Slik bestemmes P3-musikken

P3 lager nye spillelister hver uke. Utvelgelsen foregår på denne måten.

Hva P3 velger å spilleliste – og kanskje enda mer hva vi ikke velger å spille – er alltid gjenstand for diskusjon og debatt. Det er bra. Senest nå i vinter har flere kritisert kanalen, både for hvordan vi styrer musikken og for at vi oppleves som et lukket miljø.

For oss er det viktig med åpenhet, vi ønsker dialog og vi ønsker å oppklare eventuelle misforståelser rundt hvordan vi jobber.

Overordnet har NRK et ansvar for å løfte frem ny, norsk musikk. Derfor har vi kanaler som blant andre P1, P13 og P3 – alle kanaler som henvender seg til ulike målgrupper og ulike sinnsstemninger gjennom uka. Man kan naturlig nok ikke spille all musikk som lages i landet. For at noen skal få skinne, må andre velges bort. Dette er en sentral del av vår redaksjonelle virksomhet.

Spillelister og nisjeprogrammer

Radiokanalen P3 er grovt sett delt inn i to programkategorier. Disse kategoriene består av programmer som spiller musikk fra spillelister hentet fra de rådende spillelistene og programmer som selv velger musikken. I sistnevnte kategori finner vi programmer som «Ruben», som fyller tolv timer ukentlig med all den nye musikken som ikke får plass på spillelistene.

I tillegg har vi egne nisjeprogrammer, samt programmer der lytterne selv får bestemme hva som spilles.

Som følge av den brede sammensetningen av programmer, spilte vi i 2017 over 12.000 forskjellige låter på P3. Norskandelen tilsvarte i fjor 48 prosent norsk musikk, et rekordhøyt tall som vitner om en solid norsk musikkscene.

I P3 jobber vi i praksis slik med spillelistene våre: Gjennom hele uka får vi tilsendt ny musikk fra inn- og utland. Det er plateselskaper, managere, privatpersoner og andre som sender inn låtene via epostadressen musikkprodusenterp3@nrk.no.

I tillegg har vi tett dialog med Urørt-redaksjonen, som hører på alt som lastes opp via nettstedet for ny, norsk musikk.

Slik fungerer utvelgelsen

Jobben vår er å lytte på alt vi får tilsendt. Gjennom uka setter vi i fellesskap opp en liste med henholdsvis norske og internasjonale låter. Hver tirsdag har vi et halvdagsmøte der vi diskuterer hvilke av låtene fra listen som skal få plass på spillelistene våre. I tillegg gjør vi enkelte rokkeringer på allerede listede låter, og tar ut de låtene vi mener har utspilt sin rolle. For mP3 sin del holder vi dette møtet på onsdager.

Én gang hver måned gjør vi en nettbasert test av de låtene vi spiller, for å se om vi er i takt med målgruppen og lytterne vår. Hvis du vil være med og ta disse testene, kan du melde deg inn i P3s musikkpanel her.

Vi er i alt fire personer som jobber fast med spillelistene på P3 og mP3:

Anab Ayan Suleiman (musikkprodusent)
Tete Lidbom (musikkprodusent)
Wolfgang Wee (musikkprodusent)
Mats Borch Bugge (musikksjef)

Videre har vi to personer som deltar i de ukentlige møtene. Disse er Ronny Brede Aase og Abiel Tesfai.

Dersom du har spørsmål omkring P3-musikken, er du hjertelig velkommen til å spørre her – så vil musikksjef Mats Borch Bugge svare fortløpende.

Abiel Tesfai, Wolfgang Wee, Anab Ayan Suleiman og musikksjef Mats Borch Bugge er med på å vurdere hvilke låter som skal spilles på P3 og mP3 fra uke til uke. Foto: Mattis Folkestad, NRK P3

 • Rolf

  Jeg stusser litt på utakten mellom musikkanmeldelsene på P3 og musikken som spilles på kanalen. Det nyeste eksempelet er vel «Miss You» med Cashmere ++ som får slakt av anmelderne deres, men blir Ukas Låt på P3. Dette er forøvrig et gjennomgående fenomen hos dere.
  Dette virker rart. Mener dere at anmelderne i P3 ikke har peiling på musikk, siden dere går mot deres mening? Eller er tanken at dere bevisst spiller (i følge anmelderne, og gjennom deres rolle som representater for kanalen også i følge P3) dårlig musikk?

  Som en radiokanal som forsøker å fremstå med en profil hvor musikken i stor grad er i fokus, er det snodig at det i så stor grad bare pøses ut ‘vg-lista topp20’. At det i tillegg er så lite utskiftning i spillelistene, fra en ungdomskanal som burde ta tempen på trendene heller en å resirkulere januars mest spilte låt på A-lista i flere måneder etterpå, vitner om enten latskap eller inkompetanse hos musikkpanelet (gitt antagelsen at musikkanmelderne deres anses som kompetente, noe man må anta siden dere har gitt dem jobb).

  • Malene

   Enig! Har tenkt på det samme.

  • Julie

   Det fortløpende svaret fra MBB var ikke så fortløpende, spør du meg.

  • Mats Borch Bugge

   Hei Rolf. Dette er en tilbakevendende utfordring. All den tid vi velger å anmelde musikk, vil det være en risiko for at den enkeltstående anmelderen ikke er enig i musikkgruppas vurderinger. Denne utfordringen diskuterer vi ofte. Vi ønsker samtidig å fortsette med musikkritikk ved både å anmelde og å gjøre redaksjonelle vurderinger rundt musikken som spilles på kanalen. Så får vi heller forklare beveggrunnen for denne «kløyvde tunga» fra tid til annen. Mvh, Mats

   • Rolf

    Hei Mads, husker du meg Mads? Neida, skal ikke leke kul og prøve å dra referanser.

    For å være litt mindre kul i stedet, så synes jeg svaret ditt var rimelig intetsigende. Selv om det selvfølgelig i enkelttilfeller vil være variasjoner i hva forskjellige anmeldere mener, er det en rimelig tydelig presedens for hva personer med kompetanse på musikk regner som ‘god’ og ‘dårlig’ musikk, og hvilke kriterier som legges til grunn i en slik vurdering, og det virker også tydelig at slike vurderinger skiller seg markant fra hva deres musikkgruppe legger til grunn for hva som spilles på P3.

    Jeg ser selvfølgelig at noe av den ‘bra’ musikken kanskje ikke treffer så godt hos mannen i gata, på samme vis som at mye av den ‘dårlige’ musikken ofte befinner seg høyt på lister over mest streamede sanger. Men så kan jo dere i P3 ta et valg da, om dere vil spille ‘bra’ musikk som folk liker, som jeg i min naivitet trodde var poenget med å ha et musikkpanel, eller om dere vil fortsette dagens situasjon og bare sette Top 20-lista på Spotify på repeat, og risikere at det da spilles mye ‘dårlig’ musikk i tillegg til den bra musikken. I og med at dere har et musikkpanel som setter sammen spillelister, samt mange bra musikkprogrammer og en tydelig profil utad på at dere fokuserer på og bryr dere om musikk, skulle man jo tro at det var litt mer fokus på å finne den bra musikken, heller enn slik det er nå hvor det virker som kriteriene for hva som spilles på P3 er hva som er store artist-navn, og hva man finner på VG-lista topp 20.

    Det er jo tydelig noe feil når ‘Hele det store musikkmiljøet i P3’ enes om hva som er ‘Den beste musikken akkurat nå’ (http://p3.no/musikk/best-akkurat-na/), men dette ikke reflekterer musikken som spilles på P3. Hvis ikke musikkpanelet deres har som mål at kanalen skal spille den beste musikken, men heller den musikken som er mest streamet per nå så kan dere ikke fortsette å prøve å fremstå som ‘musikkanalen som gir deg de beste nye låtene’ (http://p3.no/om/).
    Som det er i dag er musikken dere spiller f.eks mer i gata til p5 Hits (‘vi spiller bare hits, hele tiden!’, http://oslo.p5.no/informasjon-om-p5/artikkel/331968/).
    Kanskje dere kan endre navn til p3 Hits? 🙂

  • Rolf

   Hei Mats. Jeg synes ærlig talt svaret ditt var litt intetsigende. Når du skriver ‘Så får vi heller forklare beveggrunnen for denne «kløyvde tunga» fra tid til annen’, så høres det konstruert ut, siden dette ikke virker å være en problemstilling dere faktisk tar opp. Hvis dere faktiskvar så uenige i hva anmelderne mente at dere valgte en slaktet sang som
   Ukas Låt fordi dere oppriktig mente den var god, så hadde det fortjent en debatt om hva man kan klassifisere som ‘god musikk’, og f.eks. et av programmene på P3 (eller hjemmesiden deres) ville virket som et naturlig medium for denne interessante debatten. Når denne debatten aldri tas, men man heller bare fortsetter å bygge opp skillet mellom hva anmelderne mener er bra musikk og hva radiokanalene mener bør spilles, så sitter vi som publikum igjen med et inntrykk av at dere i «musikkpanelet» enten ikke følger med på hva som er bra musikk, eller rett og slett ikke bryr dere, og heller ukritisk spiller topplista på Spotify eller den nye singelen til han/hun kjente artisten.

   Selv om det selvfølgelig i enkelttilfeller vil være variasjoner i hva forskjellige anmeldere mener,er det en rimelig tydelig presedens for hva personer med kompetanse på musikk regner som ‘god’ og ‘dårlig’ musikk, og hvilke kriterier de legger til grunn i vurderingene. Det virker også tydelig at disse vurderingene skiller seg fra hva deres musikkgruppe legger til grunn for hva som spilles på P3.

   Jeg ser selvfølgelig at noe av den ‘bra’ musikken kanskje ikke treffer så godt hos mannen i gata, på samme vis som at mye av den ‘dårlige’ musikken ofte befinner seg høyt på lister over mest streamede sanger. Men så handler det om hva slags kanal P3 ønsker å være, om dere vil spille ‘bra’ musikk som folk liker, som jeg i min naivitet trodde var poenget med å ha et musikkpanel, eller om dere vil fortsette dagens situasjon og bare sette Top 20-lista på Spotify på repeat, og risikere at det da spilles mye ‘dårlig’ musikk i tillegg til den bra musikken. I så fall er det jo bare å kapitulere og slå seg sammen med mP3 eller noe.
   I og med at dere har et musikkpanel som setter sammen spillelister, samt mange bra musikkprogrammer og en tydelig profil utad på at dere fokuserer på og bryr dere om musikk, skulle man jo tro at det var litt mer fokus på å finne den bra musikken, heller enn slik det er nå hvor det virker som kriteriene for hva som spilles på P3 er hva som er store artist-navn, og hva man finner på VG-lista topp 20.

   Jeg vil til slutt hevde at det tydelig er noe feil når ‘Hele det store musikkmiljøet i P3’ enes om hva som er ‘Den beste musikken akkurat nå’ (artikkel på hjemmesiden deres), men dette ikke reflekterer musikken som spilles på P3. Hvis ikke musikkpanelet
   deres har som mål at kanalen skal spille den beste musikken, men heller den musikken som er mest streamet per nå så kan dere ikke fortsette å prøve å fremstå som ‘musikkanalen som gir deg de beste nye låtene’. Da blir det mye nærmere p5 Hits (‘vi spiller bare hits, hele tiden!’).
   Tips: Kanskje dere kan skifte navn til p3 Hits? 🙂