Marit og Chirags dommerdebut

Sitter i juryen under Urørtfinalen onsdag, og bestemmer vinneren sammen med folket.

6. februar skal det avgjøres hvilken av de fem Urørt-finalistene som kan titulere seg som «Årets Urørt». Publikum stemmer frem sine favoritter, og på den andre siden av vektskålen finner du tre dommere som skal avgi sine poeng.

Marit Larsen, Chirag Patel fra Karpe Diem og P3s musikksjef, Mats Borch Bugge, skal sammen med deg avgjøre resultatet.

Hør de fem finalistene, og stem frem din favoritt her!

Smånervøse

Mats Borch Bugge er musikksjef i P3. Foto: Kim Erlandsen, NRK P3.
Mats Borch Bugge bekrefter vårt inntrykk av at Urørtfinalen er et av årets høyepunkter. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

– I finalen pekes den nye kvalitetsmusikken i Norge ut, og stjerner fødes. I en tid med gamle sanger om igjen over alt, er Urørtfinalen en frisk bris i Musikknorge. Årets finalister beviser også at vi behersker alle sjangre, kvaliteten er svært god, kommenterer Mats.

– Du har kommet ganske langt når du står på scenen i finalen, og mange av de som potensielt kan gi deg en sjanse til å gi ut drømmen din, skiva di, ser på dette her. Norges viktigste musikkonkurranse har en annen tyngde enn mange av de andre musikkonkurransene, sier Chirag.

Etter 12 år som artist kan en liten engstelse spores hos den ene halvdelen av Karpe Diem før dommerjobben under Urørtfinalen. I følge Chirag kommer det av at han selv kjenner på nervøsiteten for å gå på scenen og ha fire minutter til å overbevise folk — etterfulgt av en potensielt rar og ubekvem situasjon for finalistene, hvor Marit og Chirag skal si hva de synes om det de leverte.

– Selvfølgelig er vi litt nervøse, vi er jo urørte i dommersammenheng på tv, sier den svært scenevante rapperen.

– Marit og Chirag gjør ting de ikke kan! Jeg har aldri gjort dette før, men er veldig glad for å være med, og synes det er kult å bli spurt om det. Jeg tror det blir et fint program med mye fin musikk, og ikke minst for de fem finalistene blir det en stor kveld, legger Marit til.

Prestisje

For Marit har Urørt fullstendig tatt over rollen til Myspace i Norge, og blitt en konkurranse med mer tyngde, hvor man kommer nært på artistene. Utviklingen musikkbransjen bekymrer seg for, er den hun selv liker best, nemlig at veien er kort fra de som lager musikken til de som hører på.

– Konseptet Urørt fylles etter hvert av de store navnene som har kommet ut av det, Paskalev, Honningbarna, John Olav Nilsen og gjengen — det er svære norske hyper som har blitt født ut av dette, og det gjør at tittelen «Årets Urørt» er prestisjefylt. Du er i godt selskap.

– Selv om du har skrevet fantastiske låter kan fremføringa gå helt på trynet.

Marit bruker selv Urørt til å oppdage ny musikk, og synes det er morsomt å gå seg vill mellom alle artistene. Nå får hun en gyllen mulighet til å gi direkte tilbakemelding, ansikt til ansikt med artistene.

– Det blir sikkert satt pris på at vi gir så ærlige tilbakemeldinger som mulig, at det blir konstruktivt. Nå er det jo kremen vi får se, de fem finalistene er det aller beste fra det siste året på Urørt, og det venter ikke voldsom slakt for noen av dem, forsikrer Marit.

Mange av Chirags venner og bekjente har Urørt-profiler, men for noen år siden bidro Chirag selv som Urørt-artist på en skive.

– I 2002 eller 2003 var jeg med i bandet Cam’n A-lee, og hadde et vers på en Urørt-cd (utgitt i 2005, red. anm.) som jeg husker var på Platekompaniet. Featuring Chirag stod det bakpå der, og det var utrolig magisk bare å se det.

Formidlingsevnen viktig

– Det er mer tyngde og mindre sirkus enn i mange av de andre musikkshowene, og verken Marit eller jeg ville sagt ja til å gjøre dette hvis vi ikke følte at vi hadde noe der å gjøre, sier Chirag, som beskriver det å kunne være seg selv fullt ut på scena som en egen kunst.

– Selv om du har skrevet fantastiske låter kan fremføringa gå helt på trynet.

– Det kan bli en veldig avgjørende kveld.

Dommerne har lyttet til de fem bandene og artistene, men sparer dommen til selve finalen.

Karpe Diempå Øyafestivalen 2012. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Sa du formidlingsevne? Karpe Diem på Øya 2012. (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

– Konkurransen handler også om hva finalistene klarer å prestere på scenen denne ene kvelden, så selv om vi er godt forberedt handler det også om formidlingsevne, at de klarer å få gjennom det de har laget og er stolte av, sier Marit.

– Jeg hadde vært mye reddere hvis makten over hvem som vinner kun var basert på en innspilling, tror Chirag.

– Mye spenning er jo knytta til bare det å spille på tv, jeg blir fortsatt nervøs når jeg skal spille på tv, og her er det folk som sikkert i varierende grad har erfaring med å spille konsert og stå på scenen fra før. Nå skal de spille foran alle vennene sine, foran masse folk i salen, folka der hjemme, de skal få tilbakemeldinger på tv. Det kan bli en veldig avgjørende kveld, understreker Marit.

Ekte visdom

Om de er aldri så ferske i rollen som dommere, har de tilsvarende tyngde som artister. Marit og Chirag deler her noen oppriktige og velmente erfaringer som kanskje kan gi deg som fersk artist litt perspektiv (disse punktene kan med fordel også brukes universalt).

1. Det finnes ingen oppskrift!

Det er ingen regler, hvis noe har funket én gang, er den fremgangsmåten sannsynligvis oppbrukt.

2. Vær deg selv

Den slitte klisjéen er fremdeles gjeldende, ikke bare vær deg selv, men vær deg selv fullt ut. Tør å lene deg på det som gjør at du skiller deg ut, ikke prøv å tilpass deg for å leve opp til andres standarder. Skriv de låtene som bare du kan skrive, fortjen den plassen det tar. Omfavn din styrke før noen gjør det til en svakhet.

3. Kos deg

Vær tilstede i det du formidler. Behold energien, spenningen og lengselen som oppstår når man lager noe. Prøv å behold den gjennom hele studioprosessen sånn at det høres på plata, og ikke blir tapt underveis. Ta med dette opp på scenen, husk hva du synger om, hvorfor det er viktig for deg og hva du vil formidle. Da har man det bra.

4. Ikke få hetta

Ikke tenk på hvor mange som hører på, hva den du er forelska i kommer til å synes om din opptreden, ikke tenk på hvor dette kan lede eller hvor stort det kan bli. Plukk det fra hverandre, stå igjen med et mål om å gjøre en skikkelig bra opptreden, og ta det derfra.

Mer: Alt om Urørtfinalen