Vi elsker krig

Fan av The Pacific og Generation Kill? De beste filmene og seriene fra kampens hete får du her.

Er det politisk ukorrekt å si at krig er i vinden for tiden? Men det er det faktisk – i alle fall på TV-skjermen.

Mange har sikkert fått med seg at HBO-serien The Pacific har begynt å gå på Canal+. The Pacific er en miniserie i ti deler. Handlingen i serien dreier seg rundt tre marinesoldater, som deltar i amerikanernes kamp mot Japan under 2. verdenskrig.

Til høsten kommer serien til NRK. Da kan du se The Pacific i HD på statskanalen.

Det er imidlertid ikke alle som har Canal+, og noen syns sikkert det blir litt lenge å vente til høsten. Derfor kan det være greit å ha krig av ekte kvalitet i DVD-hylla.

Les også: NRK.nos anmeldelse av The Pacific her.

Sterke scener

Det er Steven Spielberg og Tom Hanks som har produsert The Pacific. Deres samarbeid går imidlertid lenger tilbake. Hanks spilte hovedrollen da Spielberg regisserte Saving Private Ryan. Filmen bergtok både publikum og kritikere med sine sterke krigsscener, da den kom ut i 1998.

Saving Private Ryan skildrer invasjonen av Normandie under andre verdenskrig. Vi følger åtte soldater som legger ut på oppdrag, for å redde en mors eneste gjenværende sønn.

Saving Private Ryan er en av de bedre krigsfilmene som er laget noensinne. Filmen er et must å ha i DVD-hylla.

Se trailer for Saving Private Ryan her.

Sterke krigsscener i Saving Private Ryan. (Foto: DreamWorks)
Sterke krigsscener i Saving Private Ryan. (Foto: DreamWorks)

Brorskap

Etter Saving Private Ryan ble Spielberg og Hanks svært opptatt av andre verdenskrig. Denne interessen utviklet seg videre, og i 2001 (2003 i Norge) kom miniserien Band of Brothers ut. Denne gangen står Tom Hanks sammen med Spielberg som produsent.

I Band of Brothers følger vi det amerikanske fallskjerminfanteriregimentet «Easy Company», eller kompani-E. Vi får igjen se historien fra da de alliertes styrker invaderte Normandie, men vi følger også kompaniet videre. Historiske hendelser fra Operation Market Garden og slaget ved Bastogne blir skildret fra kompani-E sitt perspektiv.

Resultatet er en serie som ikke legger skjul på krigens grusomhet. Samtidig får vi et innblikk i de båndene som knyttes mellom soldater i krig.

Serien er altså forløperen til The Pacific, og er delt opp i ti, 60 minutter lange, episoder.

Band of Brothers er en fabelaktig miniserie som må sees. Gjerne flere ganger.

Se trailer for Band of Brothers her:

Ikke bare andre verdenskrig

HBO er glade i å lage miniserier om krig. De er flinke til det også. Det er imidlertid ikke alltid andre verdenskrig som er tema. Generation Kill er en miniserie i syv deler, som ble vist på HBO i 2008, og på NRK3 høsten 2009. Serien har en mer dagsaktuell setting.

Generation Kill baserer seg på Rolling Stone-reporteren Evan Wright sine opplevelser fra invasjonen av Irak. Evan Wright var med da den første rekognoseringsbataljonen til det amerikanske marinekorpset invaderte Irak i 2003. Serien skildrer soldatenes opplevelse av invasjonen.

Antihelter

Generation Kill skiller seg veldig fra den helteaktige fremstillingen vi så i Band of Brothers. Det er tydelig at dette ikke er et helteepos.

Antihelten trer til tider mer frem enn helteskikkelsen. Serien fokuserer på hvordan livet som soldat faktisk er, og fremstiller den harde og brutale virkeligheten.

Generation Kill er en fantastisk miniserie. De gode dialogene er til tider rå og ubarmhjertige. Det legges ikke skjul på noen ting. Du sitter derfor igjen med et svært realistisk bilde av hvordan forholdene til de amerikanske soldatene var.

Generation Kill er en serie det er verdt å se. Ta en titt på traileren her.

Realistisk krig i Generation Kill. (Foto: HBO)
Realistisk krig i Generation Kill. (Foto: HBO)

Krig på film

Det er ikke bare på tv-skjermen krig er populært. Krig har vært et tema på film nesten så lenge spillefilmen har eksistert. Det er laget mange gode krigsfilmer opp gjennom historien. Vi har plukket ut noen for å gi deg litt mer proviant mens du venter på The Pacific.

I love the smell of napalm in the morning

Etter at USA trakk seg ut av Vietnam i 1973, har det blitt laget en rekke filmer om krigen. De første filmene som kom etterpå, reflekterte over amerikanernes desillusjonering i forhold til krigen. Filmer som Coming Home, og The Deer Hunter tar opp temaet rundt de psykiske konsekvensene av å oppleve krig.

Etterhvert kom det også filmer som fokuserte mer på selve krigshandlingene i felten og det soldatene måtte gjennomgå. Kritikken av amerikanernes inblanding i Vietnam-krigen var tydelig.

Apocalypse Now, fra 1979, handler om hvor vridd psyken kan bli når du befinner deg i en krig midt inne i svarte jungelen.

Vi er i Kambodja i 1969. Martin Sheen spiller en kaptein i den amerikanske hæren, Benjamin Willard. Han har fått i oppdrag å eliminere en av sine egne, en frafallen oberst som er blitt fullstendig gal. På vei inn i den dype jungelen oppdager kaptein Willard de voldelige sidene av sin egen menneskelighet. Han må selv slåss med psykiske kvaler og galskapen som omgir ham.

Martin Sheen, Marlon Brando og Robert Duvall gjør alle en god figur i Francis Coppolas film. Apocalypse Now er en skremmende god film om krigen i Vietnam.

Se traileren til Apocalypse Now her.

Martin Sheen i Apocalypse Now. (Foto: Paramount Pictures)
Martin Sheen i Apocalypse Now. (Foto: Paramount Pictures)

Sterk kritikk

Syv år etter Martin Sheen sin opptreden i Apocalypse Now, kan vi se sønnen hans i en annen krigsfilm om Vietnam. I Oliver Stone sin film Platoon, spiller Charlie Sheen den unge patrioten Chris Taylor. Taylor slutter på college for å dra i krigen.

Hans naive forestilling om å oppnå heder og ære ved å kjempe for landet sitt blir imidlertid fort knust. Fiendskap og mord innad i hans egen tropp, gjør at han etterhvert oppdager krigens harde virkelighet.

Platoon er i stor grad basert på Oliver Stones egne opplevelser fra Vietnam. Stone sin kritikk mot USA sin rolle i krigen kommer også tydelig frem i filmen.

Charlie Sheen, Willem Dafoe og Tom Berenger er alle gode i sine roller. Sammen med Oliver Stones manus og regi blir Platoon en nervepirrende fremstilling av krigens brutalitet.

Se trailer for Platoon her.

Tom Berenger spiller sergeant Barnes i Platoon. (Foto: Orion Pictures)
Tom Berenger spiller sergeant Barnes i Platoon. (Foto: Orion Pictures)

«Me so horny, me love you long time»

Dette sitatet har du kanskje hørt før? Da vet du kanskje også at sitatet er hentet fra filmen Full Metal Jacket. Full Metal Jacket er nok en god film om krigen i Vietnam, og kom ut i 1987.

Stanley Kubrick sin film følger en gjeng unge menn på veien fra rekruttering og trening, til kamp og krig i Vietnam. Vi får også se et bilde på hvilken effekt psykologisk mishandling kan ha på et menneske.

Når de er ferdig trent sendes guttene til Vietnam, klare for krig. Hovedpersonen, den intellektuelle menig Joker (Matthew Modine), blir imidlertid satt til å være korrespondent for militæravisen Stars and Stripes. Etterhvert innhenter likevel krigens realitet ham. Og Joker må kjenne på om han virkelig kan klare å drepe.

Full Metal Jacket er en «må sees før du dør-film». Se traileren her.

Full Metal Jacket er nok en god krigsfilm.( Foto: Warner Bros. Pictures)
Full Metal Jacket er nok en god krigsfilm.( Foto: Warner Bros. Pictures)

Annerledes krigsskildring

Waltz With Bashir er en dokumentar-aktig animasjonsfilm fra 2008. Filmen handler om krigen i Libanon i 1982. Med sitt kunstneriske og stiliserte uttrykk er denne krigsskildringen svært annerledes fra det vi er vant til når det gjelder krigsfilmer.

Den israelske filmskaperen Ari Folman var infanterisoldat under krigen. I 2006 møter han en venn som sliter med tilbakevennende minner fra hendelsene under krigen. Folman stusser over at hans egen erindring er svært dårlig.

Han vet han var i nærheten da massakrene i Sabra og Shatila foregikk. Likevel husker han ingenting. Har han fortrengt noe han ikke ønsker å vite om seg selv?

Folman søker opp gamle kamerater fra krigen for å snakke om hva som skjedde. Vi følger filmskaperen på hans søken etter minnene fra krigen i Libanon. Når Ari Folman til slutt oppdager sannheten, gjør filmskaperen et sterkt filmatisk grep.

Alle inntrykkene som har hopet seg opp i løpet av filmen raser da inn over deg. Effekten er dramatisk.

Ari Folman har laget en film som gjør inntrykk. Vakre, men grusomme bilder forteller en hard historie om menneskers vondskap. Waltz With Bashir blir med dette en utrolig sterk filmopplevelse.

Se Filmpolitiets anmeldelse av Waltz With Bashir:

Berusende krigsopplevelser

En annen krigsfilm som har høstet stor anerkjennelse er The Hurt Locker. Filmen er en av de mest kritikerroste filmene fra 2009 og vant hele seks Oscar-priser.

The Hurt Locker er herved anbefalt på det sterkeste, og Kathryn Bigelow viser seg nok en gang som en kvinnelig regissør med enorme baller, skrev Birger Vestmo da Filmpolitiet anmeldte The Hurt Locker i høst.

Les hele anmeldelsen her.

Og se traileren til The Hurt Locker her:

Har du flere tips om gode krigsfilmer eller serier? Legg igjen en kommentar!

Les også: Trøbbel for Modern Warfare 3