– Jeg kan leve uten sosiale medier

Silje har gjennomført en hel måned uten smarttelefon og sosiale medier. Hva tenker hun nå?

– Det var egentlig ganske dritt. Og veldig uvant, sier P3morgens Silje Nordnes.

Det er – tro det eller ei – hennes egen smarttelefon hun snakker om. I går ble Silje endelig gjenforent med mobilen sin, etter en hel måneds fravær. Siden fredag 1. april har hun hatt en pause fra både smarte telefoner, nettbrett og sosiale medier. Den første uka i prosjektet var Silje nokså preget av sin nye tilværelse, og i utgangspunktet var hun veldig lykkelig da hennes faste følgesvenn ble lagt på bordet.

Les også: – Han kan risikere å drite seg ut

− Men jeg ble veldig fort kasta litt tilbake i det gamle mønsteret. Jeg kjente på det samme stresset som jeg hadde før, at jeg bare ta fram mobilen og sjekke ting, sier Silje.

Den berømte balansen

Målet med mobilpausen var å få bukt med en stadig påtrengende avhengighetsfølelse, og denne er tydeligvis ikke så enkel å bli kvitt. I hvert fall ikke for Silje.

– Det deiligste med prosjektet var å få en pause fra det konstante jaget, synes jeg. Men der er man jo forskjellige. Jeg klarer visst ikke å begrense meg, sier hun og ler.

Det er lurt å ta en runde med seg selv hvis mobilen stjeler for mye tid, tror Cecilie Staude. Foto: Handelshøyskolen BI
Det er lurt å ta en runde med seg selv hvis mobilen blir et stressmoment, tror Cecilie Staude. Foto: Torbjørn Brovold, Handelshøyskolen BI

Silje er neppe alene om å kjenne på mobiltrangen: Smarte telefoner og sosiale medier har blitt en helt naturlig del av livene våre, konstaterer Cecilie Staude. Hun er høyskolelektor på BI og ekspert på nettopp sosiale medier.

– De aller fleste av oss greier å balansere bruken av telefon og sosiale medier helt fint. Begge deler fungerer som nyttige verktøy i hverdagen vår. Men det finnes selvfølgelig unntak her – og det er nok mange som føler at de ikke kan leve uten mobilen sin, sier hun.

Tidligere studier viser at unge kvinner bruker mer tid på mobil og Internett enn menn på samme alder, forteller Cecilie. Hvis man føler at telefonen stjeler mer tid enn den bør, kan det være lurt å ta en liten runde med seg selv – på samme måte som Silje har gjort.

– Jeg tror alle har godt av å reflektere over sin egen mobilbruk av og til. Hvis du føler at telefonen din blir et stressmoment, er det på høy tid å gjøre noe med det. Samtidig gjelder det å finne en balanse, og denne er jo helt individuell, påpeker Cecilie.

En ny fase?

I Siljes tilfelle har mobilprosjektets avslutning også ført med seg visse fordeler: Nå kan hun endelig lese nettaviser, kjøpe bussbillett og sjekke nettbanken utenom arbeidstid. Det er ganske ålreit, innrømmer hun.

– Jeg kan godt leve uten sosiale medier, men det er vanskeligere å ikke ha Internett «i lomma» til enhver tid. Livet blir ganske komplisert, i hvert fall.

I går kveld tok Silje selv en beslutning om å logge ut av både Facebook og Instagram. Da hadde hun sittet med nesa i mobilen litt for lenge, kjente hun. Forhåpentligvis vil hun fortsette i det samme sporet framover.

– Den siste måneden har jeg lært at jeg klarer meg helt fint uten å trykke på mobilen hele tida, sier Silje.

– Jeg går faktisk ikke glipp av så mye som jeg tror!

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=anIBOehuU54&w=560&h=315]