Rike «stjeler» mer

Er du rik og velutdannet? Da er sjansene større for at du har en nettpirat i huset.

De siste årene er det blitt gjort ganske mye forskning på hvordan vi forholder oss til opphavsretten på nettet.

Vi har blant annet fått flere indisier på at de verste piratene faktisk også er de beste kundene. En undersøkelse viste at ulovlig nedlasting trolig ikke skader omsetninga til platebransjen, mens bransjens egen organisasjon avfeide disse tallene som «feil og misvisende».

Nettbruker, surfer på nettet, nedlasting og fildeling. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Fildelere og nettpirater i Australia har høyere inntekt enn gjennomsnittet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Tjener bedre

Nå gir enda en undersøkelse oss ny innsikt i hvem fildelerne og piratene egentlig er.

Studien, gjennomført i Australia av APRA (Australasian Performing Right Association), forteller nemlig at den gjennomsnittlige nettpiraten der har høyere utdanning og tjener bedre enn resten av befolkninga.

Like overraskende er det kanskje ikke at den jevne pirat gjerne er ganske ung, helst under 30 år.

Tallene forteller ifølge Torrentfreak at nesten en tredjedel (30 prosent) av de som oppgir å laste ned ulovlig kommer fra en husholdning med over 100.000 australske dollar i inntekter. En gjennomsnittsfamilie «down under» tjener omkring 43.000 dollar i året.

27 prosent av de spurte kom fra hjem med inntekter mellom 60 og 100.000 dollar og 14 prosent fra husholdninger med under 40.000 i inntekter.

I tillegg viser studien at 44 prosent av de spurte som fortalte at de dreiv med piratvirksomhet på nettet var under 30 år. For de over 50 sier «bare» 11 prosent at de driver med slikt.

Omtrent som gjennomsnittet

Den gjennomsnittlige nettpiraten er heller ikke dårligere utdannet enn gjennomsnittet. Omkring 25 prosent av de spurte hadde universitetsutdanning – omtrent som gjennomsnittet i den australske befolkninga.

Så kan man spørre seg hva dette kommer av. Dersom Torrentfreaks konklusjoner stemmer vil dette være lett overførbart til Norge. De resonerer seg fram til at folk med høyere inntekter også har god tilgang til god teknologi, dyre datamaskiner, smarttelefoner og god båndbredde.

Eller er de bare bortskjemte, har dårlig moral, eller vet de rett og slett ikke hva de driver med?

 • HenrikWergeland

  Kunne kanskje ha valgt et litt mindre utdatert illustrasjonsbilde.

  • MartineGrymyr

   Pfft, hva snakker du om? Alle som laster ned brenner varene på 700MB CD så fort de er ferdige. Etterpå koder de litt i et Matrix-lignende OS.

   • Blodpuddingen

    …og har én CD for spill, én for musikk, én for film og én for software. Da blir det så lett å finne fram igjen når du skal se filmen du har lastet ned.

 • Anders Ballari

  Kanskje det henger sammen med at man må leve som student for å få høyere utdanning. Ikke alle som vil bruke penger på DVDer og Cder for å fylle en hybel eller velger en kinobilett over 2 pils på byen.

 • GjestBaaardsen

  Det viser vel i stor grad det Gabe Newell sier er sant. Det er ikke økonomien som er grunnen for at folk piratkopierer, men at det er et serviceproblem.

  Nå er det vel egentlig bare filmer og serier som henger igjen, hvor man gjerne må vente et halvt år lengre enn landet det har premiere, og hvor det å følge med sine favorittserier på lovlig vis gjerne er en hel del mer tungvindt enn det burde være. Man er tvunget til å kjøpe serien i plateformat, abonnere på forskjellige streaming-servicer eller ha kanelen de går på.

  Mens både streaming av musikk og kjøp av spill online er blitt gjort enklere enn å piratekopiere etter min mening.

  Hadde film/platebransjen brukt alle pengene de bruker på lobbyvirksomhet og advokater, på å lage gode streaming-plattformer og tilbud som er enkle å bruke for en fornuftig pris, i stedet for å holde fast på utdaterte modeller, så hadde vi tatt et langt steg framover.

  • digi_owl

   Yep, når Netflix lanseres i Norge med Dr. Who kun opp til 2009 så skyter bransjen seg selv i foten med kanon.

   • Thedrek

    Og House + Castle er utelatt totalt!

 • Nordmannir

  Det er klart at når du har dyr maskin, masse diskplass og fet internettlinje, må du jo bruke det til noe…?

 • eirik222

  Er de fleste nettpirater studenter under 30? Og er det en korrelasjon mellom høyere utdanning og inntekt? *Mindblown*

 • digi_owl

  Minnes å ha lest at Australske priser på forskjellige media langt overgår det en skulle tro at vekslingskurser og avgifter skulle utgjøre. bransjen dekker seg med henvisninger til transportkostnader…

 • Scriptking

  Klarer aldri og stoppe oss 🙂
  Fildeling er kommet for og bli og det kommer stadig nye programmer for og skjule vår idenditet bak en IP 🙂
  Selv laster jeg ned masse filmer og musikk og dersom jeg synes det er bra film for eks så kjøper jeg den når den kommer for salg 🙂

 • TheIdea

  Først..tusen takk til propagandaministeriets eget NRK at vi får lov til å kommentere det her..

  Selvfølgelig stjeler rike og velutdannede mer enn oss andre, hvordan skulle de ellers ha kommet til der de er..?

 • Stein-Erik Mattsson

  Ja, hvordan i all verden trodde disse forskerne at vi styrtrike klarte å bli så rike?!

 • Bjørn Ove Strand

  Det tror jeg på. Ingen grunn til å beskylde en fattig stakkar. For de rike har skikkelige datamaskiner.

 • Sigurd Rage

  Kan vel også nevne at de som laster ned mest også kjøper mest? Nå har jeg imidlertid skaffet meg Netflix og Wimp, jeg betaler for X-antall TV-kanaler og handlet plater for over 5000 spenn i fjor… Da får jeg liksom ikke så dårlig samvittighet over for medieselskapene.

 • Pingback: P3.no Musikk » Stenger nettet for fransk pirat()