Musikksmak som advarsel?

Hører du på rock, afroamerikansk musikk og elektronisk dansemusikk er sjansene større for å havne på skråplanet, hevder ny forskning.

Du synes kanskje folk som digger metal, hardcore og tung dance virker litt «slemmere» og mindre sympatiske enn de som liker One Direction og Justin Bieber? Det kan antagelig hende at det er noe grad av sannhet i det, selv om det selvsagt ikke trenger å være noen direkte kobling mellom musikksmak og hvilken oppførsel man har.

Hører du mye på Skrillex kan det være du er i faresonen. Foto: NTB Scanpix / Paul Morigi , AP Photo.
Hører du mye på Skrillex kan det være du er i faresonen. Foto: NTB Scanpix / Paul Morigi , AP Photo.

Antagelsen om at folk som hører på mer «opprørsk» musikk gjerne også har mer rebelske gener i kroppen er ingen nyhet. Gjennom årtier har foreldre revet seg i håret over avkommets musikksmak og vært bekymra over hva det kan føre til. De aller fleste har likevel vokst opp til å bli respektable samfunnsborgere.

Tidlig, sterk forkjærlighet …

Nå har imidlertid for første gang en vitenskapelig studie slått fast som et faktum at tilbedelse av enkelte musikalske sjangre henger sammen med sjanse for å havne på skråplanet.

Forskningen viser at en tidlig, sterk forkjærlighet for gotisk musikk, punk, heavy metal og hardcore dansemusikk kan være en indikator på at en tenåring utvikler seg i en negativ retning.

Det er forskeren Tom ter Bogt ved universitetet i Utrecht som har gjennomført en fire år lange studie av 309 tenåringer. For første gang har han ifølge studien, som er publisert i tidsskriftet Pediatrics, direkte koblet opprørsk musikksmak hos 12-åringer med de samme personenes oppførsel som 16-åringer.

Folk som hører på klassisk musikk, her representert ved fiolinisten David Garrett, har mindre sannsynlighet for å havne på skråplanet. Foto: NTB Scanpix / Sascha Schuermann, AFP Photo.
Folk som hører på klassisk musikk, her representert ved fiolinisten David Garrett, har mindre sannsynlighet for å havne på skråplanet. Foto: NTB Scanpix / Sascha Schuermann, AFP Photo.

Kommer oftere i trøbbel

Forskeren og teamet fulgte 149 gutter og 160 jenter fra de var 12 år og fram til 16 årsalderen. Funnene sa blant annet at de som hørte mer på «rock, afro-amerikansk musikk og elektronisk dansemusikk» oftere kom i trøbbel enn de som ikke hørte på slik musikk. Kjønn skal ikke ha hatt noe å si for resultatene.

Les også:

Den dårlige oppførselen inkluderer aktiviteter som tyverier i butikker, vandalisme, tagging og grafitti. En aktivitet som når sitt toppunkt i 16-årsalderen, før den igjen avtar.

Til avisa The Star sier Tom ter Bogt at han er overraska over funnene.

– Vi var overraska sjøl over funnene. Vi sjekka tallene om og om igjen, sier han til avisa og understreker at studien definerer ungdomskriminaliteten som hærverk, butikktyverier og slåsskamper – ikke mer alvorlige lovbrudd eller gjengkriminalitet.

Oppførselen «smitter over»

Folk som hørte på andre sjangre som pop, jazz og klassisk musikk skal ha hatt mindre sjanse for å havne i trøbbel.

– Det vi tror skjer er at, dersom du har liker denne opprørske, «bråkete» musikken, så får du lettere kontakt med andre ungdommer med samme musikksmak og oppførselen i den gruppa smitter over på deg.

– Dersom du hører på klassisk musikk eller jazz er sjansen for dramatisk oppførsel langt mindre.

«Musikk er det mediet som skiller gjennomsnittlig ungdom fra unge mennesker som har større sannsynlighet for normbrytende oppførsel», slås det fast i studien.

En annen ekspert på ungdom og lovovertredelser, Dr. Kathryn Modecki ved Murdock University, sier seg enig i at musikksmak kan være et tidlig signal på «ting som skjer med ungdommer». Hun understreker imidlertid at man som foreldre ikke skal engste seg for mye.

– Ikke få panikk om ungdommene i huset hører på rapmusikk, det er helt normalt for ungdommer å eksperimentere med musikk sammen med vennene sine, sier hun.

 • 10/10 would laugh again

 • så bra at jeg hører på metal og ikke så mye rock! XD 

 • BobArneJacobsen

  Det kan være noe sannhet i denne undersøkelsen, men personlig stoler jeg ikke på undersøkelser med så få deltakere. Hvis det hadde vært snakk om 1000 eller flere ungdommer som hadde deltatt ville undersøkelsen være mer nøyaktig. 

 • sjokolademelk

  Med så løse definisjoner som rock, afroamerkansk musikk og elektronisk dansemusikk… hva er igjen da?

  Pop er jo under elektronisk dansemusikk

 • Rart at forskeren ikke tar opp rusmiddelkulturen forbundet med hhv rap og dance/house vs rusmiddelkulturen forbundet med pop, jazz og klassisk (ikke-eksisterende). Illegale rusmidler fører folk inn i shady miljøer, det er ikke rakettforskning. Er vel heller ikke overraskende om publikum på en house- eller rap-konsert er litt villere i fletta enn publikum på jazz-konsert.

  • Alekzen

   Har ikke røyking av marihuana vært ganske koblet til jazz og den typen «fritenkere» i ganske lang tid? Ikke ment for å krangle altså, men har alltid vært under inntrykket av at jazz var tett koblet til både marihuana og lsd. Og vil gjerne se noe dokumentasjon (Om du har noen) på denne ikke eksisterende rusmiddelkulturen du snakker om.

   At folk er litt «villere i fletta» på sånne konserter sier seg jo selv, det er et show som man blir oppglødd av. Når en kar står på en scene og fyrer av heftig fingerspill på en jazzkonsert så er ikke det noe som fører til hopping, crowdsurfing etc. Da sitter man gjerne og beundrer hvor flink personen er, og da blir stemningen deretter. 

   Uansett er det forøvrig et interessant moment, er sant som du sier at illegale rusmidler fører folk inn i dårlige miljøer. Men igjen, for andre er ikke det tilfellet i det hele tatt. 

   • Sant det, jazz burde ikke vært med i den setningen.

 • Jørn Egil Svanem

  SHITBALLS!

 • Pingback: P3.no Musikk » Klar for «tunge» studier i høst?()