Miss Tati til Urørtfinalen!

Gratulerer! Miss Tati er finalist nummer tre i årets Urørtfinalen 2015.

– Hjertet banker! Jeg har hjertet i halsen, på en veldig bra måte. Beklager til alle venner og bekjente på facebook for all masingen, sa Miss Tati da hun fikk vite at hun er videre til Urørtfinalen.

Nå er jo du videre til finalen og skal konkurrere med Slutface og Silja Sol, som jo også er fra Bergen, sa Christine Dancke da hun annonserte vinneren like før klokken 14.30 dag.

– Ja, vi skal representere Bergen og jeg skal gi jernet sammen med bandet og jeg gleder mes sinnykt til å stå på scenen og vise sangen min for hele landet!

Les saken fra da Miss Tati ble Ukas Urørt: Ut av skyggen

Miss Tati er videre til Urørtfinalen 2015 med låta «Shakedown»:

 
misstati_1

– Dette er musikk fra mitt ståsted

 

Etter å ha stått på scenen som korist for en rekke andre artister de siste årene, har Miss Tati beveget seg steg for steg mot sin egen artistkarrière.

– Jeg har fått litt mer selvtillit til å tenke: Okay, nå står jeg for det jeg har skrevet, og om det ikke er perfekt, ifølge skolerte folk eller folk som har peiling på det, så er det musikk fra mitt ståsted, sier Miss Tati, eller Tatiana Palanca som hun egentlig heter.

Vi er på Kafeen i Skostredet, favorittstedet til Miss Tati i Bergen. Her har hun venner i nesten hver butikk og kafé, og å rusle gjennom den lille gata kan ta nesten en hel time. Under intervjuet er Miss Tati stadig oppe med hånda for å hilse på kjente som spaserer forbi utenfor.

– Kafeen er mitt yndlingssted. Egentlig skulle jeg jobbe her. Jeg burde ha stått bak disken, men så har det vært mye musikkoppdrag og andre prosjekter på gang. Men jeg har spilt her som artist, forteller Miss Tati.

Miss Tati under Store Ps konsert på Hovefestivalen i år. (Foto: Rashid Akrim, NRKP3)
Miss Tati under Store Ps konsert på Hovefestivalen i år. (Foto: Rashid Akrim, NRKP3)

Forbudt med rap

I 2011 spilte Tatiana Palanca sin første offisielle konsert som Miss Tati. I fjor spilte hun på Slottsfjell og Nattjazz-festivalen. Det begynte med at mannen bak Jassbox i Bergen, Espen Horne, lurte på om hun hadde noen egne låter å fremføre.

Les også: Nå står endelig Miss Tati fremst

– Jeg husker ikke så mye, men jeg husker at jeg var et nervevrak, og usikker som pokker.

Som tiåring kom hun fra Portugal til Norge. Hjemme hørte de på tradisjonell afrikansk musikk, Phil Collins og kjente 80-talls slagere. Rap – det var “forbudt”.

– Min søster kjøpte CD-er av Eminem og Dr. Dre. Det pleide vi å høre på i skjul, for det inneholdt banneord. Det var en gang vi spilte det høyt. Da hørte vi mor rope: Hva er dette for noe?! Skru av!

Miss Tati lager soul-musikk, en sjanger hun har hatt et forhold til siden hun tilfeldigvis hørte Fugees’ «Killing Me Softly» på radioen i Portugal, og som vokste da videoen til Erykah Badus On & On plutselig var på TV-en. Da hun hørte D’Angelo ble hun tent på å lage soul-musikk selv.

– Jeg kjøpte Voodoo og gikk hjem og trykket på play. Det var harmonier i hytt og pine, og en seig, konstant groove. Da fant jeg ut at denne musikken har jeg lyst til å lage. Det er ingen tvil. Dette er meg!

Eksperimenterer med rap

I finalen stiller Miss Tati med den ferske låta «Shakedown». Den ble til da hun hørte en beat fra Yameen med Georgia Anne Muldrow: «Fire».

– Jeg ble helt fanget av det han hadde produsert. Jeg spilte inn en skisse på iPhonen, og improviserte bare noe babling og litt tekst. Noe av det var Shake it when you shake it / You know how to move your body. Det var det første som kom ut.

Skissen ble sendt til kompis, trommis, bandleder og produsent Ivar Thormodsæther.

– Så da stakk vi i studio og gjorde ferdig låta, med den lille snippeten som utgangspunkt. I senere tid har jeg tenkt at grunnen til jeg skrev den teksten, er fordi jeg så den sketsjen til komikeren Chris Rock som handler om kvinner som er på klubber og hører nasty musikk, den nastyeste som finnes: To the window, to the wall, to the sweat drop down my balls – låta «Get Low» av rapperen Lil´John. Og så reagerer kvinnene med å si: «He ain’t talking about me», og så fortsetter de å danse. Jeg kjenner meg igjen i den situasjonen, at du hører en grisefet låt, og så må du bare slippe deg løs og ha det gøy med det.

Tatiana skriver om kjærlighet, om hvordan hun ser på samfunnet, og om hvordan det er å være kvinne. Hun inspireres av samtaler med mennesker og ting hun leser. Hun rapper også. Eller – selv sier hun at hun eksperimenterer med rap.

– Jeg er ingen freestyler, pleier jeg å si. Jeg eksperimenterer bare med rap. Sanger nummer én, rapper nummer to.

Miss Tati etter konserten sin på Slottsfjell. (Foto: Kim Erlandsen, NRKP3)
Miss Tati etter konserten sin på Slottsfjell. (Foto: Kim Erlandsen, NRKP3)

Vil bli Norges soul-ambassadør

Soul-musikk er relativt marginalt i Norge. Inspirasjonskildene til Miss Tati kommer også gjerne fra USA, men et knippe norske artister har banet vei og inspirert henne til å tenke at det er mulig i Norge også. Hun nevner Noora Noor, D’Sound, Sofian, Omar og Sissi.

– Jeg er veldig glad for at artister i Norge har banet vei og inspirert artister som meg til å stå på. Når andre har gjort det før deg, er det mye lettere å tenke: Jaja, det kan jeg også klare å gjøre.

Miss Tati kunne etterhvert godt tenke seg å bevege seg utenfor halvøya.

– Min absolutt største drøm og mål er å være Norges soul-ambassadør, hvis man kan si det så banalt. Å kunne representere og sette Norge på kartet innenfor soul, i og med at det er en så liten sjanger her. Nå føler jeg at Norge har blitt eksotisk. Du hører mye om skandinaviske artister, og det hadde vært flott å få frem soul også.

Som korist har Miss Tati jobbet med artister som Moi, Store P, Forza, Superfamily, Datarock og Kakkmaddafakka. Til sin egen musikk har hun hentet inn andre korister.

– Jeg synes kordamer generelt er undervurdert, og det er veldig trist. Det er en kunst å være kordame, og det har veldig mye å si for sjangeren. De fleste kjenner nok til en låt hvor koringen er helt «WOW».

Miss Tati har ikke gått på skole for å lære seg å synge, men hun har deltatt på en del workshops. Nå har hun selv blitt spurt om å holde workshops for ungdom i regi av Bergen Kommune. Fascinasjonen hennes for musikk og sang har pirret lysten til å lære mer.

– Jeg har ikke gått på høgskole eller musikklinje. Jeg skulle ønske at jeg kunne ha gjort det, men jeg kom ikke inn. Men jeg skal fortsette å søke.