La Linnéa leve: Episode 4

Søker lykken via buddhismen.
Les: Linnéa svarte i nettchat

På tross av langvarig psykologbehandling finner ikke Linnéa glede i hverdagen. Det har vennen Andreas bestemt seg for å gjøre noe med i serien La Linnéa leve.

Se også: Episode 1 | Episode 2 | Episode 3 | Episode 4 Episode 5 | Episode 6 | Episode 7 | Episode 8

Sliter du selv, eller noen du kjenner? Sjekk disse nettstedene for mer informasjon om psykisk helse.

København-turen i forrige episode ble ingen suksess for Linnéa. Litt fordi Andreas hadde planlagt dårlig, og litt fordi bakfylla slo inn omtrent samtidig med gråværet.

Vel hjemme igjen i Norge betydde det at Andreas måtte se seg om etter andre løsninger enn en rein rømningsaksjon for å prøve å gi Linnea et snev av lykke.

Kanskje noe mer balansert? Noe som gav ro istedet for uro? Noe som gjorde at personligheten kunne utvikle seg og bevisstheten bli en annen? Jepp. Andreas landa på buddhisme.

– Jeg leste en rapport av psykiatriprofessoren Harold G. Koening, som viser at religiøse har bedre helse, lever lengre og har en økt lykkefølelse satt opp mot ikke-religiøse, forteller Andreas.

Les også: – Ikke gi opp deprimerte venner

– Siden jeg ikke ville dytte Linnéa inn i en dogmatisk religion, falt valget på buddhismen. Hun var kanskje ikke veldig motivert, men imponerte meg likevel ved å faktisk følge opplegget Buddhistsenteret satte opp for henne. Mitt favorittøyeblikk er definitivt en irritert Linnéa i Oslo sentrum som ønsker alle alt godt. Halvhjerta? Joda, men det var definitivt verdt et forsøk, mener Andreas.

Linnéa om egen innsats:

Jeg har en tendens til å blande sammen religioner, og jeg følte meg veldig dum der jeg satt og ble konfrontert med religion. Bønnestunden var veldig kjedelig, og jeg følte de møtte seg selv i døren på flere av spørsmålene. Men hva kan man gjøre?

 • <3

 • Stay strong Linnéa! <3

 • <3

 • Anonym

  Kom til meg, alle dere som strever og bærer tunge byrder, så vil jeg gi dere hvile. – Matt 11,28

  Kast alle bekymringer på ham, for han har omsorg for deg. – 1. pet 5,7

  Igjen talte Jesus til folket og sa: «Jeg er verdens lys. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys.» – Joh 8,12

  Be så skal du få, let så skal du finne, bank på så skal det lukkes opp for deg – Matt 7,7

  • Anonym

   Nå tror jeg du har forvillet deg ut av trekant forumet…

   • Anonym

    På ingen måte kjære deg 🙂

    Det jeg snakker om er Sannheten, og den gjelder både deg og meg og alle andre mennesker, «For ordet om korset er dårskap for dem som går fortapt, men for oss som blir frelst, er det Guds kraft»(1. kor 1,18).

    Jeg vet ikke om Linnea leser forumet, men om hun mangler mening og lykke i livet, så vil det å møte Kristus, som er Sannheten, virkelig gi en helt ny og fantastisk dimensjon på livet; slik det også vil gi for deg hvis du en dag våget å ta skrittet. Betyr det lykke hele tiden? Langt i fra, men Han kan gjøre livet mye lettere(For mitt åk er godt og min byrde lett, Matt 11,30). Det å få kjenne Guds nærhet er en fantastisk opplevelse som jeg unner alle mennesker 😉 Og vi skal en dag få oppleve evig lykke i Guds nærhet, for Den som tror på Sønnen, har evig liv(joh 3,36).

    • Anonym

     Noen burde fjerne copy/paste funksjonen fra det forumet her, så kanskje vi får et originalt ord ut av deg…

     Åpne sinnet ditt for mye, og hjernen din faller ut…
     Men jeg er vel noen år og flere titals vekkelsesmøter for sent ute, er jeg ikke?

     Forøvrig syns jeg det er hyggelig at du forsøker å hjelpe andre mennesker med psykiske problemer, og at bibelbeltet har fått tilgang til bredbånd.

     • Anonym

      Jeg bor i nærheten av Oslo 😉

     • Andrea Lauritzen

      YO!!! D handler ikke om late som, d er ikke noe man bare velger, d er ikke det samme som å være diehard fan av et band. D handler om så mye mer! Hvis d er orginale ord du vil ha er d orginale ord du skal få. Hvorfor skal man ikke ta sjansen på å tro på Gud, hva er d som er så farlig at man ikke kan prøve, se hva d er. Hva er d du taper på d lissom?
      Kristen tro åpner for at du aldri  trenger å gå alene, d er alltid noen der når du føler resten av verden svikter, en å gråte med og en å le med. Jeg vet at dette kan høres ut som tom ideologi, men jeg vet hva bånn er, jeg har vært der mange ganger, just so you know jeg skriver ikke dette uten grunn, uten min tro hadde jeg ekke vært her lissom. Jeg har respekt for at du ikke tror, men ikke snakk om ting du ikke vet noe om. Den eneste d går utover er deg, for du setter deg selv i et lys som er veldig trangsynt og manglende på perspektiv. 
      Jeg regner ikke med at jeg klarer å overbevise deg bare med d her, men disse gamle kristen klisjene kan du bare droppe, vi lever i 2011.

      Dette er Kristendom i 2011:

      Btw det er aldri forsent, du kan bli kristen frem til dagen du dør
      (jeg kan annbefale d på d sterkeste å bli d før)

    • Ignorance is bliss. Når Jesus kommer tilbake, tror du han vil følge alle disse gale menneskene som bærer ett kors rundt halsen? Nei.. religion er maktmisbruk og ett fengsel for sinnet. Skift over til vitenskapen er du snill. Det beste ved vitenskapen er at den er SANN uansett om du velger å tro på det eller ikke.

     • Anonym

      Ja, jeg tar nok feil… jeg burde vel «skifte til» vitenskapen :/

      Som om religion og vitenskap er motsetninger? x) Jeg fornekter da heller ikke vitenskapelige observasjoner. Du burde lese essayet «religion og vitenskap» av C.S. Lewis 😉 (fant den gjengitt på et forum her(engelsk): turl.no/ix5 ).

      Vitenskapelige «sannheter» endrer seg for øvrig over tid, så å påstå at den er «SANN» med store bokstaver er en liten feiltagelse fra din side kanskje? 🙂

      • Vitenskapen handler om en søken etter sannheten. Og ettersom menneskene finner ut hvor mye de har tatt feil..så er det jo en selvfølge at sannheten blir endret også ettersom vitenskapen hjelper oss å se langt forbi våre latterlige begrensinger.

       • Anonym

        Vitenskap handler på ingen måte om «søken etter sannheten», men om å studere og observere kjensgjerninger rundt oss, for å trekke konklusjoner om hvordan «verden henger sammen» for å si det slik.

        Eksempler:
        Naturvitenskap: Studerer naturen. Men fordi vitenskapen studerer nettopp naturen og det som er i verden, så kan den følgelig aldri fortelle oss hvorvidt det eksisterer noe utenfor eller over naturen/verden. Naturvitenskap kan heller ikke påvise/avvise muligheten for at det kan skje mirakler, da dette er noe som bryter med regulariteten i naturen, og følgelig ikke kan påvises ved vitenskapelig metode. Hvis du setter deg mer inn i filosofien bak denne påstanden vil du selvsagt selv også måtte innse at påstanden er korrekt.

        Historievitenskap: Studerer historiske tekster og dokumentasjon for å kunne finne ut av ting som har skjedd i historien. Også her ligger det begrensninger, fordi historievitenskap alene kan for eksempel aldri si hvorvidt det har skjedd mirakler i fortiden eller ikke. Har man et naturalistisk filosofisk utgangspunkt, så må man konkludere med at det aldri har skjedd mirakler allerede før man setter seg inn i dokumentasjonen. Dermed er det helt uvesentlig hvor sterk dokumentasjonen faktisk er. Jeg kan gi et eksempel:
        Det er historisk dokumentert at Jesu disipler var fullstendig overbevist om at Jesus faktisk hadde stått opp. De hevdet ikke bare å ha sett ham i live etter hans død, som et slags «spøkelse i mørket» eller lignende, men at de også hadde brukt tid med ham og spiste sammen med ham. Grunnen til at vi kan si at disiplenes overbevisning er dokumentert er fordi de faktisk var villig til å risikere både flere år i fengsel, forfølgelse, og sitt eget liv for denne overbevisningen. Hvem gjør slikt for noe de ikke tror på? Selvsagt beviser ikke dette Jesu oppstandelse, da dette er umulig i henhold til en naturalistisk filosofi, og derfor, om man har et slikt utgangspunkt, så har man egentlig ikke noe annet valg heller enn å konkludere med at disiplene var enten fullstendig sprø eller hallusinerte… alle 12… om man mener det virker mest sannsynlig.
        Paulus ord i 1. korinterbrev, kapittel 15:
        – Står ikke døde opp er heller ikke Kristus stått opp
        – Er ikke Kristus stått opp er vårt budskap tomt og deres tro er også tom
        – Er ikke Kristus stått opp står vi som falske vitner for Gud
        – Er ikke Kristus stått opp er deres tro uten mening
        – Hvis vårt håp til Kristus gjelder bare for dette livet er vi de ynkeligste av alle mennesker

        …og ja, jeg er samme person som over. Men jeg husket altså ikke passordet til den andre brukeren ;p

 • Anbefaler å dra til et sted uten alt det materielle som hun har. Dra og lev en måned i slummen i Bangladesh eller Rio eller et annet sted hvor man faktisk ikke har fått alt opp i hendene. Man blir deprimert av å ikke forstå hvor bra man egentlig har det!

  • callmeeuphoria

   Har du noen gang vært deprimert da? -.- Jeg kan fortelle deg en ting, og det er at ting ikke automatisk blir bedre av å se på andre folk som har det jævlig. 
   Og jeg er forresten uenig i utsagnet ditt – jeg synes at Norges fokus på materielle goder og at alle skal ha det så jævla bra og bedre enn bra er dårlig for psyken vår. Det er ikke normen å snakke om følelser, og i hvert fall ikke normalt å innrømme at man sliter, for om man gjør det er man plutselig et jævla utskudd som burde bli sendt til andre land and then some for å se hvor forbanna utakknemlige man er. Skjønner du ikke at depresjon handler om mer enn utakknemlighet? Vedder på at en haug med nordmenn lider i stillhett, så det trengs etter min mening folk som setter fokus på dette i media.  

 • Herregud. Ditta e akkurat som mr hickup som aldri blir frisk i slutten av kvar episode. 

  • Anonym

   LMAO… Beste kommentaren xD

 • Anonym

  Ekstremt trist å se.. Akkurat som samfunnet har utviklet seg!
  Jeg er en oppgående ung mann! Kan litt om alt! En enorm resurs for arbeidsgiver!
  Når jeg har det bra.. Jeg har slitt med psykiske lidelser siden i over 10 år! Men pisker og straffer meg sjøl, for å holde meg i arbeidslivet. Sjefen, samt folk rundt meg blir sliten av mine opp- og nedturer. Men nederst i kjellern, der jeg til en hver tid vurderer tauet eller ikke, pisker jeg meg opp igjen.. Jeg har ingen blogg! Jeg har helt gjennomsnittelig lønn! Ingen (og da mener jeg ingen) til å peppe meg opp!
  Hvor er min fortjeneste på min elendighet? Jeg er lubben, skiller meg ikke ut possitivt utseendemessig og svært beskjeden ovenfor jenter..
  Jeg kan bare råtne aleine, blakk og forfærdlig trist..
  Fordi verden er urettferdig!

 • Anonym

  Ekstremt trist å se.. Akkurat som samfunnet har utviklet seg!
  Jeg er en oppgående ung mann! Kan litt om alt! En enorm resurs for arbeidsgiver!
  Når jeg har det bra.. Jeg har slitt med psykiske lidelser siden i over 10 år! Men pisker og straffer meg sjøl, for å holde meg i arbeidslivet. Sjefen, samt folk rundt meg blir sliten av mine opp- og nedturer. Men nederst i kjellern, der jeg til en hver tid vurderer tauet eller ikke, pisker jeg meg opp igjen.. Jeg har ingen blogg! Jeg har helt gjennomsnittelig lønn! Ingen (og da mener jeg ingen) til å peppe meg opp!
  Hvor er min fortjeneste på min elendighet? Jeg er lubben, skiller meg ikke ut possitivt utseendemessig og svært beskjeden ovenfor jenter..
  Jeg kan bare råtne aleine, blakk og forfærdlig trist..
  Fordi verden er urettferdig!

  • Anonym

   hva f…? Når du i det hele tatt tenker tanken så må du gå til psykolog! Gå nå!

 • katrinestenbekk

  Samfunnet vi lever i handler bare om å gi av selg selv hele tiden. «Be the best that you can be», og det er vel og flott det hvis man får det til. Men som Eirik Øra anbefaler; reis litt rundt! Reis mye hele livet faktisk. Reis ut av trygge Norge. Selv befinner jeg meg nå i England. Det er bare én av holdeplassene. Men dette må selvfølgelig komme av egen fri vilje..

 • Får utrolig vondt av å se disse episodene! Kan ikke forestille meg hvordan hun har det, men det lettet mye for meg med litt latter fra Linnèa. Godt å se at hun kan le litt! Der det finnes latter, finnes håp <3

 • Har selv hatt depresjon – den kom av lavt stoffskifte – som igjen kom av matintoleranser…….
  Anbefaler filmen ; MAT som er laget av Filmpraksis ( sjekk internett)!!! Der er det intervju med både ungdommer og leger mm
  Hvorfor har ikke NRK «oppdaget» den filmen ???

 • Anonym

  hva i h…… skal det hjelpe med å gå til buddhistfolk?!?!?!?!?!?!

 • Jeg vedder på at Linnea er super stolt av «mest sexy jente» tittelen hun fikk etter all oppmerksomhet når det gjelder depresjon! «Hun er deppa og rappkjefta, og SÅÅÅÅ sexy!» La oss gi henne en pris. Super mottagelse. Minner meg om tilskuernes og masse medias reaksjon på Susan Boyle. «DAMA ER STYGG! MEN HUN KAN JO SYNGE!!» LA OSS GI HENNE EN PRIS OGSÅ. Dæven jeg gir meg over. Denne serien av NRK er jo bare deprimerende…

 • Andreas må være verdens bestevenn! Makan til fin person!