Mindre Idol i Kina

Kinesiske myndigheter vil ikke ha for mye «amerikansk» reality-tv.

Talentprogrammer som X Factor, The Voice og ikke minst Idol har gjennom mange år hatt stor popularitet. Selv i konservative Kina har tv-stasjoner gjort det godt med reality-programmer som finner fram til nye musikalske talenter.

Den kinesiske sangeren Anson Hu, en av deltakerne i reality-konkurransen Super Star China i 2013. Foto: NTB Scanpix / Chiang Ying-ying, AP Photo.
Den kinesiske sangeren Anson Hu, en av deltakerne i reality-konkurransen Super Star China i 2013. Foto: NTB Scanpix / Chiang Ying-ying, AP Photo.

Må søke om lov

Men nå har de kinesiske myndighetene funnet ut at det bokstavelig talt er blitt for mye av det gode.

Xinhua News Agency melder at den kommunistiske statens media-avdeling har laget nye forskrifter som begrenser hvor mye reality-tv av denne typen som er lov å sende. Fra nå av må man søke om lov til å sende slike programmer.

De nye reglene sier blant annet at satellitt-kanaler må bruke minst 30 prosent av sin sendetid på temaer som nyheter, økonomi, kultur og vitenskap fra neste år av. Begrensningene begrunnes blant annet med at det er blitt for mange programmer, som er for like og konkurrerer om de samme seerne.

«Vulgært innhold»

Også tidligere har de forsøkt å begrense denne typen «amerikanske» programmer fordi de ønsker «å stoppe vulgært innhold og fremme mer effektiv bruk av ressursene».

En deltaker i China's Got Talent synger i 2010 mens han holder en biografi om den tidligere kinesiske lederen Mao Zedong. Foto: NTB Scanpix / Reuters.
En deltaker i China’s Got Talent synger i 2010 mens han holder en biografi om den tidligere kinesiske lederen Mao Zedong. Foto: NTB Scanpix / Reuters.

Etter suksessen til Super Girl, en kinesisk versjon av Idol, har kinesiske tv-produsenter konkurrert med hverandre ved å lansere mer enn 20 liknende programmer, inkludert X Factor, Chinese Idol, I’m A Singer, Let’s Sing, Super Star China, Copycat Singers, Chinese Dream og China’s Got Talent.

– Det er så mange reality-programmer i dag, men de er alle like og lite spennende, sier en talsmann til Xinhua.

– For populære

Liu Shanying, en statsviter ved Chinese Academy of Social Sciences, sier ifølge Associated Press at han mistenker de nye bestemmelsene kommer fordi satellitt-kanalene er blitt for populære.

Han tror de synes at de tar for mange seere fra den nasjonale kringkasteren China Central Television (CCTV).

– Myndighetene hjelper CCTV, som har som hovedoppgave å formidle myndighetenes budskap, sier Liu som tidligere jobbet for CCTV.

– De lokale stasjonene har mer frihet til å tiltrekke seg publikum med underholdningsshow. Det tar alt for mange seere fra CCTV, og de er redd for at ingen vil ta hensyn til regjeringens budskap, sier han videre.