Hitlåtene du ikke visste var coverlåter

Den mest populære låta fra favorittartisten din kan godt være laget av noen helt andre.

De aller fleste vet at «All Along The Watchtower» er en Bob Dylan-låt, sjøl om den kanskje er vel så kjent i Jimi Hendrix-drakt. Og nevner man “Black Magic Woman”, så kjenner mange den med Santana, men har man litt oversikt over rockehistorien, vet man at det er Fleetwood Mac som hadde originalen.

En av vår tids mest covra låter er melodien som «de nye» gitarkameratene gjorde til en ufordragelig norsk landeplage for noen år siden. Låta er blitt tolka av en rekke artister, som blant andre John Cale og Jeff Buckley, men opprinnelig ble den skrevet og gitt ut av Leonard Cohen.

Les også:

Gjennom rockehistorien har en rekke låter gitt artister og band berømmelse, selv om de sjøl verken har laget tekst eller melodi. Vi tar en titt på de kjente låtene du antagelig ikke visste var coverlåter.

Det var BC Jean som laget "If I Were A Boy". Foto: Promo.
Det var BC Jean som laget «If I Were A Boy». Foto: Promo.

«If I Were a Boy»

Om vi går til en av vår tids største artister, som også nylig var i Norge, finner vi en coverversjon som mange trolig ikke vet om. Til albumet I Am… Sasha Fierce fra 2008 spilte hun inn låta «If I Were a Boy». Låta gikk til topps både i Norge og en rekke andre land.

Denne melodien var imidlertid opprinnelig tenkt som det store gjennombruddet til den amerikanske sangeren og låtskriveren BC Jean (Britney Jean Carlson), som først spilte den inn.

Den versjonen var det imidlertid ingen i plateselskapet som fikk noe særlig fot for.

Dermed havna den heller på Beyoncé-albumet som BJ Jean også var med på å produsere. Hun ble sint da hun fikk høre at Beyoncé også ville gi den ut som single, men de to kom til slutt til enighet.

«If I Were a Boy» var første single fra albumet, før «Single Ladies (Put a Ring on It)».

Beyoncé, “If I Were a Boy”:

En annen artist som også nylig gjestet Norge er Rod Stewart. Den britiske rockeren og smørsangeren er skyldig i å ha gjort en rekke låter fra andre artister til større hits enn de opprinnelig var.

"Sailing" ble første gang gitt ut på albumet lifeboat av The Sutherland Brothers. Foto: Albumcover.
«Sailing» ble første gang gitt ut på albumet lifeboat av The Sutherland Brothers. Foto: Albumcover.

«Sailing»

Om du spør folk om hva som er hans mest kjente låt, vil mange trolig svare balladen «Sailing». En låt som er blitt den dresskledde mannens signaturmelodi.

Sailing er imidlertid opprinnelig henta fra et album som ironisk nok heter Lifeboat, som på ingen måte er gitt ut av Rod Stewart.

Låta ble skrevet av Gavin Sutherland og spilt inn av The Sutherland Brothers i 1972.

Men det var Stewarts utgivelse tre år etter som skulle gjøre låta til en verdenshit. Den er til dags dato hans mest solgte låt, med over en million bare i hjemlandet.

Rod Stewart, Sailing:

The Sutherland Brothers, Sailing:

Den neste låta du trolig ikke visste at var en coverlåt, ble opprinnelig spilt inn av Erma Franklin – Aretha Franklins eldre søster.

Erma Franklin spilte inn originalen av "Piece Of My Heart". Foto: Platecover.
Erma Franklin spilte inn originalen av «Piece Of My Heart». Foto: Platecover.

«Piece Of My Heart»

Låta hun spilte inn skulle bli en av de største hitlåtene for en kvinnelig artist gjennom tidene. Ved siden av «Mercedes Benz» er «Piece Of My Heart» kanskje Janis Joplins aller mest kjente melodi.

Hun spilte den inn omtrent et år etter Erma Franklin, sammen med Big Brother and the Holding Company.

“Piece Of My Heart” er lista både på Rolling Stone sin liste over tidenes 500 største låter og Rock and Roll Hall of Fame sin liste over 500 låter som formet rocken, og er seinere også spilt inn i en rekke andre versjoner.

Janis Joplin, Piece of My Heart:

Irma Franklin, Piece of My Heart:

Den norske artisten Trine Rein er involvert I en låt som trengte flere forsøk før den nådde et virkelig stort, internasjonalt publikum.

"Torn" dukket opp første gang på det selvtitulerte debutalbumet til Ednaswap. Foto: Albumcover.
«Torn» dukket opp første gang på det selvtitulerte debutalbumet til Ednaswap. Foto: Albumcover.

«Torn»

Opprinnelig ble «Torn» gitt ut av det lite kjente amerikanske bandet Ednaswap og gitt ut i 1995 og skrevet av medlemmer i bandet før det ble dannet.

Danske Lis Sørensen forsøkte seg på dansk med «Brændt» og vår egen Trine Reins versjon ble gitt ut på albumet Beneath My Skin i 1996.

Men det var først da Natalie Imbruglia ga ut sin cover av låta i 1997 at den virkelig tok av og ble en verdenskjent hit.

Imbruglia mottok faktisk en Grammy-nominasjon for Beste kvinnelige vokalprestasjon på «Torn», men tapte mot Celine Dions «My Heart Will Go On».

Natalia Imbruglia, Torn:

Trine Rein, Torn:

En av de aller mest spilte låtene tidlig på 80-tallet en stor landeplage av Cyndi Lauper . Man kunne rett og slett ikke gå på fest i den tida uten å få høre dette sporet.

Robert Hazard er mannen bak "Gilrs Just Want To Have Fun". Foto: Promo.
Robert Hazard er mannen bak «Gilrs Just Want To Have Fun». Foto: Promo.

«Girls Just Want To Have Fun»

Det var Cyndi Lauper som gjorde fikk sitt store gjennombrudd med «Girls Just Want To Have Fun» da den i 1983 og tidlig i 1984 klatra til 2. plass på Billboard Hot 100. Den dag i dag står den igjen som en av artistens absolutte signaturlåter.

Men det var ikke Cyndi Lauper som laget den.

«Girls Just Want to Have Fun» ble skrevet av den langt mindre kjente Robert Hazard og hans versjon ble gitt ut på plate første gang i 1979.

Cindy Lauper, «Girls Just Want To Have Fun»:

Nesten 20 år seinere ga Madonna ut en låt som også ble en relativt stor hit.

Curtiss & Maldoon laget forløperen til "Ray of Light". Foto: Platecover.
Curtiss & Maldoon laget forløperen til «Ray of Light». Foto: Platecover.

«Ray of Light»

«Ray of Light» var andre single fra albumet med samme navn, som gikk til tops på listene en rekke land, Norge inkludert.

Om man ser på hvem som er kreditert som skapere av sangen finner man Madonna og produsent William Orbit. Men i tillegg dukker tre andre navn opp: Clive Maldoon, Dave Curtis og Christine Leach.

Låta er nemlig basert på Curtiss & Maldoon-låta «Sepheryn».

Altså ikke en direkte coverversjon, i tradisjonell forstand. Men om man hører etter på de to versjonene forstår man godt at flere måtte krediteres.

Curtiss & Maldoon, «Sepheryn»:

Madonna, «Ray of Light»:

Manfred Mann, seinere blant annet kjent som Manfred Mann’s Earth Band, er med årene blitt godt kjent i Norge og frekventerer norske konsertlokaler relativt hyppig.

Bruce Springsteens "Blinded By The Light" skulle bli en mye større hit med noen andre. Foto: Platecover.
Bruce Springsteens «Blinded By The Light» skulle bli en mye større hit med noen andre. Foto: Platecover.

«Blinded by the Light»

Men visste du at én av deres største hits kommer fra en enda større norgesvenn?

Låta «Blinded by the Light» var nemlig den aller første låta på den aller første singelen fra debutalbumet til Bruce Springsteen. Låta fra Greetings from Asbury Park N.J. fra 1973 ble imidlertid den gangen ingen stor suksess.

Det var førsts da Manfred Mann’s Earth Band ga låta ut på albumet The Roaring Silence i 1976 at den skulle få et større publikum enn det The Boss til da hadde maktet å gi den.

I dag er den en av Manfred Mann’s Earth Bands aller største suksesser.

Manfred Mann’s Earth Band, «Blinded By The Light»:

Bruce Springsteen, «Blinded By The Light»:

Til slutt i denne oversikten tar vi med en låt som ble gjort stor av en avdød countrylegende.

"Hurt" ble laget av Nine Inch Nails, men gjort til en virkelig stor hit av Johnny Cash. Foto: Platecover.
«Hurt» ble laget av Nine Inch Nails, men gjort til en virkelig stor hit av Johnny Cash. Foto: Platecover.

«Hurt»

«Hurt» var en av låtene Johnny Cash fikk stor suksess med etter at Rick Rubin hadde pustet nytt liv inn i hans karriere. Det skulle også bli hans aller største, virkelig store hitlåt før han døde i 2003, bare fire måneder etter at kona June Carter Cash hadde gått bort.

Låta er imidlertid opprinnelig skrevet av Trent Reznor og ble første gang gitt ut på Nine Inch Nails-albumet The Downward Spiral fra 1994.

Den ble Grammy-nominert for beste rockelåt to år etter.

Johnny Cash, Hurt:

Nine Inch Nails, Hurt (live):
http://www.youtube.com/watch?v=fb4qyuR7_cc

Dette er bare noen eksempler, og det finnes selvsagt mange flere. Kjenner du til noen? Del dem med oss i kommentarfeltet!