Fatwa utstedt mot rockeband

Pragaash, det første rockebandet fra Kashmir kun bestående av jenter, har måttet slutte med musikk etter trusler og trakassering.

Bandet fra Kashmir har besluttet å oppløses etter kun én konsert. Grunnen er en fatwa utstedt av en imam, samt trakassering og trusler på sosiale media. Oversatt betyr Pragaash «første lys» på kasjmiri.

Tenåringene, som går på ungdomsskolen, så slutten av musikkarrieren da den statsutnevnte imamen Mufti Bashiruddin Ahmad kalte bandet «uanstendig». Imamen mener at «musikk er dårlig for samfunnet og at slik oppførsel er en katalysator for økende antall overgrep i India».

I tillegg har en mobbekampanje som hang ut jentene i bandet som prostituerte figurert på nettet, melder Sky News.

Les: India åpner for dødsstraff for voldtekt

Disse talentfulle jentene må ikke la seg bli tvunget til taushet av en håndfull idioter. – Omar Abdullah

Saken blir etterforsket

Et av bandmedlemmene har som en konsekvens av dette flyktet til en annen by. Bandet, som besto av vokalist og gitarist Noma Nazir, bassist Aneeqa Khalid og trommeslager Farah Deeba, spilte for første gang desember i fjor i Srinagar, Kashmir. Arrangementet Pragaash spilte på var en bandkonkurranse, hvor de endte på en tredjeplass.

– I første omgang bestemte jentene seg for å slutte med liveopptredener og heller konsentrere seg om å spille inn et album etter hatkampanjen på nettet. Men etter fatwaen fra regjeringens imam (Mufti Bashiruddin Ahmad), har bandet besluttet å gi seg med musikk, uttalte bandets manager Adnan Mattoo til AP.

Omar Abdullah. (Foto: NTB Scanpix, Tauseef Mustafa, AFP)
Omar Abdullah. (Foto: NTB Scanpix, Tauseef Mustafa, AFP)

Men Pragaash får støtte fra folkevalgte Omar Abdullah, Kashmir-områdets øverste politiske skikkelse. Abdullah skrev på Twitter at politiet kommer til å etterforske saken og at «disse talentfulle jentene må ikke la seg bli tvunget til taushet av en håndfull idioter».

Kashmirs langvarige musikktradisjon

The Guardian påpeker Kashmirs langvarige tradisjon med kvinner som lager musikk. Området var kjent for sin tolerante kultur, men har opplevd grusomheter gjennom 90-tallet og det påfølgende tiåret, hvor tusener av mennesker ble drept.

I 1947 ble Kashmir delt mellom India og Pakistan etter at de to respektive landene fikk sin uavhengighet fra Storbritannia. Situasjonen i Kashmir er likefullt komplisert. Ifølge islamsk praksis er livsstilen unge mennesker i Kashmir adopterer fra vesten uforenlig med muslimsk livssyn.

Wasim Bhat, sosiolog fra Kashmir, mener at brorparten av innbyggerne i Kashmir ikke har innvendinger mot verken kvinnelige artister eller musikk, men at det politiske mindretallet som har det klarer å få fokus på sin politikk.

 • onomatopoetikon

  Kan ikke disse gamle skjeggete mørkemennene utstede en fatwa mot seg selv?
  “Sneversynte gubber er dårlige for samfunnet og deres oppførsel er en katalysator for økende antall overgrep”.

  • Bengt Nilsen

   Ja, noen jenter fikk lov til å hoppe i stor bakke, mens…vel først siste år fikk dem vel lov i konkurranse. Ikke tro at det lemlestlige islamske diktatoriatet har noe å si for sjåvinisme! ? Om det er menn eller kvinner. …vi er alle like innenfor…

   Er du klar over at vi er 98% lik en kveite? Nei, vet ikke, liker mest at vi sammenligner oss med mus, hvor vi er 99% lik. Men uff, den 0.1111111111111111111111^9999999%, den skal vi ha fokus på!

 • Islam er for åndssvake, analfabete,  kompleksfyllte  menn, med en IQ på størrelse med skonummeret!

  • Mr_Ask

   …og du fremstår selv, akkurat nå, som opplyst, lærd, fordomsfri og intelligent?

   •  Men dersom du forsvarer den antidemokratiske, ultravoldelige og kvinneundertrykkende døskulten islam, -da fremstår du som opplyst, lærd, fordomsfri og intelligent?

    • Mr_Ask

     Ikke litt engang, men du evner tydeligvis ikke å se deg selv utenfra..

    • Skuff

     Siden når ble alt sort/hvitt?

     Du fremstår som en større sau en de fleste muslimer jeg har møtt så langt i mitt liv. Om det er noen jeg vil ha ut av landet for tiden, er det folk som deg, negative og fordomsfulle mennesker som ikke vil finne en løsning som er til alles gode, men snarere finne en løsning som passer deg perfekt, her og nå, samtidig som den driter på andre.

     Du er en del av Norges problem, en av de som sprer hatsmeldinger uten å undersøke og som godtar overskrifter så lenge de passer til ditt eget verdenssyn. Herregud, du hadde vel vært en heftig tilhenger av Fox News om du fikk huet ditt langt nok ut av ræva til å få med deg at det eksisterer.

     Skammer meg over deg.

  • Nå er vel både disse jentene som spiller i band og statsministeren i Jammu og Kashmir som støtter jentene muslimer.

   Gnom.

  • Dag Anders Nielsen

   Here we go again… Velkommen til en ny, islamfiendtlig trolledebatt med selveste Rutledal! Også kjent som Mannen Med Fordommene, Mannen Uten Selvinnsikt og Forståelse, Mr Svarthvitt og Herr Alle-Over-En-Kam. Men fortvil ikke, det finnes ikke substans i argumentene hans.

  • nisse42

   hva med norske nettdebattanter som ikke vet annet enn hets? hets mot kvinner, muslimer, menn som liker strippeklubber, whatever…
   jeg kan dessverre ikke se noen forskjell mellom denne muftien og denslags debattanter. kanskje de bør flytte til samme landsby, da kan de slenge drit mot alle og enhver i herlig enighet.

 • steveek

  En man kan dømme andre sånn uten videre.  Hvor er rettsikkerheten? Dette systemet må aldri få slå rot i NORGE.  Bekjemp slikt med alle midler.  Jeg tror vi snart må samle oss til forsvar av friheten vår fra tyranner.  Vi ser shariaområder i Østlondon. Snart har vi det også på Grønnland dersom vi ikke stopper det å fotfeste seg. Nå må snillismen vike plassen for krav vi stiller til alle og særlig muslimer som bor her allerede og alle de som kommer framover.  Vi får snart smake steken av leken vår om vi ikke straks tar tak i dette store og voksende problemet.  Bekjemp tyranniet.

  • Bengt Nilsen

   hehe, vi hadde/har også det!  En gang ble det kalt for ‘ganning’ og ‘lyst i bann’. Trenger ikke påstå at vi ikke har tradisjoner for det i Norge.  Et annet ord vi bruker i dag, -er fordømmelse. Kan hende vi har mange skap-fordømmere rundt omkring i Norge, men kan se ut som de fleste tar ikke steget ut i ‘Lyst i Bann’! Bortsett fra dem fettfeldige som sier, -‘Ja, nå blir det ikke noe «#%&# på deg!»

 • Silverpink

  Unnskyld meg, men når ble musikk «dårlig for samfunnet»? og HVOR ER FRIHETEN?

  • nisse42

   åh, noen enkeltindivider mener nok at musikk o.l. hindrer en i å tenke på gud. men bare for å nevne det, det finnes også kristne som mener det.

 • Mykland

  Leser færre og færre nettinnlegg. Trodde før at i sosiale medier skulle jeg finne gode debatter som jeg kunne lære noe av. Deprimerende at så få er opptatt av «saker » men mer om å slenge dritt om hverandre. Til dere som kjenner det som meg, er det forum der ute som diskuterer på et anstendig vis?
  Cathrine

 • jan andre pedersen

  Kanskje et band NRK P3 kunne lagt sin vesignende hånd over – gi bandet spilletid på B-lista eller noe? Gi jentene sjansen til å tjene noen rupier på musikken, så kanskje de kunne fått vise at musikk er et alternativ for jenter i Kasjmir også i dag.

 • Sur_gammel_gubbe

  Til herr Rutledal
  Jeg føler  meg sterkt fristet til å hevde følgende:
  Etter hva du skriver i ditt innlegg –
  «Islam er for åndssvake, analfabete, kompleksfyllte menn, med en IQ på størrelse med skonummeret!»
  – går jeg ut fra at du er ihuga muslim – ?
  Men det blir kanskje litt for lite saklig for deg?

  •  Lo du når du skrev det? Det er ingenting ved islam som får meg til å smile!

 • rettnok

  Om det var en kristen sekt i Norge som utstedte fatwa over en gruppe rockemusikere, ville det blitt en storm av kritikk, og ingen ville vel tenkt på å ordlegge seg med varsomhet for å unngå å støte noen. Men her er det nok et eksempel på middelalderske holdninger som finnes hos mange som bekjenner seg til islam, og da må vi liksom være litt varsomme med kritikken da, eller…?