-

Dødsnostalgisk

Metallica: Death Magnetic [Mercury/Universal] Jepp, rapportene stemmer: Lyden suger, Lars sliter, Kirk ruler og albumet i sin helhet er Metallicas beste siden 1991. Men holder det? Momentumet som har omgitt Death Magnetic den siste måneden er i seg selv intet mindre enn oppsiktsvekkende. Ikke bare er Metallicas internettkorstog mot egne fans i 2000 tilgitt – […]

Metallica: Death Magnetic

[Mercury/Universal]

terning44.jpg Metallica-vokalist James Hetfield. Foto: Scanpix

Jepp, rapportene stemmer: Lyden suger, Lars sliter, Kirk ruler og albumet i sin helhet er Metallicas beste siden 1991. Men holder det?

Momentumet som har omgitt Death Magnetic den siste måneden er i seg selv intet mindre enn oppsiktsvekkende. Ikke bare er Metallicas internettkorstog mot egne fans i 2000 tilgitt – det kreative ødelandet bandet har stabbet rundt i etter karriereklimakset Metallica (”The Black Album”), legger åpenbart ingen demper på forventningene til deres niende album. Foreløpige rapporter fra norske platesjapper så vel som britiske hitlister bekrefter dette inntrykket.

Death Magnetic er etter eget sigende et konseptalbum om vår kulturs kombinerte dødsfascinasjon og –frykt, og representerer som sådan en regresjon i forhold til post-rehab-eksorsismen James Hetfield bedrev på St. Anger, bandets nærmest fascinerende mislykkede forrigealbum. Også musikalsk skues det tilbake i tid, fremfor alt til den hardslående, episke kompleksiteten som gjorde Master Of Puppets og …And Justice For All til klassikere både for sin egen tid og vår.

I sine beste øyeblikk formelig dirrer denne skiva av overskudd og nerve: Åpningssporet ”That Was Just Your Life”, for eksempel, er i seg selv en akutt oppreisning; et sted der en potensiell fremtid for Metallica meisles inn i fjellet fortiden deres utgjør. Moroa tas videre på godt over halvparten av låten, med intense ”My Apocalypse”, singelpotensielle ”All Nightmare Long” og den Kirk-sentriske instrumentalen ”Suicide & Redemtion” som foreløpige høydare.

Kirk Hammetts nyvunne armslag som seksstrenget, giftig kaptein innad i kvartetten må i det hele tatt fremheves og bejubles, ikke minst siden Lars Ulrich synes å ha mistet en betydelig del muskulatur og oppfinnsomhet bak slagverket. Et større problem er imidlertid det omdiskuterte lydbildet – det låter utrolig nok like udynamisk, overstyrt og sammentrøkt som ryktene på forhånd ville ha det til. Legg til tre-fire låter som lukter av opportunisme og idétørke (”Unforgiven III” er klammest, tett fulgt av ”The Day That Never Comes”), og brått må den forespeilede apokalypsen holdes på vent.

Til syvende og sist er Death Magnetic lyden av en gjeng middelaldrende menn som lengter tilbake til tiden da de selv spyttet de kunstneriske, og ikke minst kommersielle begrensningene for sjangeren thrash metal i trynet. Verken mer eller mindre. Dermed blir dette en underholdende og tidvis svært effektiv mimrestund, men knapt til å daue av.

Marius Asp

«The Day That Never Comes»

 • Jonas p

  Synes dessverre albumet etter flere gjennomlytninger ikke står til forventninger. Mange tar av i dag, men om et eller to år kommer de til å hate dette albumet som st.anger. En 3’er i mine øyne. Synd, for jeg hadde forhåpninger her.

 • Anita Ikaram

  Soleklar femmer, den her. Og hva i himmelens navn er galt med at de drar en ny «Unforgiven», så lenge den er bra? Her på landet har vi lasta den ned forlengst, og d*i*g*g*e*r* Hetfield & co RÅTTTTT…

 • Ringelihorn

  Trist at Metallica har blitt selve definisjonen på mainstream (de selger mest plater i hele verden, så da er de jo det…) og at de har så utrolig lite kunstneriske ambisjoner. Hvilken jazzfyr er fornøyd med å holde på med de samme greiene år etter år på den måten? Er man i det hele tatt musiker når man går så utrolig lite framover? Trenger vi enda mer AC/DC – Motörhead – stil selvkloning?? Ikke jeg, takk. Tenk så kult hvis de hadde hatt litt mer musikk i seg, og hadde brukt posisjonen sin til å sprenge noen rammer! Men nei.

 • Eirik

  Noen syter om å gjøre noe nytt, å andre syter om hvorfor ikke lage noe som låter som det gamle. Virker som rockere må begynne å lage pop, og popartister må begynne å lage metall. For først da har de gått en annen vei. Folk blir tydeligvis aldri lei av å syte om hva som bør gjøres anneledes. Water is wet, the sky is blue, Metallica makes kickass music. Who gives a f*ck? =D

 • Jørgen

  Dette blir den nye Red Hot Chilli Peppers, anno Californication…Nå kommer hver eneste 5 åring til å sitte å svappe Metallicalåter via bluetooth på mobiltelefonene sine…Farvel Metallica 2008, leve Metallica anno før 1991…..

 • Angående «mainstreamen» man okker seg over her: Er dette virkelig noe stort problem? Handler det ikke først og fremst om bra eller dårlig musikk? «…And Justice For All», en plate vel de fleste kan enes om har noe for seg, har for eksempel solgt i ca. 8 millioner eksemplarer på verdensbasis.

 • Joakim

  Sprenge grenser… Vel, Symphony & Metallica, Garage Inc., St. Anger. Er ikke det å sprenge grenser og å benytte posisjonen sin til å gjøre noe nytt – som ingen av deres konkurrenter tør prøve på? Jeg syntes selv at St. Anger var bra; kult at de prøvde noe nytt som de ikke har gjort før og som «alle» på forhånd spådde at ville bli en kommersiell katastrofe, noe det forsåvidt ble. Men allikevel ga de gass og gjorde det de ville… Syntes det er knall jeg.

 • Eigil

  Musikkjournalister har en tendens til å gjøre som alle andre journalister – de går i flokk. Det har blitt en vedtatt sannhet at «Metallica» er tidenes album, mens St.Anger var en flopp. Jeg kjøper det ikke. Metallica kommer aldri igjen til å lede an i utviklinga av metalrocken som de gjorde på 80-tallet, men de skal ha for å tørre å forandre seg sjøl.
  Dem som elsker 80-tallets Metallica kan ikke unngå å få rykninger i nakken av Death Magnetic. Og sjøl om Metallica har vært stor butikk siden 1991, er det vanskelig å påstå at bandet har laga safe sell-out i alle åra siden. Metallica er fortsatt genuint Metallica – det er mye viktigere enn om de selger mye eller lite.

 • Blir så lei..

  Jounalister og kritikere—gjør det enkelt:Spar dere får ting dere ikke har peiling på å la det bli opp til forbrukern å bestemme–Desverre har dere muligheten til å trykke deres egen meninger i en avis eller på et nettsted som det er mye folk innom,og det er veldig trist at dere i det hele tatt får lov å ha et tastatur!!

 • Alex

  Er det mulig..? Jeg er enig i en ting; lyden kunne vært bedre, men det er også det eneste.
  For det første leverer Lars sitt beste siden Master of Puppets, mye skarptromme men det fremhever bare det sinte og dystre men samtidig «trash» bildet de prøver å lage her. Å folk sopm kaller metallica kommersiell men samtidig fremhever Black Album faller bare for sin egen urimelighet. Metallica i samarbeid med Rick Rubin lager her kanskje sitt beste album ved siden av Master of Puppets, selv om jeg skal vente noen år før jeg bekrefter det!

 • Martin

  Vis du hører lars iforhold til andre trommiser innen samme sjangeren så forstår du hvorfor han får kritikk.. Ekstrem lite kreativ rytme og lite varisjoner.. Hør feks. på Dave Lombardo(slayer testament) eller Paul Bostaph(exodus, slayer, testament)
  Dette albumet funker sikkert for den store mengden, hvor krav til kreativitet er generellt liten:P Får terningkast 3 av meg.

 • Morten

  Lars Ulrich har aldri vært en stor trommeslager.
  Noe så fantasiløst som tromminga hans skal du lete lenge etter.
  Vært morsomt om trommeslagere som f.eks. Frost, Hellhammer eller for den saks skyld Mike Portnoy kunne fått fingra i masteropptakene til Death Magnetic, fjerna Ulrich og gjort sitt. Albumet hadde hevet seg betraktelig.

 • Christoffer

  Det er utrolig frustrerende å lese alt dette personretta tullet dere skriver!
  Jeg vet ikke en gang hvor jeg skal begynne..
  Men la oss starte med lyden: Den er ikke i nærheten av så dårlig som på den første singelen! Greit nok, det henger igjen litt rusk på «The Day That Never Comes», men ærlig talt, det er stort sett alt som finnes av ulyd på plata.
  Og hva er alt dette med at Lars Ulrich sliter?
  Han har da aldri spilt trommer på noen annen måte, men det funker jo forde om!
  Og til dere «Martin» og «Morten»: Dave Lombardo, Paul Bostaph og Frost er vel ikke de mest oppfinnsomme trommisene i verden de heller?
  De er helt klart bedre teknisk, men det går kun veldig fort med doble pedaler over hele linja.
  Og har ikke Metallica fått refs og blitt hengt ut hver jævla gang dem har gjort no anderledes?

  Og helt til slutt vil jeg bare si til Marius Asp, forfatter av denne anmeldelsen ovenfor, at det med at Metallica bare er en gjeng middelaldrende menn som lengter tilbake til gamle stunder osv. kunne du jammen spart deg for!
  Utrolig dårlig og personfiksert anmeldelse!
  Rett ut dårlig journalistikk!

 • Martin

  Christoffer.. Du trenger ikke «forsvare» det lars gjør på platen. Han er det desidert svakeste leddet i metallica på den platen. Kanskje vis han hadde øvd litt mer istedet for å pusse gullstatuen av seg selv i hagen, så hadde det sikkert vært en annen plate.. Men du må da forstå det at på DENNE platen duger det ingen vei=(

  Er vanvittig synd at metallica får så mye ufortjent skryt/omdømme for denne platen når det finnes en del andre band som ligger i skyggen og eier metallica på alle steder.. Men samtidig er det positivt at metallica kanskje innfører den vakre sjangeren for andre folk som syns at britney er kult:P

 • Håvard

  Det er vel kanskje en grunn til at andre band er i skyggen av Metallica? Handler vel strengt tatt om å lage bra låter som appellerer til folk. Mulig at andre band både spiller fortere, vanskeligere osv. osv., men det er vel ikke det som det til slutt handler om? En kan prøve å være så objektiv en vil, musikksmak er og forblir en subjektiv sak! Heldigvis… Så jeg tenker vel at Metallica får den oppmerksomhet de fortjener? Men det er jo selvsagt plass til flere bra band. Er forøvrig glad for at Metallica ikke har noen «maskintrommis» i stedet for Lars. Syns han gjør mye bra på plata og har ikke minst et særpreg som er viktig for sounden til Metallica. Tøff plate forresten:-)

 • Chris

  Å begynne og måle Lars opp mot slayer og andre metaltrommiser blir litt feil. De spiller i strengt tatt to forskjellige verdner.

  Syns tidligere Lars har groova bra, men ja han er kjedelig på death magnetic. Det er en ting! MEN det som er helt katastrofalt, er hvor sinnsykt ute på time han er! Jeg har vært kanon metallica fan siden gud vet når. Var og så Metallica i London på mandag, konge konsert! og Lars leverte til dels live. Men på CD hører du det så sinnsykt lett. Synd, veldig synd. Han er egentlig ikke så ulik meg når det gjelder spilling 😛 Jeg sliter også med timingen. Hehe. Good lads though!!

  Men sinnsyk fett album!!!

 • Chris

  Nå fikk jeg meg en sinnsyk BRA opplevese!! Jeg lasta ned Death Magnetic som er rippa fra Guitar Hero!! Kommer aldri mer til og høre på orginalen etter dette!!! Dette var seriøst kanon bra!! Lyden her er en helt annen verden 😀 😀

 • Jacob K

  Mulig at Lars spiller akkurat det han orker, men det fungerer egentlig fint, han spiller hard rock stort sett gjennom hele plata. Hadde vært artig å høre Metallica med trommisen til Mastodon, men det kunne jo blitt helt feil også. Det er jo heller ikke så viktig når Jaymz er verdens beste vokalist for tiden. Han hever Death Mag’ til toppkarakter. Skiva er en fest. Kirk leverer også gull, tar opp arven etter Richie Blackmore. Håper hele verden kjøper plata, så Lars blir billiardær. Når Metallica blir mainstream vil jeg ikke være noe annet.

 • Hei, Jeg må si at nå er det vel på tide og la Metallica være Metallica. Det eneste jeg skal være enig med Jounalisten om er lyden. Ja den er mastret alt for høyt. Men denne plata er den beste metallica plata på mange år. Men musikk Jounalister må jo klage på alt. Det er jobben dems. Men man trenger ikke være enig i alt de skriver. Husk at det folket som kjøper musikk ikke musikk Jounalister.
  Bra plate den får en 5’er av meg.

 • Leif

  Er det virkelig ingen andre enn meg som syneste Kirk sine soloer på denne plata er ganske dårlige? Først og fremst er jo gitarlyden på soloene ikke veldig bra, men han spiller jo dårlig og! Han er jo egentlig en grisegod gitarist, men dette var skuff

 • Er redd det bare er deg, Leif. 🙂 Kirk STRÅLER jo gjennom hele skiva.

 • Bia

  Hva faen er skuff ? Hvis du mener skuffa, SÅ SKRIV DET. Hva slags språk bruker du a ?=/ uansett, death magnetic ruler, jeg gir pokker i den grove lyden, musikken er bra=D

 • robin pettersen

  fy faen jeg er så dritt lei av alle som prater dritt om lars! åh vi skulle hatt frost, lambardo og alle andre trommiser i metallica? hva faen? måten lars spilller på har gjort mye av hvordan metallica er. har noen sett når lambardo eller joey j spiller med metallica? det låter ikke litt fett en gang?! Lars er digg!

 • Harald

  Å klage på at Metallica er mainstream er jo helt idiotisk. Alle band som lager musikk som folk faktisk liker/kjøper/hører på er jo mainstream. Det beviser jo bare at Metallica igjen leverer et album som folk faktisk vil høre på. Dimmu Borgir er også mainstream, de har bare en mindre målgruppe på lik linje med andre musikksjanger. Hvis folk som bare har skitt å kaste på et av tidenes desidert beste band hadde tenkt seg litt om før de kommenterte, ville de mest sannsynlig selv se hvor idiotiske de høres ut. At Metallica får skryt for platen av pressen er jo helt naturlig når den selger som pokker. Hadde plata vært dårlig hadde ikke folk kjøpt den. Tror de fleste her som legger igjen negative kommentarer burde holde seg til tyggegummipopen de vanligvis hører på og heller kommentere den på sine respektive fora.

 • Ture Björkmann

  Synes så langt Death Magnetic er en bra plate, bortsett fra trommelyden.
  Er det virkelig nødvendig å ha den så skarp og skranglete?
  Jeg foretrekker en god, tjukk og rund trommelyd.
  Og da Lombardo spilte Battery sammen med Metallica på Download-festivalen, var det mange anmeldere som sa at de aldri hadde hørtes så tight og bra ut. Blandt andre troverdige Classic Rock, så var det sagt, he he. Men for all del, det blir nok vanskelig å bytte ut Lars… Synes også at gitarlyden kunne vært skrudd opp litt på soloene. Ellers gjenstår det å lytte litt mer, før jeg gjør opp status.

 • Luumy

  Synd det er så mange elendige latterlige synsvinkler her for Metallica er og blir det største Metal/Rock bandet gjennom tidene. Og «Death» er driiit bra,bare se hvor mange plater som er solgt og NEI de som kjøper’n hører ikke på «Britney»,gleder meg til konserten i spectrum 17. juni. Metallica rules,synn hvis du ikke har skjønt det ennå!

 • Dorske MEnn

  Denne anmelderen skriver ikke proffesjonelt i det hele tatt. Ikke spor av det. Få en bedre anmelder, og anmeld plata på nytt 😛 Jeg driter i om det hadde fått fire da også, men det å kunne gi en ordentlig anmeldelse av et så viktig album hadde vært fint.

 • kake

  I alle dager «Dorske MEnn». Er du full? Hva er dette for noe forbanna vås. Anmeldelsen er mesterfullt skrevet.

  Finn deg et fan-boi-forum du kan henge på. Makan til vrøvl.

 • Pingback: NRK Lydverket » Mer, mer, mer Metallica()

 • Pingback: Popsalongen » Møt Metallica i Oslo!()

 • Pingback: NRK Lydverket » Oppvarming?()

 • Pingback: NRK Lydverket » Selger legendarisk dårlig()

 • Pingback: P3.no Musikk » Metallica klør etter å komme seg i studio()

 • Pingback: P3.no Musikk » Det grå albumet()