Freddy Kalas - "Gjøre ingenting" (låt)

Slapp dag på jobb

Drammenseren beviser nok en gang at han ikke er noen ambassadør for kvalitetsmusikken. Det er heller ikke poenget.

Nylig returnerte en solkysset Fredrik Auke – bedre kjent som den selverklærte festsjefen Freddy Kalas – fra smilets land, Thailand, med mer enn bagasjen sin i lankene.

For mellom solkrem-marinert sommertøy og potensielt klinkende flasker fra tax-free’n på Gardermoen hadde Kalas også smuglet med seg sitt seneste musikkpåfunn hjem til Drammen, nemlig «Gjøre ingenting».

Skulle du lure på hva som ligger bak navnet på denne låta kan jeg avsløre at det er like bokstavelig som tittelen selv. Altså, dette påfølgende Kalas-sitatet er fra pressemeldingen som akkompagnerer sangen: «Låta kom til meg da jeg var i Thailand og ja, gjorde ingenting hehe. Den handler om å ikke ta alt så seriøst, nyte livet og være tilstede. Banalt og klisjé kanskje, men mye sannhet i det.»

Med «Gjøre ingenting» gjenoppfinner ikke Freddy Kalas seg selv eller noe annet, for den saks skyld. Dette er en sommerlig gladlåt som også på sitt vis ytterligere forsterker inntrykket av at han er en menneskelig inkarnasjon av livsnyteren Baloo, i hvert fall om vi skal tro det lyriske.

Tidligere har han lekt seg med reggae og EDM i sjangersandkassa, mens her har turen – naturligvis – kommet til tropical house. Og om det ikke var nok med happy-go-lucky-teksten som følger med musikken, er det lite nytt under solen når du også stripper vekk både barnekor, klapping og billige tropiske vibber.

«Gjøre ingenting»:

Låta er blottet for nyskapning og friske impulser til en allerede tungt resirkulert sjanger, noe som er en gjenganger i Kalas sitt arbeid.  Det er som de samme akkordene, lydene og andre for lengst oppbrukte finurligheter plukkes opp fra et felles kommersielt samlebånd.

Men så er vel ikke dette helt meningen og intensjonen bak låtene til Freddy Kalas. At han har laget en feststemt, dog edruelig og hyggelig sommerlåt er sånn sett midt i blinken for kidsa, målgruppen jeg antar han sikter seg inn på. Det skal man på ingen måte kimse av, kanskje spesielt i en (russe)tid der noen av de mest eksplisitte låtene i den norske manns minne til stadighet samler inn flere og flere streams.

Bare forvent at «Gjøre ingenting» lever opp til tittelen når det gjelder å sørge for noen slags musikalsk åpenbaring.

Nicolay Woldsdal 

 • Tom Reinhold Bäcker

  Så lenge han bare lager én låt i året, ser jeg ingen grunn til panikk. Hvis dette hadde vært åttitallet, kunne vi ha risikert en hel CD med denne fyren.

  • Dan Gerous

   Så lenge du bare skriver én kommentar i året, ser jeg ingen grunn til panikk. Hvis dette hadde vært åttitallet, kunne vi ha risikert en hel bråte med kommentarer fra deg.

   • TT

    Det forsøket på å gi ham en smartass-kontra gir ingen mening. På åttitallet fantes verken internett tilgjengelig eller mulighet for å kommentere. Finn på noe bedre.

    • cato østerhaug

     Men han skal ha for forsøket da.

     • Ola Hansen

      På hvilken måte? Om enn så skal være fornærmende burde man være litt smart om det.

   • Ola Hansen

    Fantes ingen kommersielt internett på 80-tallet (Startet gjerne 1990- for folk flest), så om du tenker å være litt vittig burde du iallfall legge litt tanke bak kommentarene dine til neste gang.

 • Hr S Heggem

  Hvem har fasit og rett til å bestemme hva som er norsk kvalitetsmusikk? Det er folket som bedømmer, det folk hører på og vil høre, ikke det søpla som en blir tvunget på i disse nye radiokanalene

 • Kaosi Kosmos

  Freddy ruler.

 • Wenche Dyngeland

  På norsk heter det barn(a), ikke kidsa.

  Det er ikke «kult» å erstatte norske ord og utrykk med engelske ord, når vi har gode norsk ord for det samme

  • ROUNDA ROUSEY FANS

   GAME OF THRONE (HD-NORGESUB) > MYKINO2017.BLOGSPOT.COM

  • Kyrre Hansen

   Så hvorfor bruker du da kult og ikke stilig?
   Kanskje av samme grunn, at du syntes det hørtes en nyanse bedre ut?
   «Kidsa» har blitt brukt i årevis, bl.a i Ari Behns «Trist som faen». Å bruke kommentarfeltet til å klage over at journalister, som prøver å variere formuleringer, stil og ordvalg for ikke å gjenta seg selv, velger en annen variant av et ord enn du foretrekker, får deg bare til å fremstå som trangsynt

 • cato østerhaug

  Freddy lager god stemmning i bilen når jeg og unga er på tur!

  • Nikita Mirzani

   Nordisk Biografer > MVGEEMOVIES.BLOGSPOT.NO