One Direction - Telenor Arena

Riktig retning

One Direction gir låtene nytt liv fra scenen.

På grunn av rigide fotoavtaler som bryter med – og undergraver – NRKs redaksjonelle integritet ble vi forhindret fra å bruke fotografer med profesjonelt utstyr på konserten med One Direction. Vi dekker derfor konserten med mobilkamerabilder tatt av NRKs utsendte og publikum.

Kun drøyt to år er gått siden fem britiske gutter ble satt sammen av talentkonkurranse-dommer Simon Cowell, og boybandet deres til slutt havnet på tredjeplass i engelske X-Factor. Siden den gang har One Direction blitt ekstremt populære. De fem guttene på 19 år har klart å blåse liv i boyband-fenomenet igjen, som har ligget mer eller mindre i dvale siden Backstrees Boys, a1 og Westlife herjet på hitlistene rundt milleniumsskiftet.

One Direction solgte over 18.000 billetter til konserten i Bærum på fem minutter, og når de står på scenen blir det fort klart hvorfor. For selv om låtmaterialet ofte er platt og forutsigbart, makter Harry Styles, Liam Payne, Niall Horan, Zayn Malik og Louis Tomlinson å gi det nytt liv fra scenen. Deres fremste kvalitet er at de later til å være overlykkelige for å ha kommet så langt som de har. Gjennom hele konserten i Telenor Arena utstråler de en spilleglede Justin Bieber, som besøkte samme scene for tre uker siden, aldri var i nærheten av.

De fem guttene er hele veien tilstede i det de formidler, og fremstår både sjarmerende og uhøytidelige. Dynamikken mellom dem er  god, og de kappes aldri om oppmerksomheten. Innimellom ser de til og med ut til å bli smått brydd over at nesten tjue tusen jenter hyler mot dem med stjerner i øynene.

Konserten åpnes av «Up All Night» og beveger seg raskt gjennom et knippe mer eller mindre kjente låter fra de to albumene gruppa har i bagasjen. Mellom låtene er de på sjarmoffensiven; de takker publikum for støtten de har fått siden første dag og roser Oslo og Norge.

Spenningen og stemningen er i taket når de fem guttene fires fremover i salen på en bro. Hovedpersonene vinker og smiler til fansen på gulvet og tribunen mens «Change My Mind» – en av mange ballader vi får høre denne kvelden – fremkaller både tårer og hyling hos publikum. Ferden ender ved miksebordet, hvor 19-åringene gjør en energisk versjon av den i utgangspunktet kjedelige Blondie/Undertones-mashupen «One Way Or Another (Teenage Kicks)». Grepet med å flytte seg ut i salen er effektivt – plutselig får også de som sitter plassert langt bak på gulvet og tribunen sitt.

To ballader senere, tilbake på scenen, forløses den intense stemningen og energien flyturen over publikum bygde opp med «Back To You». Stemningen når en foreløpig topp, og det føles uforståelig og dårlig timet at One Direction deretter tar en flere minutter lang pause. Greit nok at pausevideoen vi får se er nokså morsom – men det er ikke derfor vi er her.

Sangprestasjonene kommer til kort et par ganger under konserten. Særlig Niall sliter på noen dype partier, men jevnt over klarer kvintetten seg godt vokalmessig. Zayn, Harry og Louis er de beste vokalistene, men alle fem får skinne på scenen.

Låtmaterialet er konsertens største ankepunkt. En god tredjedel av setlisten er ballader. Få av dem er sterke – og det blir fort for mange. Når det er sagt – de aller fleste låtene til One Direction får nytt liv og er langt bedre live enn på plate. Det skyldes uten unntak entusiasmen de fremføres med.

Stemningen bygges gradvis op gjennom hele konserten, og gullrekka «Kiss You», «Live While We’re Young» og «What Makes You Beautiful» brytes kun opp av kommentarer om hvor fantastisk bandet har hatt det under konserten, hvor varmt det er i salen og fraser fra «Hot In Here».

Publikum viser gang på gang at de kan gruppas tekster til fingerspissene, og mens konfetti, ballonger og pyro fyller arenaen setter de fem guttene to streker under svaret alle Directioners har kommet for å få denne kvelden: Selv om Bieber har de beste låtene, er One Direction flere hakk bedre live. 

Trine Aandahl

 • Whatever… Forever…..

 • maXjo

  Har P3 forandret smaken…..TIL BAKEN!!!

  • Endelig begynner de å bli litt hippe. Dette er den nye verden! Det er ikke sånt at alle tenåringsartister skal få dårlige ternekast bare fordi de ikke er gamle slagere som Beatles og Bruce Springsteen.

   • maXjo

    Synes bare det er litt muffens, etter alt oppstyret rundt de seneste P3-anmeldelsene.

 • Arrela

  De er slett ikke alle 19 år – Zayn Malik er 20 og Louis Tomlinson er 21…

 • Jeg tror ikke redaksjonell integritet betyr det du tror det gjør.
  Det handler mest om å ikke være reklame for noen …

  • Så å anmelde konserter er en uting fordi det er «reklame for noen»??? Synes du det gjelder alle eller bare «fjortisband» du selv ikke liker?

   • Det var da svært til fri tolkning, jeg klagde på språkbruken, og litt ironien i hvordan begrepet ble brukt, som om journalister noensinne har løpt rundt og tatt kritiske avslørende konsertbilder og ikke bare stått i gropa med kamera.
    Når de i tillegg kun har funnet ett dårlig bilde til tross for NRKs utsendte og publikum ble det for fristende for spydighetskjertelen min.

    Ellers får da folk anmelde hva de vil, og jeg har ingen følelser jeg gidder bruke på band jeg ikke har hørt.

 • LuciferRising523

  På et eller annet tidspunkt skjedde det, at det skulle være ålreit å digge boyband o.l.. Ved å kunne digge f.eks. Britney Spears, Justin Bieber, Beyonce og One Direction vil man t.o.m. fremstå som litt «hipp» og «kul» fordi man har lesset av seg slike (tilsynelatende) «pretensiøse» «indie»-holdninger som at musikk uten sjel lagd ene og alene for å overføre store pengesummer og gjøre tolvåringers truser «blaute» (må du tisse nå?), er «wack», end of story. Jeg tror dette tidspunktet var når Håkon Moslet ble sjef for P3. Han ville vel «ta et oppgjør med» det han opplevde som «pretensiøse» «indie»-holdninger. Som at Black Sabbath (i sin storhetstid) nødvendigvis var «bedre» enn Rihanna fordi de lagde tidløs musikk som aldri kommer til å bli gammel eller dø. Om man ønsker å argumentere for en subjektiv musikalsk opplevelse, er vel slikt filosofisk «grums» uunngåelig. Neida, nå var det en «brave new world», der Shakira var minst like musikalsk relevant som Kate Bush, Nickelback like relevant som Venom.

  Hva står vi igjen med når journalister skal forsøke å være objektive? Hvem skal da bestemme hvem de skal skrive om? Salgstall?

  Vi trenger noen skikkelig kjipe journalister som skriver rett fra levra. Noen vi kan elske og hate. Om ingen skal skrive sine egne meninger, fra sin egen vinkel, sin subjektive innerste viljes trone, hvem kan vi da stole på? Nå får man litt følelsen av at journalisten kanskje egentlig har litt lyst til å spy av hele kulturen rundt boyband, men dette er subjektivt, og da får man ikke skrive det. Kunne ikke noen satt seg fore å «avsløre» plattheten i denne form for «religion»? At det egentlig kun handler om sex, forkledd som noe annet/»dypere» (aka primale parreinstinkter) for folk som ikke er gamle nok til å sex, ifølge norsk lovgivning og sedvane?

  Nuvel, det samme gjaldt vel Beatles. MEN, de hadde en annen form for integritet, og har det fremdeles. For mange jenter, særlig i starten, var Beatles den tids Justin Bieber/One Direction. MEN… resten er subjektivt (og historie). Vi trenger noen til å skrive hva de FØLER. I motsetning til Bieber/One Direction. Beatles skrev hva de følte. På tide at journalister også gjør det.

  «Låtmaterialet er konsertens største ankepunkt. En god tredjedel av setlisten er ballader. Få av dem er sterke – og det blir fort for mange.»

  Har du en femmer?

  • bravo! jeg takler ikke høre på p3 så mye drittmusikk. når Radioresepsjonen gikk var jo dette ett tema MINST en gang i uka for lyttere som klagde på den ELENDIGE musikken. urørt for eksempel. for noe MØL

  • Hei!

   Litt av poenget i anmeldelsen er, som du også delvis påpeker, at jeg i utgangspunktet var skeptisk til denne konserten. Jeg trodde ikke konserten kom til å bli noen god opplevelse – men det ble det. One Direction maktet å gjøre om relativt kjedelig materiale til overbevisende livelåter. Skulle jeg anmeldt de samme låtene i innspilt versjon, hadde nok konklusjonen vært noe annerledes, men dette er altså en anmeldelse av konserten. Der spiller flere faktorer enn låtene inn; i mine øyne er ofte det som skiller gode og dårlige konserter entusiasmen gruppa/artisten legger eller ikke legger i liveprestasjonen og evnen til å formidle. Det handler om å presentere det materialet man har (hvordan dét nå er) på en overbevisende og god måte, slik One Direction gjorde i går. Jeg hadde en bra konsertopplevelse, og har formidlet den følelsen (som du etterlyser) i anmeldelsen over.

   Det er opptil flere velbegrunnede slakt å boltre seg i på sidene våre også, hvis det er det du finner mest glede i – for eksempel den mye omtalte terningkast én-anmeldelsen av Departure: http://p3.no/musikk/kutt-av-meg-orene/

   I tillegg har vi en ukentlig, følelsesstyrt spalte som heter «P3 elsker», hvor vi skildrer sterke følelser i motsatt ende av skalaen: http://p3.no/musikk/tag/p3-elsker/

   Mvh Trine, P3

 • erik.tean

  Samme terningkast som Bruce Springsteen!?! Nå må du virkelig gi deg, 1D kan da umulig ha samme scene opptreden og kvalitet over showene sin som the E – Street Band har!

  • Ingen kan få publikum villere enn One Direction, ikke engang Bruce :))

 • Solveig Haug

  Greit nok at folk ikke liker boyband. Jeg er ikke spesielt glad i koreografert dansing og cheesy lovesongs som ikke betyr noen ting. Men det er ikke dette One Direction handler om.

  One Direction har hjulpet så mange jenter (og noen gutter) gjennom utrolig mye. Alle, til og med jeg, har en historie om hva One Direction har hjulpet dem gjennom. Depresjoner, selvskading, spiseforstyrrelser, eller kanskje det bare har vært å få noen til å smile eller le etter en dårlig dag. Hør på Little Things, virkelig hør på teksten og hvordan de formidler det, og tenk på hvor fantastisk det er for en tenåringsjente å høre dette.(Ja, Ed Sheeran er verdens beste låtskriver). Se på intervjuene deres, søk på video dagbøkene deres fra når de var med i x-factor. Prøv å ikke le eller smile. Det går ikke.

  One Direction viser også personlighetene sine på scenen. Er det noe de har lyst til å gjøre, da gjør de det. Nå er jeg vel det man kan kalle blodfan av One Direction. Jeg kan godt innrømme at alle sangene deres ikke er de beste, men de leverer utrolig med det de har. Jeg har hørt Bruce Springsteen live og han er flink, men han og One Direction har to helt forskjellige målgrupper.Derfor bør de ikke sammenlignes.

  One Direction gir fansen det vi vil ha. De har en glede når de opptrer som er fremtredene på scenen og man kan faktisk se at de elsker det de gjør. De har kanskje ikke de beste musikalske prestasjonene, men spesielt Liam og Zayn har de beste vokalprestasjonene jeg har hørt live. Det merkes at noen sanger ikke er like sterke som de andre, men stemningen og musikkgleden gjør opp for dette. Hvis du har utrolig lyst til å lese en anmeldelse av mennesker som hater musikk som er populær kan du lese denne. VG er jo alltid så positive: http://touch.vg.no/article.php?artid=10116363

 • FrodeFF

  Når One Direction er bedre live enn Justin Bieber, har anmelder da tatt i betraktning at de i stor grad ikke spiller live men mimer til playback?

  • Solveig Haug

   De sang surt noen ganger, tviler på at de hadde lagt inn det på playbacken.

  • Det her er noe av det dummeste jeg har hørt å si at one direction bruker playback når de synger og at justin tydeligvis ikke gjør det. Unnskyld meg men det er ingenting som gir deg rett til å si at de bruker playback på den siden her når du tydeligvis ikke vet hva du snakker om, for hvis du hadde kunnet noe om musikk så hadde du nok skjønt at det de gjør er LANGT fra karaoke

  • Det var teit sagt og si. Tviler på at du var på konserten og kunne avgjøre det selv ettersom du ikke virker til å så mye til overs for One Direction. Hvis du virkelig hadde lest artikkelen hadde du fint hørt hvordan de kritiserte og roste stemmene.

  • Der tar du helt feil! One direction synger ikke med playback. De endret teksten under sangene. For eksempel «Katy Perry is on a plane» istedenfor «Katy Perry is on replay». Det sang Harry bare i Norge. Det var også flere ganger de endret teksten, beat bokset under «little things» og lot en annen synge siste ord i setningen osv.

   Justin derimot sang om han ikke hadde mikrofonen foran munn eller ikke. I Dubai ble han angripet av en fan, men fortsatte likevel å synge og pianoet fortsatte å spille selv om det lå opp-ned på scenen.

   Vi ble nok ikke skamlurt av idolene våre, sånn som «belieberne». One Direction er mer enn karaoke med fler enn en mikrofon, de er verdens mest kjente boyband, og ikke uten grunn. Konserten var kjempe bra, stemningen var på topp og jeg vil takke idolene mine for en SUPER BRA kveld!

   • maXjo

    Kanskje de ikke synger med playback, men å endre teksten under en sang beviser ikke at de ikke har brukt playback under noen av sangene. Justin Bieber synger heller ikke med playback under hver sang. Dessuten er det stor forskjell mellom One Direction sine konserter og Justin Bieber sine. Bieber sine konserter er mer show med mye dans osv. som gjør det vanskligere å synge. Men ikke missforstå, live er best.

    • TPD444

     Har du noen gang vært på en One Direction konsert eller en Beiber konsert??

     • maXjo

      Hva har det med saken å gjøre om jeg har vært på en av konsertene eller ikke? Er du tilstede, har du leste kommentaren min? Vennligst les kommentaren og forstå innholdet før du kommer med utsagn som gjør normale folk slitne!

      • TPD444

       Så du har ikke vært på en One Direction eller Beiber konsert altså…

       • maXjo

        Har du dysleksi?

        • TPD444

         kan du slappe av?? Jeg lurer bare og siden du ikke svarer på et ganske enkelt spørsmål, så tar jeg det som nei.. Ja, siden du ikke har vært på noen av konsertene deres så føler jeg ikke at du har noen plass i denne diskusjonen desverre.

         • maXjo

          Igjen referer jeg til mitt første svar til deg. Min første kommentar hadde ingen ting med om å være der eller ikke og innholdet sier heller ingenting som tyder på at man må ha vært på konsertene. Hvis du kommenterer videre, greit, grav din egen grav.

 • Pingback: P3.no Musikk » – Twitter hjalp oss()

 • Helt utrolig at du har fått så mye kritikk for denne anmeldelsen. Selv synes jeg den var helt strålende skrevet og beskrevet. Du var der for å dømme stemmene ja, men også for å avgjøre om de ga et godt show, noe de aldeles gjorde! Selv var jeg på konserten og syntes det gikk helt utrolig bra. Gutta virket til å kose seg på scenen vår i Norge. Fansen viste ihvertfall at de digget popkongene oppe på scenen. Alt gikk som smurt og det syntes jeg du beskrev godt.

  Kjempe bra anmeldelse!

 • Pingback: mP3 møtte Harry & Liam fra 1D « NRK mP3 - Alltid musikk - Aldri reklame()

 • HALLO!! Den 23. juli har de vært et band i 3 år, ikke 2…
  Ellers var anmeldelsen bra. 🙂 Er STOR Directioner. 😀

 • som godt voksen OG One Direction fan må jeg si at jeg NØT til fulle min andre konsert i løpet av et par måneder med dette bandet. det er kanskje ikke ‘riktig’ for en på min alder å digge dette bandet (forøvrig en interesse jeg deler med min datter). anser meg selv som rimelig altetende når det gjelder musikk, det eneste jeg krever er at musikken gir meg noe; One Direction gjør meg GLAD! Og tydeligvis gjorde de de fleste andre av de 18 500 som var på Telenor Arena i går (bortsett fra et par anmeldere) glade også. er ikke det en god ting? foretrekker langt ut at de faktisk av og til endrer litt på tekstene og/eller man hører at de kan bomme på en tone innimellom eller bli litt andpusten av ablegøyene sine, det blir EKTE og man hører at de synger LIVE. Noe forøvrig mr Zayn Malik gjør med en stemme som i alle fall treffer meg rett i hjertet.
  Takk for en bra anmeldelse!

 • Virker som folk har misforstått litt hva 1D er og hva de handler om. Når man er ung har man lyst til å høre på musikk fra andre som er unge sammen med deg, det kalles relevant. Og jeg tror ikke jeg har sett noe sted at de påstår de er verdens beste musikere, men de ønsker å glede andre. Det er da ikke noe man trenger hate, med mindre man er smålig.

  • Utrolig bra sagt! :))

 • Little Mix, 5 Seconds of Summer og Olly Murs som jeg husker ihvertfall! :))

  • Linda

   Takk(:

 • Pingback: P3.no Musikk » 1D-hysteri i London()

 • Pingback: P3.no Musikk » Videorama!()

 • Pingback: P3.no Musikk » – Platen vil definitivt skille seg ut()

 • Pingback: P3.no Musikk » Frekkere enn før()