The Black Keys - Enga, Øyafestivalen 2012

Å være eller ikke være

The Black Keys leverer overraskende blasst, rutinepreget og streit på Øya.

Fjorårets El Camino skulle bli albumet som gjorde at The Black Keys for alvor slo gjennombåde i Norge og verden forøvrig, og har løftet bandet ut på både eteren og de store arenaene. Hits som «Lonely Boy» og «Gold On The Ceiling» har skaffet dem en bråte av fans – hvilket ikke er overraskende, da begge låtene er både radiovennlige og fengende, men fortsatt opererer innenfor grensene for nokså hard og alternativ rock. Slikt blir det bredt nedslagsfelt av.

Enga – Øyafestivalens største scene – har hatt The Stone Roses og Björk som avsluttende artister kveldene i forveien, men under The Black Keys er området foran scene mer tettpakket enn noen av disse kveldene. Folk står som sild i tønne, og jubelbruset ørkenrockerne mottas av når de starter opp med «Howlin’ For You» levner ingen tvil om bandets popularitet.

Den store kjærligheten til bandet til tross; The Black Keys gir lite tilbake, og spiller overraskende streit, uinspirert og rutinepreget denne kvelden. De gjør det de må – men ikke mer. Og for massene later det til å være nok. Ohio-bandet surfer gjennom takket være velkjente, lettspiselige låter og lojale fans – og ingen ser ut til å registrere at de mest av alt ser ut til å ha lyst til å gjøre unna spillejobben kjappest mulig.

The Black Keys, Øyafestivalen 2012 (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Mange av The Black Keys’ låter er veldig like – og konserten blir naturligvis en noe monoton affære. Selv om bandet utvilsomt  har funnet en formel som tilfredsstiller massene, burde de forsvare sitt alternative og eksperimenterende rykte og gi oss noe mer spennende, utagerende og kanskje et par hakk tyngre versjoner av radiorocken. I stedet velger The Black Keys’ å levere en konsert som med få unntak høres nøyaktig ut som låtene gjør på plate.

Det føles nødvendig å stille spørsmål om hvorvidt suksessen The Black Keys har opplevd det siste året har gått til hodet på dem, der de spiller seg gjennom fredagskvelden med dresskledde sikkerhetsvakter parat på scenen og en mer eller mindre likegyldig holdning hele veien gjennom. Både riff og refreng sitter riktignok som de skal, men det blir som å kjøpe ferdigmat på 7-eleven; det funker, og kan føles bra i øyeblikket – men kan ikke kalles verken givende, spennende eller kvalitetssikret.

Trine Aandahl

 

 

 • Didrik

  Terningkast 3? Har du røyka sokkene dine?

 • Axel

  Dette er den mest uprofesjonelle anmeldelesen jeg har lest. Det er åpenbart at anmelder er en p3-snobb som er for «hipp» til å like et band etter at de har slått i gjennom. Dette kan leses av nedlatende formuleringer som: «Selv om bandet utvilsomt har funnet en formel som tilfredsstiller massene…», «radiorocken», «De gjør det de må – men ikke mer. Og for massene later det til å være nok.», «velkjente, lettspiselige låter og lojale fans». Det må da være grenser for hvordan snobberiet i p3-redaksjonen skal påvirke anmeldelser. Dette var uten tvil en veldig bra konsert. Alle som ikke var mer opptatt av å passe på cred-en sin enn å ta inn over seg konserten, kunne se det. At anmelder også tror at de spiller «hard rock», og ikke blues, gir ikke akkurat et godt inntrykk av kunnskapsnivået til journalisten. Jeg forventer bedre av NRK og P3

  • Anonym

   Problemet er akkurat det at de spiller hard rock og ikke blues lenger. Dan hørtes en gang ut som Howlin Wolf. Nå høres han ut som journey eller kansas eller no sånt skit….

   • Anonym

    Hard rock. What. Tull.

   • Axel

    Journey er vel å overdrive. Det nyeste albumet er definitivt mer poppa enn de foregående. Personlig synes jeg det kler dem. Hard rock er det nok ikke, og i hvert fall ikke med låtutvalget de hadde denne kvelden. Uansett er poenget at ordvalget ikke gir anmelderen særlig stor troverdighet. At hun tror de dresskledde roadiene er «sikkerhetsvakter» er vel spikeren i kista.

 • Anonym

  Herregud, dette var en fantastisk konsert! De var seg selv på scenen, leverte et utrolig smakfult show, og gikk av. Så kom de på og rocket seg helt tomme i tjue minutter til. Det var knall. Og lyden var helt nydelig.

 • Anonym

  At ofwgkta får en femmer og the black keys en treer er for meg et mysterium…skjerpings!

  • Helt enig. Lyden til Odd Future var jo helt elendig. Nesten så showet ble u-hørlig. Men Odd Future skuffa ikke. Men hvis Odd Future fikk 5`er for konserten burde denne få en 6`er. Er dette forresten samme anmlederen som gikk på en Scissor Sisters konsert å skrev en anmeldelse som klart var bare hat mot bandet?

 • Lasersophie

  Morsomste anmeldelsen jeg har lest. Venter på «NEIDA!! KØDDA!», for ellers kan ikke dette menneske ha vært på konserten som gjorde mitt liv i kveld.

 • Anonym

  Kjedelig drit. Konsert for jenter som ikke liker rock, men som tror de gjør det fordi de er hipp.

 • the black keys

  Vær så snill å slett anmeldelsen lydverket. Dette er flaut.
  The Black Keys spilte en fantastisk konsert, og det er tydeligvis bare dere som ikke synes det.
  les heller denne anmeldelsen fra nettavisen… http://www.side2.no/festivalsommer/article3449485.ece

 • TheClash

  Åndsvak musikk.

 • Kjell from Hell

  Hvem er denne Trine Aandahl? Og hvorfor får hun skrive konsertanmeldelser? Hun bør gjøre noe annet heretter.

 • Nils Nelvik

  Denne anmelderen bør få seg en helt annen jobb.

 • Anonym

  Spot on. Døll kjedelig bluesrock fremført av ufortjent oppskrytt band aktuell med middels skive.

 • Lars Petter

  Synes anmeldelsen treffer ganske bra. Det skal ikke være 5- eller 6er-garanti når man avslutter dager på Øyafestivalen. Rusen etter alle halvliteren som er bånna nedpå hjelper på den generelle konsertopplevelsen. Anmeldeleren ser ut til å ha prøvd å ha så objektive briller på som bare mulig. The Black Keys representerer en kul greie, originalt lydbilde og er dyktige som faen, men kveldens konsert var ganske tam. Engasjement? Hvor var det? Hvor er den biten – kall det gjerne x-faktoren – som gjør showet så spesielt, som gjør at det skal være en konsert man virkelig husker? Her var verken den magiske stemningen fra 2010s Motorpsycho-konsert eller energien og spillegleden til fjorårets Kaizers. Kunne ramset opp fler. Sorry as, blodfans av The Black Keys, men dette kunne vært så mye bedre. Anmelder fortjener ikke sparken med det første.

 • Glenn

  Vi kom rett fra en av tidenes Øya-konserter – Refused på Sjøsiden. Da ble Black Keys rimelig tamt og ensformig i forhold. Synes anmeldelsen var helt grei, selv om en firer godt kunne vært trillet.

 • Pavlov

  Så. . . – Og foreldrene dine var . . .

 • Anonym

  Vel, nettavisen ga en sekser

 • AndersHT

  Etter min mening har Aandahl truffet relativt godt med alle sine terningkast under årets Øya, også hva gjelder The Black Keys’ opptreden. Desverre. For selv om de klinte til klarte de aldri å frembringe den store kollektive stemningen hos publikum. På høyresiden ble det da også antydninger til glissent på slutten av konserten. Bortsett fra enkelte fornærma blodfans tror jeg ytterst få vil sette gårsdagens konsert blandt sine mest minneverdige Øya-opplevelser.

 • svennis

  Godt dere er enige da 🙂 Lol http://www.musikknyheter.no/concert/10073

 • aurora

  Her handlet alt om musikken, og lite om det visuelle. det trenger ikke være masse fiksfaks på scenen fpr at det skal være en bra konsert. her er det tydelig trine aandahl mot strømmen. http://www.side2.no/festivalsommer/article3449485.ece, http://www.musikknyheter.no/concert/10073, http://gaffa.com/anmeldelse/63412,http://p3.no/musikk/black-keys-anmeldelse/,http://www.dagbladet.no/2012/08/10/kultur/musikk/anmeldelse/konsertanmeldelse/konsert/229114 – Trine Aandahl kan gå å legge seg.

 • Garcia

  Likegyldig? Nei, nøktern. Slik som de alltid har vært gjennom musikken og som de viser seg å være som personer. Dette er deres karakterer, de er seg selv rett og slett, og kjører på med selvsikkerhet og uformell, – fet – bluesrock. Dette er aktuell, ikke-speisa og jordnær musikk som får meg til å svinge rockefoten som aldri, aldri før.

 • Trine Aandahl – you just made my list!

 • Jeg ble ihvertfall fornøyd i Danmark:) Helt sjef!
  http://gaffa.dk/anmeldelse/63478

  Vet ikke hvordan det var på Øya, men tviler på det var så dårlig som en treer …
  http://gaffa.dk/anmeldelse/63388

  Whatever… Det er det beste bandet, og alle låtene er like gode.

 • Helt enig med anmelder. Til tross for at vi faktisk dro til øyafestivalen for å høre Black Keys, endte med at vi heller stakk bort til reggealegendene på sjøsiden og opplevde tidenes konsert!!