Skambankt - Sirene

Ingenting of the Stone Age

Kan Skambankt bli Norges Queens of the Stone Age? En gang i fremtiden kommer de til å lage en klassiker av et rockealbum.

Sirene-omslaget. (Foto: Promo)
Sirene-omslaget. (Foto: Promo)

På sitt femte album på ti år, setter Skambankt ut for å bli det ultimate norske rockebandet. Med en fot i den gamle oss-mot-verden-attityden de demonstrerte på sine første plater, slagordstekster som er skreddersydd for en hvilken som helst festivalallsang fra Øya til Malakoff, og ikke minst blikket tydelig rettet mot internasjonale band som Queens Of The Stone Age.

Det er ikke sikkert det er påtenkt fra Skambankt sin side, men Queens of the Stone Age sitt voksende mesterverk fra fjoråret, …Like Clockwork, er en klar referanse for Sirene. Det er kontant mens det også knirker litt i sammenføyningene, rocken prøver å være mørk og sexy og mystisk, og i likhet med et band som for eksempel Arctic Monkeys, låter det historisk og tilbakeskuende samtidig som det har noe moderne og fremtidsrettet over seg.

Skambankt lykkes rent lydmessig, kanskje takket være produsent Kåre Vestrheim, men ambisiøse soundet får seg en rett på trynet i første sang, «Anonyme hatere». For mens riffene er monumentale verdig et startkutt, står vi igjen med en tekst så sutrende at det blir mest komisk. Terje Winterstø har brukt fritiden på nettforum, og oppdaget at folk med anonyme navn skriver dritt om ham. Dette skal han ha seg frabedt, og serverer teksten «Vise ingen nåde, du sitte og fråde/Någen her prøve å få det te, men du vil ikkje/Det kan fort slå tebake på deg, før du vet ordet av det/Her har du fingern min, den i midten, den e bare din./anonyme hatare e vonde å se, og sikkert vonde å leva me». Den satt! Eh, nei. Dette er ikke lyden av en kar som selger ut Spektrum og har veggen full av platinaalbum fra tiden med Kaizers Orchestra, det er en kjedelig rant mot folk Terje Winterstø irriterer seg over.

Med et imponerende lekkert teppe av riff, arrangement og ideer, er det ofte tekstene som trekker Skambankt og Sirene litt ned. Musikken er frisk og ambisiøs, tekstene er litt gammeldagse og banale.

Når det er sagt, er det noen steder her at det klaffer med ord og rytme. Som på «Voodoo», hvor de enkle metaforene har et visst raffinement over seg: «Eg e ikkje redd for dommens dag/eg e ikkje redd for den slags ubehag/men eg e redd for mennesket» klinger bedre som flerlags verdensbeskrivelse enn når Winterstø synger om hvor sinna han er på sure folk med et falskt nettnick.

«Voodoo»:

Queens of the Stone Age er nevnt som en overhengende inspirasjon, men det er også flekker av Black Sabbath, grønsjens metalfightere Soundgarden og ørkenrockerne Kyuss på lerretet. Åpningen på «Våre folk» låter som en poppete versjon av Kvelertak, før alle instrumenter faller sammen i et riff så tett og velfundert og headbangingvennlig at det er en fryd å høre på. Her kommer da også Skambankts røtter virkelig frem, tekstlinjen «oss mot de som spyr ut fjas, fjas, fjas, du ser de støtt på teve» er ikke bare call to arms mot trivialisering av musikk, det må da også være en referanse til de lokale rogalandsheltene Ingenting og deres 90-tallshit «Ingenting komme aldri på TV»?

«Våre folk» er albumets mest umiddelbare låt (ekstrabonus til sjukt fet tromming, noe som gjelder hele platen), og satt rygg til rygg med «Sånne som deg» – en herlig drivende rocker med Tønes på tilbakelent gjestevokal – viser Skambankt at de er på fullt fart fremover og oppover. De har føttene godt plantet i folkelig, umiddelbar rockemusikk, men har også ambisjoner om å utvide, utforske og skrive varierte, men helhetlige og overraskende album. Jeg blir ikke overrasket om Skambankt i løpet av sine to neste album leverer en Vaskekte Norsk Rockeklassiker. Sirene viser hvert fall at potensialet er her.

Asbjørn Slettemark

 • Fjorg Vanderplög

  Kan Skambankt bli Norges QOTSA?

  LOL!
  Hardrocken har blitt en latterlig, patetisk parodi på seg selv
  som fortjener å dø de tarvelige døden disco hadde i sin tid.

  HVERKEN SKAMBANKT ELLER QOTSA ER BRA!!!

  • Kjell-W.

   ;(

   • Fjorg Vanderplög

    Slutt å syt!
    De hadde kanskje en eller to dugbare låter for 10 år siden med den «Stories for the blind» skiva eller hva pokker den het, men alt annet de har gulpet opp er jo bare septikk!

    • Jan Gunnar Bjørnerud

     Fjorg, du tar feil. Sånn er det med den saken. «Songs for the deaf» heter plata. Og lire av deg uttalelser som «alt annet de har gulpet opp er septikk» går på lang vei å bevise at ditt musikkøret må stemmes flere hakk.

  • Niding v2.0

   Justin Bieber much..?

   • Fjorg Vanderplög

    Nei, jeg hører da som regel på mere funky, knallhard eller utflippa musikk enn noe av det crapet hverken du eller jeg nevner over så… nei

  • Jan Gunnar Bjørnerud

   Å si at QOTSA ikke er bra tyder bare på at du ikke har mye peiling når det kommer til stoner rock.
   Sorry Fjorg, du skyter i blinde.

   • Fjorg Vanderplög

    Vet du hva?
    Å påstå at QOTSA er stoner rock er det samme som å kalle Blink 182 PUNK!

    Det er vel heller DU som ikke har snøring på stoner.

    Ikke forveksle dritt med BRA musikk bare fordi det er komersiellt og er pusha i trynet ditt av radio og musikk-kanalene 50 ganger dagen i 3 måneder.

    • Jan Gunnar Bjørnerud

     Å så sinna da. Takler ikke å holde en rolig diskusjon engang. Hørte antakelig på stoner før du kunne gå gutt. Skjerp grammatikken din også. Du skriver og fremstår på en veldig arrogant og hissig måte. Måten du ærklærer hva som er bra og dårlig musikk, sier ganske mye om ditt innsnervede musikksyn.

     Du antar også ting du ikke vet noe som helst om, Jeg hører på radio kanskje maks 30 min i uken.

     Når du har blitt voksen kan vi snakke stoner, sludge og doom rock/metal. Ja, stoner, sludge og doom er i samme gate.

     Så kan du jo skjekke ut Runemagick, Electric Wizard, Down, Weedeater, Bongzilla, High on Fire, Kyuss (men er vel ikke stoner det heller i din verden), Black Sabbath, Monster Magnet, Fu Manchu, Clutch. Skal jeg fortsette?

    • kazual

     Er ikke til å se bort ifra at QOTSA har tatt en vei rundt stoner-rocken på sine 4 siste album. Men hallo. Makan til konge (dronning) kommersband skal man se langt etter.

 • Lily Sjølama

  «det er en kjedelig rant mot folk Terje Winterstø irriterer seg over.» det er vel lov å irritere seg over folk som sender han drapstrusler i posten eller

  • Arve Henriksen

   Ja, på samme vis som det er fullt lovlig å la seg kjede av dårlige tekstlinjer uten brodd.

 • RunePune

  Det var da voldsomt til hat i kommentarfeltet da? Lite å finne på om dagen?
  Skambankt har jo forøvrig allerede en rocke-klassiker på samvittigheten; Hardt Regn fra 2008. Den ligger i hvert fall høyt oppe blant mine favorittalbum, så får haterne gjøre som de vil. Det er mye morsommere å være en elsker.

  BTW: Om rocken er død? Vel, det meste av mainstream-popen lukter jo rimelig råttent…