Montalivet, byen der alle er nakne

Å plutselig stå naken midt på gata er kanskje ditt verste mareritt, men det er hverdagen til 15.000 mennesker i sommerbyen Montalivet.

– Jeg elsker å være i Montalivet! Jeg elsker å dra på stranda, bade og slippe å føle at jeg har en våt katt klistret til kroppen når jeg kommer opp av vannet.

Det sier 22 år gamle Julia, og med «våt katt» mener hun det vi vanligvis omtaler som «bikini».

Wikipedia definerer nakenhet som «den tilstand man er i når man ikke har klær på seg». Og det er nettopp denne «tilstanden» innbyggerne i småbyen Montalivet i Frankrike befinner seg i store deler av døgnet. Daglige gjøremål vi andre (les: påkledde) gjerne tenker at forutsetter klær, er for innbyggerne i Montalivet helt normalt å gjøre naken: enten det er å spille tennis, spise familiemiddag eller gå på butikken.

Se minidokumentaren «P3 Sjekker Ut: Nakenbyen»:

 

Oppvokst i nakenbyen

Søskenparet Julia (22) og David (24) har trolig blitt eksponert for langt flere underliv enn en gjennomsnittlig verdensborger. De har nemlig tilbrakt sommermånedene i Montalivet, eller «Monta» som de kaller det, siden de var små.

– Som barn elsket jeg å kunne løpe rundt, lett som en fjær, med rumpa bar, sier Julia.

Opprinnelig kommer søskenparet fra Amsterdam, hvor de lever påkledd resten av året. Å dra tilbake til Amsterdam når sommeren er over, for så å være påkledd store deler av døgnet, er ifølge Julia en overgang som går greit.

– Det går fint. Jeg liker ikke å være naken på steder der andre ikke er nakne, og det er heller ikke særlig behagelig å være naken når det er kaldt, sier hun.

Skal dere tilbake til Montalivet neste år også? 

– Jeg vil komme tilbake hvert eneste år, fordi jeg elsker «hakuna matata»-vibbene her. Med mindre det av en eller annen grunn skulle utvikle seg til å bli et pervo-sted, så vil jeg alltid komme tilbake til mitt lille paradis.

Sex-byen

Foreløpig er det imidlertid ingen indikatorer på at det er i ferd med å skje. Da programleder Silje Ese først fikk høre om byen – og at hun skulle dit – forberedte hun seg på å trå inn i en by med seksuelt anarki, med tøylesløs seksuell utfoldelse og et hav av ereksjoner. Men hun tok feil. Grundig feil.

– Det var jo IKKE det som møtte meg i det hele tatt. Det var ingen seksuell spenning i lufta, forteller Ese.

For det er jo klart at det foreligger noen minimumskrav hva angår oppførsel for Montalivets innbyggere. Det er for eksempel forventet at man tar noen hygieniske prinsipper på alvor, for eksempel ved å plassere et håndkle på restaurantstolen før man plasserer baken der.

En av Montalivets innbyggere har lagt et håndkle mellom seg og stolen. Det er et eksempel til etterfølgelse.

Det oppfordres også sterkt til at man fokuserer på samtalepartnerens ansikt, fremfor andre og edlere deler. En utfordring, skal vi tro Ese.

– Det er ikke så ofte man har muligheten til å se så mye underliv, man må jo bare glo! Så det største problemet var faktisk hvor jeg skulle se, mens jeg snakket med folk merket jeg at blikket automatisk begynte å skli ned, sier Ese.

Silje sjekker ut råvarene på SPAR-butikken i Montalivet.

Silje Ese møter også 24 år gamle Yoanna som ELSKER å være naken, og som er fastboende i Montalivet. 

– Det var ikke det at jeg ville bli en naturist, men jeg gjorde et forsøk og endte opp med å tilpasse meg denne måten å leve på, forteller hun.

Hvordan da? 

– Naturistfilosofien handler om å akseptere kroppen din, føle deg fri og og å leve i takt med naturen. Dette er verdier jeg ønsker å ha med meg i livet, forteller hun.

Hittil har bekledningen (eller mangelen på en, som sådan) i Montalivet vært behagelig fjernt fra Siljes egen livssituasjon. Det skal vise seg å være en kortvarig glede. Yoanna knuser nemlig Siljes solfylte illusjoner om at hun får fritak fra den øvrige kleskoden grunnet sine journalistiske hensikter. Klærne må av, eller «you need to play the game» som Yoanna sier. Bildet under illustrerer Siljes reaksjon på fullkomment vis:

Hun klarer imidlertid å frigi seg fra sine betingede filtre etter hvert, om enn noe motvillig.

Alle som er sladdet i saken er sladdet etter eget ønske. 

– En pupp er ikke et sexsymbol

At Silje synes det er ubehagelig å kle seg naken foran folk, er helt naturlig, mener sexolog Margrete Wiede Aasland.

– Jeg synes ikke det er så rart at Silje synes det er ubehagelig. Vi er jo ikke vant til å sprade rundt kliss nakne i en by!

Aasland er spesialist i sexologisk rådgivning, foredragsholder og forfatter av boka «Barna og seksualiteten».

– I Montalivet er de jo vant til å være nakne! Man blir vant til det man vokser opp i, da blir det ikke så rart med nakenhet heller.

Så det er en tilvenningssak? 

– Ja, men jeg vil også tro at sjenansen kan bunne i et visst kroppspress, en kroppsfiksering. Når man er naken blir man ekstra opptatt av seg og sin kropp, og man blir mer opptatt av hvor folk fester blikket.

Aasland legger til at kroppen i tillegg har blitt mer seksualisert med årene, at det nærmest har blitt noe umoralsk ved det å vise seg naken.

– Jeg tror helt klart vi må jobbe med hvordan vi ser på nakne kropper. Det er viktig å ha et avslappet forhold til kropp, og at man faktisk klarer å se på en pupp som noe annet enn et sexsymbol, sier hun.

Sju i garderoben

Vi ønsket å høre hva tverrsnittet av den norske befolkningen folk i garderoben på SATS Bislett synes om 1) å være naken foran folk og 2) hvorfor de de føler som de gjør.

Fay Michelle Sneen

1. Jeg har et veldig avslappet forhold til å være naken her i garderoben, men med en gang jeg kommer på stranda for eksempel, så føler jeg at det er et mye større kroppspress. Det er en visningsarena som jeg ikke trives med.

2. Sikkert fordi at jeg ikke er komfortabel med egen kropp. Det at det går fint å være naken her på Sats handler kanskje om at jeg har god samvittighet, at jeg har gjort en innsats og faktisk trenger en dusj. Det kan kanskje også ha noe med at det bare er kvinner her, det blir litt tryggere.

Kunne du bodd i Montalivet – en by der alle er nakne?

– Eeeehm, hehe. Det ville nok vært veldig rart i begynnelsen, men jeg kunne nok klart å få det til etterhvert. Et fellesskap hvor alle er nakne, ja, jeg kunne sikkert blitt med på det!

Tove Aprea Månsson

1. Jeg synes nok det er ubehagelig, det gjør jeg. Jeg skulle jo ønske at jeg ikke gjorde det, men det gjør jeg…

2. Det er liksom litt privat? Det faller ikke helt naturlig?

Alexandra Zachariasson

1. Haha. Jeg er veldig bekvem i min nakenhet, i hvert fall her på Sats.

2. Fordi jeg trives med kroppen min… men det har jo ikke alltid vært sånn. Da jeg var yngre ville jeg aldri kastet av meg klærne sånn som nå.

 

Jimmy De Lara Andersen

1. Det å være naken er jo en privat greie som man kanskje ikke vil dele med hele verden. Jeg har ikke noe imot å kle av meg og gå i dusjen, men jeg tar et håndkle rundt.

2. Det er jo greit å være litt diskret, og ikke drive å flashe alt mulig.

Marianne Helgerud 

1. Jeg er veldig komfortabel med sånt, ja

2. Måten jeg har vokst opp på kanskje? Foreldre mine har aldri sagt at det er tabu for eksempel, at jeg må kle på meg. Nakenhet er jo bare 110 prosent naturlig

Kunne du bodd i naturistbyen Montalivet?

– Jeg veit ikke. Det er jo veldig kult at folk er så avslappa rundt egen nakenhet, men jeg ville nok aldri gått rundt i en by eller en strand helt naken.

Andreas Cheng 

1. Jeg synes det er litt kleint.

2. Det er vel fordi det er uvant, man pleier liksom ikke å være så mye naken blant folk…

Oda Sporastøyl 

1. Jeg liker ikke å være naken i offentligheten. Jeg kan jo skifte i garderoben, men da vil jeg bruke et håndkle for å skjule litt, da.

2. Jeg synes bare det er litt ubehagelig? Kanskje fordi jeg ikke er helt komfortabel med kroppen min.

Kunne du bodd i naturistbyen Montalivet?

– Haha. Nei, det tror jeg ikke.

 • Ju2012

  Pussig verden vi lever i. I 70 tallet kom det en rekke nakenstrender i oso området. Sex kollektiv i Asker, en rekke spennende retninger inne psykologi og en rekke andre fagområder, i det hele tatt var vi friere, mer positivt utforskende på det meste enn vi er i dag. Hva skyldes dette? Hvilke kulturer, hvilke verdinormer hvilke samfunnsmessige påvirkninger er vi blitt påvirket av? Ikke minst hva kan vi gjøre for å forsøke å bidra til at vi igjen finner gleden i naturlige kropper, et utforskende samfunn med større aksept for ulikheter og likestilling?

 • Robert Kucirek

  jeg besøkte montalivet 3 ganger og euronat 2 ganger og jeg absolutt elsker å være naken. min favoritt var å handle mat naken og sykle. det var at jeg kunne kjenne mer forbindelse mellom meg, maten og naturen. det er vanskelig for meg å tro at vi lever i 21 århundre og vi må ifølge loven ha klær på oss i offentligheten. det kjennes som en stor forbrytelse på menneskerettigheter og diskriminasjon for meg. om nokon blir fornærmet av nakne mennesker jeg skjønner ikke hvorfor de vil se på nakne mennsker rett og slett.

 • Cassandraen

  Den reporteren synes jeg synd i, og mange med henne. Hva er det de har som ikke alle de andre har? Helt og holdent uforståelig for meg. Aldri er man mere avslappet enn når man er en av mange blant nakne mennesker. Der er det ikke noe kroppspress, ingen reagerer på om du er tykk el mager, skadet el ikke, gammel el ung, Det er virkelig trist å høre alle disse unge menneskene rundt om som tror de er så «rare» at de ikke kan være blant andre slik de kom til verden. Enig med en annen innskriver her: En pussig verden vi lever i!

 • Øystein R. Eide

  Et viktig poeng her, var den delen at man dømmer mindre når man er vandt til å se nakne kropper i alle verdens fasonger, tror det gjør at man hurtigere aksepterer alle ulikhetene. Noe jeg ikke hadde tenkt over på på denne måten før. Men når jeg reflekterer å ser tilbake på eget liv, hvor mye av det å kaste klærne når man er på sjøen, på fjellet eller på en strand har vært befriende og naturlig, så har jeg et avslappet i forhold til både egen kropp og andres.
  Men jeg må være ærlig, kan møte det på andre måter når folk har tøy på, da ulike metoder og «moter» gjør at den indre kritikeren hurtigere går i gang, folk prøver å være noe de ikke er/de er ikke ekte eller at uttrykket blir er mer vulgært, enn det opprinnelige.
  For å si det på en annen måte, noen hadde tjent mer på å være naturlig, enn å kle seg smakløst i et desperat forsøk på å skjule noe. Men når det ikke er mulig, hvor som helst, så må man leve med det også. Uansett, den trenden som går mot mer og mer tildekning, gjør at jeg tror flere og flere sliter med å ha et naturlig og sunt forhold til egen kropp og andres. Og så kommer fordømmingen lettere, av både seg selv og andre.

 • Borislav Bisercic Jensen

  Dumt reklame for idioter. NRK viser mannfolk med penis, men skjuler kvinnenes underliv. ????

  • Ida Wammer

   Hei, Borislav. Personene er sladdet etter eget ønske.

   Ida Wammer
   Journalist i P3

  • Harald Hårfarge

   Hvem er idioter?

  • Prøv å les teksten, da. Sladden har de bedt om selv.

 • Thorbjørn Kaland

  Jeg er glad for at jeg er født så velskapt perfekt at jeg kan gå rett ut av sengen og ut døren, uten å måtte bruke en time foran speilet på badet for å sminke meg opp til det utseende alt for mange tror de må ha for å møte folk. Jeg tror naken opptreden er en tilvenningssak (eller en avvendingssak) etter at vi er tyllet inn i tekstiler fra vi fødes. Jeg går ofte naken rundt hjemme, tar gjerne morgenstarten på dagen i helgene, med kaffe og avis m.m. før truse og klær kommer på. Jeg bader naken 9 av 10 ganger, ikke fordi jeg er nudist, men fordi jeg liker å bade alene i naturen, i et skogstjern, eller på et enslig svaberg ved fjorden. På den måten blir man vant til egen nakenhet, blir tilfreds med eget legeme, og man får ikke panikk om noen andre skulle oppdage et velskapt nakent legeme.

 • Per Klaveers ✈

  mmmm ;O)

  • Harald Hårfarge

   Jasså… 🙂

   • Per Klaveers ✈

    Ja det beste er det man ikke ser .. hahahha ;O)

 • Vidar Haugen

  Noen måneder i en naturistcamp burde vært en obligatorisk del av ethvert menneskes «dannelsesreise»! Det er den desidert mest effektive måten å få bukt med alskens unaturlige og negative kroppsfikseringer, tabuer, sjenanse og «skam»! Det ER faktisk nkenhet som er det opprinnelige og naturlige, ikke å «måtte» skjule visse kroppsdeler med klær – uavhengig av «vær og vind»!

 • anders andersen

  P3 preker nakenhet, men sladder bildene.

  • Ida Wammer

   Personene er sladdet etter eget ønske.

   Ida Wammer
   Journalist i P3

   • anders andersen

    Snodig. Ble de snikfotografert? Eller en ny type eksibisjonisme

 • Øyvind Krüger

  Penis er greit men kvinner må sladdes? NRK mener kvinnekroppen er tabu og ikke burde vises, og deres kvinneundertrykkelse er finansiert av det norske folk.

  • StianY

   døh. slappa’. Med høy sannsynlighet kan du anta at de avbildede ble spurt om hva de kunne vise eller ikke, og du ser resultatet. Det finnes helt sikkert viktigere ting å fabulere konspirasjonsteorier rundt…

   • Mercutio

    Hehe, jeg forstår hvorfor han er frustrert. Eneste grunnen til at jeg klikket inn på artikkelen var å se ho naken (og ærlig talt, de fleste av klikkene er nok også her av samme grunn)

    • Øyvind Krüger

     Skuffelsen er stor når man blir lurt på det viset. Fikk i det miste sett litt pupp da.

  • Ida Wammer

   Hei! Personene er sladdet etter eget ønske.

   Mvh,
   Ida Wammer, Journalist i P3

  • Ida Wammer

   Hei! Personene er sladdet etter eget ønske.

   Ida Wammer
   Journalist i P3

  • Ida Wammer

   Hei! Personene er sladdet etter eget ønske.

   Ida Wammer
   Journalist i P3

   • Anders Hansen

    Veldig merkelig. Da jeg så filmen for to dager siden var ikke hun jenta som gikk ved siden av Silje ikke sladdet i det hele tatt. Gjorde dere dette tilfeldigvis i ettertid?

  • Harald Hårfarge

   Les teksten kanskje?

  • Per Klaveers ✈

   Bare trist at kvinner skal overbeskyttes og sladdes,dvs slik vi ser et skrekk eksempel på her… ;O)

 • Oscar Christoffer Torgesen

  Fjern sladden.

  • Per Klaveers ;;::;:; ✈

   Sladding er en vederstyggelighet

 • Hegle Tandstad

  Total nakenhet over tid avseksualiserer. Det er et velkjent faktum. Det er hel eller delvis tildekking som trigger seksualiteten. Men, der er et men med dette samfunnet. Noe de fleste vet er at det hos alle levende skapninger så kommer det ut bakterier både foran og bak. Og intimhygienen varierer hos folk. Og jo fyldigere man blir jo vanskligere blir denne hygienen. Pluss det faktum at jo eldre man blir jo mindre kontroll har man over disse funksjonene. Så jeg vet ikke hvor bekvem jeg hadde vært med å vasse rundt i inkontinens på superen for å handle frukt og grønnt, eller slenge meg nedpå en stol for en kopp kaffe hvor noen som har ‘bæsja’ på seg har sittet før. Bare noen tanker om fakta i livet man ikke kommer utenom på slike steder.

 • Til tross for at nakenhet er det mest naturlige som finnes, er det mange som ikke takler det. Verken sin egen eller andres nakne kropp. Dessverre. http://www.vargas12.com/2016/nysgjerrig-soker-du-pa-nakenhet/

 • Bj_Bj

  Det er litt rart at på varme dager dekker folk seg kun til på de stedene på kroppen som trenger mest lufting!