Aurora - Kongescenen, Slottsfjell

Ildprøven

Auroras headliner-debut er et anti-klimaks.

Det var nok få som forutså de fremtidige ringvirkningene av Aurora Aksnes i det norske musikklandskapet for tre år siden, da hun akkurat hadde lastet opp «Awakening» til Urørt-profilen sin. Effekten av henne er såpass prominent at fjorårets Slottsfjell-gjengere knapt hadde rukket å rulle sammen soveposene sine før festivalen rulla ut nyheten om at Aurora kommer neste år – som headliner.

Plassen foran Kongescenen er definitivt ikke tjåka full, i det minste til å begynne med. Årets siste konsert begynner med «Winter Bird» etter at bandet i det stille kommer på scenen. Høres bra ut, men dette er ikke akkurat den mest oppkvikkende åpningslåta de kunne valgt. Hun gliser bredt og salig når sangen er over, og det tar noen låter før hun faktisk sier noe til oss mellom slagene. De tre første låtene er greie, men fengsler ikke nok selv om Aurora har sin vanlige, gode innlevelse og synger supert.

En sang i hit-landskapet hennes trengs, og det hjelper med «Warrior». Likevel føles det som hovedscenen er litt stor for Aurora så langt, og at hun holder litt tilbake. Det trengs mer action. Hun er i imidlertid ekstatisk når hun snakker for første gang. – Det er så kult at dere er her, sier hun. Aurora har rukket å bli invitert til mange festivaler, men hun forteller at dette er første gang hun er headliner. Sundførske «Little Boy In The Grass» er neste sang på setlista, men er fortsatt ikke nok til å gripe oss helt.

Et sterkere kort er «Under Stars», mer enn påfølgende «Lucky». Det er så kjipt at det fortsatt ikke sitter slik det burde, for jeg har sett mer energiske konserter med Aurora tidligere. Men jeg tror hun trenger mer og bedre materiale. Hun har utvilsomt en håndfull vinnende låter med egenart, men det er ikke nok – i hvert fall virker det ikke sånn her. Dette forsterker min oppfatning av All My Demons Greeting Me As Friends som ikke på langt nær det knallalbumet det ble lovpriset for å være. Forresten, hvorfor ikke dra på med «Murder Song» og heller kutte én av de treigere låtene i settet?

Aurora på Kongescenen, Slottsfjell 2017. Foto: Tom Øverlie
Aurora på Kongescenen, Slottsfjell 2017. Foto: Tom Øverlie, NRK P3

– Vi har én rolig låt til, sier Aurora, og heldigvis er det «Runaway». En liten friskmelding som gjør at folk vier oppmerksomheten til scenen, de synger og noen lyser med mobilene sine. De ivrigste avslutter sangen for henne. En ny låt følger hvor hun tar mer plass på scenen, og det er bra. Her er responsen fin. Interessen falmer igjen på «Under the water». Nok en ny låt, kanskje fra den kommende andreplata, spilles og følges opp med «I Went To Far», dessverre med litt stiv framførelse, men det går seg til på siste refreng.

Etterlengtet magi på «fjellet» blir det med «Running With The Wolves», hvor Aurora synger og beveger seg som om hun prøver å mane fram noe. Folk uler med, for her er kaliberet. I noen ytterligere minutter erobrer hun Slottsfjell med «Conqueror». Nå eier hun scenen der kaster fra seg mikrofonstativet og slipper seg skikkelig løs. Her er Aurora på sitt aller beste i en perfekt sprudlende avslutning.

Synd er det imidlertid at dette hintet av en knallaften nettopp bare var et hint som skjedde rett før stengetid. Vi vet at Aurora allerede er en ekte og god artist – som definitivt ble påvist i kveld også – og det var ikke ren gambling Slottsfjell drev med da de for ett år siden valgte å la henne toppe festivalens siste dag. Men jeg synes ikke hun var helt i sitt ess i kveld. Hun burde være mer frampå i tillegg til at det hadde gjort seg å ha flere robuste hiter å velge mellom, for eksempel fra den fremtidige andreskiva.

Når det skjer – og det vil skje – tror jeg den neste headlinerkonserten Aurora avholder vil gi oss den storslåtte og seirende avslutningen vi ønsket oss i kveld.

Nicolay Woldsdal

 • Helge Hammer

  En liten realitetsorientering …Aurora har gitt ut èn skive …da bør jo du som seriøs journalist forstå at hun ikke har en stor katalog av låter å ta av …

  • Nicolay Woldsdal

   Hei Helge,

   Det er jeg jo fullstendig klar over at hun har, men hun har også en EP og et par singler i tillegg.

   Hun har derfor åpenbart nok låter til å fylle en konsert av denne størrelsen. Problemet er bare at hun ennå ikke har nok sterke låter som har satt seg ordentlig hos folk som kommer for å se hun på en festival som Slottsfjell, eksempelvis Conqueror, Running With The Wolves og Runaway.

   Altså: den katalogen hun har er per nå ikke sterk nok.

   Det var veldig tydelig i går også, ettersom folk viste lite interesse for låtene som ikke var hitene hennes – fordi de er ikke spennende nok i utgangspunktet. Og da spørs det om det kanskje vil være bedre om noen år når hun har mer musikk ute og det (forhåpentligvis) er flere gode låter å inkludere i et slikt set.

   Mvh Nicolay, anmelder

   • Helge Hammer

    Hvis du ser litt på historien , så er det få artister som har levert et så sterkt debutalbum før de fyller 20 ….er heller ikke i tvil om at hun vil vokse som liveartist i årene som kommer …vi får ta en tur på Slottsfjell i 2037 , da har hun 20 år på baken som utøvende aritist ..og et titalls album å hente låter fra …..skal forøvrig se henne i Ændal 27 juli ..får håpe hun leverer varene da ……mvh Helge ….Warrior of Love …..

   • Marius Kromvoll

    Nå blei det Turbonegro som avslutning på meg, da jeg er en av de grinete gubbene over 30 som foretrekker musikk spilt på instrumenter, men! Dette kan selvsagt også ha med formidlingsevne og det å kunne engasjere publikum når låtene i seg selv ikke er publikumsfavoritter (ennå). Noe Bob Hund virkelig klarte en times tid før, da de hoppa glatt over omtrent alle fanfavorittene (med unntak av Et Fall och en lösning og Jag rejar ut min själ) – og fortsatt leverte de et engasjerende show. Det er maktdemonstrasjon, det! Men det er klart det hjelper med 20 års sceneerfaring og (sjøl har jeg bare 17) …

    • Bjørn Erik

     Bob Hund er kanskje verdens beste live band 😉 Sett de mange ganger, over mange år. Og de tok alltid førsteplassen på festivaler som feks Roskilde.

 • Are Solberg

  «… valgte å la hun toppe festivalens siste dag.»? Hun?

  • Roy Sigurd Karlsbakk

   Ja, henne toppet festivalens siste dag, for å bruke det siste, moderne sleivspark til språket 😉

   • Are Solberg

    Men konserten huns var ikke den braeste…:)

  • Blir ikke riktig uansett kasus – forsøk analyse av setningen. Forsøk: «… valgte å toppe festivalens siste dag med henne.»

 • Stig Hamstad

  Nå har jeg lest overskriftene og terningkastene på tre opptredener fra Slottsfestivalen. . Mitt forslag til NRK: «Send anmeldere som er litt i humør når de drar!»

  • Jan I. Johansen

   Enig!