11 låter som rystet England

England har sterkt tradisjon for musikk med politisk sprengkraft. Vi gir deg 11 av de viktigste på valgdagen.

Torsdag velger britene hvem som skal styre landet fremover. Det tradisjonelt klassedelte landet har avlet mange politisk bevisste musikere. Tydeligst er kanskje den opprørske punken som så dagens lys på 70-tallet – men tilfanget er mer variert enn som så.

I anledning valgdagen gir vi deg intet mindre enn 11 låter som har preget England med sin politiske sprengkraft. La dem både være en god lytteopplevelse, og en påminner om hvor viktig musikk faktisk kan være.

Hør i Spotify: Låtene som forandret England

Hør i Wimp: Låtene som forandret England (NB! Enkelte låter er ikke tilgjengelige i Wimp)

The Beatles – «Revolution»

Før «Revolution» var «Taxman» fra Revolver det nærmeste De Fabelaktige Fire hadde kommet noe politisk statement. Men i 1968 var John Lennon lei av å holde kjeft om tingenes tilstand. Med «Revolution» hisset han på seg både høyre- og venstresiden i britisk politikk – sistnevnte kalte Lennons skepsis til væpnet revolusjon «et småborgerlig rop om hjelp».

Vår mann skulle snart gå i en mer ekstrem klinsj med etablissementet, men sangens hovedbudskap – at vold aldri er løsningen – var noe Lennon holdt fast ved til det siste. Som han uttalte i 1980, kun måneder før han ble skutt og drept i New York: «Ikke forvent å se meg på barrikadene med mindre det er med blomster i hendene».

 

PJ Harvey – «Let England Shake»

Etter et par album som snirklet seg under radaren returnerte PJ Harvey med et smell i 2011. Let England Shake var ikke bare det årets klart mest kritikerroste plate – den er i tillegg en anklage, en diagnose og et gravskrift over et falmende imperium, med en emosjonell slagkraft som savner sidestykke i seinere tid.

Melodiene er gjennomgående enkle og lener seg i stor grad mot folktradisjonen, mens tekstene trekker blodstenkte linjer mellom den engelske tilstedeværelsen i Afghanistan i dag og de utallige slagmarkene det britiske samveldet er tuftet på. En krigsfilm i albumformat, har skiva blitt kalt, og – spoiler alert – det finnes ingen lykkelig slutt i sikte.

Gallows – «Crusifucks»

Da det britiske hardcorebandet Gallows i 2009 slapp sitt andrealbum Grey Britain (motsats til Toni Blairs tagline: Cool Britannia, Great Britain) , ulmet det allerede i Storbritannia – hvor rasismen var på vei opp og økonomien godt på vei ned mot avgrunnen. Men det skulle ta et par år før problemene virkelig traff overflaten. Det er typisk punk å være først ute med samfunnsvarsel, og Gallows eneste majorrelease (Warner ga Watfordgutta 1million pund (!) for å lage skiva) var slik sett ikke ulik to britiske pioneralbum; The Clash – London Calling  og Sex Pistols – Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols.

Avslutningssporet «Crusifucks» har en tekst som ikke bare angriper politikere, prester, rikinger og rasister («The London metropolitan. All the fucking clergy men. Child abusers, national front. Rapists, racists, all fucking scum!”), men legger først og fremst skylden på folket («There ain’t no scapegoats left to blame. We brought this on ourselves, we could have been the change. Great Britain is fucking dead. So cut our throats, end our lives. Let’s fucking start again”).

The Who – «My Generation»

I 1965 var England den raffeste eksportøren av pop og rock i verden. The Beatles og The Beach Boys knivet om å være verdens beste band, og The Rolling Stones og The Who jobbet for å være det røffeste bandet. Dette året slapp bandet – som har definert mer enn de fleste aner – «My generation», en knallhard låt som eksplisitt handler om å ikke passe inn. Med overstyrt gitarlyd, mener mange at låten er den første hard rock eller metallåten i historien. Låten oppsummerer både konflikten mellom mods og rockere, samt generasjonsskillet som på 60-tallet var tydeligere enn noen gang siden. «My generation» er covret av flere band senere, og regnes for å være en av verdens viktigste rockelåter.

Elvis Costello – «Tramp the Dirt Down»

Hatlåter rettet mot den tidligere britiske statsministeren Margaret Thatcher er nærmest for en egen sjanger å regne, og det er flere sterke kandidater å velge blant (Morrisseys «Margaret On The Guillotine», Hefners «The Day That Thatcher Dies» og Frank Turners «Thatcher Fucked The Kids» er tre gode eksempler).

Men det er likevel Elvis Costello som trekker det lengste (og giftigste) strået i sakens anledning, og det skyldes trolig den effektive komboen av en vár, irskklingende vise og en tekst som i korte trekk handler om at han gleder seg til å danse på jernladyens grav.

The Specials – «(Free) Nelson Mandela»

En av åttitallets mest oppløftende og livsbejaende protestsanger ble også en av tiårets mest populære, både i The Specials’ hjemland England og i Sør-Afrika, der låtens tittelperson satt fengslet på 30. året.

Men apartheidregimet hadde allerede begynt å vakle på midten av åttitallet, og «(Free) Nelson Mandela» bidro til å bevisstgjøre publikum verden over, samtidig som den ble brukt aktivt i den sørafrikanske frihetskampen. Ikke verst for et ska-revival-band som allerede var godt over middagshøyden. NB! Låten er produsert av en viss E. Costello.

Sex Pistols – «God Save The Queen»

Selv om bandet allerede hadde sjokkert flere fra midten av 70-tallet, skapte denne singelen mer enn lydbølger i 1977.

Den ble utgitt rett i forkant av Queen Elisabeth sitt jubileum, og BBC valgte å ikke spille låten. Den gikk heller aldri til topps på den offisielle singellisten, og mange spekulasjoner gikk i retning av at listen i denne perioden ble fingert. «God Save The Queen» ble liggende som nr to – rett bak Rod Stewarts hit (med den i denne sammenhengen artige tittelen) «I don’t want to talk about it».

Blur – «Parklife»

1994 skulle bli året da Britpop for alvor ble født, og begrepet Cool Britannia dukket opp som følge av musikken som ble utgitt og stilen som ble mote. Anslaget for britpop’en er svært omdiskutert, men trolig er det Blurs album og låt «Parklife» som for alvor kicket det hele i gang for massene. England ble med ett sentrum for populærmusikk, og rivaliseringen mellom Blur og Oasis startet. Mye handlet om klassediskurs; arbeider- mot middelklassen og nasjonal nord-sør problematikk. Låten fikk stadig sterkere kulturell betydning, da den ble hyppig spilt før fotballkamper, spesielt i London-området. Liam Gallagher fra Oasis omtalte ofte låten som «shite life».

John Lennon – «Working Class Hero»

En klassiker fra Lennons første soloalbum etter at The Beatles var oppløst. En hudløs, og nærmest ubehagelig, låt som dirrer av følelser rundt det å være født i arbeiderklassen, og forventningen om at alle skal reise inn i middelklassen. I et intervju i 1971 sa Lennon selv at han håpte låta kunne minne folk på at man ikke nødvendigvis blir lykkeligere av dét.

Låta står igjen som en sterk hyllest til den britiske arbeiderklassen, og kraften som ligger i den har fått en rekke artister, fra Marianne Faithful til Green Day, til å lage coverversjoner.

The Clash – «London Calling»

Låta som, mer enn noen, forbindes med The Clash. Joe Strummers dystopiske fremtidsutsikter for London, over resten av bandets karakteristiske reggae-flørtende punk rock. Spilt inn i London i 1979, som på den tiden (og forsåvidt nå også) var preget av arbeidsledighet, maktmisbruk av politiet og økende narkotikabruk. Noe som igjen satte sin preg på låta og albumet. Det var ikke bare de sosiopolitiske aspektene som preget bandet, The Clash selv var i dyp økonomisk krise og i en «krig» med sitt eget plateselskap under innspillingen. Til tross for at dobbel-albumet kom ut noen år etter den store punk-boomen i Storbrittania, ble det en stor kommersiell suksess og ble stående igjen som plata (og låta) som definerer bandet. Rolling Stone kåret senere «London Calling» til det åttende beste albumet i verdenshistorien.

Robert Wyatt – «Shipbuilding»

Få sanger går inn i den politiske virkeligheten med samme nådeløse presisjon og dirrende vemod som «Shipbuilding». Året er 1982, og Falklandskrigen, en territoriell maktkamp mellom Argentina og England, utspiller seg i Sør-Atlanteren.

«Shipbuilding» er en hjerteskjærende skildring av de unge mennene som jobber på skipsverftene, for så å sendes ut som kanonføde i krigsfartøyene de selv har bygd. Låten er skrevet av Clive Langer og Elvis Costello (sjekk sistnevntes nydelige tapning med Chet Baker på trompet), mens Robert Wyatt fikk æren av gi ut den første (og kanskje aller sterkeste) versjonen.

 

Har du noen låter du mener er viktige i anledning valget i England? Legg dem gjerne igjen i kommentarfeltet!

 • Kjartan Oygarden

  Kommer ikke utenom Billy Bragg med «A New England»

 • Lina Merit Jacobsen

  Jeg har jo ikke vært i England nok til å vite hvem som rystet eller ikke, men så sant ikke forutsetningen er at artistene må være Engelske selv, kan jeg på stående fot tilføye disse låtene som sterke samfunnskommentarer på 80-tallet: Sinead O’Connor: «Black boys on mopeds», The Waterboys: «Old England», Kate Bush «Army dreamers»

 • Geir Olav Robstad

  Hva med «Give Ireland Back To The Irish» med Paul Maccartney

 • Arnfinn

  Ikke så rystende, men lite tidstypisk da den kom ut, tema- og tekstmessig: The Village Green Preservation Society – The Kinks.

  • Lars Høvik

   «Dont wanna get myself shot down by a trigger happy peace man…» Feil låt, men riktig band! Ray er jo en av de råeste låtskriverne noen gang! Var vel tidligere ute enn The Who med fuzzgitar også… om enn det var et resultat av at Davies kuttet rifter inn i høytalerelementet. Powerchords, fuzz og burde regnes som hardrockens grunnlegger. Denise Sullivan i Allmusic: «’You Really Got Me’ er ein blåkopi for songar innan hardrock og heavy metal.»

 • Kai Ove Finvold

  Det var da jævlig så mye reklame for Spotify, forkledd som en artikkel om politisk musikk.
  Hver eneste av musikkeksemplene som er embedded her forutsetter at du registrerer deg for Spotify.
  Virkelig, p3?

  • Tommy Iversen

   Jeg tror det har mer med at avspillingen skal ende i «Royalties Pool» enn at det er reklame for Spotify. Som artist vil jeg gjerne få betalt om musikken min blir brukt i artikler.

   • John Atle Vestvik

    Sitter uten Spotify, men CDer med alt over uten Elvis Costello og Gallows. Hadde vært greit med en mimrestund mens jeg leser, uten å lete frem og skifte CDer. Og synes ikke det ville vært urimelig om jeg fikk høre litt Gallows med tanke på kjøp, uten via avgift til spotify.

  • Trond Michelsen

   Irriterte meg også, siden jeg verken har, eller ønsker, Spotify-konto. Men, hvilke lovlige alternativ, som ikke forutsetter registrering hos en kommersiell tjeneste, finnes egentlig?

 • Emperor

  The Wall og Final Cut beskriver Englands overgang fra Keiserdømme til nasjonalisert LO ledet sosialisme med engelsk brukket rygg.

  • RaudeEirik

   Roger Waters, om hva «The Wall» handler om:
   Sitat:
   “It’s about our children and about each other and about how we so desperately need to transcend national boundaries in order to cooperate with one another rather than sitting entrenched on our side of a boundary or wall and lobbing bombs at each other over the top of it,”
   Sitat slutt.
   Jeg finner ikke helt din tolkning av «The Wall» i hans beskrivelse av «The Wall».
   Jeg må også innrømme at i løpet av alle de gangene jeg har lyttet til plata eller sett filmen så har ditt bilde av historien vært noe som falt meg inn, langt i fra.

   • Emperor

    Jeg tolker hva jeg vil som jeg vil, med eller uten din politiske oppfatning. Headingen i artikkelen er politisk sprengstoff og jeg mener at 70-tallets arbeidsløshet og nød, skoleverkets foreldede brutalitet og pugging, manglende sosiale reformer, industriens endelikt og nasjonaliseringen og krig. At dette ikke har falt deg inn er ditt problem ikke mitt..

    • RaudeEirik

     Tja, jeg har ikke lagt opp til noen politisk tolkning av The Wall, det er det vel heller du som har gjort. Hvis du tolker en tekst er det jo relevant å nevne det I innlegget at det er din tolkning og ikke legge ut kommentaren som en forklaring. Du som har studert mange år i Oxford bør jo absolutt vite forskjellen på de to måtene å ytre seg på.

  • Lars Høvik

   Ække så god i engelsk? Eller kom du over et scoop i et eller annet propagandaforum? Lær deg engelsk, (hvis du alt kan det) hør på skiva.

   • Emperor

    Jeg studert mange år i Oxford, så litt har jeg plukket opp. Og jo, Pink Floyds nevnte album er politikk om endringen fra Stormakt, krig, manglende far, klasseskille, arbeiderklasse, muligheter, industri mm.

 • Well, John Winston var nok en ganske ambivalent person også……når han slo om seg, samtidig som han nøt av penge-rikdommen, med Rolls Roys etc…. Litt katolikk og litt protestand…»Give Irland back to the Irish» – har aldri forstått hva han mener med den sangen !!! Det er kun fanatikerne på begge sider som slåss og herjer….ellers er hele øyriket harmonisk…..

 • Bare tilføye her; BBC var også så RYSTET, at de forbød div sanger å bli presentert…..bla Rolling Stones’ provokasjoner…… I can’t get no satisfacton…..

  • John Atle Vestvik

   Husker at Dagsrevyen viste Rolling Stones spille den i sin rapport om at BBC forbød melodien. Et vakkert øyeblikk 🙂

  • kefirmelk-kefir ikkje kaffe

   Varm leire…

 • LuciferRising523

  Why don’t you all… f…f..f..fffade awwayyyyyy!

 • Kentaxx

  Hvordan er det mulig å utelate Rolling Stoneslåtene Street Fighting Man, Satisfaction og Sympathy For the Devil?? Blur og Gallows?? Give me a break…

 • kefirmelk-kefir ikkje kaffe

  Hva med sex and drugs and rock`n roll?

  • RaudeEirik

   It`s all my body needs…

 • eameam

  Fantastisk lite imponerende presentere det som skal være en av de beste Beatles-låtene med en Spotify-link til det som faktisk er et opptak med et eller annet lokalt coverband.

  Noen bør virkelig skamme seg her.

 • eameam

  Fantastisk lite imponerende å presentere en av de beste Beatles-låtene med en Spotify-link til et opptak med et lokalt coverband som maltrakterer låta etter manglende evne.

  Noen bør virkelig skamme seg over å legge ut noe sånt her.

 • attilla99

  For ikke å glemme : The lodgers ( or she was only a shopkeeper’s daughter ) av Style Council som var om Thatcher

 • John_Tangeraas

  Jeg synes ikke at Boney M med Daddy Cool har noen ting på denne lista å gjøre.

 • Chellien

  The Luck of the Irish ?