Bli kvitt musikk «på hjernen»

Det finnes metoder for å fjerne den utrolig irriterende melodien du bare ikke klarer å få ut av hjernen.

Vi har alle opplevd det. Kanskje det er den melodien du hører flere ganger om dagen i en reklamefilm på tv, eller den siste låta du hørte på radioen før du gikk ut av bilen og inn på jobb?

Å løse Sudoku-oppgaver kan være én metode for å få fjerna låta du har hatt på hjernen en «evighet». Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Å løse Sudoku-oppgaver kan være én metode for å få fjerna låta du har hatt på hjernen en «evighet». Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Må få hjernen til å jobbe

Med ujevne mellomrom får de aller fleste en eller annen melodi «på hjernen». Den er tilsynelatende fullstendig umulig å bli kvitt. Nå hevder imidlertid forskere at de har funnet metoden for å bli kvitt plagen.

Konklusjonen forskerne har kommet fram til er at man må få hjernen til å jobbe med noe annet enn melodien som tar opp plass. Et eksempel på slik aktivitet er å begynne å tenke på anagrammer, altså at man stokker om bokstavene i et ord eller et uttrykk, slik at de blir til et annet ord eller uttrykk.

Et morsomt anagram er for eksempel Norsk Rikskringkasting som blir til «Rik angstskrik-snorking».

Hvis man får hjernen til å begynne å jobbe med slike oppgaver, eller at man rett og slett setter seg ned å begynner å lese en god bok, vil hjernen fort glemme den irriterende melodien som tilsynelatende aldri ville forsvinne.

– Må være «kognitivt engasjert»

– Nøkkelen er å finne noe som gir deg en oppgave som er på det rette nivået. Om du er kognitivt engasjert begrenser det mulighetene for disse påtrengende sangene å feste seg i hjernen, sier Ira Hyman, en av forskerne bak en rapport publisert i tidsskriftet Applied Cognitive Psychology, til The Telegraph.

– Hvis vi gjør ting som gjerne går på autopilot, som å kjøre bil eller gå, så bruker vi ikke fullt ut våre kognitive evner. Da er det masse plass igjen for å sette i gang den interne jukeboksen.

– Motsatt er det, hvis du forsøker noe altfor hardt, og hjernen mislykkes. Da kan musikken komme tilbake. Du må finne den en akkurat passe vanskelig oppgave som gjør at et ikke blir så mye plass igjen i hjernen – noe som er forskjellig for hvert individ, sier Hyman.

Mest vellykka med anagrammer

Forskingen utført av Hyman og teamet på Western Washington University utførte en rekke tester der de lot frivillige høre på forskjellig musikk for å finne ut hva som satte seg mest fast. Låter band og artister som The Beatles, Lady Gaga og Beyoncé ble spilt, mens forsøkspersonene gjorde oppgaver av forskjellig vanskelighetsgrad.

Når testpersonene måtte løse Sudoku fant man ut at dette hadde liten effekt på å få bort musikken om oppgavene var for vanskelige. Å sette sammen anagrammer var imidlertid den mest vellykkede metoden.

Forskerne fant dessuten ut at Lady Gaga, med låter som Alejandro, Bad Romance, Just Dance Paparazzi, var den artisten som lettest festet seg til hjernen. Den egenskapen har også Katy Perrys California Girls og Trains Hey Soul Sister.

Ifølge forskerne er dette låter som svært lett fester seg til hjernebarken:

  • «Alejandro2 – Lady Gaga
  • «Bad Romance» – Lady Gaga
  • «Call me Maybe» – Carly Rae Jepsen.
  • «Single Ladies» – Beyoncé
  • «She Loves You» – The Beatles
  • «I Wanna Hold Your Hand2 – The Beatles
  • «She Loves You» – The Beatles
  • «SOS2 – Rihanna
  • «You Belong with Me» – Taylor Swift

Har du flere forslag til låter som virkelig er vanskelige å bli kvitt? Gi oss dem i kommentarfeltet!

Fikk du noen av disse melodiene på hjernen i 2012?
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=6q0dsG8fTHY]