Silja Sol går videre til Urørtfinalen!

Silja Sol vant over Aiming For Enrike i den andre urørtduellen mot finalen 20. februar.

Les om da Silja Sol ble Ukas Urørt: Helt i fronten av lovende norske artister

Silja Sol er videre til årets Urørtfinale med låta «Stemning»:





– Nå skjelver jeg litt, også tenker jeg på frisøren som står ute og venter på meg. Jeg står inne på do, ånei, dette var gøy, sier en ekstatisk Silja Sol over telfonen til programleder Christine Dancke som overbragte nyheten.

– Hva skjer videre nå for deg?

– I morgen skal jeg øve, også blir det Trondheim Calling og Hulen neste uke, så jeg får varmet meg godt opp. Jeg gleder meg veldig!

Urørtredaksjonen avslørte tidligere denne uka at Silja og motstanderen Aiming for Enrike hadde omtrent like mange nettstemmer, men at Silja lå såvidt foran med SMS-stemmer.

– Uka som har vært har vært veldig gøy, jeg har pusha stemmesaken ganske hardt i mine kkanaler, så får vi se om det er nok, sa Silja Sol før hun fikk vite at hun var videre som finalist i Urørtfinalen.

Tidligere i år besøkte P3 Silja Sol i hennes barndomshjem i Bergen – stedet hvor hun aller helst skriver låtene sine. Les mer om det under.

 

Skriver låter i stua til foreldrene

 

Silja Sol er en kontrast til myten om kunstneren som sitter ensom i sin hule og skaper for seg selv. Hun liker best å lage musikk i stua til foreldrene med folk rundt seg.

I store deler av sitt liv har Silja vokst opp i et stort, gammelt, blått hus i Bergen. Pippi-huset som hun selv kaller det. Etterhvert har det nærmest vokst frem et lite småbruk på tomten, med geiter, kyllinger, en kanin og en katt. Silja tror pappaen egentlig ville bli bonde.

– Jeg satt litt ensom med tankene mine, usikker på fremtiden

Men både faren og moren hennes driver med musikk. Faren er jazzpianist og moren er sanger. I oppveksten har det tråkket musikere inn og ut av hjemmet til Silja, og selv om hun ikke lenger bor her, er det her hun liker å sitte og lage musikk. Helst på sofaen i stua, mens det fyker familiemedlemmer rundt omkring og driver på med sitt. Det var sånn låta «Stemning» ble til.

– Den kom veldig naturlig. Jeg satt litt ensom med tankene mine, og hadde mye å tenke på, var litt usikker på fremtiden. Så den teksten er litt filosofisk. Det kom et punkt der jeg tenkte at dette må jeg klare å finne ut av selv. Jeg skrev den egentlig ganske fort. Jeg tygget litt på ordene i teksten før jeg ble fornøyd, men refrenget kom med en gang.

Inspirert av ærligheten til barn og fulle folk

Det var produsenten til Silja, Kato Ådland, som utfordret henne til å lage en hel plate på norsk. Da hun sendte låtene sine til ham, var kun et par av dem på norsk, mens resten var på engelsk.

– Han sa: stopp en halv, skriver du på norsk? Nå stopper vi opp litt, og så prøver vi å gjøre hele plata på norsk. Halvparten av plata har i utgangspunktet vært på engelsk, sier Silja.

Det sies at det er av barn og fulle folk man får høre sannheten, og nettopp barns naive betraktninger og fulle folks usensurerte utbrudd inspirerer tekstene til Silja.

Silja-Sol-(Foto-NRK)

– Ofte kan barn si spennende og naive ting, eller setninger som jeg synes er veldig kule. Og så er det jo fulle folk som kommer med sånne rare ting og ord som du vanligvis ikke bruker.

Debutskiva til Silja Sol, På Hjertet, er en variert plate som hopper fra å være punkete i det ene øyeblikket, til å være popete i det neste. Hun følger sjelden en fast form, hopper over broer, og holder seg til to, tre vers.

– Jeg vil ikke snikk-snakke for mye. Jeg vil komme frem til poenget!

En hel dag foran pianoet

Silja var rundt 16 år da hun begynte å skrive sin egen musikk, men allerede som femåring fremførte hun Nattens Dronning-arien foran familien.

– Det var visstnok veldig bra, men jeg kommer ikke opp i det registeret nå.

Når faren hadde tid kunne Silja og han gjerne bruke en hel dag på å jobbe med et klassisk stykke på piano. På videregående gikk Silja på musikklinja, og holdt på med klassisk sang. Læreren hennes oppfordret henne til å fortsette med klassisk på Greigakademiet.

– Jeg har alltid diktet en del

– Men nei, jeg måtte skrive egne låter.

Silja plukket opp en gitar og begynte å prøve seg på noen coverlåter. Hun følte at hun kunne være mer fleksibel med gitaren. I tillegg oppdaget hun Eva Cassidy og Joni Mitchell.

– Jeg har alltid diktet en del og begynte forsiktig å sette musikk til tekstene.

Siljas debutplate har fått fem femmere, og låta «Stemning» har blitt kåret til årets bergenslåt av Bergensavisen.

– Det har gått mye egenkapital til å lage den plata. Jeg er utrolig stolt. Den har vært veldig «do it yourself». Det har vært en lang prosess og mye sparing.

Silja har en egen sparekonto som heter musikk. Der setter hun inn alt overskudd, som skal bidra til fremtidige prosjekter.

– Dette har vært hovedfokuset mitt siden jeg bestemte meg for å gi ut plate. Det har ikke vært vanskelig for meg å ta avgjørelsen om å bruke mine egne penger hvis jeg ikke får støtte, men det er jo begrenset hvor mye man kan skrape sammen som 17- og 18-åring.

Bergens nye musikk-klikk

Ifølge avisa Bergens tidende har det oppstått en ny musikk-klikk i Bergen, bestående av Aurora Aksnes, O. Martin, Hjerteslag, og Silja Sol.

– Musikkmiljøet i Bergen er ganske åpent og lekent. Det skjer mye spennende, blant annet samarbeidsprosjekter. Mange her er med i flere band. Det har folk kanskje merket allerede.

Silja har selv vært med Sondre Lerche på turné i Norge, og hun spiller keyboard og korer i bandet til Aurora Aksnes, som blant annet har spilt på Øyafestivalen, i Berlin, London og New York.

Silja Sol (Foto: Erik André Nes)

– Det har jo sagt pang med henne, og vi har reist masse. Det har vært en sann glede å være bandmedlem der. Der tar jeg ofte på meg diskoklærne, for det er litt mer elektropop, og litt annerledes enn det jeg driver med selv. Det er inspirerende og gøy å prøve det også.

Silja har knapt rukket og ta innover seg alt som har skjedd i 2014, både med egen musikk og som medlem av bandet til Aurora Aksnes. Det ser heller ikke ut til at det vil roe seg noe særlig ned i 2015.

– I 2015 har jeg veldig lyst til å spille på en rekke festivaler. Jeg gleder meg til Bylarm. Og så har jeg veldig lyst til å få ut musikken min i resten av Skandinavia.

Finaleforberedelsene til Årets Urørt vil foregå i øvingslokalet.

– Jeg vil jobbe mye med bandet fremover og øve, og få til et bra liveshow!