av etnisitet en funksjon og er selvsagt helt greit. Antagelig har en helt bevisst prøvd å porvosere. Det tåler vi.

        • Odd Even

         «men det ville være veldig rart å bytte ut karakterer som orginalt var sorte med hvite skuespillere.» Dette er ikke et ukjent grep for Marvel. Kingpin i Daredevil er hvit i orginalmaterialet men sort i serien. Nick Fury er også hvit, men portreteres av Samuel L. Jackson. Også Heimdal i Thor filmene har hatt et fargebytte i overgangen fra film til skjerm. Human Torch fra Fantastic Four er også en. Mary Jane i Spiderman Homecoming bør også nevnes. De fleste av disse gjorde en formidabel jobb i rollene de spilte, men presedensen er fortsatt der for å bytte farge på heltene i adaptasjoner, så så veldig rart er det ikke. Hvorfor ville det da vært uhørt å bytte andre vegen i f.eks. Black Panther?

        • Geir Erik Øvrebø

         Jeg har ikke sagt det er uhørt å bytte andre veien, men som hovedregel mener jeg at man bør holde seg sånn noen lunde til orginalmaterialet.

         Nick Fury er basert på «ultimates» versjonen av Nick Fury og i Ultimates er Nick Fury sort. Hawkeye er også basert på Ultimates versjonen av seg selv.

         Kingpin spilles av Vincent Philip D’Onofrio. Han er ikke sort.

         Når det gjelder Heimdal og Valkyrie (som ble glimrende spilt av Tessa Thompson), så hadde jeg foretrukket om de ble spilt av hvite skuespillere siden de tilhører den nordiske mytekretsen. Jeg klarer likevel ikke å bli provosert over valgene som er tatt. Jeg vet ikke om det er en skrevet eller uskrevet regel, men jeg har forstått at en i Hollywood alltid har med noen sorte skuespillere. I filmene før Thor (og i de fleste etter) ble dette gjort naturlig gjennom bruk av karakterer fra orginalmaterialet. I Thor var «problemet» at det ikke var noen sorte karakterer fra orginalmaterialet å ta av.

         Jeg har ikke sett den nye fantasic four filmen, men her har skuespillervalget antagelig skadet orginalhistorien siden en fjerner slektskapet mellom Sue og Johnny Storm.

         I Dr. Strange byttet de den asiatiske gamle mannen «Ancient one» ut med en hvit dame og Mordo ut med en Sort skuespiller. Unødvendig, men jeg klarer ikke la meg provosere og i forhold til ancient one så er jo dette en spennende vri.

         Serien Iron Fist ble kritisert fordi en ikke byttet ut den hvite hovedrollen med en asiatisk skuespiler. Personlig er jeg glad for at de holdt seg til originalen.

         Som jeg har argumentert for i denne tråden tidligere så er andelen hvite skuespillere i Black Panther større enn andelen sorte skuespillere i f.eks. Captain America: the first Avenger. Antagelig har dette med at det er hvite karakterer fra orginalmaterialet som det var naturlig å bruke. Dermed kom en ikke opp i «problemet» en hadde med Thor filmene og en trengte ikke endre etnisiteten til karakterene i filmen for å holde seg til «normen». Siden jeg foretrekker at en holder seg til orginalen, så syntes jeg det var et bra valg. Et annet poeng er at i motsetning til når Thor kom ut, så er det nå blitt veldig mange superheltfilmer. Det er et større behov for å skille filmene visuelt nå enn i begynnelsen. Et siste poeng hvor jeg er på litt tynn is siden jeg ikke har sett filmen enda er, noe av problematikken som tas opp i filmen er krefter utenfra som prøver å utnytte et lands ressurser. Dette kommer tydligere frem med valgene de har tatt. Om jeg står ved dette siste argumentet etter å ha sett filmen, gjenstår å se.

        • Geir Erik Øvrebø

         Jeg har ikke sagt det er uhørt å bytte andre veien, men som
         hovedregel mener jeg at man bør holde seg sånn noen lunde til
         orginalmaterialet.

         Nick Fury er basert på «ultimates» versjonen av Nick Fury og i Ultimates er Nick Fury sort. Hawkeye er også basert på Ultimates versjonen av seg selv.

         Kingpin spilles av Vincent Philip D’Onofrio. Han er ikke sort.

         Når det gjelder Heimdal og Valkyrie (som ble glimrende spilt av Tessa
         Thompson), så hadde jeg foretrukket om de ble spilt av hvite
         skuespillere siden de tilhører den nordiske mytekretsen. Jeg klarer
         likevel ikke å bli provosert over valgene som er tatt. Jeg vet ikke om
         det er en skrevet eller uskrevet regel, men jeg har forstått at en i
         Hollywood alltid har med noen sorte skuespillere. I filmene før Thor (og
         i de fleste etter) ble dette gjort naturlig gjennom bruk av karakterer
         fra orginalmaterialet. I Thor var «problemet» at det ikke var noen sorte
         karakterer fra orginalmaterialet å ta av.

         Jeg har ikke sett den nye fantasic four filmen, men her har skuespillervalget antagelig skadet orginalhistorien siden en fjerner slektskapet mellom Sue og Johnny Storm.

         I Dr. Strange byttet de den asiatiske gamle mannen «Ancient
         one» ut med en hvit dame og Mordo ut med en Sort skuespiller.
         Unødvendig, men jeg klarer ikke la meg provosere og i forhold til
         ancient one så er jo dette en spennende vri.

         Serien Iron Fist ble
         kritisert fordi en ikke byttet ut den hvite hovedrollen med en asiatisk
         skuespiler. Personlig er jeg glad for at de holdt seg til originalen.

         Som
         jeg har argumentert for i denne tråden tidligere så er andelen hvite
         skuespillere i Black Panther større enn andelen sorte skuespillere i
         f.eks. Captain America: the first Avenger. Antagelig har dette med at
         det er hvite karakterer fra orginalmaterialet som det var naturlig å
         bruke. Dermed kom en ikke opp i «problemet» en hadde med Thor filmene og
         en trengte ikke endre etnisiteten til karakterene i filmen for å holde
         seg til «normen». Siden jeg foretrekker at en holder seg til orginalen,
         så syntes jeg det var et bra valg. Et annet poeng er at i motsetning til
         når Thor kom ut, så er det nå blitt veldig mange superheltfilmer. Det
         er et større behov for å skille filmene visuelt nå enn i begynnelsen. Et
         siste poeng hvor jeg er på litt tynn is siden jeg ikke har sett filmen
         enda er, noe av problematikken som tas opp i filmen er krefter utenfra
         som prøver å utnytte et lands ressurser. Dette kommer tydligere frem med
         valgene de har tatt. Om jeg står ved dette siste argumentet etter å ha
         sett filmen, gjenstår å se.

       • Crisp

        Fordi han kronisk krangler om ting han ikke vet noe om. Så enkelt er det dessverre :/ Fordi han ikke har sett filmen, eller satt seg inn i den, vet han heller ikke at Wakanda er lagt til Afrika,hvor jo strengt tatt mesteparten er svarte. Hans blinde raseri overfor elementer utenfor filmen tar med andre ord over. Kroneksempel på usaklig blindt raseri. Også kalt ‘trolling’.

        • Geir Erik Øvrebø

         Jeg har oppfattet «trolling» som personer som bevisst prøver å ødelegge debatten. Dessverre tror jeg at Oudeis faktisk tror at han har gode argumenter.

        • Crisp

         Det trodde lenge jeg også, faktisk, men han er bare flink med ordkløveri, noe som imidlertid raskt avsløres av at han ikke har peil på de filmene han skjeller ut, fordi han aldri har sett dem. Da krangler han bare for å krangle, han skaper en debatt for debattens egen skyld.

  • Gåsegribb

   Jeg synes det er bra at filmen hovedsaklig har sorte skuespillere, med tanke på hvor settingen er osv. Filmer burde ikke ofre troverdighet for «etnisk mangfold». Men er fremdeles litt enig i noe av det du sier. For det er ganske irriterende når den samme gjengen som kritiserte filmer som Dunkirk for å ikke være «diverse» nok, nå hyller Black Panther for å være etnisk homogen.

   • oudeis

    Jeg påpeker bare det åpenbare hykleriet, falskheten og dobbeltmoralen

    • Geir Erik Øvrebø

     Det er dobbeltmoral hvis du mener at det er greit å lage filmer med kun hvite, men ikke med kun sorte. Nå er ikke Black Panther en film med kun sorte. Det er flere hvite skuespillere med, og de fleste i produksjonen regner jeg med er hvite. I allefall er 6 av 7 produsenter hvite.

     Jeg teller 6 hvite blant de krediterte skuespillerene i Black Panther. I Captain America: The first avenger var det 3 sorte krediterte skuespillere. Hvis du Oudeis ikke var på barrikadene i forhold til Captain America når det var få sorte skuespillere, men kun nå når det er få hvite skuespillere, så er det du som er falsk, dobbeltmoralsk og hylkersk.

     Jeg mener at det er helt greit med filmer med kun sorte skuespillere og filmer med kun hvite skuespillere, men det er ikke aktuelt i forhold til denne filmen siden det er en blanding av hvite og sorte skuespillere med.

    • Crisp

     Det er ingenting hyklersk her, ingen falskhet, ei heller dobbelmoral. Muligens i din indre film, men ikke i Black Panther gitt.

     • oudeis

      Det er helt ubegripelig at du ikke klarer å catche poenget, gjør du deg dummere enn du er eller hva? Hvem er det som troller da i såfall?
      Skjønner du virkelig ikke poenget!? Utrolig, jeg blir helt flau på dine vegne

  • Lars Andersen

   Litt mer moro at VG i ekstase erklerte at dette er en film helt uten «hvitinger». Mente de da at det er kun «svartinger», eller er det langt værre å mene?

   • oudeis

    Hehe! ‘Svartinger’ er nok et forbudt ord, men ‘hviting’ synes sikkert VG er ok, sprøtt at folk som hyler og skriker om rasisme ikke skjønner at de selv er rasistene, målet er bare å lukke munnen på andre, ufyselig.

    Litt moro at det er folk som mener filmen er alt-right propaganda, noe sier meg at rasister som beskylder alle andre for å være rasister ikke får med seg ideologien i filmen, nasjonalisme feks, når ble vi for det? Nasjonalstater basert på etnisitet, når ble det plutselig helt greit?

    Er dette enda et eksempel på hvordan vi er for det vi er mot og mot det vi er for og moral og etikk skifter etter rase, kjønn og seksuell legning hos de som mener alle er like?

    • Geir Erik Øvrebø

     Nå har jeg ikke sett filmen. Det har ikke du heller. Derfor vet vi ikke om filmen problematiserer de forholdene du beskriver.

     Det jeg vet er at i Captain America: Civil War (som denne filmen er en oppfølger til). Så får den hvite Bucky Barnes «asyl» i Wakanda ettersom han er forfulgt i USA.

    • Crisp

     Det er selvsagt ikke kult å bruke ‘hviting’ men ikke ‘svarting’, åpenlyst!
     Men du må være totalt historieblind hvis du ikke skjønner historien og kulturen BAK forskjellen på disse to ordbrukene. Dvs., man er ikke nødvendigvis ‘rasist’ fordi man sier ‘hviting’ og ikke ‘svarting’, ditt brød!
     Nå er det ‘svartingene’ som har blitt teroristert mest og verst i historien, ikke oss hvite. Så du bruker en latterlig forenkelt retroikk og språk for å rettferdiggjøre dine egne poenger. Historien er ikke så eh…sort/hvit som du vil ha det, all den tid hudfarger har blitt behandlet såpass forskjellig. Det er en utopisk tankegang!

     Ellers; ikke gidd å prøve kommentere filmen, du har enda ikke sett den, men bygger fremdeles ting på hva du TROR den handler om.

     Ikke minst; hvorfor har DU så problemer med dette? Klarer du å svare på det, skal jeg gi deg ros!

     • Lars Andersen

      Det virker som det er de selverklerte antirasistene som er mest opptatt av å fokusere på hudfarge. De samme menneskene fokuserer på kjønn så ofte de kan, selv der det ikke er relevant.

      • Crisp

       Håpløs påstand. Har du gjort en undersøkelse og spurt/undersøkt alle utsagn/mennesker i verden? Du konstruerer en påstand utifra det du selv vil tro…
       Jeg selv kunne ikke vært mindre provosert av hverken hvite filmer eller rent svarte filmer, men har likevel NULL problemer med å omfavne nettopp Black Panther fordi det gjør NULL skade for verden å få nettopp en slik film. Det er nærmest problemfritt i seg selv at det kommer en slik film, om du skjønner?

       Å fokusere på kjønn kan være slitsomt overdrevet, joda, men det blir litt som #metoo; selv om man kan bli møkka lei metoo-gnålet, så må man aldri miste fokus på hva essensen bak engasjementet er, hvorfor det er så hinsides sykt viktig. Dette gjelder både metoo, kjønnsfokus, hudfarge, o.l.

       Det er kun folk som ikke sitter oppi driten selv som ikke bryr seg om slikt, det sier seg jo selv.

       • Lars Andersen

        Jeg har aldri hatt noe i mot Black Panter eller andre «svarte» filmer, tvert i mot gleder jeg meg til å se denne. Ikke fordi folka er svarte, men fordi jeg har en enkel sans for Marvel-filmer. For meg er det helt uproblematisk og faktisk et ikke-tema hvilke farge det er på skuespillerne, jeg setter mer pris på kvalitet, godt skuespill og gla’action. Mitt stikk gikk til journalisten som fokuserte på farge.

        • Crisp

         Skjønner, og enig 😉 men som filmanmelder hadde det vært banalt å ikke påpeke dette, fra en gjennomhvit og mannsdominert bransje dog.

     • oudeis

      Jeg har problemer med det fordi jeg ikke kan fordra falske hyklere, man skal si hva man mener og mene hva man sier, å lyve og snakke folk etter munnen er forkastelig, en egenskap som dyrkes og fremelskes av mennesker uten ære eller integritet, og, naturligvis er uttrykk som ‘hviting’ etc noe rasister sier, når aviser som VG bruker slike uttrykk avslører de nettopp det, at de er rasister, disse du har slik omsorg for er ikke fattige pga ‘hvitinger’ men fordi de er rasister og ikke har samme moral som meg, dette må være åpenbart for alle som klarer å tenke selv

      • Crisp

       selv det å ‘snakke folk etter munnen’ er noe som er svært menneskelig vanlig, av diverse psykososiale grunner bl.a., det betyr verken at de konkrete menneskene er gjennområtne, ei heller faktisk mener de di sier. Folk er forskjellige, samt også skremmende like på mange slike sett. Hvis du er 100% ærlig, som du påstår, så er du unik i denne sammenheng. Du har selv vært slik, garantert, om ikke når du var yngre i det minste.
       Men uansett: Jeg kan heller ikke fordra hyklere (hvem kan det?!), men jeg klarer likevel å se bort i fra eventuelle hyklere og holde fokus på en historie, film og kulturelt uttrykk som er så hinsides mye bedre enn disse hyklerne, ikke sant?!

       Så hvorfor du bruker en særs god film som skyteskive for eventuelle idioter, nei det fatter jeg bare ikke…. Du snakker nok alt for mye fra egen mage, eventuelt politisk og historisk side, mens jeg mer snakker om denne konkrete filmen.

       Og igjen; du skjønte tydeligvis ikke det jeg sa om at det å bruke ord som ‘hviting’ men ikke ‘svarting’ har en helt konkret historisk bakgrunn og årsak… Man er altså ikke rasist av den grunn. Du må ironisk nok slutte å se så svart/hvitt på saker som dette. Prøv å finn alle fargene imellom, noe Black Panther er nærmest unikt god på!

       Les forresten anmeldelsen til kinomagasinet dått no, så skjønner du kanskje ting bedre….

  • mandem dem

   Ey, Hva er det egentlig du vil poengtere her ?

   • oudeis

    Wakanda er landet Trump vil bygge, åh! Hahaha!

 • Marius Waage

  Så filmen i dag. Men jeg følte den var litt forutsigbar og hadde litt kjedelig skurk. Det trekker ned en del. svak firer. Men dæven så lekker den er.

 • Sjarlatan

  Hvorfor skal alt handle om kjønn og rase nå for tida? 90% av kommentarene her er om rase. Hvorfor har det blitt slik? Kan vi ikke heller snakke om hva som er bra eller dårlig med filmen? Det var ingen som brydde seg om at Blade var svart, hverken for eller mot, da de filmene kom. Hvorfor må det absolutt være slik nå?

  • Crisp

   Enkelt sagt: fordi mannfolkene og skjevheten who rules the world endelig har slått sprekker vel…

   Angående denne filmen blir det umulig ikke å ta opp den tråden, særlig når det også er viktig, saklig og helt sentralt i Black Panther.

  • Fordi filmen selv er opptatt av rase 🙂

 • Jomar Bakkeli

  Eh. Denne var da heller kjedelig. Kjedelig helt, kjedelig skurk, klisjefylte sidekarakterer og akk så mange tøffffffe tryner da. Ingen humor. Bortsett fra kamp-neshornene. Men de var vel ikke ment sånn.

  Denne havner nok langt nede på min Marvel-liste. Men nå er det full fokus forover, neste Marvel-film blir Episk. EPISK. Jeg velger meg april.

  • Per Klaveers ;;::;:; ✈

   Helt enig ☺

 • oudeis

  Glasset er halvtomt liksom? De sorte i USA har det ikke helt bra? For meg som ser glasset halvfullt så har jo alle de sorte i resten av verden det som plommen i egget iallefall, og heldigvis er det jo ikke flere raser enn den sorte, det er da i det minste noe om ikke annet