La Linnéa leve: Episode 8

Andreas tar med seg Linnéa til Blåkors’ dagtilbud som frivillig arbeidende.

På tross av langvarig pykologbehandling finner ikke Linnéa glede i hverdagen. Det har vennen Andreas bestemt seg for å gjøre noe med i serien La Linnéa leve.

Se også: Episode 1 | Episode 2 | Episode 3 | Episode 4 Episode 5 | Episode 6 | Episode 7 | Episode 8

Sliter du selv, eller noen du kjenner? Sjekk disse nettstedene for mer informasjon om psykisk helse.

Den åttende episoden av La Linnéa Leve er også den siste. Og på mange måter i tillegg den mest alvorlige.

Andreas tar nemlig med seg Linnéa til Blåkors’ dagtilbud som frivillig arbeidende – på mange måter den rake motsetningen til den joviale stemninga som preget hytta i avslutningen til siste episode. For deg som ikke har hørt om organisasjonen tidligere, er Blåkors en organisasjon som søker å ta vare på og behandle rusavhengige. En tidvis tung oppgave, noe Linnéa også fikk føle på.

Mer: Besøk nettsidene til Blåkors

– Det sies jo så fint at «den største glede man kan ha, er å gjøre andre glade». Og hvor er det vel riktigere å hjelpe andre, enn på Blåkors når det nærmer seg jul, utdyper Andreas.

– Dette var på sett og vis det fineste vi gjorde. Å se Linnéa i samtale med gutter på baksida av samfunnet gjorde inntrykk på oss begge, og jeg må si at Linnéa imponerte meg. Samtidig tror jeg kanskje hun fikk satt ting i perspektiv. Om ikke annet, for en stakket stund, mener Andreas.

Linnéa om egen innsats:

Det var hyggelig, men på en veldig rar måte, ettersom jeg følte at jeg var en inntrenger i de stakkars menneskenes liv. Jeg har aldri sett det på så nært hold, men likevel ble det uvirkelig. Historiene deres var nesten for vanvittige til å være sanne.

  • skjønner ikke at andreas gidder. good luck, chuck. du er din egen lykke smed.

  • Har bare sett en av disse episodene. Uansett et bra tiltak. Linnea ser jo utvilsomt deppa ut og ettersom flere runder hos psykolog ikke har hjulpet er det vasnkelig å gi henne råd. Det jeg kan si etter mye øvelse i egen mentale hygiene er at en har et valg om å velge fokus. Å se bare på seg selv. Å se bare ut i horisonten. Hvor mye av verden har jeg godt av å ta inn. Og hva har jeg ikke godt av i det hele tatt. Når har jeg det egentlig best.

    Det er skapt mye evigvarende kunst i melankolien. Om Linnea er kunst er vel tvilsomt, men hun lever i hvert fall av og i melankonien nå. Å rette blikket innover og se på seg selv er nødvendig, men ikke i all evighet. Man må spørre seg. «Kjenenr jeg meg selv godt nok? eller trenger jeg å kjenne meg selv bedre nå egentlig?» Kanskje løfte blikket opp og se hva ens eget nærvær gjør med andre. Det fokuserer denne serien litt på synes jeg. Og det er bra. Det er bare i samhandling med andre at en oppdager at en betyr noe for andre. Man kan bety noe for andre gjennom en blogg og få bevis for dette gjennom andres kommentarer, men det er ikke noe som slår «livesendinga» det er å leve ute blant andre og få inn på direkten at en betyr en forskjell der ute gjennom et taknemmelig smil eller blikk. Det kan settes på trykk, men ikke beskrives godt nok med ord.

  • Anonym

    Hei.har hatt problemer med psyken i 30 år.Vet nå hva som har hjulpet meg ihvertfall.Min teori etter bitter erfaring er at psyken henger sammen med fordøyelsen.Jeg har hatt problemer med diverse matintoleranser  å veldig dårlig psyke.Tungsinn hele tiden å dårlig humør å det som mye verre er.Etter at jeg fant ut av at jeg ikke tålte noe slags korn ble fordøyelsen gradvis bedre, å med tilførsel av god tarmbakterier via soyayoghurt er psyken helt på topp.Aldri følt meg bedre.Tåler ikke mange andre matvarer også, men det går veldig bra da det blir en vane.Så hvis du plages med psyken  ,prøv å kutt ut diverse matvarer i 14 dager.Melk,mel egg gjær sitrus.mais er det du kan prøve først..Jeg ville utelukket alle i 14 dager.lykke til.

  • Denne episoden fikk meg til å gråte