Stor i Frankrike

– Det landet utenfor Norge der karrieren går best, forteller Jarle Bernhoft om suksessen i Europa. Onsdag viser Lydverket spesialsending om den populære artisten.

Etter albumet Solidarity Breaks fra 2011, har Jarle Bernhoft opplevd massiv suksess. Multiinstrumentalistens fengende soulpop har fått en bred tilhengerskare, og 36-åringen ble kåret til Årets Spellemann i 2011. Nå er han i ferd med å få fotfeste på kontinentet – og særlig ett land utmerker seg.

Fem konserter på seks måneder

– Musikken låter funky, han er smilende og blid og har en særegen musikk, svarer en fransk musikkjournalist på spørsmål om hvorvidt Bernhoft har det som trengs for å slå gjennom i Frankrike.

Fansen som ventet i køen før konserten i Paris hvor Lydverket hang på er enige.

– Jeg ble umiddelbart forelsket i musikken hans, sier en.

Enkelte har vært på nesten samtlige konserter Bernoft har holdt i metropolen.

– Dette er min femte konsert med han på seks måneder, så, ja, jeg liker han virkelig, sier en. 

Kjærlighet til byen

– Frankrike er det landet hvor det går best utenfor Norge. Jeg liker å spille i Paris, og sønnen min ble unnfanget her. Så jeg har mye kjærlighet til byen, sier Bernhoft selv.
Se Bernhoft snakke om sitt forhold til Paris:

 

Artisten trives med turnélivet, men det å gjøre det stort er ikke et mål i seg selv.

– Jeg savner et stabilt hjemmeliv. Det å få barn bidrar også til hjemlengselen.

– Foreløpig orker jeg ikke satse i USA og dra på lang turné der. Det må vente til sønnen min er blitt stor nok til å være med. Nå holder jeg meg til turnering innen samme tidssone eller med et par timers forskjell, og er aldri borte lengre enn to uker om gangen.

Brent barn?

På begynnelsen av 2000-tallet var Jarle Bernhoft med på å danne rockebandet Span, som gjorde suksess i Norge og fikk kontrakt med plategiganten Universal med lovnad om utelandssatsing. Det gikk ikke som planlagt.

– Vi solgte rundt 50.000 album internasjonalt, og det må kalles en fiasko, i forhold til hva vi forventet. Vi var spådd å selge en million i USA, forteller han.

Artisten bedyrer at det ikke er derfor han er moderat med å uttale seg om utenlandsambisjoner nå.

– Personlig hadde jeg ikke så store ambisjoner da heller, men bandet hadde det. Vi var fire muskterer; en for alle, alle for en – så jeg støttet selvfølgelig opp om disse ambisjonene, forteller han.

Bernhoft er glad suksessen utenfor Norge kommer nå, og ikke da.

– Hadde det gått bra da, hadde jeg antagelig vært både dust og utbrent nå.

Lei av looppedaler

Etter årene som rocker følte Bernhoft behov for å gjøre noe annet.

– Jeg så på Span som en rask vei inn i musikkbransjen, men det viste seg at det var lettere å slutte i Span, for så å gjøre noe annet, enn å ta bandet i en annen retning.

– Jeg har vært lei av loopedaler også, men prøver hele veien å utfordre meg selv musikalsk og ikke drøvtygge det jeg driver med. 

Lydverket fulgte Jarle Bernhoft i tiden etter suksessen med Solidarity Breaks. Se han spille i Oslo Spektrum og dra på turné i Frankrike på i onsdagens Lydverket på NRK2 klokka 21.30.