– Brannslukking av Google

Nå fjerner Google en halv million lenker til ulovlig innhold i døgnet. NRKbeta-redaktøren kaller det «brannslukking».

Søkemotorgiganten Google, som svært mange nettbrukere er avhengige av for å finne fram på webben, er blitt kritisert. Blant annet for ikke å gjøre nok i kampen mot nettpiratene, og for indirekte å være med på å finansiere dem gjennom sine annonseprogram.

Google er søkemotoren de fleste bruker for å finne fram til innhold på nettet. Nå fjerner de daglig en halv million lenker i sin indeks, til innhold som bryter med opphavsretten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Google er søkemotoren de fleste bruker for å finne fram til innhold på nettet. Nå fjerner de daglig en halv million lenker i sin indeks, til innhold som bryter med opphavsretten. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

De har imidlertid fått positiv omtale for å ha skjerpet seg på det siste området, og har et eget system for å rapportere inn adresser til nettsteder som bryter med opphavsretten.

500.000 per dag

På forespørsel fjerner de der henvisningene til ulike lenker i sine databaser, slik at de ikke vil dukke opp som søkeresultat.

Google angir henholdsvis den amerikanske og den britiske bransjeorganisasjonen for musikkindustrien som de mest aktive i å klage på brudd på opphavsretten. Men de får også en mengde forespørsel fra myndigheter verden over om å fjerne henvisninger til ulikt innhold

Nå er antallet forespørsler som kommer inn til dette systemet passert 500.000 per dag.

Antallet forespørsler hadde i januar økt med hele 1.300 prosent. I januar 2012 fikk de 202.000 forespørsler, mens dette hadde økt til over 2,8 millioner året etter – i måneden. Nå har dette altså økt til en halv million i døgnet, ifølge MusicWeek.

Ståle Bjørlykke Grut er fungerende redaktør for teknologinettstedet NRKbeta. Foto: Privat.
Ståle Bjørlykke Grut er fungerende redaktør for teknologinettstedet NRKbeta. Foto: Maria Finnøy Fagervoll.

– Fortsatt tilgjengelig

Ståle Bjørlykke Grut, fungerende redaktør for vårt teknologinettsted – NRKbeta, er usikker på hvor mye dette tiltaket i praksis hjelper.

– Selv om noe fjernes fra Googles indeksering, vil det fortsatt ligge åpent tilgjengelig på nettet. Dette er nok mer brannslukkings-arbeid, og siden Google er en så stor aktør som dominerer totalt i søking på nett, har nok rettighetshaverne funnet det enklest å samle sine krav mot dem. Spørsmålet er om rettighetshaverne kun dreper budbringeren ved å gjøre dette, sier han til P3.no.

–  Hva er beste motgift mot brudd på opphavsretten?

–   Det er vanskelig å definere den beste motgiften, men «sykdommen» oppstod i det teknologiske vakuumet da rettighetshaverne hang igjen, mens brukerne fikk tilgang på stadig nye løsninger for å konsumere innholdet. Rettighetshavernes og piratenes representanter står steilt mot hverandre, sier Grut.

Fem tiltak

Norge innførte nylig en ny åndsverklov og dette mener han ble godkjent uten nevneverdig debatt i offentligheten.

– Nå kan det altså igangsettes privat etterforskning fra rettighetshavernes side, med innsamling og lagring av IP-adresser, ved mistanke om ulovlig fildeling.

– På den andre siden har sjefspiraten Kim Dotcom har lansert sin 5-trinns guide for å hindre piratvirksomhet, som har fått bred gehør på nett, sier han og viser til en Twitter-melding der Kim Dotcom ramser opp fem tiltak:

  1. Skap godt innhold
  2. Gjør det enkelt å kjøpe
  3. Gjør det tillgjengelig samme dag for hele verden
  4. Ta en fair pris
  5. Få det til å fungere på alle plattformer

–  Vi holder oss til NRKbeta-doktrinen som lyder: Den eneste måten å kontrollere innholdet ditt på, er å være den beste tilbyderen av det, avslutter Grut.