Derfor elsker jeg Justin Bieber

Mitt navn er Niklas Baarli, jeg er 24 år gammel og jeg digger – nei, jeg elsker – Justin Bieber, skriver programlederen i Verdens Rikeste Land på P3.

Niklas Baarli er programleder i Verdens Rikeste Land på P3. Foto: NRK P3
Niklas Baarli er programleder i Verdens Rikeste Land på P3. Foto: NRK P3

Slapp av, jeg er ingen hysterisk Justin Bieber-fanatiker.

Jeg tar meg ikke fri fra jobben for å løpe rundt i Oslos gater i håp om et lite glimt av verdens største popstjerne på en hotellbalkong. Du ser meg ei heller gråtende på første rad når Biebs inntar Telenor Arena for å oppfylle enhver ungpikes store drøm i neste uke. Jeg styrer min begeistring til en rolig, men ektefølt fascinasjon for fenomenet, bedriften og sirkuset som utgjør Justin Bieber.

For ordens skyld: Jeg har sitteplass på konserten. På K-feltet.

Les også: Alt du trenger for å overleve når Bieber treffer Oslo

«Hva er det som er så bra med Justin Bieber?»

Det spørsmålet har jeg fått så mange ganger at jeg totalt har mistet oversikten. Jeg har etterhvert begynt å gå på autopilot når jeg må forsvare min forkjærlighet for den unge artisten det har gått så inflasjon i å hate – utrolig nok, egentlig, ettersom dette handler om en tenåring som har gjort suksess med sang og dans.

Uansett hvor innbitt det krampaktige hatet ditt måtte være: Du kan ikke krangle med fakta. Justin Bieber er en totalpakke med et schwung og et kick som både kan og bør gi deg biebersveis.

Men siden du leser dette, skal jeg skal ta meg selv et skikkelig tak i nakkeskinnet og gjøre et ærlig forsøk på å gå utenfor autopiloten. Jeg gjør det enkelt, starter på toppen og jobben meg nedover listen over de tingene som gjør Bieber til noe av det mest fascinerende i popbransjen for meg personlig.

Les alt om Justin Bieber på P3 Musikk

Bieber er en 19 år gammel kanadisk maskin

En velsmurt maskin er han også. Greit nok, la oss ikke spille teater og late som at Justin Bieber er en artist med verdens største hjerte for kunsten musikk. Han leverer rullebåndspop, ihjelproduserte hitlåter som fyller dansegulv og stemmebånd verden over. En ærlig sak.

Bieber har en stemme som ikke klarer å blåse noen andre enn en Idol-jury av banen. La oss innse fakta også her: Justin synger fra middels til bra.

Men med noen av verdens beste produsenter ved miksebordet blir det produksjoner som sitter som dritt i kram desembersnø, og som gjør totalpakka til et produkt som er pop-gourmet for folk som ikke krever alt for mye av musikken de skal fylle ørene med. Resultatet er ikke noe mindre beundringsverdig av den grunn.

Ikke at jeg tror det er musikken som gjør Justin Bieber mest interessant for folk flest uansett.

Les anmeldelse: Justin Bieber – Believe (4/6)

Et konsern og en historie

Bieber AS er bygget rundt en gutt med det riktige utseendet, den breiale stjerneattityden, de riktige vennene, et blikkfangende show og en historieprogresjon som gjør at folk heier på ham.

Han kommer fra arbeiderklassen, med en alenemor som oppdro ham og sentrerte eget liv rundt sin sønns lykke. Vi har sett, hørt og lest historien en million ganger før. Den rører oss fortsatt.

Justin Bieber er i dag en 19 år gammel gutt, som under sitt siste besøk i Oslo holdt på å sette nasjonen Norge i unntakstilstand. Han beholder fortsatt til dels roen, selv om en stor del av «voksenverdenen» håpefullt roper på hans undergang. Alle vil de se en ting: En 19 åring som er på toppen av verden kræsje med begge neseborene plantet i et speil av kokain.

Beklager, men jeg tror og håper dere venter forgjeves.

En moderne rockestjerne

Det du snarere vil få se er en moderne rockestjerne som fortsetter å turnere verden rundt, som fortsetter å produsere egne låter, som signerer nye artister på eget selskap, produserer egne kleskolleksjoner og parfymekolleksjoner og tjener penger som om det var snøfnugg en sen januarkveld.

I tillegg til alt dette har han dattera di, dama di, venninna di og – never say never – kompisen din i sin hule hånd.

Inviterer oss inn i sin sfære

Han har fansen sin, på tross av stadig økende og dels fabrikert motgang fra pressen, som skriver side opp og side ned om apekatter som er stoppet i tollen, bilder der han angivelig røyker weed eller damer som saksøker ham etter å ha født hans barn etter vill backstage-sex på konserter. Alt dette svever han over, uangripelig. Det gjør han først og fremst fordi han fremdeles fremstår jordnær og ekte.

Tross meningsløs kritikk for korte meet & greets – hvor mange hjertelige personlige møter er det egentlig mulig å skvise inn i løpet av en arbeidsdag? – tar han seg fortsatt tid til sine fans, tar oss med bak lukkede dører, lar oss henge i hans egen lille sfære. Der kan jeg skjønne at det er digg å oppholde seg.

Justin Bieber er en rockestjerne med hjerte for totalpakka. Og sammen med maskineriet han har i ryggen skjønner han hva hordene av fans forlanger av ham før de forstår det selv.

Det trenger du ikke hate. Det trenger du kun å respektere.

Niklas Baarli

Niklas Baarli er programleder i Verdens Rikeste Land, som du hører på NRK P3 mandag-torsdag kl. 15-17. Les flere kommentarer fra P3 Musikk her.

 • digger deg Niklas

  • <3 🙂

   • Jostein Hårstad

    Faktisk en av de mer nyanserte betraktninger i forbindelse med JB og alt det han står for. Men mener bestemt at du går på en smell når du presterer å kalle guttungen for rockestjerne… 😉

 • Hey, bra sagt Niklaz (heheheheehee…)

 • Du er klar over at den berømte dansen til JB er kopiert fra andre? Bl.a. Michael Jackson? Og det faktum at han høres ut som en jente… Jeg blir kvalm…

  • Har aldri hatt noe imot stemmer som låter kvinnelig, faktisk liker jeg ganske mange kvinner som synger. Når det gjelder dansebevegelsene kan de gjerne være både lånt og stjålet – så lenge det er fett å se på. 🙂

   • vacuity08

    Det at du kaller han for en rockestjerne er en forbrytelse mot all rock og annet bra musikk spilt med instrumenter. Fyren synger som en jente, er swaggot, skriver ikke sanger sjøl, har talentløse tekster, bruker sminke, røyker marijuana, lever etter uttrykket yolo, driter i fansen og er hjernestyrt av en gjeng pengetørste så kalte «managere» som begynner å grine med en gang han ikke vinner grammyer. For meg er det helt ubegripelig at du er 24 år og liker han og den pengestyrte homsepoppen hans, når det er bare fjortiser som gjør det. Men at han lever yolo og swag-livet er jo i det større bildet bra, fordi da er det uungåelig at han ikke lever i sus og dus med det ene og det andre til han havner i fengsel. 

    • HverSinSmak

     Og nettopp derfor kan han kalles en rockestjerne!

     • onomatopoetikon

      Popstjerne er vel mer korrekt.

 • Jeg er for gammel til å være en beliber, men jeg skjønner jentene som er det. Han er jo søtere enn et sukkertøy:) Jeg var nok ikke like gal, men ingen var kjekkere enn Jon Bon Jovi da jeg gikk på ungdomsskolen..

  • bo71

   Puddelrockeren Jon Bon Jovi. Måtte ha med den på partylisten for damene sin skyld ja husker jeg.

 • Ser på meg selv som en skapfan, er selv 24 år og langt unna å være en Beliber. Men guttungen har fengende musikk, og han har klart hva alle ønsker, å oppnå the america dream. Håper konsertene i Oslo blir bra, skulle gjerne vært å sett. 

 • BALLS!! Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaand it’s gone! 

  http://sirehumor.blogspot.no/2013/04/blog-post_2665.html

 • Niklas Baarli er jo homofil, så det var vel ingen bombe…

 • lollivoll

  Jenter er sexobjekter, gutter er suksess-objekter, og gå så går det vel an og være begge deler da.

  I kjærlighetens navn tror man det er sitt hjerte man mister, men det er nok hodet som faller av.

  Fra vedaene «konsentrer deg om dine egne skatter istedenfor andre sine», det funkler noe rikt og fantastisk i alle sitt indre, i det åndelige.
  Fra Eckart Tolle, ulykkelige føleleser dekker over den indre freden og gleden som ligger der under tankene.

  Et menneske skulle trenes opp til ikke å gå helt av skaftet av ytre tilbedelse av noen eller noe, slik at man aldri tror
  at livets lys ikke er forunt en, at kjærlighetens lykke er noe som nektes en, når den er selve livet.

  Noe jeg leste i en bok en gang, av hvem vet jeg ikke: å gi all sin hengivenhet til et annet menneske blir som å gi det hellige til hundene, noe som bare tilkommer Vår Herre.
  Og at det til og med var fristende for foreldre og motta all sitt barns kjærlighet ved det som ligner tilbedelse, når det man bør gjøre, den som elsker, er å vise vei mot det som er større, det som gir og opprettholder våre liv.

  Stillhet hjelper, indre ro, sinnet er himmel til å hvile i , å forsvinne i, fordi vi er simpelthen uovervinnelige.
  Det hjelper å meditere litt(transendental meditasjon), hvis «døyrar skal åpne sig, hjarter skal øpna sig, og vi skal skli inn på ein våg me ikkje har visst um».   

 • En taper som later som om han hater fordi han vil være noe er kun tragisk i mine øyne.

  Jeg hater ham ikke. Men jeg misliker ham sterkt. Jeg hadde nytt synet av at noen slo han i ansiktet. Hardt.Enkelt og greit fordi han irriterer meg på alle mulige måter. Han er en femi pyse, og fenger meg ikke. Han er, som du sier, ikke spesielt talentfull, og der irriterer meg at de som har «looket» skal klare å nå toppen istedet for de som har ferdighetene.Jeg hører på Big Pun og Nas fordi det er EKTE. Det handler om realitet og ferdigheter, og det FASCINERER meg. Denne lille kødden, derimot – Nope.

 • En taper som later som om han hater fordi han vil være noe er kun tragisk i mine øyne.

  Jeg hater ham ikke. Men jeg misliker ham sterkt. Jeg hadde nytt synet av at noen slo han i ansiktet. Hardt. Enkelt og greit fordi han irriterer meg på alle mulige måter. Han er en feminin pyse, og fenger meg ikke. Han er, som du sier, ikke spesielt talentfull, og det irriterer meg at de som har «looket» skal klare å nå toppen istedet for de som har ferdighetene.Jeg hører på Big Pun og Nas fordi det er EKTE. Det handler om realitet og ferdigheter, og det FASCINERER meg. Denne typen, derimot – Nope.

 • Frode Olsen

  En homotass som elsker en annen homotass?
  Shocking!

  • maXjo

   Sjalu?

 • bo71

  Jeg så intervjuet med Skavlan nå nettopp. Gutten er bare 18år. Han snakker som en 18-åring. En gutt på 18år som har vært jævli heldig med youtube-videoen sin da han var enda yngre! Kan ikke vente noe annet enn dette. Jeg er onkel til ei lita jente som er Beliber,og d er helt greit. Men som onkel er d lov å mobbe litt da…

 • openumind

  Justin Beavis. så det ikke før tegningen her. justin ligner på beavis, fra beavis and butthead.

 • Nå blir det bevist at det sjelelig ei bidrar til utseende.
  I frykt (og håp) om at du muligens gjorde dette på pur F. for å se reaksjoner, skal jeg holde godt tilbake.
  Men vil få med at du har mange dårlige poeng, bortsett fra når du selger sjelen til Djevelen som ved å si «Justin Bieber er en rockestjerne med hjerte for totalpakka» Da er du katastrofal.  Ordentlige musikere er ikke sellouts niklas (ja, du fikk liten forbokstav, du er virkelig liten) men dette her vil du aldri være istand til forgripe med vesenet ditt. Som det sikkert ikke er så enkelt at oppholde seg i..

 • Pingback: P3-profilen som elsker Bieber – RadioAssistant.com()

 • Folkens – Legg merke til at han bruker uttrykket «moderne rockestjerne». Kan vel kanskje telle på èn hånd antall ekte rockestjerner i verden per dags dato. Det er ganske sikkert ikke ment som en rockestjerne etter sjangerens betydning.

  Creds til deg, Niklas, for at du våger å publisere noe så vågalt. Du bekrefter at janteloven fremdeles lever i beste velgående i Norge. 

  Justin Bieber er et ungpikeidol som har gjort megasuksess. Hva er problemet? Det finnes langt verre ting i verden som dere kan bruke energi på å irritere dere over – velg og vrak. 

 • Pingback: Huskmelk » Justin Bieber illustration()