Hvordan blir du popstjerne?

– X-faktoren må være der, sier Ravi.

Har du lyst til å bli popstjerne, men sliter med å få det til? Eller kanskje du er en popartist som ikke klarer å skape de store hitsa?

På det store internettet kom vi over en komikergruppe som heter The Axis of Awesome. De mener at de har knekt koden for hvordan man lager en skikkelig slager.

Etter å ha sett klippet tok vi en prat med hitmakeren Ravi, for å gi deg råd om hvordan du kan skape en ekte hit.

«4 chord Song»

The Axis of Awsome mener at det kun er fire akkorder som må til for at en låt skal bli en landeplage.

Det er nemlig sånn at en hel haug av de største pophitsene gjennom tidene baserer seg på de samme akkordene. Det virker derfor som om C, G, A-moll og F er akkordene for suksess. Og det er kanskje også derfor mange popsanger høres så like ut.

Komikergruppa illustrerer poenget ved å synge en hel rekke sanger oppå de samme akkordene.

Resultatet er en fantastisk morsom mash-up av kjente låter fra pophistorien.

I miksen av gamle storheter fra musikkhistorien, som The Beatles, Elton John, U2 og Toto, har The Axis of Awesome blant annet med a-ha sin hit «Take On Me» og «Barbie Girl» fra Aqua.

Se The Axis of Awesome fremføre «4 Chord Song» her:

Pophit med egen signatur

Ivar Christian Johansen, bedre kjent som Ravi, har hatt flere store hits i Norge. Sammen med DJ Løv hadde han blant annet låta «Dødssøt» og «E-orde». Sangen «Tsjeriåu» var dessuten en stor hit i 2005.

Vi husker også låta han hadde med Folk og Røvere. «Utadæslælåpplevelse» gjorde det stort i 2003.

Ravi forteller at det er mye mer som skal til for å lage en hit, enn det The Axis of Awesome ironisk påstår. Når han skal lage en sang tar det lang tid før han blir fornøyd.

– Jeg har hatt et eget studio, der jeg har spilt inn egen vokal og alle instrumentene selv. Jeg liker å gjøre det på min egen måte sånn at sangen får min signatur. Og det tar lang tid å komme dit, sier han.

SE: Musikkvideoene til «Tsjeriåu» og «Utadæsjælåpplevelse».

Viktig med x-faktor

Hvis man skal lage en ekte pophit har Ravi et triks for å lage en låt folk hukser.

– Man kan bruke refrenger med linjer som fester seg på hjernen, forteller han. Ravi presiserer likevel at man må passe seg for å bruke for mange av de gamle triksa.

Da kan man lett få en kjedelig hit. Han pleier heller å tenke at han vil lage en sang som han liker selv.

Ravi forteller videre at det ikke er nok å kunne skrive en bra tekst og ha gode musikktekniske ferdigheter. Man må også ha det lille ekstra.

– Sangen må ha noe spesielt. Teksten må samsvare med den som synger den. Det må være troverdig, og x-faktoren må være der, sier han.

På programmet Landeplage forteller Jørn Hoel om studioarbeidet som måtte til før «Har en drøm» var i boks. (Foto: Jonathan Borge Lie)
På programmet Landeplage forteller Jørn Hoel om hva som måtte til før «Har en drøm» var i boks. (Foto: Jonathan Borge Lie)

Bobler i kroppen

Fra 2007 til 2009 ledet Ravi underholdningsprogrammet Landeplage. Programmet gikk på NRK og tok for seg kjente norske pop- og rock-låter som har holdt på populariteten gjennom flere år. Hva var det med disse låtene som gjorde dem populære?

Wolfgang Plagge var også med i programmet. Han er kompinist og pianist. Plagge mener at gjenkjennelighetsfaktoren er viktig for at en låt skal slå an hos publikum.

– Og i tillegg må alle hits ha en god tekst, sier han.

Dette er ikke Ravi enig i. Han mener at teksten er mindre viktig og at det er melodien som kommer i første rekke.

– Det er tone og rytme som skaper magien. Det er ikke teksten som får det til å boble i kroppen. Du kan ikke danse til en tekst, utbryter han.

Det er flere underholdningsprogram som tar for seg gamle slagere. Hitlåtens Historie er en programserie som går på NRK nå for tiden. Serien handler om historiene bak verdens største hits.

I første episode av serien forteller en åpenhjertig Suzanne Vega, om den lange historien bak sin store hit, «Tom’s Diner». Se episoden her.

Vips så treffer du

Ravi mener man må tørre å tenke kvantitet mer en kvalitet når man skal lage en popsang. Under Langeplage, intervjuet han en av stjerneprodusentene i Stargate.

Han fortalte at de bare pleier å bruke tre til fire timer på å lage en låt. De produserer altså mange sanger i løpet av et år.

Ravi mener derfor at du kan få et godt resultat hvis du bare prøver nok.

– Hvis du sikter mot en blink et visst antall ganger, så vips, og du treffer til slutt, sier Ravi.

Når du har fulgt alle disse rådene og laget en skikkelig slager, så må du selvfølgelig legge ut låten din på Urørt. Hvis du er flink, så kan kanskje Urørt hjelpe deg til å bli Norges neste popstjerne!

Alle disse artistene har hits som bruker de samme akkordene. (Fotomontasje: NRK P3)
Alle disse artistene har hits som bruker de samme akkordene. (Fotomontasje: NRK P3)

Just a small town girl

Det er vanskelig å vite hvor mange ganger Journey prøvde seg på en hit før de traff blink. I følge The Axis of Awesome, kan det i hvertfall virke som om Journey er popens opphav. De starter sin medley med bandets gedigne hit «Don’t Stop Believing».

Journey var på sitt største på 70 og 80-tallet, og kjennetegnes av den episke stemmen til Steve Perry.

Se Journey fremføre «Don’t Stop Believing» live her: