Shining vant Statoil-million

– Et imponerende helstøpt band, mener den enstemmige juryen.

Shining trakk det lengste strået blant de ti nominerte artistene og banda under utdelingen av årets Statoil-stipend under by:Larm.

– Vi skal bruke hver eneste krone råeffektivt. Planen innebærer promoarbeid for våre neste to plater, samt turnévirksomhet i USA, uttaler bandets overhode Jørgen Munkeby i forbindelse med tildelingen, og legger til:

– Statoils sorte gull bidrar til at vi får spredd et annet sort gull, nemlig Blackjazz

Bandet planlegger å bruke penger på omfattende promo-og turnévirksomhet i USA. Frem til nå har Shinings utenlandssatsing dreid seg mest om Europa.

– Vi måtte ta et valg, og valget ble Europa, fordi det er billigere å få gjort noe der og kortere og billigere reisevei. Men selv om vi har valgt Europa, har vi også merket en viss interesse fra USA, og det vil vi ta tak i nå. Det er forbanna dyrt å komme seg noen vei der, og millionen er selvsagt kjærkommen.

– Folk kan si hva de vil om at internett er demokratisk og en kanal til å gjøre seg bemerket gratis, men på et eller annet tidspunkt må man reise over for å markere terreng, sier han.

Shinings Jørgen Munkeby planlegger å satse i USA (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Shinings Jørgen Munkeby planlegger å satse i USA (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

– Overlegne på scenen

Bandet, som har skapt sitt helt eget uttrykk i skjæringspunktet mellom jazz, prog, metall og industriell rock, har fem albumutgivelser bak seg, og slipper sitt sjette, One One One i april. Pengene de nå har mottatt fra Statoil, skal brukes til å satse i utlandet. Shining har allerede fotfeste utenfor Norge, men skal altså prøve å stramme grepet ytterligere i tida fremover.

– Det er allerede lagt et godt grunnlag å jobbe videre på. Konkurransen er tøff, og ikke en gang en million kroner hjelper hvis ikke artisten kommer til de rette mulighetene. Til syvende og sist er det også artistens evne til å vinne publikum som gjør utslaget, sa juryen i sin begrunnelse.

De berømmer Shinings harde innsats gjennom flere år.

– Årets vinner av Statoilstipendet fremstår som hardtarbeidende og har en gjennomtenkt plan for videre avansement. Dessuten fremstår de helt overlegne på en scene og leverer teknisk avansert og original musikk som står ut  i mengden. Bandet har gått gjennom flere faser i sin musikalske utvikling. Dagens utgave fremstår som imponerende helstøpt, og har funnet en form som mange burde kunne identifisere seg med.

– Vi er veldig glade for at vi sammen med Statoil bidrar til at norske talenter får bedre vilkår og muligheter. Dette arbeidsstipendet har gjennom flere år vært med på å løfte frem artister som jobber mot et internasjonalt gjennombrudd, sier Erlend Mogård-Larsen, daglig leder i by:Larm.

Shining berømmes for sine kvaliteter som liveband (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)
Shining berømmes for sine kvaliteter som liveband (Foto: Kim Erlandsen, NRK P3)

Vant million fra a-ha i 2010

Dette er ikke første gang Shining stikker av med et millionstipend. I 2010 ble de tildelt det samme beløpet fra a-ha, og også disse pengene var øremerket utenlandssatsing.

Statoil-stipendet ble i år delt ut for sjette gang. Tidligere har var Ida Maria (2008), Mathias Eick Quartet (2009), Ingrid Olava (2010), Kvelertak (2011) og Jarle Bernhoft (2012) blitt tildelt pengene.

– Lover godt for fremtiden

Under utdelingen fortalte juryen at det var svært jevnt mellom årets påmeldte band.

– Årets liste over kandidater har en gledelig overvekt av nye navn, flere av dem hadde faktisk enda ikke sluppet sitt debutalbum da listen over nominerte ble offentliggjort. Dette vitner om at det gror bra i norsk musikkliv, og ikke minst lover det godt for fremtiden, sa de i sin uttalelse.

Etter å ha sett alle de nominerte live under årets festival, var  juryen allikevel enstemmig i sin avgjørelse. 

– Etter juryens første møte var det ingen av kandidatenesom som pekte seg klart ut og det var flere personlige favoritter. Etter en grundig gjennomgang av søknadene, og etter å ha sett alle spille live, så var det allikevel en enstemmig jury som landet på årets vinner.

Omstridt stipend

Det store stipendet kan bety mye i en artistkarriere, men er også omstridt. I fjor sluttet Synne Øverland Knudsen i Team Me i protest mot at de øvrige bandmedlemmene ikke trakk seg fra nominasjonslisten.

Les kommentar: Visst faen er det politisk

– Jeg vil ikke stå som fanebærer for et selskap som har sin primære aktivitet som er med på å ødelegge jorda, sa hun den gang.

Munkeby vil ikke gå for langt inn på denne problemstillingen.

– Vi har selvsagt tenkt godt gjennom dette, og dermed også vurdert om vi faktisk ønsket å være nominert, sier han.

I 2010 takket både Moddi, Kråkesølv og The little Hands Of Asphalt nei til å stå på nominasjonslista

– Statoil vil renvaske ryktet sitt ved å bruke småpenger på kultur. Hadde Bylarm hatt klimasamvittighet, hadde de sagt nei til å bli sponset av Statoil, sa Pål “Moddi” Knutsen den gang. 

Etter at Ungdomsskulen trakk seg fra nominasjonslista i 2008 og The Whitest Boy Alive gjorde det samme i 2009, må alle som skal spille på festivalen svare på hvorvidt de er interesserte i stipende før kandidatene offentliggjøres – for å unngå episoder der band trekker seg etter at de har blitt nominert.

I etterkant av at Ungdomsskulen trakk seg i 2008 avslørte Dagbladet at vinneren av pengene får en rekke føringer fra Statoil.

Les mer om det omstridte stipendet her